Sunday, February 25, 2018

Mello och Fuldans

För mig låter Mello som något slags mellanmål. Melodifestivalen heter det och inget annat. :)

Jag följer inte Melodifestivalen numera men det verkar fortfarande vara ett folknöje i Sverige. Formatet har förändrats så mycket sedan jag tittade att jag inte riktigt förstår hur tävlingen går till numera. Vet dock att det är deltävlingar som till slut leder till en finalplats i den “stora" tävlingen.

Även om jag inte tittar blev jag påmind i en av FB-grupperna jag är med i att det varit tävling under helgen och att folk både jublat och ondgjort sig över en av låtarna - Fuldans med Rolandz. Robert Gustafsson har tydligen gett sig in i schlagerbranschen.
Inte var det bra tycker jag. Litet fånigt och tramsigt. Såg att många älskade den här låten och att man tyckte att den bröt ny mark på något sätt. Blir den framröstad att delta i den stora tävlingen med bidrag från andra länder tror jag att Sverige kommer mycket långt bak i fältet. ;)

Melodifestivalen har funnits länge och många bra låtar har kommit fram genom tävlingen. Låtar som håller en litet annan klass än Rolandz.

1974 var det en grupp som skulle bli en av Sveriges största export“produkter" som vann både i Sverige och utomlands. Waterloo med ABBA. De var banbrytande och dessutom bra.Carola med Främling minns säkert många. Hon vann inte finalen utomlands men blev ju känd ändå. Och hon fick revansch flera år senare när hon vann med låten Fångad av en Stormvind.Och nog minns vi bröderna Herrey som vann med sina gyllene skor. ;) Ingen fantastisk låt men tydligen gick den hem.Det återstår att se om Fuldans går vidare och tar Europa med storm. :)

20 comments:

Pettas-Karin said...

Jag har helt o hållet givit upp allt som har med Melodifestivalen att göra. Eller Mello, kanske är helt rätt i sammanhanget nu? Tävlingen har på något sätt, i mina öron o ögon blivit ett spektakel. Säkert går någon i taket för min åsikt, men jag orkar inte följa med. Min musiksmak är annorlunda. Abba gillar jag, deras musik har ju blivit klassisk på sätt o vis.
Det kan hända att jag följer med sluttävlingen, där den går av stapeln, men inte desto mera.

Ha det bra Anne-Marie!

Gunnel said...

Jag slutade följa den tävlingen för länge sen. Tycker faktiskt inte att det finns så många bra låtar med där längre. Tacka vet jag Abba. Kram

Steel City Anna said...

Jag har inte följt melodifestivalen alls i år men tycker annars att det är kul. Fuldansen måste jag nog kolla in :)

Carolas bidrag håller än tycker jag :)

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Jag h[ller fullständigt med att Mello låter som ett mellanmål, och det är just vad det är också. Jag slutade titta för ett bra tag sedan. Det är sååå urdåligt. TAcka vet jag förr när det var Abba och Carola och Pernilla Wahlgren. Nu har det spårat ur helt, som så mycket annat smörja på svensk TV.

Hoppas allt är bra med dig!

Kram, Anneli

Annika said...

Tror många hemma har slutat titta. Bland mina vänner är det nästan ingen som ser det längre. OCH jag förstår det, det har väl överlevt sig själv. Numera tycker jag nästan att alla ondgör sig över mellon, både i Sverige och bland svenskar här. De borde göra om det, gå tillbaka lite till HUR det var förr. Kanske två tävlingar och sen en final? Eller kanske helt köra som de gjorde förr. DET var ju jättekul.
Jag ids absolut inte se det. Jag kan se ESC sen, det är KUL, men absolut inte alla mellotävlingar. ORKA!!! Det verkar ju bara vara skit också iår.
ABBA var ju underbara, såklart. OCH många, många andra som varit med. Även mkt som kom på 90-talet och kanske även tidigt 00-tal. Alltså innan det spårade ut totalt. Svenskar kan verkligen göra musik, det vet vi. Men mellon ... please ...
Tror den måste göras om innan den helt trillar av pinn.
Kramen!

Anne-Marie said...

Karin: Jag känner precis som du. Tävlingen var rätt kul för kanske 20 år sedan men nu känns den bara som ett enda stort, löjligt spektakel. Det finns säkert människor som blir upprörda av de som inte tycker om tävlingen.
ABBA står sig fortfarande och det säger en hel del tycker jag om deras musik. Kul att Sverige hade en sådan högklassisk grupp som verkligen satte landet på kartan.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Gunnel: Låter som ett klokt beslut att inte längre följa tävlingen. Jag har bara sett glimtar av de senaste årens låtar men måste erkänna att det lilla jag sett inte har varit särskilt bra. Det hela känns “urvattnat" tycker jag. ABBA är en grupp som fortfarande står sig. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Minns att du har skrivit om melodifestivalen hos dig och att du har följt den en del. Fuldansen finns hos SvT Play - hittade ingenting hos YouTube. De brukar inte låta tävlingsbidragen ligga ute på olika “plattformar" vad jag vet.
Visst håller Carolas låt fortfarande. Hon har gjort en hel del bra musik.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Vet inte varför man “kapade" namnet och gjorde det till ett “mellanmål". När jag såg just det här bidraget med Fuldansen kändes det verkligen som ett bottennapp. Robert Gustafsson är en bra komiker men det här med musik känns inte riktigt som hans grej. :)
ABBA har stil och står sig. Pernilla Wahlgren var länge sedan jag hörde - hon har väl gjort mycket inom musical och teater vad jag förstått.
Både svensk och amerikansk TV är rätt dåliga. Tittar väldigt litet på TV numera.
Ha det fint! Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Intressant att många i Sverige också slutat att titta. Alla dessa deltävlingar känns “sönderhackat" på något sätt tycker jag. Tyckte att formatet fungerade bra på den tiden jag tittade. Finalen med alla länder kanske kan vara litet mer intressant när man “tragglat" igenom alla deltävlingar. Det har väl gått rätt bra för Sverige de senaste par åren. Tror väl knappast att Robert Gustafsson kommer till final. Gör han det, tror jag det kommer att bli placering långt bak.
Man har ju pratat om att USA eventuellt skulle vara med i det här. Självklart skulle man väl behöva byta namn på tävlingen men då skulle det nog bli litet mer fart och fläkt över det hela. :) Amrisarna kan ju det där med att göra bra framträdanden.
Sverige är jättebra på musik utanför melodifestivalen av någon anledning. Vore nog bättre om de fokuserade på det. :)
Kramar!!

Anonymous said...

Gammeltanten i Virginia säjer:

Men begriper ni inte, att ni blivit äldre (nämnde nån 20 år?)
och det som var "häftigt" då, är det inte nu. :)

Jag brukade följa American Idol i flera år, men jag blev äldre,
programmen fylldes med "special effects", och själva sångerna
liksom försvann och det som brukade vara musik är inte musik i
mina öron längre. Nej, ge mej Belafonte och Nat King Cole,
så blir jag lycklig - mycket lycklig.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Det ligger självklart litet i det du säger men jag tror att det är mer än så om jag skall vara helt ärlig. Det var högre kvalitet för kanske 20-30 år sedan. Komikerna höll en högre kvalitet precis som de som tävlade i Melodifestivalen. Det har blivit så mycket trams kring allt och det har inget med ålder att göra utan helt enkelt en trend både i Sverige och i USA. Tramsiga programledare och fåniga program.
Jag tittade också på American Idol under flera år men det ursprungliga programmet “försvann" tycker jag. Eftersom man alltid tycks vilja förändra ett vinnande koncept gör man om när man inte behöver göra om. Så också med American Idol och Melodifestivalen.
Att man har olika musiksmak beroende på när man växte upp tycker jag är helt naturligt och inget konstigt.

Channal said...

Rolandz är parodi på dansband! INTE KUL!! Så dåligt!! Fattar inte hur den kunde gå till finalen. Pinsamt Sverige! Det var bättre förr! Då hette det Schlagerfestivalen, punkt slut!

KRAMAR Anna

Annica said...

Tyvärr är Melodifestivalen fortfarande alldeles för populär och har för många tittare för att man ska lägga ner den. Det enda positiva är väl att dessa program drar in lite pengar till Radiohjälpen. Annars är de ganska värdelösa. Det var bättre förr; en uttagning och sedan stor final i förra årets vinnarland. Med det upplägget igen skulle det vara mindre tid för dåliga låtar och tramsiga inslag.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jodå, det förstod jag att det var parodi. :)
Det var dåligt. Tror att folk ibland röstar på sådant som är helt annorlunda.
Hoppas att det går dåligt för Rolandz i finalen. ;)
Saknar inte denna tävling det minsta om jag skall vara ärlig.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det verkar som om Melodifestivalen fortfarande är riktigt populär. Litet som Kalle Anka på julafton. ;)
Ja, alla dessa deltävlingar känns onekligen som om de drar ut på det hela. Man undrar varför det ändrades.
Kommer nog inte att ta del av den “stora" tävlingen med de internationella bidragen. USA borde vara med (självklart får man byta namn då) - tror att det skulle hjälpa till att lyfta det hela. :)
Kram!

Femte året i Hjo said...

Tror att mellon nu för tiden är mest poppis bland barnen. Och i vissa gaykretsar. Hjo-Hjo tjatar och vill se, men husse är kall.

Lena i Wales said...

Mello låter som något man ska äta, tycker jag.
Följer inte heller med, men minns de gamla bidragen du tar upp.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hans: Begreppet "barn" verkar ju ha tänjts rätt ordentligt numera i Sverige. ;) Hjo-Hjo kanske kan titta utan att husse är med?

Anne-Marie said...

Lena: Visst låter Mello som något ätbart. :)
Nej, det hela känns rätt ointressant nuförtiden tycker jag.
Ha det bra!