Sunday, May 14, 2017

Varför blir svenska pengar ogiltiga?

Fortfarande använder många kontanter här i USA. Jag hör till dem och tycker det fungerar väldigt bra. I Sverige börjar det bli mer och mer ovanligt att man betalar med sedlar och mynt. Många svenskar “swishar" numera. Jag hade inte hört talas om Swish innan jag var där hösten 2015. Många banker har inte heller kontanter i Sverige vilket för mig låter som en oxymoron. :) I USA brukar bankerna fortfarande ha kontanter - i alla fall de jag besökt.

Trots att man frångår kontanter mer och mer i Sverige har det gjorts mycket omfattande sedel- och myntbyten de senaste 2 åren. Och i Sverige gäller inte äldre sedlar när de nya kommer utan blir ogiltiga. http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/
Här i USA kör vi på med alla årgångar av sedlar och mynt även när nya kommer. Känns mycket bättre tycker jag. Ingen som behöver hålla koll på om den sedel man har är giltig eller inte.

Eftersom jag inte varit i Sverige sedan hösten 2015 har jag en del sedlar som nu kommer att bli ogiltiga den 30 juni och då jag mest troligt inte kommer att åka innan dess försökte jag ta reda på om mina pengar “försvinner" eller om jag kan lämna in dem senare. Jag hade kollat Riksbankens hemsida men ville kolla för säkerhets skull så ringde till en av mina banker. Som tur är har de öppet 24/7.

Kvinnan jag pratade med bekräftade det som stod hos Riksbanken och jag undrade vilka bankkontor i Stockholm som faktiskt har kontanter. Det var inte många! Men man kan tydligen också sätta in via bankomaterna. Tyvärr anses kontanter ibland vara suspekta och att de kommit från någon kriminell handling så jag frågade rakt av om jag skulle bli misstänkt för att ha “svarta pengar". Jag hörde att kvinnan blev litet tagen på sängen av en sådan rättfram fråga men frågar man inte får man inga svar. ;)
Eftersom jag inte har bevis på att pengarna togs ut i bankomater får jag antingen svara på eventuella frågor inne på en bank eller sätta in via en bankomat.

Några av mina svenska sedlar. En del är giltiga och en del inte efter 30 juni. Svenska pengar är fina tycker jag. Vackra färger och motiv.


De amerikanska sedlarna ser i stort sett identiska ut när det gäller färgen och storleken, men skiljer sig åt när det gäller vem som "sitter" på sedeln. Men som sagt, de gäller länge.

Jag hade inga 5 -eller 10 dollarsedlar som också finns.

23 comments:

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Ja, Sverige siktar p[ att bli ett kontantlöst samhälle och vissa ställen tar inte ens kontanter längre.

Sverige skyller på rånrisken men rånrisken här är relativt låg jämfört med andra länder. Själv tror jag på att Sverige håller på att bli ett kontrollsamhälle och sker alla transaktioner via bank så har bankerna och staten full insikt i både var pengar kommer från och hur vi spenderar dem. Läskigt tycker jag!

Här sköter de flesta allt, banktransaktioner, betalningar, inköp, deklaration etc. med sin mobiltelefon, men tänk vilket sårbart samhälle vi kan bli. Titta bara på cyber attacken som hände i helgen!

Jag gillar kontanter. Vill ha ett samhälle med kontanter.

Kram och ha en underbar dag!

Anneli

Marina said...

Jag använder absolut väldigt mycket mindre kontanter här jämfört med vad jag gjorde i Singapore, på gott och ont faktiskt. Visst är det skönt att inte behöva ha kontanter i plånboken men samtidigt känns det som ett väldigt sårbart system...

Steel City Anna said...

Jag är gammaldags och gillar kontanter. Må de aldrig försvinna!

Gunnel said...

Det är praktiskt och bekvämt att slippa kontanter tycker jag, men det funkar fortfarande inte överallt. Alla har inte heller Swish. Om vi inte ska använda mynt tycker jag också det är helt idiotiskt att prägla nya sådana. Blir lite Grönköping över det hela. Kram

FREEDOMtravel said...

Det är svårt med kontanter i Stockholm nu. Jag försöker betala med kontanter ibland men blir ofta nekad. Det är kort eller swisch som gäller ;)

Annika said...

Ja, det är svårt med kontanter hemma. Brukar ta ut cash på bankomat hemma, men det blir nog så att jag använder kort mer och mer även hemma. Lite jobbigt bara med ställen som inte tar utländska kort. DET tycker jag är jävligt.
De flesta TAR utländska kort, men det finns ställen som INTE gör det. SUX!!!
Använder sgs aldrig kontanter i US heller, alltid kort. Nästan vid varje köp.
De nya sedlarna hemma tycker jag ser fina ut. Måste själv kolla vad jag har för sedlar som går ut i juli. Åker inte hem förrän ngn ggn i juli.
Numera tror jag ffa ungarna (K och hennes ålder) här använder en app som heter venmo, den är som swisch. Men det blir säkert så att den blir större också med tiden.
Kramar!!

Malin said...

Usch ja, jag har ju lite pengar på konto i Sverige som jag tänkte ta ut och använda nu i sommar då jag inte har svenskt bankomatkort och det kostar ju att använda ett utländskt. Jag har inte haft problem att använda kontanter i Sverige. Skall man skaffa ett svenskt bankomatkort så tar väl det tid och kostar en avgift eller? Att man inte tar kontanter verkar närmast kriminellt då alla kanske inte har tillgång till kort eller swish och det ändå är den currency som Sverige har.

Anonymous said...

Det stämmer att man ska kunna redovisa varifrån man fått sina pengar. Det gäller alla, även gamla gummor med pengar i madrassen som vill få in dem på ett konto. EU-direktiv (enligt uppgift) för att kontrollera svarta pengar, finansiering av terrornätverk och dylikt. Sverige har fått "smäll på fingrarna" för att inte ha varit tillräckligt aktiva med att fråga sina kunder! Gäller alla - föreningar, organisationer, företag och privatpersoner.
/Kristina

Anonymous said...

Hej växla in dom i usa. 100 och 500 lappen blir
ju ogiltliga. Av dom gamla. Sedan 1 och 5 kronor. Av
dom gamla sedan 2 kronan om man har sådana.

Tycker att giltlighetstiden efter byte är för kort.

Hälsningar Stig Deje.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag läste precis i en tråd hos en av de FB-grupper jag är med i för svenskar i USA att man under 2017 gjort det ännu svårare för folk att betala med kontanter hos fik, småaffärer osv i Sverige.
Jag tror inte ett dugg på rånrisken - den borde ju vara lika stor i USA där man verkar ta emot kontanter - utan håller med dig. Man vill ha total kontroll över vad folk köper osv.
Vad händer den dagen det blir ett stort strömavbrott eller en cyberattack? Då står folk med sina mobiler och kan inte göra ett dugg.
Jag betalar i stort sett alltid med kontanter. Inte för köp via internet men när jag handlar mat och annat i mitt närområde. Har ingen aning om jag skulle kunna göra det nu i Sverige. När jag var där 2015 gick det fortfarande.
Ha det fint! Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Sverige har gått väldigt långt i “jakten på" kontanter. Björn Ulveaus är en av de som pushat mest för detta. Jag tycker det är enklare med kontanter på många sätt och jag har aldrig några stora belopp i plånboken. Blir det ett omfattande strömavbrott en dag står vi där utan att kunna handla oavsett om vi har kort eller kontanter. Då gäller byteshandel eller guld och silver. :)

Anne-Marie said...

Anna: Jag håller med dig. :) Är också gammaldags och gillar kontanter. Jag är tacksam att min mamma inte behöver vara med om det som sker i Sverige med tanke på utfasningen av kontanter.

Anne-Marie said...

Gunnel: Tänk så olika vi tycker och tänker inför det här med pengar. Många äldre har säkert inte Swish. Min mamma skulle inte ha klarat sig om hela samhället gick över till elektroniska betalningar. Varför man gick igenom dessa stora sedel- och myntbyten känns litet oklart minst sagt. Kram

Anne-Marie said...

Helena: Jag får undvika Stockholm framöver. Absurt tycker jag att man inte tar kontanter. Min mamma hade inte klarat sig och hon skulle ha blivit riktigt upprörd om hon inte hade kunnat betala med kontanter. Känner mig “antik" oftare och oftare. :)

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Anneli läste jag precis ett inlägg i den stora USA-gruppen att något tycks ha hänt under 2017 med att färre ställen tar kontanter. Riktigt trist tycker jag.
Jag har aldrig ens provat att använda kort i Sverige eftersom jag inte brukar göra det här i USA. Tycker inte om att allt kan spåras via kortinköp.
Jag har bara 20- och 50 lappar (några få) som är okej. Allt annat går ut i juni. Man undrar varför USA klarar av att ha gamla sedlar i omlopp och inte Sverige. Hmmm. Känns litet mysko faktiskt.
Har hört talas om Venmo men vet i stort sett ingenting. Swish känner jag inte heller till mycket om mer än att “alla" i Sverige swishar. Känns litet som klädmodet där “alla" har samma slags kläder. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Om du tar ut pengar medan du är i Sverige får du givetvis de korrekta och giltiga sedlarna. Jag har inte varit i Sverige sedan hösten 2015 och hade en del pengar kvar sedan dess. Jag har som tur är svenskt bankomatkort vilket gör livet litet enklare. Bankomatkort kan du bara få om du har ett personkonto i en bank. Har du inte ett personkonto och bor i USA är det kört. Går inte att öppna om du inte är folkbokförd i Sverige. Tyvärr ser man tvärtom på kontanter, dvs det är den som har kontanterna som är kriminell, inte den som vägrar ta emot kontanter. Och så håller det på att bli även i USA tyvärr.

Anne-Marie said...

Kristina: Lättare sagt än gjort att kunna bevisa svart på vitt att jag tog ut vissa sedlar i en viss bankomat en viss dag och tidpunkt. Trams tycker jag men vet ju att det är sådana lagarna är i Sverige och andra länder. Man har gått för långt med kontanterna när man drar precis alla över en kam. De flesta kontanter är inte svarta pengar utan helt enkelt laglig valuta. Storebror är inblandad överallt numera.

Anne-Marie said...

Stig: Det blir för dyrt att växla in i USA. Mynten bryr jag mig inte om men vill helst inte förlora beloppet i sedlar som jag har.
Nej, det blir att ta sig till en bankomat och sätta in pengarna där såvida jag inte vill utsätta mig för ett mindre förhör inne på en bank.
Sverige skulle inte ens ogiltigförklara sina pengar. USA gör det inte.
Ha det bra!

Malin said...

Jag har både personkonto och sparkonto (samt pensionskonto som jag ju inte kan röra än). Normalt tar jag ut när jag är i Sverige och använder där eller så tar jag ut lite i dollar och tar med tillbaka. Kostar det inte en avgift att ha ett svenskt bankomatkort?

Anne-Marie said...

Malin: Jag har precis som du sparkonto och personkonto. Självklart använder jag mig av mitt svenska bankomatkort om jag är i Sverige och tar med mig litet svenska pengar tillbaka till USA för att ha när jag kommer tillbaka på besök. Nu kommer de pengarna jag tog ut hösten 2015 gå ut så det är bara att hoppas att banomaten på Arlanda fungerar nästa gång jag kommer dit. Jovisst, kostar det pengar att ha bankomatkort. Jag har turen att ha rabatt eftersom jag ligger över vissa gränser och har deras olika rabatter.

Annica said...

Helt galet pengaslöseri att byta ut sedlar och mynt nu när Sverige tvingas bort från kontantsamhället. I senaste avsnittet av SVTs konsumentprogram PLUS var det en kvinna som frågade om butiker, kaféer, m.m. verkligen får neka att ta emot kontanter som betalning. Svaret var att det får de men de måste ha ett VÄL synligt anslag om det. Kvinnan skulle fika på ett kafé men fick inte betala med kontanter.
Och att inte ens svenska banker numera sysslar med kontakter är helt absurt. En skandal.
Jag har ca 100 SEK i (snart ogiltiga) enkronor och tar inte min bank emot dem så har jag lust att bara strö ut dem över lokalen och säga: "Här, varsågod, då får ni dem!" Men tyvärr är det ju inte de högsta (och beslutande!) tupparna (hönsen) som får plocka ihop slantarna utan den helt oskyldiga personalen. Därför gör jag det inte. ;)
Kram från norr!

Anne-Marie said...

Annica: Jamenvisst. Tycker att man kunde ha behållit de gamla sedlarna som giltiga. Kan man i USA så undrar man ju varför det inte går i Sverige.
Jag undrar hur det går för alla turister som kommer till Sverige. Ibland fungerar ju inte olika slags kort i ett annat land. Man tycker att det borde vara litet mera kontantvänligt men tydligen vill svenskarna inte ha kontanter.
Att banker inte har kontanter känns väldigt konstigt tycker jag. De amerikaner jag berättat detta för tror att jag skojar. Jag gillar ditt tänk kring att strö ut pengarna inne på banken ;) men som du säger är det ju inte de som jobbar där som fattat besluten.
Kram från ett riktigt varmt Weed!

Anonymous said...

Fast på nöjesparker behövs mynt spec på liseberg när man spelar på choklad hjul och i splehallar på liseberg och golfängarna där jag var på nyår där kunde man ej spela med kort i klomaskinerna