Wednesday, May 10, 2017

Play it, Sam

Alla som har sett filmen Casablanca har säkert hört uppmaningen till Sam. :) Denna filmklassiker med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart.I mitt barndomshem fanns ett piano och båda mina föräldrar hade lärt sig att spela piano. När jag var runt 6 eller 7 frågade jag mamma om hon kunde visa mig noter och var de fanns på pianot. Jag fick litet vägledning och sedan lärde jag mig själv att spela piano. Bäst så. :) Efter ett tag började jag ta pianolektioner hos en kvinna i Enebyberg dit många av flickorna i min klass och skola gick. Jag tog pianolektioner under drygt 10 år. Nu skulle det ta ett tag att hitta till rätt tangenter men det är väl som att cykla - har man väl lärt sig finns det där.

När jag var litet äldre blev jag intresserad av att lära mig spela tvärflöjt. Under en stor 50-års fest på Hällekis Säteri (som jag och min pappa var med och organiserade) hade jag blivit bekant med några ungdomar som uppträdde och spelade olika instrument, bland annat tvärflöjt. Eftersom min pappa hade kontakter med olika diplomater som var knutna till Ingenjörsvetenskapsakademin där han jobbade lyckades han beställa en tvärflöjt direkt från Japan! Jag lärde mig att spela på egen hand men jag tog även lektioner hos en tjej i Stockholmsområdet.

Spelar ni som läser några instrument? Har ni några favoriter?

Att spela instrument var en del av mitt liv under många år men nu var det som sagt länge sedan. Jag försökte även lära mig att spela gitarr men mina händer och fingrar var litet för små för att enkelt kunna ta olika ackord.

Häromdagen hittade jag en video hos YouTube där man samlat några olika låtar och framträdande med Prince där han spelar gitarr. Många säger att Jimi Hendrix är en av världens mest framträdande och duktiga gitarrister men jag tycker nog att Prince står i en klass för sig. Det är ett år sedan Prince gick bort men hans minne lever kvar hos många människor. Eftersom hans videor ofta försvinner snabbt hos YouTube har jag ingen aning om hur länge länken fungerar men här kommer i alla fall litet gitarriff från Prince.

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Lyckliga du Anne-Marie, som kan spela instrument. Det är något jag saknar och jag skulle gärna spela om jag bara kunde. Som ung spelade jag gitarr ett tag, kom rätt långt men lade av. Några klink på fasters piano blev det men inte desto mera och dessvärre fanns inte en enda ekonomisk utsikt i min familj att jag skulle få gå och lära mig spela piano hos en lärarinna i stan. Jag ville nog men annat måste prioriteras. Däremot har jag sjungit rätt mycket. Ja, triangel har jag spelat ;)
Ha det bra!

Anonymous said...

Min far kom fr en familj med 10 barn; alla spelade nånting.
Hur dom fick instrument, förstår jag inte, men iaf, vi hade piano på
skogvaktarbostället. När far dog, och vi flyttade till Ludvika, kom
pianot med oss. Hur dåligt ställt vi än hade det; pianot fick inte säljas.
Mor hade matservering, och en av gästerna spelade piano, så min bror och jag
fick lektioner mot att han fick en del fria måltider. Började, när jag var
6 år; inte överbegåvad men gillade det. I realskolan fick vi fria piano-
lektioner. -
När jag flyttade till USA, fick in bror pianot. Han spelade
också dragspel och bas i dansband. När han fick dragspelet (ett Hagström
knappspel) tänkte jag, att jag kan väl också lära mej att spela. Så i realskolan hade jag "Krutis Sväng-Gäng". Krutis var mitt smek-ök-namn
på den tiden. Vi hade dragspel, trumpet, trummor och gitarr. Måste ha
låtit HEMSKT!!! :)

Har alltid haft piano. När vi var först gifta och hade knytkalas, slutade
de alltid med att vi samlades kring pianot och sjöng. Verkligen kul!
Tror inte folk sjunger mycket nu för tiden. Spelar nu mest på gehör, då jag är för lat att läsa noter. Den bästa julklappen jag fått, var en gitarr.
Tog några lektioner och lärde mej nog många accord, så jag kan kompa när
vi sjunger. Tog gitarren med oss, när vi var i Indonesien; var det bästa vi gjort. Ungdomarna är otroligt musikaliska. Har aldrig varit så omgiven
av sång och musik som där. Musik för människor tillsammans.

Vad beträffar Prince "i en klass för sig". Jag kan faktiskt inte
kalla det MUSIK, som han producerar. Hoppas du haft tillfälle att
höra Andrés Segovia. Klassisk gitarr är min favorit.


Ooops - blev längre än jag tänkt mej. Intressant ämne.

Ruth i Virginia

Gunnel said...

När jag var ca 10 år spelade jag dragspel en kort tid, men sen blev det aldrig mer. Mina barn däremot har spelat olika instrument. Jag tycker det skulle vara kul och själv kunna sela något. Kram

Annica said...

I skolan spelade jag blockflöjt i många år. Och så lärde jag mig själv att spela cittra. Som barn och ung sjöng jag mycket. När jag var i tonåren köpte mina föräldrar ett piano (pappa spelade) men mest var det för att jag skulle lära mig. Jag började ta pianolektioner men efter några år flyttade jag hemifrån och p.g.a. platsbrist hos mig på den tiden blev pianot kvar hos mor och far.
Ibland leker jag med tanken att jag kanske skulle köpa mig en liten synth men än har tanken inte blivit handling. De instrument som redan finns i hemmet är gitarr, cittra, blockflöjt, munspel (2 st) och maracas.
Och så har jag alltid varit en fena på att spela grammofon. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag kunde spela. :) Har nog glömt det mesta nu men förhoppningsvis skulle det komma tillbaka snart om jag provade igen.
Gitarren är fortfarande svår för mig eftersom jag inte riktigt når med fingrarna för de ackord som man behöver ta.
Piano tyckte jag var roligt att spela men det blev litet slentrian i det hela faktiskt när jag tog lektioner och spontaniteten försvann till viss del.
Sjungit har jag också gjort i två olika körer i Stockholm. En med blandad musik och en gospelkör med en sångerska som heter Malou Berg. Sjunger gör jag fortfarande men mest på egen hand. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Ruth: Långa kommentarer är helt okej. :)
Tror att många har haft ett piano. Mina morföräldrar hade ett och även min farmor.
Ditt sväng-gäng tycker jag låter fantastiskt trevligt. :)
Kul att du spelat och har det med dig från din uppväxt.
Att sjunga kring ett piano eller en gitarr är kul och inspirerande. Tyvärr sitter väl de flesta med sina mobiler idag och “pratar" med varandra.
Det verkar inte alls vara samma aktiviteter när man träffas som det var förr.
Men Ruth du är ju en helt annan generation än mig. :) Givetvis har vi olika musiksmak. Min mamma tyckte inte alls om soul och R&B. Prince är duktig och det är helt okej att du inte tycker det. Andres Segovia har jag hört men jag brukar oftast inte lyssna på klassisk musik.
Tack för att du delade med dig av dina instrumentupplevelser!

Anne-Marie said...

Gunnel: Dragspel har jag aldrig provat på. Min pappa köpte en saxofon till sig själv men spelade aldrig på den. Jag provade och lärde mig litet grand. Har lätt för att lära mig spela på egen hand. Trevligt att dina barn provat på olika instrument.
Kram

Anne-Marie said...

Annica: Blockflöjt spelade jag också på lågstadet. Cittra låter intressant.
Sjungit har jag alltid gjort. Minns att jag sjöng till skivan Sound of Music - den filmen var en stor favorit. Och Anita Hegerlands skiva hade jag också och sjöng till. :)
Verkar som om många har lärt sig att spela piano.
Jag hade faktiskt en synth under några år men det blev inte mycket bevänt med att spela på den. Det var inte dåligt så många instrument du har.
Grammofon är trevligt att spela. ;) Vi hade några stycken i villan i Enebyberg och de gick varma.
Kramar!

Annika said...

KAN inte heller spela ngt instrument.
SÅ himla tråkigt. Önskar att jag kunde.
Spelade gitarr i skolan, men tyckte det var så trist. Kan inget alls idag.
Prince ja, som han kunde hantera sin gitarr, helt otroligt.
Sjunger gör jag däremot, och hyfsat OK. Varit med i körer etc.
Kan rätt så många sånger som det känns som om ingen annan i min ålder kan, haha.
Ha en finfin helg nu!!
Kramar!

Malin said...

Jag började spela piano i 6-7 år åldern med privata lektioner men hade aldrig någon riktig talang. Fortsatte under några år i kommunala musik skolan, men sedan slutade jag. Min bror är den som är musikalisk, men han ville aldrig lära sig noter. Han började med musiklektioner i trummor när han bara var fyra. Sedan spelade han både trummor och piano för Esbjörn Svensson (som var jazzmusiker) i många år. Min mamma som var TV producent hade jobbat med honom och han gick med på det. Som vuxen lärde han sig själv att spela gitarr också. Vi har ett piano som vi köpte när barnen var jättesmå, men de har inte visat intresse och eftersom jag och min man inte heller spelar så funderar jag på att ge bort det... Lite trist, men man måste ju faktiskt vilja spela.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har ju inte spelat på väldigt länge så minns inte så mycket nu.
Det skulle ta ett bra tag att komma upp i min tidigare “form" när det gäller att kunna spela piano och tvärflöjt.
Prince var rätt fantastisk tycker jag eftersom han kunde spela så många instrument. Minns inte nu hur många det var men han kunde nog egentligen bilda sin egen orkester. :)
Körer är kul tycker jag. Gospelkören jag var med i svängde ordentligt. :)
Ha en fin helg du också och kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Piano verkar många ha spelat under sin uppväxt. :) Min lärare undervisade nog halva Enebyberg. ;)
Att spela efter noter blir mer “ordnat" och inte lika spontant. Jag improviserade aldrig av någon anledning. Vågade kanske inte. Att ta lektioner blir ju rätt mekaniskt faktiskt.
Kul att din bror kom in i musiksvängen.
Har man inte intresset eller kanske läggningen blir det givetvis mycket svårare att lära sig ett instrument. Min mamma sålde pianot innan hon flyttade från villan i Enebyberg.

Channal said...

Det är så kul med instrument och musik! Jag spelade blockflöjt som alla andra men sedan började jag spela klarinett. Drömde om att få spela tvärflöjt och harpa =) Min pappa spelade fiol och banjo. När jag gick på lärarhögskolan spelade jag gitarr.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det kul med musik. Det var länge sedan jag spelade blockflöjt men hade en givetvis. Jaha, klarinett är också fint. Har dock aldrig provat. Tvärflöjten tycker jag har ett väldigt fint ljud. Harpa låter intressant men den är ju väldigt stor. :) Ni verkar ha mycket musik i er familj.
Kram!

Anonymous said...

En total musiknörd här :). Spelar mandolin, gitarr, anglo concertina, försöker med fiol och durspel... men de första tre är de jag spelar mest. Blev intresserad av countrymusik i övre tonåren och det var det som inspirerade mig att börja. Sen blev det bluegrass, irländsk folkmusik osv..Concertina är mitt favoritinstrument men också det som jag har spelat kortast tid. Det är så litet och behändigt och... coolt. :) Hoppas det kan bli mitt huvudinstrument för irländskt så småningom.

Anne-Marie said...

Susanne: Kul med musiknörd. :) Oj, vad många instrument du kan spela. Litet som Prince nästan. ;) Countrymusik är tyvärr inte min slags musik alls. Men smaken är som baken. Var tvungen att googla concertina. Ser ut att vara ett litet och behändigt instrument.
Jag tyckte tvärflöjt var behändigt jämfört med pianot. ;) Synthen var relativt okej men litet stor att bära runt.