Sunday, April 6, 2014

Vatten för elefanter

För att fortsätta litet på vattentemat. :) Igår kväll tittade jag på en film jag spelat in för ett par veckor sedan - "Water for Elephants".

Filmen utspelar sig på 30-talet och handlar om en resande cirkus. Jacobs båda föräldrar dör, han blir hemlös och får sluta skolan där han håller på att utbilda sig till veterinär. Han börjar vandra utmed järnvägen och kommer ombord på ett tåg som tillhör en resande cirkus. Där får han jobb som deras veterinär och cirkusen blir hans nya familj.

Bland annat kommer en elefant, Rosie, till cirkusen och Jacob får ta hand om Rosie. Cirkusägarens fru och Jacob blir tillsammans med Rosie ett team och man hoppas på stora framgångar. Det visar sig att elefanten inte förstår engelska men däremot polska ! - som Jacob pratar - och när man klurat ut detta blir Rosie den stora stjärnan.
Cirkusägaren tar tyvärr ut sin frustration på Rosie i några scener men hon återhämtar sig.

En klart sevärd film (trots några litet obehagliga scener med elefanten) med bland annat Reese Witherspoon (Marlena - cirkusägarens fru), Robert Pattinson och Christopher Waltz. De två manliga huvudsrollsinnehavarna har spelat i flera filmer men var rätt okända för mig.

Elefanter är fantastiska djur. De är intelligenta, har känslor och lever i familjer. Att se elefanter jagas för sina betars skull är otroligt tragiskt tycker jag. Elefanter lär vara bland de mest intelligenta djur som finns på Jorden. Det finns många historier om elefanter som har skyddat människor från olika faror, elefanter som kan använda redskap och de lär till och med kunna lösa olika slags problem.
Jag hoppas att elefanterna får fortsätta att finnas här på Jorden och att de kan bli ännu fler i framtiden.

Mina fina små träelefanter som står på ett bord vid min säng.


==========================================

Eftersom jag inte har någon trädgård får köpta blommor lysa upp. Igår köpte jag minipåskliljor som har väldigt vackra små, gula blommor.
Till veckan talar de om att det skall bli uppemot +25 här. Så varmt brukar vi inte ha i början av april men nu kan väl nästan vad som helst hända med vädret. Det börjar slå ut nu i trädgårdarna.

18 comments:

Maria said...

Jag älskar den filmen! Den är så fin. kram

Anonymous said...

Hej, det verkar va en trevlig film.
Vi hadde elefanter på besök 2stycken
när det var cirkus. När dom två,
kompisarna åkte transport vagn
nytankade med vatten. Så pajade,
vägen. Men det är inte så ofta vi
får storfrämmande. Va trevligt med,
lite blommor. Hälsningar Stig.

Marina said...

Visst är elefanter fantastiska djur och att se dem lida är så frukansvärt. (Vilket det naturligtvis gäller fler djurarter, men det finns vissa som rör upp starkare känslor än andra) Har aldrig hört talas om filmen, men ska se om jag kan hitta den.

malix said...

låter som en film jag ska se...
elefanter är vackra när farmor flyttade till hem tog jag hand om en liten sten elefant som funnit i hela mitt liv nu står han och iaktar mig med sina kloka ögon då jag kollar tv. ha en fin dag

Desiree said...

Ja just det, denna film har jag hört talas om. Den har jag inte sett men hört mycket gott om. Tack för bra filmtips. Ska se om jag kan hitta den och se den.
Fina påskliljor du har. Här ska det sköna vädret också fortsätta. Helt underbart just nu. Så skönt att ni i dina trakter också ska få njuta av härliga 25 grader. Ha en bra dag.
Kram!

olgakatt said...

Häromåret besökte jag en elefantfarm i Laos där man tog hand om plågade arbetselefanter och rehabiliterade dem till glada elefanter som badade med oss turister. Otroligt intressanta och vänliga djur.
Små minipåskliljor jag tidigare köpt i kruka har jag grävt ner i trädgården och nu blommar de litet här och där som små gula lyktor! Härligt att våren är kommen!

Äventyret framtiden said...

Jag blir så upprörd när djur får lida på grund av oss människor.
Skönt att läsa om rehabiliteringslägret (Olgakatt)
Elefanter och påskliljor kan aldrig vara fel:)

kramar!

Fullblodsekologen said...

Verkligen fascinerande djur!!
Även vi har lite av en värmebölja, knallar runt klädd som om det vore högsommar. Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Maria: Det var en fin film även om jag berördes litet illa i de scener där elefanten Rosie blev illa behandlad. Men den fick ju ett bra slut. :) Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Det låter ju inte bra att vägen pajade.
Men jag antar att det var tunga vagnar.
Nej, det är inte varje dag man får storfrämmande. :)

Anne-Marie said...

Marina: Det är obehagligt att se djur lida, vilka djur det än är. ELefanter verkar så visa och så kloka att det kanske känns ännu litet mer.
Hoppas att du får tag på filmen.

Anne-Marie said...

Malix: Du kanske kan få tag på filmen hos dig också.
Små prydnadselefanter är fina tycker jag.
Jag vann faktiskt en elefant på Skansen - typ en teddybjörn, fast en elefant. Den var grön och stod i mitt flickrum lätt länge.

Anne-Marie said...

Desiree: Hoppas att du får tillfälle att se filmen. Jag har inte Netflix men kan tänka mig att den finns där. Finns förresten Netflix i Europa?
Idag var det nästan rekordvarmt här. Många platser kom upp till +25 eller mer. Här uppe i bergen brukar det inte alls vara så varmt i början av april.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter ju fantastiskt fint att elefanterna blir omhändertagna och får ett bra liv. De verkar vara väldigt intelligenta och omtänksamma djur. Hemskt att se elefanter jagas och lida.
Hade jag en trädgård skulle jag ha både tulpaner och påskliljor. Men det går bra även i en kruka inomhus.

Anne-Marie said...

Karin: Jag berördes illa av de scener i filmen där elefanten blev illa behandlad. Även om jag visste att det bara var en film.
Tyvärr är det många djur som blir illa behandlade av människor och många tycks tro att djur inte är intelligenta - vilket de givetvis är.
Jättebra det Olgakatt berättade. Sådant blir man glad av. :)
Påskliljor och elefanter är helt klart en bra kombo.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Tydligen tränas en del elefanter till och med till att måla tavlor som sedan säljs till förmån för ett center som hjälper utsatta elefanter.
De har en målarpensel i snabeln och så blir det ett litet konstverk. :) Med hjälp givetvis av de som tränar elefanterna.
Det tycks vara ovanligt varmt på många platser just nu.
Kram!

Annika said...

Den boken läste jag först i min bokklubb, och sen såg jag filmen.
Boken ännu bättre.
Jag tyckte den var fantastisk. Filmen också bra, absolut.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag såg att det var en bok också. Har inte läst den.
Filmen var välspelad och Reese Witherspoon gör alltid bra ifrån sig tycker jag.
Kramar!!