Thursday, April 17, 2014

Varför är alla vägar så breda?

Ett av mina första minnen när jag kom till USA var att allt var stort - vägar, matportioner på restauranger, frukt och grönsaker, träd osv.

För inte så länge sedan skrev jag om "House sitting som livsstil" och en av länkarna var till en reseblogg. Den skrivs av ett par som har gjort det till en livsstil att resa och ta med sig sina arbeten på resorna - antingen i en RV (Recreational Vehicle) eller som nu, när de reser runt i "den gamla världen", det vill säga Europa, med hyrbil, tåg osv. Häromveckan skrev de ett mycket roligt inlägg om hur de tyckte att allt var så litet i Europa. Inlägget var skrivet med mycket humor (det kunde tolkas som att de faktiskt var trötta på Europa men så var inte fallet) och jag kunde inte låta bli att jämföra med mina upplevelser när jag kom till USA och tyckte att allt var så stort.
http://everywhereonce.com/2014/04/01/were-outa-here/

Mycket är större i USA än vad vi är vana vid från till exempel Sverige. Till exempel vägarna.
När jag var på besök i Sverige i augusti förra året slogs jag av hur smala vägarna var i Enebyberg. Var de verkligen så smala när jag bodde där? Självklart var de det men minnen bleknar. Givetvis finns det bredare vägar även i Sverige men överlag är vägarna smalare.

Den väg jag bor vid nu i Weed är ett bra exempel på hur breda många vägar är här i USA, även i små villasamhällen. Min väg är inte någon stor genomfartsled mer än att många som skall till skolan åker på den. Men den har två körbanor och plats på båda sidorna att parkera. Totalt kan alltså fyra fordon vara på vägen samtidigt.

Den här bilden tog jag för några år sedan - jag tycker man ser rätt bra hur bred "min" väg är.


Eftersom jag inte har några egna bilder från vägarna i Enebyberg har jag försökt få fram en från Google Maps som visar den väg där jag växte upp - inte alls någon perfekt bild. Jag suddade ut vägnamnet i mitten av gatan. Här finns absolut inte två körbanor och egentligen ingen extra plats att parkera vid sidan av vägen. Det ser gråkallt ut på bilden tycker jag.


Jag har sett litet olika förklaringar till varför många vägar är så breda i USA. Eftersom jag inte vet säkert låter jag det hela bero. Vet någon, skriv gärna och berätta.

Det mesta verkar "supersized" här i US of A, bland annat matportionerna på restauranger. Tyvärr har jag lärt mig att äta mer av dessa stora portioner. Och idag kan jag nog tycka att portionerna i Sverige är rätt små. Men det blir nästan alltid "doggy bag" om jag går ut och äter.
Vattenglasen på restaurangerna är mycket stora. Man får aldrig så mycket vatten i Sverige. Och i USA är påfyllningen konstant och servitörerna ser alltid om någon tycks behöva mer vatten.

Ibland blir jag full i skratt när jag handlar mat eftersom många grönsaker, till exempel lökar, är otroligt stora. Tyvärr har jag inga jämförelsebilder men de svenska lökarna ser ut som miniatyrvarianter jämfört med de amerikanska. Samma sak gäller vissa äpplen.

Träden här på västkusten är mycket, mycket större än de svenska. Och då är det helt vanliga träd i skogen, inga redwoodträd. Våra barrträd är imponerande där jag bor. Den här bilden var med på bloggen för ett tag sedan. Den är från skogsområdet kring skolan.


Jag skulle kunna skriva mer men det får räcka för idag.
Idag är det Skärtorsdag och häxorna flyger till Blåkulla. Ingenting som uppmärksammas i USA. Och vi arbetar inte halvdag.

18 comments:

Maria said...

Ja visst är det lite lustigt att allt är större här; bäbisarna föds större, bergen är högre, bilarna mycket större i genomsnitt och allt det du nämnde. Det enda som är mindre är väl hästarna :) Quarter Hästar som är vanligast här, är betydligt mindre än både Svenska Varmblod och Kallblod (var ju tvungen att ta med en liten häst detalj såklart.) Kram

malix said...

the yankees gillar ju att vara storebror kan det beror på det? Eller så har de bara tänkt till. Doggybag är ju inte fel, Det enda stället som jag känner till som har väldigt stora portioner är ett ställe i Göteborg, Krakow heter restaurangen, där får du beställa en hel eller halv portion, och beställer du den halva så orkar du ändå inte äta upp allt. Men doggy bag tror jag inte är ett alternativ där. Tyvärr har det nog bytt ut Kocken där för sist vi åt där var vi mindre nöjda än andra gånger. ha en fin fin långfredag fast så heter det väl inte hos er :)

em said...

Kanske är vägarna bredare därför att bilarna, särskilt förr, var mycket större i Staterna än i Europa.
Enda gången jag saknar det storvulna, är när jag handlar, och man nätt och jämt kan mötas med två kundvagnar i snabbköpets gångar.
Margaretha

Äventyret framtiden said...

I ett stort land blir allting stort:). Ja, säg det, vad kan allt bero på.
Troligen ligger det någonting i det som Margaretha skriver om stora bilar och att vägarna har anpassats efter det någon gång tidigare. En standard som man går efter i dagsläget också, som finns som en tryckt bestämmelse/lag. Så är det här hos oss och det har ställt till det rejält för de åländska landsvägarna som har byggts p.g.a de kriterier som man har på fastlandet (Finland) för att det så är stipulerat i trafiklag. Vilket inte alls passar in på det åländska trafiknätet. Vi behöver inte så stort, så rakt och så vidare som man behöver på en större plats.
Undra på då Anne-Marie, att jag inte såg dig alls på Blåkulla! Jag har just kommit hem därifrån och det var ett evinnerligen "kacklande"...många tusen häxor var på plats.
Ha en fin dag!
Kramar!

olgakatt said...

Nog är påtagligt hur den amerikanska bilparken blivit mycket mindre på senare år, i alla fall i storstäderna.
Men matportionerna är ännu gigantiska jämfört med Europa.
Kanske var man framsynt när man byggde de breda vägarna, flera fordon får ju plats även om bilarna numera blir allt mindre.
Det där att arbeta halvdag vissa dagar före helgdag i Sverige beror på vilket avtal man har. Inom sjukvården är det bara sekreterarna och annan kontorspersonal som går hem kl 12. All vårdpersonal arbetar hela dagen. Ganska opraktiskt.

Anne-Marie said...

Maria: Det visste jag faktiskt inte att även bebisar ofta är större. Bilar är fortfarande ofta större än i Sverige men inte så mycket större tycker jag att vägarna "behöver" vara så breda som de är.
Jamen, det är ju självklart att du fick med litet om hästar. :) Och jag kan ingenting om hästar så jag får bara ta ditt ord för att det stämmer. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Jag tror att det finns en annan anledning till att just vägarna är så breda som de är. :) Även om din tes har sin sanning också.
Portioner på restauranger är påtagligt större i USA. Och så ser vi ju hur folk ser ut här. ;) Så fort man landar med flyget i USA vet man att man är här.
Ha en fin påsk!

Anne-Marie said...

Margaretha: Ett par anledningar jag såg när jag kollade på nätet innan jag skrev det här var: Regler för utryckningsfordon och att de skulle komma fram, mycket äldre tider när man hade fordon dragna av djur som måste kunna vända på gator och att man använt sig av landsvägar och deras bredd som underlag och där man funnit att det var färre olyckor med just den bredden. Eftersom vanliga vägar i villasamhällen är så breda som de är kör folk mycket snabbare än vad de skulle göra om det var litet smalare vägar och det är ju inte helt säkert. Stadsplanerare skulle troligen kunna ge ett mer exakt svar.
Det stämmer, gångar i affärer är också bredare i USA än vad de är i Sverige.

Anne-Marie said...

Karin: Du kan se vad jag skrev som svar till Margaretha om några olika anledningar som jag hittade på nätet. Ville inte ta med dessa i inlägget eftersom ingen tycks veta exakt. Antar att det säkert finns bra förklaringar men jag hittade inget enkelt som förklarade just dessa (i mitt tyckte) mycket breda vägar som vi har här.
Som ni har det på Åland verkar ju vara byråkrater och deras oförmåga att anpassa sig efter vad som är faktiska förhållanden.
Nej, häxorna i USA har svårt att komma ifrån. ;) De har inte samma flexibla förhållanden som råder i Norden.
Ha en fin påsk! Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Amerikanska bilar har definitivt blivit mindre under senare tid. Men fortfarande reagerar jag över hur små de flesta svenska bilar är jämfört med de amerikanska. Även personbilar.
Matportioner är verkligen onödigt stora i USA. Och så ser ju folk också ut därefter. Övervikten bland många människor i USA är skrämmande tycker jag.
Jag skrev några anledningar (som svar till Margaretha) som jag hittade efter litet efterforskning innan jag skrev inlägget men ingen tycks veta exakt.
Här i USA finns nog knappt halvdagar. Kanske högre chefer kan göra litet som de vill, men vi "vanliga" får vackert arbeta hela dagen.

Channal said...

Har sett bilder på gamla vykort som de svenska nyamerikanarna skickade hem i förra sekelskiftet. Potatisarna var stora som grisar! Ja, allt var större. De bilderna finns säkert att googla fram.

Läsk godis matpotioner har börjat bli groteskt stora även här! Det behövs inte! Det är ohälsosamt! Tycker det är ok att dela en 33 cl påskmust och äta en lite godispåse till påsk. Dags att trycka på stoppknappen!

Men stora vägar! Ja, tack! Här är vägarna inte breda... känns tryggt med en bred väg.

KRAM o Glad Påsk!! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ibland blir det nästan komiskt att se hur stora amerikanska frukt och grönsaker är jämfört med de svenska. Och när jag varit i Sverige på besök tittar jag litet undrande på till exempel de små lökarna. Varför det skulle skilja sig så mycket mellan frukt och grönsaker i storlek kan man ju undra.
Jaha, man har börjat ta efter USA kanske med tanke på portionsstorlekar. Man tycks ju vilja bli ett "mini USA" i Sverige. Ibland blir det också komiskt med alla restaurangskyltar på engelska i Stockholm. Jag börjar ibland undra om jag verkligen är i Sverige. :)
Nej, svenska vägar är inte alls så breda. Här kör man fortare i gengäld verkar det som i villaområden pga de breda vägarna och det kanske inte heller är så säkert.
Ha en fin påsk! Kram!

Charlie sa ... said...

Ja, det är större, bredare, mer av allt…och du skriver så bra om det!


Vill skicka en påskkram och hoppas du har en fin helg Anne-Marie!

Lotta

Första året i Hjo said...

Sant att allt är större i Staterna. Men påskbuffén var gigantisk här hos oss. Alldeles för stor faktiskt. Det blir till att äta rester i flera dagar.

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är "vi" större här i Staterna när det gäller mycket.
Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Glad Påsk Lotta och kram!

Anne-Marie said...

Hans: Rester är inte fel alls. Ofta kan maten smaka bättre någon eller några dagar senare.
Glad Påsk!

Annika said...

Gillar verkigen de breda vägarna. Jättemkt!!
OCH de stora p-rutorna också.
Kan inte klaga på det alls.
Gillar att man på restauranger direkt ser om vattenglas/drickaglas är tomt. Är det läsk man dricker är ju påfyllningarna gratis också. I LAJK THAT!!!
OCh har man inget vin i glasen så kommer genast servitören och frågar om man ska ha mer. Tyvärr inte gratis, då'rå…
HAHA!!
Doggie Bags gillas stort. FATTAR inte att man inte har det hemma.
Nu är påsken över. Ids inte heller fira den, AM!!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Det är praktiskt med breda vägar. Jag minns min gamla väg i Enebyberg och att jag verkligen tänkte på hur smal den var när jag var där i augusti förra året.
Servicenivån hos restauranganställda tycker jag är mycket högre än i Sverige. Man tycks kunna det där med customer service här i Staterna.
Doggie bags fattar jag inte heller att de inte finns i Sverige. Men det är klart, portionerna är mycket mindre så det kanske inte finns samma behov. Här måste man ju nästan alltid lämna en hel del.
Nej du, påsken går rätt obemärkt förbi.
Kramar!!