Monday, April 28, 2014

The Waffle House Index

Nu till veckan verkar det som om vi skall få rekordvarmt här i Mt Shasta-området. De talar om temperaturer uppemot +30. Normalt "skall" det vara runt +18 i slutet av april. Litet väl varmt tycker jag så tidigt men vädret tycks inte lyssna på mig. ;)

Under helgen rapporterades det om enorma tornador som drog fram över olika delstater - framför allt i södra USA. Arkansas, Oklahoma och Iowa tycks vara mest drabbade. Dagens Nyheter skriver också om dessa starka oväder som dödat minst 18 personer hittills. http://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-amerikanskt-extremvader/
Tydligen skall det fortsätta med tornador och andra slags oväder i "the Midwest" och "The South" under delar av denna veckan. http://www.weather.com/news/tornado-central/tornado-outbreak-live-updates-severe-weather-20140427

Tack och lov är vi i norra Kalifornien förskonade från tornador. Weed kan ju ibland få orkanliknande styrka på vindarna men den gångna vintern har det inte blåst särskilt mycket eftersom vi haft högtryck under många, många veckor. Vi har ju jordbävningar och vulkaner i stället som "håller oss vakna". ;)

I USA finns det en myndighet som heter "The Federal Emergency Management Agency" (FEMA) som rycker ut vid olika katastrofer. Det lär kanske ibland vara litet si och så med omfattningen av dessa insatser. I alla fall om man får tro människor som drabbades av orkanen Sandy som drog fram utmed USAs östkust för litet drygt ett år sedan. Jag läste en hel del om att människor inte fått hjälp som man borde ha fått.

När en orkan kommer in över land (vilket orkaner gör i stort sett varje år i USA) utväderar FEMA hur allvarliga följderna är. Orkaner mäts enligt något som kallas "the Saffir-Simpson Wind Scale" där 5 är den värsta sortens orkan. Orkanen Andrew var en sådan - den ödelade delar av Florida 1992. Jag har fått höra en del om den från min vän K som bor i Miami. Hennes hus drabbades mycket hårt och taket flög av. Hon och hennes mamma (som bodde där också) klarade sig men K hittade kläder och andra tillhörigheter utspridda över den delen av Miami där hon bodde.

FEMA gör alltså en bedömning enligt vindstyrkan men också enligt något man kommit att kalla "The Waffle House Index". The Waffle House är en restaurangkedja med ca 1700 restauranger. De finns i 25 stater i USA - framför allt i södra USA. De serverar våfflor men även smörgåsar, hamburgare osv.

Enligt FEMA gäller följande skala:

  • Grönt: Restaurangen är öppen och serverar sin vanliga meny. Detta innebär att de har el och skadorna är små.
  • Gult: Restaurangen har öppet men har en begränsad meny. Troligen har de förlorat el och använder en generator. Mer omfattande skador.
  • Rött: Restaurangen har stängt. Då är det riktigt illa och det har blivit omfattande skador.

Tydligen har The Waffle House, precis som Walmart, Lowe's och The Home Depot (dessa är varuhus som bland annat säljer olika slags "emergency equipment") en mycket bra förberedelse för katastrofer med bland annat generatorer och andra tillbehör.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424053111904716604576542460736605364?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424053111904716604576542460736605364.html

Den här restaurangen klarade sig vid något oväder och kunde hålla öppet.


Här gäller "röd signal". Bara skylten finns kvar.


Alla bilder lånade från nätet.

18 comments:

Desiree said...

Läste artikeln i DN idag om tornadosarna som hade drabbat midwest. Tycker fruktansvärt synd om alla som drabbas varje år. Mycket som förstörs men ännu mer sorgsamt är ju alla som mister livet och mister nära och kära. Kände inte till FEMA och Waffle House index.
Låter hett med 30 grader redan men det kanske bara är en tillfällig front som kommer till er nu.
Man får hoppas på att det åter igen blir lite mer normala och lagoma temperaturer.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Det är när man läser sådant här som man inser hur bra man själv har det...Sällan händer någonting dramatiskt trots storm och orkan på de här breddgraderna

kram

Marina said...

Tack för spännande information! Det är alltid härligt att lära sig något nytt så här till förmiddagskaffet. Visst är det så, att ibland behöver man höra om alla olika katastrofer som drabbar olika delar av världen för att uppskatta att vi är så förskonade hos oss.

malix said...

vädretsmakter är vidunderliga ibland rent av otrevliga, vindar är aldrig roliga tycker sånt är otrevligt och skrämmande,
Kankse för att maken jobbar med el och el är farligt i sådana sammanhang. ha en fin dag

Annika said...

USCH och fy!
Och redan nu är nya varningar ute för en tredjedel av USA. Främst the midwest och the south. Stora åskväder, tornados och regn i massor.
Grymt.
Här idag regnar det också massor, och det är 8 grader.
Vi brukar inte heller drabbas av tornados här (TA i trä), men det har hänt.
Tror aldrig jag kommer att vänja mig vid vädret i USA. Så stort, och ofta så skrämmande.
HOPPAS att dessa platser som är SÅ varnade idag, och imorrn, ska klara sig.

Det var nytt för mig med The Waffle House index! Tack för den infon.
Har ätit där ngra ggr då vi varit på roadtrip. Gillar det INTE, the waffle house. :-)
Men vilken bra indikator vid dåligt väder. Nu fick jag lära mig ngt nytt igen.

Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är alla större oväder mycket tragiska. Som du säger, det är inte bara materiella skador utan även förluster av liv. Naturens krafter är stora.
Jag hade faktiskt inte heller hört talas om The Waffle House Index tills jag fick ett mejl häromveckan där det stod berättat om olika "amerikanska fenomen".
Jag hoppas att det inte skall fortsätta att vara så varmt som det skall bli denna veckan.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Vädrets makter känns litet mer "hanterbara" i Norden.
Här i USA har vi faktiskt väldigt många intensiva naturkrafter - tornador, orkaner, vulkaner, jordbävningar, osv.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Roligt att du fick litet "matnyttigt" till kaffet. :)
Jag är tacksam över att just denna delen av USA där jag bor inte har just det här natur"fenomenet".

Anne-Marie said...

Malix: Starka vindar är obehagliga tycker jag. Vi kan ju få väldigt starka vindar i Weed som på andra håll troligen skulle kallas på gränsen till orkan. Men här gör man inte det av någon anledning.
Ha det bra.

Anne-Marie said...

Annika: Jag tycker det verkar som om just tornador (DN skrev tornador - jag har alltid sagt, som du gör, tornados - vet inte vilket som är korrekt faktiskt) ökar i antal och intensitet.
Och jag skulle absolut inte vilja vara ute och resa när det är sådana här väderförhållanden. Man får nästan planera tidpunkt för resor och vilka platser man kommer till/mellanlandar på för att undvika riskområden.
Vet inte om vi ens har The Waffle House här i Kalifornien. Det fanns litet motsägande information ute på nätet. Har dock ätit hos IHOP - pannkakor förstås blev det. :) Kanske The Waffle House liknar Denny's litet med menyn.
Jag visste heller inte om den här indikatorn som The Waffle House utgör tills för ett par veckor sedan.
Kramar!!

Unknown said...

Hej Ann-Marie

Min funderar på att söka jobb i Chicago och vi tar vår 11 och 19 åring med oss. Har du ngr tips vi har tidigare bott i Toronto, hur skiljer sig USA från Canada ? Etc vad bör vi tänka på ??

Första året i Hjo said...

Tack och lov har vi varken tornados, vulkaner eller jordbävningar här hemma. En och annan vådlig storm kan det bli - Gudrun t ex. Annars är vi förskonade. Gräslig det som hände med New Orleans.

Gunilla N said...

Horde just pa franska nyheterna om dessa fasansfulla tornados.
De forskonar varken manniskor eller hus. Riktigt skrammande.
Ar sa tacksam over att de inte forekommer har.
Hade ingen aning om "The Waffle House Index" tex. Din blogg AM ger oss massor av ny information.
Kan inte annat an komplimentera
dig for allt du later oss ta del av sa mycket.

Nej vader och vind rader vi inte over,det ar ett som ar sakert.

30 grader! det later mycket i maj manad. Har ar det 20-25 gr. ganska lagom for arstiden.

Hur som helst ha det gott
Stor Kram!
Gunilla

Anne-Marie said...

Catrin: Jag kan tyvärr ingenting om Kanada jämfört med USA. Har aldrig ens besökt Kanada.
Antar att din ?man? (något ord hade fallit bort i din kommentar) kommer att ha ett arbetsvisum. Har han inte det måste ni ha green cards för att kunna bo i USA.
Om du vill kan du skriva till mig (attboiusa@yahoo.com) - blir litet långt kanske här på bloggen att ge en längre kommentar.

Anne-Marie said...

Hans: Sverige är helt klart litet lugnare på väder- och naturfronten. USA har egentligen ett väldigt våldsamt klimat/natur och mark.
Gudrun var jag aldrig med om eftersom jag redan bodde i USA men jag har förstått att det var en omfattande storm.

Maria said...

Ja vädret kan verkligen bli extremt, och ofta snabbt till synes utan förvarning..

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har sett en del bilder på förödelsen och det är skrämmande vad dessa vindar kan åstadkomma. Och man har ju oftast väldigt litet tid att sätta sig i säkerhet.
Nej, The Waffle House Index var rätt okänt för mig också tills för ett par veckor sedan. Ibland får jag mejl (till min bloggmejl) från ställen jag inte ens fattar hur de fått tag på den och i ett av dessa mejl fanns denna information.
Jag tycker bara det är roligt att kunna dela med mig av sådant jag lär mig. :)
Jag tycker runt +20 eller litet lägre skulle vara alldeles lagom för den här årstiden. Men det är tydligen ingen som lyssnar på mig. ;)
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Vädret i USA är helt klart mera extremt än i Sverige.
Såg på min väderhemsida att Red Bluff har det varmt idag.
Ha det bra!