Sunday, April 13, 2014

Gay it up! ;)

Varje termin brukar skolans musik- och dramaelever spela antingen en pjäs eller en musikal. Den kan vara mer eller mindre påkostad. Den som spelas nu i vår var nog den mest påkostade och spektakulära föreställning som jag sett - "The Producers" av Mel Brooks.

Min vän J och jag fick igår se en homosexuell Hitler, humor, sång och dans. "The Producers" var från början en film med bland annat Gene Wilder. Mel Brooks kan driva med vad som helst och den här filmen och senare musikalen är definitivt inget undantag. Jag hade inte sett varken filmen eller hört talas om musikalen innan jag såg att skolan skulle sätta upp den.
Skolans uppsättning var gjord med mycket humor och ett fantastiskt gäng på scenen. Och vilka kläder de hade. Vår fackföreningsordförande arbetar också inom skolans teateravdelning och hon är den som syr och fixar med scenkläderna.

Ett uttryck som man verkligen tagit fasta på var "Keep it gay". På engelska betyder ju "gay" både lättsamt/glatt och homosexuell. I skolans uppsättning är det både lättsamt och homosexuellt på alla fronter. :)
Och så fanns det - förstås - en svensk anknytning. Det tycks som om man inom Hollywood älskar att ta med svenskar och Sverige i alla möjliga sammanhang. En av huvudrollsinnehavarna i "The Producers" är svenska Ulla. Blonda Ulla som vi såg igår pratade egentligen en rätt obegriplig engelska med troligen mer tysk brytning än svensk.

Två sånger var riktiga paradnummer "Keep it Gay" och "Springtime for Hitler". Synd att jag inte kunde filma showen jag såg men här kommer i alla fall ett par klipp från YouTube.

Jag känner mig mer i balans efter ett par dagars ledighet när jag hunnit "processa" beskedet jag fick i fredags. Har pratat med några goda vänner under helgen som stöttat och peppat.

Den ovanligt tidiga värmen fortsätter och snön smälter i "alarmerande" takt uppe på berget. Men det är vackert med den skira vårgrönskan.


10 comments:

Marina said...

Va kul att de fick till det bra! Filmen som hette "Det våras för Hitler" på svenska var ju den första i raden av "Det våras för-filmer" och jag såg allihop och de flesta är vansinnigt roliga.

Katta said...

Låter som en upplevelse och roligt att det gick bra! Jag vet inte om jag sett någon av filmerna kring Hitler som nu gått.Härliga bilder du också visar.

Annika said...

Jag har sett The Producers på The Kennedy Center i DC, har sett filmen också.
Blir alltid sååå impad av alla föreställningar jag sett av elever här i USA. Både på middle school, high school och college.
Det satsas SÅ stort redan tidigt på drama, musik och sång.
Älskar det. Därav blir det fantasiska föreställningar.
Antar att eleverna på din skola tar BFA's?
Ja, det är lätt att bli impad!
Kramar!!

Martina said...

Vad kul! Sana där föreställningar brukar vara superbra!
Jag älskade att vara med i skolshower och föreställningar!!!
Kramar

Gunilla N said...

Det verkar som skolorna i Usa satsar enormt mycket pa teaterforestallningar och andra framtradanden av eleverna.
Kan inte minnas nagot liknande under min skoltid.Forutom kanske
lite upptradande och sang pa varavslutningen i smaskolan.
Stor Kram!!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Marina: Aha, det var en "Det våras" film. Den kopplingen gjorde jag inte riktigt. Där ser man. Tror inte att jag såg just "Det våras för Hitler"-filmen men vet ju att det finns rätt många "Det våras"-filmer. Mel Brooks är rätt tokig egentligen. :) Minns filmen "Space Balls" som, om man är på rätt humör, är en mycket rolig film.

Anne-Marie said...

Katta: De var verkligen duktiga i lördags och genomförde den här - troligen rätt krävande - musikalen med bravur. Alla som var med i musikalen hos skolan spelade många olika roller.
Grönskan har kommit ännu längre idag faktiskt. Helt otroligt så fort det går nu.

Anne-Marie said...

Annika: Du har väl sett många föreställningar genom Ks skola. Och föreställningar som K varit med i.
De var otroligt duktiga dessa elever. Men det verkade som om det också var utomstående personer med i pjäsen eftersom några var litet äldre och troligen inte var elever.
USA verkar ha en tradition med många som är duktiga på att kunna både agera, sjunga och dansa.
Nej, vi har bara Associate degrees eftersom det är ett junior college. Inga sådana finesser som "Bachelor degrees". ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Martina: När jag såg YouTube-klippen och jämförde med den föreställning jag såg tyckte jag att "vår" föreställning var minst lika bra eller kanske till och med bättre. Det var fullt ös och mycket bra framföranden.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: USA har nog väldigt många duktiga skådespelare, sångare och dansare - som börjar sin karriär i skolorna. Och många tycks behärska alla dessa områden.
Jag minns någon pjäs i skolan som jag var med i (i Sverige på mellanstadiet) och att det var väldigt tafatt och inte särskilt proffsigt.
Stor kram!!