Thursday, April 24, 2014

Ett mycket litet bibliotek

Doften av biblioteksböcker finns fortfarande i min näsa sedan jag var barn. :)

Jag brukade ofta låna böcker när jag växte upp. Då fanns det bibliotek i en helt annan utsträckning än vad det gör idag. Internet har tagit över mycket av rollen som informationsspridare. Och numera kan man ju även läsa böcker på många olika sätt - inte bara i en "riktig" bok.

Vi hade en trivsam secondhand affär för böcker i Mt Shasta. Den var sprängfylld med intressanta böcker. Så höjdes hyran för den fastigheten och kvinnan som drev bokhandeln var tvungen att slå igen. Sådant tycks vara vardagsmat nuförtiden, framför allt på en mindre ort.

För några år sedan fanns det planer på att lägga ner i stort sett alla bibliotek som finns i Siskiyou County. Det är ett mycket stort område - ungefär lika stort som Västergötland - med bara mindre orter och en liten befolkning. Biblioteken fungerar litet som en samlingsplats för de som bor här. Det finns till och med inte tillgång till bredband överallt i Siskiyou County och en del går till biblioteken för att ha tillgång till internet.
Som tur var lyckades opinionen vända på beslutet och våra små bibliotek finns kvar. Även om öppettiderna krympte ordentligt för vissa.

När jag tog en promenad häromdagen såg jag detta minibibliotek. Ser ut som en stor fågelholk nästan. :) Har aldrig sett något liknande men idéen verkar ju bra om folk är ärliga och ger tillbaka böcker. Little Free Library kallar sig den här organisationen och rörelsen som spritts till stora delar av världen.Så här beskriver de sig själva: "It’s a “take a book, return a book” gathering place where neighbors share their favorite literature and stories. In its most basic form, a Little Free Library is a box full of books where anyone may stop by and pick up a book (or two) and bring back another book to share. You can, too!"

Little Free Library finns i många länder. När jag gick in på deras karta såg jag en listning i Sundbyberg. De kallar sitt bibliotek för ett "biblioskåp".

Då har man lärt sig något nytt även idag. :)

30 comments:

Marina said...

Viken fantastisk idé! Jag har aldrig vare sig hört om det eller sett något tidigare, men om det fungerar är det ju alldlels lysande! Jag hade någon idé om att vi skulle inreda ett rum i vårt hus (lägenheter)med hyllor där de boende kunde ställa dit och hämta böcker, men vi får väl se om någon nappade på förslaget...

Anonymous said...

Ett sånt har vi i vårt område också. Jag sprang på det av en slump för någon månad sen.

Anonymous said...

Hej, alla ideer om biblotek är
bra. Vist är folk ärliga, men
någon kan ju vara oärlig. Internet
är ju det snabba sättet att söka.
Men ska man gå på djupet. Så är
bibloteken mycket bra. Fast,
boken är nog hotad på sikt. Tryck,
och tillverkning blir för dyr. Det,
blir nog bara e. böcker. Jag tror,
folk kommer att läsa böcker på sin
50 tmmare eller större. Där man
ställer in text storlek och
sid tempo med fjärren. eboktv
kan det va ett bra namn. Ja vad
det blir för teknisk utveckling.
Men det kommer att hända mycket.
Hälsningar stig.

Anonymous said...

Hej, alla ideer om biblotek är
bra. Vist är folk ärliga, men
någon kan ju vara oärlig. Internet
är ju det snabba sättet att söka.
Men ska man gå på djupet. Så är
bibloteken mycket bra. Fast,
boken är nog hotad på sikt. Tryck,
och tillverkning blir för dyr. Det,
blir nog bara e. böcker. Jag tror,
folk kommer att läsa böcker på sin
50 tmmare eller större. Där man
ställer in text storlek och
sid tempo med fjärren. eboktv
kan det va ett bra namn. Ja vad
det blir för teknisk utveckling.
Men det kommer att hända mycket.
Hälsningar stig.

Anonymous said...

Vilket vackert litet bibliotek! Vet du, i våningen under Biblioteket i Täby C där de har ungdomsteater mmm har de ställt en gammal sockerlåda med böcker "Ta en bok eller lämna en". Strålande idé! Har kunnat lämna en massa böcker som jag annars fått slänga (andrahandsvärde noll för böcker) och även bytt till mig ett par stycken. Bok-cirkulering är kul!

Anonymous said...

Glömde säga att eftersom jag lämnar barn på teater en gång i veckan ser jag att böckerna varierar. Verkar vara bra omsättning i Täby, perfekt för föräldrar som lämnar, hämtar och väntar på sina teater-barn!
/Lena

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Vilket fint litet bibliotek!
Lustigt att du gör ett inlägg om just det för här i Gbg öppnade stadsbiblioteket igår efter att ha varit stängt i 2 år pga av ombyggnad. Invigning pågår i dagarna 5 och jag ska gå dit nästa vecka då det har lugnat ner sig lite. Har mycket minnen därifrån. När jag gick i skolan skolka jag ibland (ganska ofta) och då brukade jag gå dit och spela schack med gubbarna som va där dagarna i ända. Läste och lyssna på musik gjorde jag också så skolket va kanske inte så dumt iaf för det intresset har jag kvar!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Annika said...

Nej, men så gulligt!!
Jättefint är det!
Bra ide.
Här har vi ett ganska stort bibliotek. men det är väl inte så oväntat, kanske.
Det är vanligt här också med små boklådor där man kan lämna böcker, och ta en bok, om man vill.
Gillar det.
När jag var bodde hemma älskade jag bibblan, hela mitt liv. Gick dit flera ggr i månaden och lånade böcker. Både på stadsbiblioteket och på skolbibblan. SÅ mysigt.
OCh ja, lukten…den är mkt speciell…
Kramar och ha en trevlig helg!!

olgakatt said...

Barndomens bibliotek kan jag berätta om i timmar,,,,
Jag har också sett de här minibiblioteken, en del finns i gamla telefonkiosker!
I farstun till vårt "riktiga" bibliotek finns ett sådant också, där man byta ut böcker. Ta en, ge en, står det på en skylt. Ursmart idé!

Desiree said...

Så gulligt och smart. Vad trevligt att det finns lite sådant här. Har dock inte sett det tidigare. Nog tillbringade jag också många timmar på biblan då jag var liten. Jag minns faktikst också doften av biblioteksböcker nu när du nämer detta. Här i Basel finns en hel del bra och stora biblotek. Jag ska se till att gå med. Det kostar en slant men det är det ju värt.
Kram!

Freedomtravel said...

En ganska trevlig idé ju! Undrar var den finns i Sumpan...? (Bodde ju där förut, men har flyttat till grannkommunen nu)

Annica said...

Vilket fint minibibliotek! Jag hoppas "vanliga" böcker kommer att finnas lika länge som mänskligheten. Det är något visst att hålla, bläddra och läsa i en bok.

I min bostadsrättsförening har man en liten boklåda (ta/ge/låna/byta) i en hörna av det stora och välventilerade sophuset.
Men... jag kan ändå tänka mig lämpligare platser för böcker. ;)

Charlie sa ... said...

Älskar hur läsning och böcker är så tillgängligt här. Inte bara på "riktiga" bibliotek, utan i parker, på stranden och t ex på min arbetsplats där man tar med sig böcker som man kan ta med sig. Böckernas värld är underbart och jag är glad för att vi hade mycket böcker hemma. Jag lekte bibliotek och stämplade i dem ;)

KRAM och trevlig helg!

Fullblodsekologen said...

Visst är det härligt med bibliotek, den är doften.... Sitter faktiskt på biblioteket just nu när jag skriver här. Har lite dålig uppkoppling i mitt sommarhus, så det är därför jag "försvinner bort" ibland. Ha en skön helg!! Kram

Gunilla N said...

Jag var ocksa en trägen biblioteksbesokare under hela min uppvaxt.Just nu har jag en trave
bocker pa nattygsbordet som bara
ligger dar och vantar,inte mycket lasning just nu alltsa.

Jag sag faktiskt ett bokskap utanfor en affar har igar,inte sa gulligt som ditt ,men jag undrar lite hur fransman kan skota sant dar...det sag lite stokigt ut dar inne maste jag saga.Men det ar ju bra att nagon har tagit ett intiativ iaf.

Laste om ett kraftigt ovader i norra Kalifornien, hoppas verkligen att det inte galler omradet dar du bor.

Ha nu en riktigt fin weekend
Stor Kram!!
Gunilla

Anne-Marie said...

Marina: Visst är det en rolig - och pratisk - idé. Jag berättade om det lilla "hust" jag sett här i Weed för en av de som jobbar i biblioteket och hon hade inte ens sett det. Hon blev också "eld och lågor" och funderade på om hon skulle kunna ha något i området där hon bor.

Anne-Marie said...

Sara: Jag hade, som sagt, inte sett denna lilla "boklåda" tidigare och inte heller hört talas om projektet. Kul idé tycker jag!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tror som du att boken har en svår framtid framför sig. Vanliga böcker är helt enkelt för dyra.
Jag vet precis hur dyrt det är att tillverka böcker eftersom min pappa och jag hade ett bokförlag.
Internet är fantastiskt när det gäller snabbhet med information. När den stora jordbävningen skedde i Chile för några veckor sedan fanns det information ca 10 minuter senare på nätet.
Eboktv var ett bra namn. :) Det kanske redan finns?

Anne-Marie said...

Lena: Vad bra att det även finns i Sverige på olika håll. Kul att du berättade om Täby C eftersom min mamma bodde så nära. Det blev ju ett antal besök för mig till Täby C när hon bodde i Täby. Nu lär det väl knappast bli några besök för mig där efter det att hon gått bort.
Bra också att folk använder boklådan. Och att du kunnat lämna böcker som någon annn fått glädje av.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Det var "timing" det. :)
Kanske du har boklådor i Göteborg också. Vore konstigt annars tycker jag.
Bibliotek har en funktion tror jag fortfarande även om många söker information andra vägar nuförtiden.
Ibland kanske skolk kan leda till andra upplevelser än om man bara sitter i skolbänken. :)
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är de små "fågelholkarna" fina och förhoppningsvis kommer de till bra användning.
Nej, det är inte konstigt att du har ett stort bibliotek. ;) Här är de mindre - förstås.
Jag besökte Brageskolans bibliotek - där jag gick på mellanstadiet - ofta och lånade böcker. När jag blev litet äldre blev det också besök till Stadsbiblioteket. Det är ju en vacker byggnad dessutom. Som din syster med man så fint förevigade. :)
Visst är lukten speciell. Mysig på något sätt.
Önskar dig också en fin helg!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Dagens barn och ungdomar har nog inte samma känsla för böcker. Tror att många kanske till och med har svårt att läsa längre texter pga allt textande och förkortningar som används.
Ja, i Sverige finns ju inga telefonkiosker längre. Vi har faktiskt fortfarande några få betaltelefoner. Men de har inga kiosker.
Jättebra idé tycker jag med byte av böcker.

Anne-Marie said...

Desiree: Små boklådor har jag sett - en "laundromat" i Mt Shasta har det - men jag hade inte sett de här fina "bokskåpen".
Visst är det något speciellt med bibliotek och den känsla och doft som finns där.
När jag var liten var det nog helt gratis med bibliotekskort. Kan tänka mig att det ändrats med kostnader även där numera.
Kram!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag tycker det är en utmärkt idé så att gamla böcker kan komma till användning. Jag har gett bort böcker till den secondhand affär som nu inte finns längre i Mt Shasta.
Du kan klicka på kartan på hemsidan som jag gav länk till så kan du se var i Sundbyberg "biblioskåpet" finns. :)

Anne-Marie said...

Annica: Visst är det något speciellt med böcker och känslan av att hålla i en "riktig" bok. Jag tror att de fyller något slags behov. Jag växte upp i ett hem med massor med böcker så de har en speciell plats i mitt hjärta.
Soprummet verkar ju inte vara den allra bästa platsen för böcker. Men det kanske går trots allt. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Vi som växt upp med många böcker omkring oss tror jag har något annat i "baggaget" än dagens ungdomar som kanske väldigt sällan läser böcker.
Jag hade också massor med böcker i mitt barndomshem eftersom min pappa var en bibliofil. Han fick till och med skaffa ett extra utrymme i en lokal eftersom alla böcker inte fick plats.
Jättebra med platser där man kan byta böcker enkelt.
Ha en fin helg! Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Jättebra att bibliotek har internet om man har det litet si och så med uppkopplingen hemma.
Visst är det något speciellt med den där doften av böcker. :)
Ha en fin helg du också! Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag läser inte alls böcker nuförtiden som jag gjorde när jag var yngre. Vet inte varför egentligen. Kanske det delvis har att göra med att jag blir trött i ögonen efter att ha suttit framför datorn hela dagen på jobbet.
Fransmän kanske har en litet mera "hipp som happ"-stil. ;) Men det kanske fungerar trots allt.
Undras just vad det är för oväder du hört talas om. Hmmm. Vi hade faktiskt snöfall igår natt men inget annat konstigt.
Ha en bra helg! Stor kram!

malix said...

Böcker ja böcker har ett speciellt bo i mig. Har ju till och med skrivit en själv. Har jag sagt det? I alla fall har jag det, den heter Jag föredrar att kalla mig impulsiv. hmm hur skulle jag kunna få dit en sådan bok i det där lilla skåpet, :) Fast rätt dumt för vem skulle läsa den där? lär ju inte finnas många som läser en svensk bok i de lilla skåpet. Gulligt va det sånt skulle det finnas i vårt lilla samhället hmm jag skulle ju faktiskt kunna göra ett bara för jag kan. Fast just bygge och skruvar och spikar och sånt är inte min grej tummen mitt i handen. Ha en fin dag,

Anne-Marie said...

Malix: Jodå, jag vet att du skrivit den boken. :) Har inte läst den - ännu. Om du kunde ta dig hit och lägga boken i skåpet kunde i alla fall jag läsa den. :)
Kanske du har någon annan som är händig och som skulle kunna hjälpa dig bygga ett bokskåp? Om du var med i den här organisationen kunde du till och med lägga ut din plats på kartan.
Ha en fin dag du också.