Wednesday, April 9, 2014

Att äta nästan bara ekologiskt

Häromdagen besökte jag mataffären Ray's i Weed för att köpa några småsaker. Jag hade ett par ekologiska ("organic") saker i korgen och bananer som inte var ekologiska. Kassörskan slog glatt in även bananerna i kassan som ekologiska vilket märktes på kvittot. Självklart fick hon "bakläxa" av mig ;) och fick ge mig tillbaka litet pengar. Hennes kommentar var litet intressant "well everything else you had was organic". Jaha, tänkte jag, är det den nya policyn. Man får betala enligt det man har mest av i varukorgen :)

När jag kom till USA för 17 år sedan åt jag bra men jag var inte alls inne på den ekologiska linjen särskilt mycket. Jag tror att det var ont överlag om ekologisk mat då i Stockholm. Michael däremot handlade mycket ekologiskt så jag började inse att det fanns fler valmöjligheter här i USA. Det tog ett bra tag innan jag blev en "ekologisk entusiast" eftersom det är rätt mycket dyrare med den ekologiska maten men numera är jag "såld".
Det har till och med gått så långt att jag har litet svårt att äta mat ute på restaurang som inte är ekologisk. Jag mår helt enkelt inte lika bra.

Nu hör till saken också att den "vanliga" maten i USA tycks innehålla mer "skräp" än i till exempel Sverige. Att läsa innehållsförteckningarna - vilket jag numera alltid gör när jag handlar - på icke-ekologisk mat gör mig litet mörkrädd faktiskt.
Soja, "high fructose corn syrup" och "canola oil" är de tre kanske vanligaste tillsatsingredienserna i "vanlig" mat i USA. Soja, majs och canola (inte samma sak som raps. Canola står för Canadian oil low acid) är nästan till 100% genmodifierade här i USA. Och genmodifierad mat är något jag absolut undviker. Vill man fortfarande äta soja, majs och canola skall det stå "certified organic" - då bör man kunna undvika de genmodifierade varianterna. Kommer nog att skriva ett inlägg om den enorma utbredning av genmodifierad mat som finns i USA.

Jag handlar inte ekologiskt till 100% eftersom jag helt enkelt inte har råd men jag har utökat min matbudget väldigt mycket de senaste åren för att kunna handla ekologisk mat. Den smakar mycket bättre och jag hoppas att den skall vara bättre för min kropp. Det senaste jag läste var att man i Kalifornien, på grund av torkan, tyvärr kommer att tumma på reglerna för ekologiskt kött. Det kanske blir mer av detta eftersom torkan inte tycks ge med sig.

Jag växte upp med en trädgård där vi odlade potatis, sallad, morötter, kryddor och andra grönsaker. Vi hade även äppelträd och plommon. Självklart var allt ekologiskt och vi skulle aldrig ha kommit på tanken att bespruta våra frukter och grönsaker.
När jag läste att man besprutar jordgubbar här i Kalifornien med 184!!! olika bekämpningsmedel blev min övertygelse ännu starkare. Det får kosta mer att äta!

Amy's ekologiska pizza. Om jag inte orkar att laga mat kan det någon enstaka gång bli en sådan här pizza. Mycket god.


Ekologiska äpplen men "vanliga" bananer. De blev helt plötsligt ekologiska i kassörskans sinne. :)

36 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag har levt ekologiskt i stort sett hela mitt liv, men jag är ingen "taliban" för den skull;). Jag äter vad jag blir bjuden på när jag går bort och ibland gör jag som du, jag köper ett billigare men bra alternativ, beroende på vad börsen säger. Det värsta i det här sammanhanget är att den ekologiska maten inte alls är särskilt mycket dyrare än den konventionella, men affärsmännen har lärt sig att sätta priserna högt. Jag har egna erfarenheter av det i brödförsäljningen, då jag sålde till affärer. Någon gång måste jag skriva ett inlägg om hur det kan gå till. Som leverantör tog jag strid, och krävde ett lägre pris till kunden och det gick igenom. Per automatik slog de på 70% extra marginal bara för eko-namnets skull.
Sedan ska man också vara skeptisk till allt som heter organic. Många "rider" på märket. Bäst är att köpa certifierade produkter, för då vet man att de är kontrollerade och godkända som ekologiska.
Ekologiska produkter är det rätta med tanke på hälsa, miljö och framtid. Det finns inte bra genvägar
Kramar

Katta said...

Jag försöker handla ekologiskt.vissa varor är svåra att handla ekologiska dåde redan är ggamla o möjliga i disken.

olgakatt said...

Vi handlar ekologiskt sedan många år, ofta direkt från producenterna. Det kostar ju litet extra besvär med resor och planering men är värt det, anser vi. Billigare dessutom än att handla i butik. På sistone har vår lilla lokala ICA- butik spottat upp sig enormt och har nu massor med ekologiska varor och vill veta om man önskar sig något mera. Jag föreslog ekologiska vindruvor eftersom de "vanilga" är fruktansvärt giftiga. Det tog två dagar, sen fanns det ekodruvor i hyllan. En annan ICA-handlare som brukade ha bara ekobananer tog hem vanliga när hans leverantör hade slut på ekovarianten men satte upp varningsplakat att de giftiga "fulbananerna" inte fick ges till barn!
Som Pettaskarin säger ska man dock vara en aning skeptisk och noga kontrollera all märkning och vem som är leverantör.
Måtte Europa lyckas hålla GMO- produkter borta!

Anna said...

Jag handlar i första hand ekologiska animaliska produkter. Det gör jag främst för djurens skull. Jag köper i stort sett aldrig halvfabrikat och slipper då en massa tillsatser. Europa spjärnar emot när det gäller genmodifierade grödor, men påtryckningarna på EU är stora och snart viker sig nog politikerna för de stora bolagen med Monsanto i spetsen.

Jane said...

Jag köper inte allt ekologiskt, t.ex. bananer, nötter etc. tycker jag är onödigt men t.ex. jordgubbar, druvor blir mest besprutade så jag försöker fokusera på det som är viktigast (enligt mig). Sen försöker jag köpa närproducerat och ibland kan man luras av att det står ekologiskt. Jag vet att t.ex. på Costoc såldes ekologisk köttfärs -från Australien.
Tyvärr finns det bönder som säljer både ekologiskt och "vanligt" och jag vet att det ibland inte separeras riktigt...tar de ekologiska kycklingarna slut så kan de vanliga även få den etiketten.
Försöker satsa mest på ekologiska animaliska produkter.

Martina said...

Jo ekologiskt är ju tyvärr ganska mycket dyrare, men klart att det är bättre för kroppen. Och som du säger, i USA är det nog mycket mer konstiga tillsatser i mat än i Sverige.
Kramar

Annika said...

Jag är inte heller så ekologisk som du, AM.
Men mjölken jag köper är ekologisk, och äggen. OCH den kyckling jag lagar. men sen är jag inte så noga. Jag vet, förmodligen dumt.
Tror man ska vara lite skeptisk också till allt som sägs vara ekologiskt. Tror inte allt är guld som glimmar där heller.
Jag har sett en hel del dokumentärer på Netflix på sistone som handlar om maten här, skrämmande. Food Inc och Forks over knives.
Här i VA finns en stor gård som nog är ganska kända för sitt "beyond organic" över hela USA, Polyface farm.
Gillar verkligen deras koncept. Själv handlar jag mkt på Farmers Market när den tiden kommer. Känns bra.
En sak är iaf säker, utbudet på det ekologiska är grymt stort här i USA.
Kram!

Desiree said...

Ekologiskt är helt klart bättre både för naturen och för alla människor. Vi äter också en hel del ekologiskt. Det är stort med ekologiska produkter här i schweiz. Det är inte bara mat, frukt och grönt utan det är också väldigt stort utbud på ekologiska rengörningsmedel, tvättmedel osv. Schweiarna är mycket måna om både miljön och om bra kvalité på de som de köper.
Ekologiskt har ju fått stort genomslag i sverige också numer. men jag känner nog ändå att det finns större utbud i både USA och här i schweiz.
Kram!

tennswede said...

You mean canola oil is not rapeseed that is heated and crushed? Should be the same as raps. Hmmm, need to look this up.

tennswede said...

Well, after looking at some quick encyclopedia entries and looking up what snopes.com has to say it looks like it's a cross bred seed from the rape plant. Raps med andra ord. It's therefore not considered genetically modified but it's a hybrid seed. What was furthermore interesting is that they marketed the oil as Canada oil since the word rape had obvious bad connotations. So I guess it's not too bad, however there are several online sites telling about the horrors of eating canola oil. It's supposedly belonging to the mustard family.

Anne-Marie said...

Karin: Nej, man kan inte vara "extrem" men jag har märkt under det senaste halvåret att jag inte alls mår så bra av mat ute på restaurang som när jag lagar min egen, ofta ekologiska mat, hemma. Mat hemma hos andra kanske är litet annorlunda.
Sedan tror jag att maten i Norden inte alls har lika många mysko tillsatser som maten i USA har.
Kan mycket väl tänka mig att bara ordet "ekologisk" eller "organic" lägger på en del på priset. Trist men sant.
Absolut att man skall vara kritisk. Det svåra är ju att man inte alltid kan och vet allting om alla olika slags märkningar. Jag har upptäckt att jag lägger ner väldigt mycket tid numera på att försöka äta så hälsosamt som möjligt. Har man trädgård, som ni har, blir det ju en helt annan sak.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Katta: Jag tror att utbudet i Sverige inte alls är lika stort som i USA. Det 8r i alla fall min erfarenhet från mina besök i Sverige. Till och med på en liten plats som Mt Shasta finns det en hel del ekologiskt.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Du tycks ha tillgång till mycket ekologiskt där du bor. Jättebra!
Vindruvor hör nog till de mer besprutade frukterna. Precis som jordgubbarna. Sådant måste man absolut köpa ekologiskt tycker jag. De ekologiska vindruvorna är mycket dyra där jag bor så jag köper nästan aldrig den frukten.
Jordgubbar vill jag gärna köpa några gånger men de är dyra också - de ekologiska.
Fulbananer var ju också ett sätt att uttrycka sig. :)
Ibland är det rätt förvirrande här i USA med all märkning och olika begrepp som gäller. Man måste vara otroligt påläst egentligen som konsument.
Hoppas, hoppas att Europa klarar sig undan GMO-produkterna.

Annica said...

Numera gäller det att noga kolla vad som står på alla matförpackningar. Jag köper alltid svenskt kött trots att det är dyrare än importerat danskt, irländskt, tyskt, brasilianskt, nyzeeländskt. Jag vill ha svensk mat i möjligaste mån, helst närproducerad och ekologisk.
Det är förfärligt att vi importerar billiga varor från utlandet och därmed konkurrerar ut våra svenska bönder. Här finns massor av utländska grönsaker, frukter, bär och svamp - även under sommaren. Skulle det bli ofredstid och stängda gränser torde Sverige få svårt att klara matförsörjningen.

I torsdagens nummer av min morgontidning var det ett reportage om skolmaten i vår kommun. Bl.a. köper man kyckling från Thailand! Det är ju rena vansinnet! Hur tänker de ansvariga???
Nej, vi ska äta mat som är så "ren", oförstörd och närproducerad som möjligt. Det vinner både hälsa och miljö på. Och antagligen, i längre perspektiv, även ekonomin.

Anne-Marie said...

Anna: Jag lagar väldigt mycket mat själv "från grunden" men ibland blir det något hel- eller halvfabrikat - ekologiskt då.
Jag hoppas att Europa skall slippa Monsanto men troligen blir det väl så att de kommer in även där. Det är nog ett av de allra värsta företagen som finns.

Anne-Marie said...

Jane: Man får välja det som känns viktigast och vad man har råd med. Jag vet att bekämpningsmedel går genom skal men då jag skalar all frukt och grönsaker som jag äter hoppas jag att till exempel bananens tjocka skal stoppar litet i alla fall.
Så länge man inte odlar allt själv är det ju omöjligt att veta hur maten producerats. Man får hoppas att det mesta är märkt som det skall. Men det tummas nog ibland på både det ena och andra tyvärr.

Anne-Marie said...

Martina: USA har sämre mat än Europa med tanke på tillsatser. Och det finns mer "skräpmat" här.
Frankrike är ju känt för sin fina mat. Hoppas att du kan köpa bra mat - kanske till och med närproducerat.
Jag åt inte alls som jag gör nu bara för några år sedan men det känns bättre i kroppen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag åt väldigt litet ekologisk mat bara för några år sedan. Sedan läste jag en hel del om vad maten egentligen innehåller och fick mig en rejäl tankeställare. Men det är dyrt.
Jag dricker ingen mjölk och den yogurt jag köper är faktiskt inte ekologisk men den innehåller inga konstiga hormoner i alla fall. Den ekologiska är astronomiskt dyr här så den har jag helt enkelt inte råd med.
Det är alltid bra att ha ett skeptiskt sinne. Jag lusläser alla märkningar och innehållsförteckningar numera. Ibland önskar man att det fanns förstoringsglas i butikerna. ;)
Food Inc har jag sett och det var också en rejäl väckarklocka.
Vi har ju inte alls de stora Farmers Market som finns på större orter. De vi har brukar ha rätt litet tyvärr. Annars är ju det det allra bästa.
USA "rocks" när det gäller ekologiskt faktiskt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Du har ju ett helt otroligt utbud med Farmers Markets hos dig. Närproducerad mat - helst ekologisk förstås - är ju det allra bästa. Mat som transporterats långa vägar har ju tappat det mesta av sina näringsämnen. Det vore inte helt fel att ha ett växthus där man kunde odla en del.
Vi har också en hel del ekologiska rengöringsprodukter här men det är oftast billigare att köpa via nätet.
Kram!!

Anne-Marie said...

Tennswede: Canola oil and canola is a bit confusing but I have read quite a bit about this over the years. It is marketed as something really healthy - just like tofu - but it is not as good as they say it is. Almost all of the soy in the US is GMO and that's what you make tofu from. Unless it is organic.
I found this article that says that most of the canola is grown in North Dakota and that 90% of that is GMO. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=129010499
If you choose organic canola it cannot be GMO if I understand it correctly.

Anne-Marie said...

Annica: Du smög dig in där mellan mina svar. Och du måtte vara en riktig nattugla. :)
Jag tycker du gör helt rätt som köper svenskt och helst närproducerat och ekologiskt.
Det importeras en hel del även här i Kalifornien - trots att vi producerar väldigt mycket själva inom staten. I alla fall ännu så länge. Vi får se allteftersom torkan fortsätter.
Visst är det helt vansinnigt med alla dessa långväga transporter som går kors och tvärs över jorden. Verkligen tragiskt att lokala bönder blir utkonkurrerade.
Kyckling från Thailand låter ju fullkomligt sanslöst rent ut sagt.

Marina said...

Jag försöker och jag blir bättre och bättre på det. Här är det inte alldleles enkelt, men när det gäller frukt och grönsaker så handlar jag åtminstone det som odlas i närområdena! Tro det eller ej, men ii frukdisken här kan man bland annat köpa jordgubbar från USA(!) som ser likadana ut i flera veckor där de ligger, stora som clementiner (inte riktigt men nästan), frågan är hur besprutade de är!!

Anonymous said...

Jag äter vindruvor som andra äter potato chips. Känner ingen skillnad på smaken mellan s.k. ekologiska morötter och andra. Vet inte vad ekologisk mjölk är. Jag är väldigt tveksam, när det gäller ekologiskt. Vem vet vad som ÄR och vad som INTE är ekologiskt? Varorna ser likadana ut och smakar samma. Det där ekologiska har blivit nånting som har "snob appeal".

Köper ni ekologisk ost, ekologiskt mjöl och socker, smör och margarin? Bröd? Vid 86 års ålder och utan magproblem, köper jag det som ser färskt ut och förvarar det på bästa vis.
Mina barn har inga problem heller, för den delen, fast dom åt non-ekoligisk mat, när dom växte upp.

Ruth i Virginia

Gunilla N said...

Nar det galler att kopa och ata ekologiskt sa tror jag man
far ga lite pa magkansla.
Det ar nog omojligt att undvika
tillsatser i maten tyvarr.Koper ekologiskt nar jag vet att varan besprutas kopiost, som vissa frukter och gronsaker,medan jag koper "vanliga" andra.
Konstigt att obesprutat ar sapass mycket dyrare,da alla gifter som anvands maste
vara kostsamma.
En sak jag undviker som pesten , ar allt som
ar genmodifierat.Det kan inte vara halsosamt.
Dessutom valjer jag narproducerat om det finns,och franskproducerat som ar markt med "Label Rouge" etikett .Ska tydligen vara tillforlitligt.
Det ar inte latt att veta vad som ar bast for en ibland ,man far bara hoppas att man valjer ratt.

Ha det gott
Stor Kram!!
Gunilla N

olgakatt said...

Kommentar till Ruth i Virginia:
Även om man inte bryr sig om vad man själv får i sig så har det en väldig betydelse för dem som arbetar på odlingar med gifter och för djurens välmående under sina korta liv. Det har betydelse för alla människors tillgång till drickbart vatten och naturens mångfald. Bara ett par exempel på varför jag väljer ekologiskt så mycket det går. Snobbigt är det minst av allt. Det är ofta folk som har litet pengar som väljer ekologiskt och då är sparsamma och inte kastar mat.
Vänliga hälsningar
Olgakatt i Skåne

tennswede said...

Anne-Marie,

Läste om Wal-Mart och deras storsatning på ekologiskt till lägre priser. Vet att alla inte tycker om bib box stores men det verkar ju bra om de börjar att satsa mer på ekologiskt.

tennswede said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Marina: Jordgubbarna har troligen totalt konserverats av alla bekämpningsmedel. ;) Och de är stora. Man kan undra om de är GMO-jordgubbar.
Det är inte alltid lätt att hitta ekologisk mat men det verkar som om USA i alla fall har en hel del att välja på.

Anne-Marie said...

Ruth: Just vindruvor lär vara väldigt besprutade. De ekologiska smakar bättre tycker jag. Och då vindruvor har ett väldigt tunt skal tränger säkert mycket igenom.

Ekologisk mjölk kommer från kor som uppfötts enligt ekologiska metoder, till exempel vad de äter.

Det är helt rätt att vara kritisk och tydligen kommer man att tumma på begreppet ekologiskt för kött här i Kalifornien pga torkan. Verkligen tragiskt.

Jag köper inte allt ekologiskt utan får se vad jag har råd med. Vissa livsmedel har mer "skräp" i sig än andra. Jag köper egentligen bara utländsk ost numera eftersom den amerikanska osten är så dålig i smaken (det mesta är processed cheese) och egentligen inte är ost enligt skandinaviska mått.

Dina barn växte upp när det inte var lika mycket tillsatser i maten som det är nu. Tyvärr växer många barn i USA upp med mycket dålig mathållning nuförtiden.

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag gör precis som du, väljer ekologiskt när man vet att det besprutas mycket och när man kan läsa att en oekologisk vara innehåller många onödiga tillsatser.
Jag tror överlag att Europa har litet bättre mat än USA.
Det är väldigt svårt att veta vad som är bra och inte bra och att veta allt kring olika slags märkningar. Man behöver ha en mindre universitetsutbildning kring detta. :)
Nej, genmodifierat skall man undvika. Jag tror inte alls att det är bra för våra kroppar. Och i USA är tyvärr väldigt mycket genmodifierat och mer blir säkert framöver.
Ha det gott!
Stor kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag fattar inte hur folk klarar av att arbeta inom jordbruk där det är ständig besprutning. Man undrar hur deras hälsa är.
Och som du säger, alla dessa gifter påverkar givetvis övrig mark och vatten.
Nej, snobbigt är det inte med ekologiskt men tyvärr är det nog så att folk som har det knapert inte köper ekologiskt utan de äter skräpmaten.

Anne-Marie said...

Tennswede: Walmart har jag mina åsikter om - behåller dessa för mig själv just nu. :)
Men om de kan sprida mer ekologiskt till fler människor är det bra. Jag blir dock väldigt misstänksam om det står "organic" och något är tillverkat i Kina eller Mexiko.

tennswede said...

Anne-Marie,

It's an established brand called Wild Oats, don't know much beyond that but it's all over the news this week.

malix said...

idag är vi mera upplysta tror jag, den ekologiska maten smakar så mycket godare, just nu på nästan alla mina fönsterbrädor står det olika saker som jag sedan ska sätta ut i trädgården och växthuset, Jag älskar chili så det har jag provat på att förodla i både buske och en lite starkare sort som sedan ska få flytta ut till växthuset. lite tomater och gurka och Zuccini ska det oxå bli. Mera ekologiskt än så kan det ju inte bli och inte heller tär det på miljön för det kostar ingen bensin att plocka det i trädgården :) tänk om vi alla valde mera ekologiskt då hade även de odlarna fått konkurrera med priset allt flera hade valt att jobba med just det och utbudet hade blivit större

Anne-Marie said...

Tennswede: Wild Oats I know is an organic brand. It is getting expensive though with organic food - and for regular food for that matter.

Anne-Marie said...

Malix: Jag skulle verkligen uppskatta att ha ett växthus. Att kunna odla eget och plocka direkt är ju som det skall vara. Och då får man i sig näringsämnen på ett helt annat sätt än vad man annars får.
Låter underbart att du kan odla och äta eget. :)