Wednesday, October 31, 2012

Blåsig Halloween

Tänk att det är sista oktober idag. Det känns som om oktober har gått väldigt snabbt. Att det är Halloween idag har väl inte undgått någon. Här i USA är det emellertid många som inte kan fira den här dagen eftersom de drabbades av orkanen Sandy.

Hösten har kommit på allvar i Weed.


Igår syntes de första ovädersmolnen runt berget och idag har det ösregnat stor del av dagen (det första "riktiga" regnet sedan juni hos oss) och det har blåst - mycket. Hela natten hördes vinden i träden och det var litet ovant att sova med så mycket ljud. Efter en hel vinter med blåst vänjer man sig.

Det var väldigt lugnt idag på jobbet. Många elever verkade ha tagit en ledig dag. Jag såg bara en lärare som var Halloween-klädd. Det är en helt annan stämning än vad det brukar vara inom skolan eftersom de allra flesta känner att det är så oklart vad som kommer att hända med våra jobb och skolans framtid i stort. Det kändes som om stämningen var litet dämpad idag.

Jag har inte sett mycket Halloween-pyntning här i Weed. Hade tänkt ta en promenad efter jobbet och se vad folk hade hittat på men ösregnet fick mig att stanna inomhus i stället.

Såg några trick or treaters på gatan där jag bor när jag kom hem. Har en känsla av att de flesta håller sig inne i kväll. Regnet har slutat nu men det blåser kallt.

Helt plötsligt bröt solen fram genom molnen och berget lystes upp.


Önskar alla en fin Halloween!

Monday, October 29, 2012

Hunter's Moon, Orkanen Sandy och jordbävningar

Idag är det fullmåne och här i USA kallas den Hunter's Moon - förr i tiden såg man till att fylla på sina matförråd litet extra den här tiden på året. Eftersom vi har soligt och klart väder kommer man nog att kunna se månen väldigt bra i natt. Det har varit uppemot +20 idag. Förra veckans vinterväder har förbytts i brittsommar. Inte mig emot. :)

Däremot är det inte lika lugnt i östra USA. Ingen har väl undgått att orkanen Sandy just nu brakar in över USAs östkust med regn, hårda vindar, översvämningar, elavbrott och tusentals inställda flighter. Sandy lär även bli ett "möte" mellan tre oväder.
Har följt några av mina medbloggares uppdateringar - de sitter på "första parkett" på östkusten och hoppas nu att det inte skall bli så illa som vissa rapporter talar om. Jag håller tummarna.

Även om Sandy "bara" är en kategori 1 orkan kan det bli mycket stora effekter. Vi på USAs västkust har nästan aldrig orkaner.  Det talas ibland under vintern om "hurricane force winds" och även om vi aldrig blir omtalade i The Weather Channel ;) kan det ibland blåsa nästan lika mycket här i Weed som det nu gör på USAs östkust.

I lördags kväll hade jag hyrt en film eftersom det bara var sport på TVn. När filmen var slut blev det litet tid framför datorn och bland annat kollade jag USGS jordbävningssida. Där var det en lång lista över jordbävningar väster om Kanada - Queen Charlotte Islands och det var inga små jordbävningar. Den största var 7.7 och sedan var det som sagt en lång lista med jordbävningar i samma område. Jag hade inte känt av jordbävningen men tsunamivarningar hade utfärdats för Hawaii och delar av USAs västkust.

Fullmånge, orkan/superstorm och jordbävningar. Det verkar som om oktober kommer att bli en månad vi minns. Och så är det ju Halloween dessutom på onsdag!

Bilder från helgen.


Tuesday, October 23, 2012

Tornados i Kalifornien

Igår kväll när jag satte på TVn kändes det som om alla utsändningar hade tagits över av en och samma kanal. Det var ytterligare en "Presidential Debate" som var i full gång. Vilken kanal jag än provade var det samma sak. Den enda som inte sände den här debatten var "The Weather Channel".

Till slut tog debatten slut och andra program fick komma fram förutom en kanal där en baseballmatch (förstås ;) pågick i stort sett hela kvällen.

Jag brukar titta på nyheter från antingen Medford (i södra Oregon) eller Redding (söder om Mt Shasta). Eftersom jag har ett begränsat antal kanaler har jag ingen stor nyhetskanal som CNN. Igår talade man om flera tornados i Kalifornien på nyheterna från Redding! Det hör inte till vanligheterna.

Numera verkar tornados förekomma året runt i USA. Så var det inte förr. Då var det mest på våren och sommaren när varma och kalla luftmassor möttes över the Midwest eller "Tornado Alley": Nebraska, Kansas, Oklahoma, Missouri, Texas, and Iowa. USA är det landet i hela världen som har flest tornados.

Men igår var det alltså tornados i Kalifornien. Det var i ett område från Sacramento österut som fick känna av ovädren. Fyra eller fem tornados rapporterades. Det var inga stora skador som uppstod men det var ändå rätt uppseendeväckande eftersom tornados är så ovanliga här. Här berättar The Weather Channel om ovädren: http://www.weather.com/news/california-severe-20121022.

Yuba City var en av de platser som hade en tornado:


Det finns en hel "kultur" här i USA med personer som jagar tornados och vill uppleva häftigare och häftigare oväder. Twister, med bland annat Helen Hunt, är en sådan film.

En tornado från Oklahoma - bilden lånad från Wikipedia.

Monday, October 22, 2012

Snö!

Här har vi häftiga svängningar minst sagt. Full sommar för ett par veckor sedan. Även förra veckan var det rätt varmt. Nu har det slagit om totalt.

Det hade utlovats regn och snö! till veckan. Och mycket riktigt - det hade snöat uppe på berget i natt. Här i Weed var det blött på marken men ingen snö. Men det är kallt. Idag har det bara gått upp till +10.

Jag har faktiskt ytterligare en semesterdag idag och åkte in till Mt Shasta för att handla. Berget och andra lägre berg och kullar hade ett vitt täcke. Inte tjockt, men i alla fall var det snö,

Det här kommer inte att fortsätta särskilt länge men både i morgon och onsdag skall det bli ännu litet kallare och snö och regn. Till helgen utlovas det runt +17/18 igen så det verkar kortvarigt med vintern. Har fått sätta på mitt värmeelement idag.

Berget har inte synts särskilt bra men jag lyckades knäppa en bild.

Thursday, October 18, 2012

Baseball - gäsp ;)

Igår kväll hade jag ställt in mig på att se på "The X Factor". Tycker att det är rätt roligt att titta på det programmet. Innan det skulle börja var det ett par andra program i samma kanal jag också hade tänkt titta på men det var totalt "kaos" i den kanalen. Ingenting stämde och när väl "The X Factor" skulle börja var det en repris från förra veckan.

Efter att ha försökt klura ut vad som var på gång framkom det att en baseballmatch hade dragit ut på tiden och det hade skapat denna "oreda". Vissa delar av USA hade kunnat se delar av det nya "X Factor" programmet medan vi på västkusten alltså fick se en repris.

Baseball har jag aldrig satt mig in i och jag kan inte hjälpa att jag tycker det är väldigt långtråkigt att titta på. Jag vet att en stor del av USAs befolkning älskar den här sporten och att gå på en baseball match är en del av den amerikanska kulturen. Kanske jag skulle ändra uppfattning om jag gick på någon match.

Just nu pågår det något slags slutspel inom Major League Baseball och det är tydligen bara att acceptera att många TV-program bara utgår eller flyttas. Igår var det en mycket lång regnpaus som gjorde att matchen fördröjdes.

En av de jag verkligen tycker har talang i X Factor-programmet är Jason Brock. Här kommer en snutt från YouTube. Bortse från hans långa utläggning om den typen scenshow han skulle vilja och fokusera på hans framträdande.

Tuesday, October 16, 2012

Regn?

Alla prognoser verkade tala om regn den gångna natten. Det blev inte mycket av det.

Radarbilderna visade regn i södra Oregon men söder om gränsen verkade molnen bara hänga kring Mt Shasta. När jag klev upp i morse var det litet fuktigt på marken och litet senare regnade det i ett par minuter!!

Det har talats på nyheterna om den mycket långa torkan som nordvästra USA haft. Seattle som är en stad med mycket nederbörd (litet mindre på sommaren) hade inte haft regn på ungefär 3 månader. Likadant var det i Oregon och här i nordligaste Kalifornien. Jag minns att det regnade i juni här i Weed.

Torkan bidrog till att nordvästra USA hade ovanligt många, stora och långlivade bränder. Nu har brandröken försvunnit sedan några veckor tillbaka.

Det har regnat i Washington och Oregon. Tydligen får vi här i norra Kalifornien vänta ett tag till. Nu till veckan skall det bli varmt igen. Vädret har helt klart blivit väldigt annorlunda överallt. Inte bara här i nordvästra USA.

Utanför min ytterdörr finns en "platta" av sten som var litet blöt i morse. Det är knappt att det syns.


Jag blev glad när jag åkte hem från jobbet i kväll och såg att bensinpriset nu närmar sig vad det var innan det blev rekordhögt för 1-2 veckor sedan. :) Bensinpriserna i Kalifornien har sakta börjat gå ner.

Monday, October 15, 2012

Do you want to round up?

Efter jobbet begav jag mig till mataffären Ray's i Weed. De har inte så stort utbud men jag behövde bara några få varor så det gick bra.

Oktober är National Breast Cancer Awareness Month här i USA och även i andra länder. Mataffären Ray's deltar i den här kampanjen. De har en liten flyer uppsatt vid alla kassor och när man handlat kommer frågan "Do you want to round up?" I stället för att kanske betala $20.47 betalar man i stället $21.

Ray's har även haft andra kampanjer där man fått samma fråga. De allra flesta lägger till den extra summan.

Något som många mataffärer har här i mina trakter är en liten behållare där extra pennies samlas. En penny eller cent är det minsta myntet i USA. Motsvarar runt 6 öre just nu.
Om man betalar kontant och kanske saknar 1 eller 2 cent får man ofta hjälp med cent från den lilla behållaren. Mycket praktiskt. :)

Något jag köpte idag var en bit Jarlsbergost. Av någon anledning har lilla Ray's i Weed flera olika slags internationella ostar. Litet förvånande men praktiskt. De finns inte hela tiden men jag passar på att köpa när de finns. Tänk så god Jarlsbergsosten är jämfört med de flesta amerikanska ostar.


Idag har det varit moln här! Men inget regn. Det regnar i södra Oregon men det verkar inte som om vi får något regn. Det har inte regnat här sedan juni! Nu tycker jag det är dags. Berget hade en "hatt" av moln nu i kväll.

Saturday, October 13, 2012

Heldag med svenska

Idag har jag pratat mer svenska än vad jag har gjort på ungefär en månad. För det mesta tänker jag inte ens på att jag inte pratar svenska varje dag utan det är så naturligt att prata och tänka på engelska.

Min mamma och jag brukar prata 1-2 gånger/vecka i telefon. I somras var det litet oftare men nu verkar det gå bra att prata litet mer sällan. Tyvärr har min mamma ingen dator så vi kan inte Skypa men vi har alltid "bara" pratat i telefon så det känns helt okej trots allt.
Eftersom min mammas minne inte är riktigt som det var innan fallen och allt annat som hänt får jag ofta höra samma saker både en och två gånger. :)
Idag fick jag bland annat höra om ett möte hon haft hemma i lägenheten med kvinnan som nu officiellt utsetts till min mammas Goda Man. De kommer tydligen bra överens och min mamma sade att hon har förtroende för henne. Det känns bra att det nu är klart med den biten och jag inte är den enda personen som har laglig rätt att hjälpa min mamma med olika saker.

Litet senare var det dags för nästa samtal med min kompis I som bor i Åkersberga. Hon har dator så vi brukar Skypa. Vi har känt varandra i snart 20 år och vi lärde känna varandra när vi båda bodde i Kärrdal i Sollentuna. Hon är litet äldre än mig men det spelar ju ingen roll när man kommer bra överens. Hon skall åka till Argentina tillsammans med sin syster om ca 1 vecka. Skall bli spännande att höra om vad hon varit med om där framöver. De skulle bland annat besöka någon plats som ligger 4000 meter över havet! Jag som tycker att jag bor högt. 1000 meter som Weed ligger på är ju ingenting jämfört med det.

Sedan ringde en annan kompis (M) helt apropå. Hon och jag har också känt varandra länge och det var även där Kärrdal som sammanförde oss. Vi bodde i husen bredvid varandra och det var väldigt trevligt och roligt att ha en nära vän så nära inpå. Vi saknade varandra när jag flyttade till USA. Hon har också lämnat Kärrdal och bor numera i Dalarna på en liten ort som heter Stjärnsund. Jag har varit där några gånger och hälsat på. Dalarna är en plats som jag tycker om. M och jag reste runt där för länge sedan och besökte många fina platser. Om M ringer till mig kan hon ringa till ett svenskt telefonnummer jag har genom Skype. Hon har inte Skype men hon ringer som till ett vanligt telefonnummer.

Som sagt, så mycket svenska som jag pratat idag var länge sedan jag gjorde. Svenskan sitter där som den gjorde när jag bodde i Sverige trots att jag pratat engelska till 99% under 15 år. Det är jag otroligt tacksam över. 

En bild från söder i Stockholm som jag tog i maj 2011 när jag var där på besök. Får passa idag denna heldag med svenska.

Thursday, October 11, 2012

Olika sätt att bo och leva

För ett tag sedan fick jag en kommentar på bloggen som tipsade om en annan blogg/hemsida som skrivs av en kvinna som bor i mina trakter. Först trodde jag att det handlade om en svensk person men det var det inte. Det är en kvinna som, tillsammans med sin man, bor i ett mycket litet hus en bit från Weed. När jag kollade in hennes hemsida och blogg insåg jag att jag hört talas om det här paret på TV. De bodde tidigare i Portland men bor alltså nu i Little Shasta som ligger en bit från Weed. De är en del av en rörelse med folk som bor i så kallade "tiny houses".
Tammy Strobels hemsida och blogg: rowdykittens.com. Hon har bilder på deras "tiny house" - och det är verkligen ett litet hus.

Mina erfarenheter är att det verkar vara en mycket större variation på hur folk bor och lever här i USA jämfört med hur det är i Sverige.
Givetvis bor man i vanliga hus som man äger eller hyr (att hyra fristående hus är mycket vanligt i USA) men sedan finns det en hel del andra varianter som jag tror är mycket ovanliga i Sverige. Och det är inte bara i varma delar av USA som man bor annorlunda utan även i områden som har riktiga vintrar.

Att bo i ett så kallat "mobile home" är rätt vanligt. Michaels hus i Oregon (där jag bodde några få månader vid hans bortgång) var ett sådant hus. Det såg ut som ett vanligt hus men det hade byggts i en fabrik och sedan forslats till Union och satts på en tomt. Det finns många så kallade "mobile home parks" över hela USA. Här i Weed finns flera faktiskt. Troligen beroende på att det är billigare bostäder.


En av Weeds Mobile Home Parks som är rätt nedgången med bostäder som ser ut som trailers.

Husbilar är också vanligt att man bor i. De kallas också RVs (recreational vehicles) och de finns i alla möjliga storlekar. Folk som bor i husbilar är nomader eftersom de flyttar med årstiderna. Många kommer till  Arizona i sydvästra USA och övervintrar innan de reser norrut igen under sommaren. De är så kallade "snow birds".
Det här är en liten husbil och det finns mycket större varianter.

Litet mer ovanliga bostäder är Yurts, Yomes och Domes.
Yurts är ursprungligen bostäder som kommer från Asien. Dagens Yurts är runda byggnader som består av trägolv och träbalkar som håller "väggarna" på plats. Väggarna består av ett tåligt och tjockt tygmaterial. En av de största tillverkarna av Yurts ligger på USAs västkust - Pacific Yurts.


Yomes är en variant av yurts men inte så stora och påkostade. När Michael och jag bodde på Hawaii var planerna faktiskt att vi skulle bo i Yomes eftersom Michael hade köpt en bit djungel som vi röjde. Yomes tillverkas av ett företag i Asheville i North Carolina - Red Sky Shelters. Vi skulle ha haft 3 Yomes men nu blev det inte så utan vi hyrde hus det året vi bodde i Hawaii.

Domes (kallas ofta också för Geodesic Domes) är runda byggnader som kan ha olika slags material som väggar.
Jag bor i ett helt vanligt hus men har alltså bott i ett mobile home, tillbringat en del tid i en husbil, och besökt både en yurt och en yome. Nog måste jag säga att det är trevligt att det finns alternativ till vanliga hus. :)

Alla bilder förutom Weed Mobile Home Park är lånade från nätet. .

Monday, October 8, 2012

Religiösa TV-kanaler

Häromdagen satt det här reklambladet på min dörr. Reklam för en religiös TV-kanal eller som de säger "Christian Lifestyle TV".


Bland mina TV- kanaler (som inte är särskilt många) finns den här kanalen som heter 3ABN (Three Angels Broadcasting Network). De sänder 24/7 och har många olika slags program. Jag har aldrig tittat på den men det verkar vara alltifrån bibelläsning till matprogram.

I USA finns många människor som går i kyrkan och har en religiös övertygelse. Troligen finns alla religioner representerade här bland litet drygt 300 miljoner invånare.

3ABN är bara en av många andra religiösa TV-kanaler. Några andra kanaler som finns är: Christian Television Network, The Church Channel (som sänder 24/7), God TV, Hope Channel, Sky Angel, Total Living Network.

Utbud som vanligt här i USA. :) I kväll skall jag titta på ett av mina favoritprogram "Dancing with the Stars". Den här säsongen har man samlat tidigare deltagare. Roligt program med hög danskvalitet.

Det var inte dumt att ha en semesterdag när jag inte behövde göra mycket. Det har blivit svalare här som tur är men fortfarande är det rätt varmt (idag var det runt +20-22). Det verkar inte vara något regn i prognosen framöver men jag såg faktiskt litet moln idag!


Sunday, October 7, 2012

Columbus Day

Det var inte mycket semester för mig i somras. Min resa till Stockholm i maj var mest en arbetsresa och omställning efter min mammas sjukhusvistelse. Under sommaren var jag sjuk en hel månad. Så i morgon tar jag en semesterdag. Helt enkelt bara för att ha en extra dag för litet avslappning.

Egentligen borde vi nog ha varit lediga i morgon utan att jag hade behövt ta semester eftersom det är Columbus Day i USA. Det är en så kallad "federal holiday" när till exempel banker, postkontor och många skolor har stängt. Hawaii och South Dakota firar inte alls den här dagen medan Kalifornien erkänner dagen men inte ger statligt anställda ledigt med betalning.

Columbus sägs ha "upptäckt" America men det finns även andra teorier som säger att vikingarna eller kineserna kom hit och "upptäckte" denna delen av världen innan han kom. Troligen bodde det redan en hel del Native Americans här så den här dagen är litet laddad om man vill ge Columbus all ära.

Oavsett vad som hände på 1400-talet - det var då Columbus kom - tar jag ledigt i morgon. :) Skönt att inte behöva vakna till en väckarklocka och att inte behöva stiga upp när det är mörkt. Det märks att dagarna börjar bli kortare nu eftersom det blir ljust först runt 7-tiden på morgonen.


Bilden från Wikipedia.

Saturday, October 6, 2012

Det här med bensin

Kalifornien har sina egna regler inom många områden. Bland annat när det gäller bensin. Olika tillsatser måste ingå i bensinen som säljs här på grund av de effekter utsläppen har. Därför är bensinen oftast dyrare i Kalifornien än på de flesta håll i USA.

Den gångna veckan gick bensinpriserna "genom taket" över hela Kalifornien. Nu är bensin till och med dyrare här än på Hawaii. När Michael och jag bodde på The Big Island var det dyrt att fylla upp tanken. Nu är det alltså dyrare i Kalifornien.

Det började i måndags och sedan gick priserna upp varje dag. Och inte med bara några cent utan det kunde vara mellan 20-30 cent per dag - det motsvarar ungefär 1:50 svenska kronor/dag. Nu säljs bensin per gallon i USA vilket motsvarar knappt 4 liter. I går eftermiddag kostade bensinen $4.91/gallon hos en bensinstation i Weed. Då hade de höjt sitt pris ungefär 70 cent sedan måndagen.



Det här har varit stora nyheter i Kalifornien och ett par TV-kanaler som sänder från Medford i södra Oregon (vi har ju inga TV-kanaler i Mt Shasta) hade inslag igår om den dyra bensinen och hur folk "vallfärdade" till södra Oregon där bensinen är mycket billigare. De hade en intervju med en kvinna från Mt Shasta som hade varit hos sin frisör och när hon kom ut därifrån efter en halvtimme hade bensinen gått upp 20 cent!

En anledning till det höga priset sägs vara bland annat minskad produktion av den speciella "summer blend" av bensin som säljs i Kalifornien under sommaren. Den typen bensin som säljs under vintern börjar säljas först i november. Andra anledningar lär vara en brand hos ett raffinaderi, elavbrott hos ett annat raffinaderi och allmän "panik" på bensinmarknaden.

Genomsnittspriset ligger nu på $4.61/gallon i Kalifornien - i USA i övrigt ligger det på $3.81/gallon. Stor skillnad. Vissa bensinstationer har till och med stängt i Kalifornien eftersom de inte har råd att hålla öppet. Den stora affärskedjan Costco - som också säljer bensin - har stängt en hel del stationer. Vissa stationer ligger på $5.70/gallon.

Tur att mitt arbete ligger nära. Det är dyrt att köra bil nu i Kalifornien.

Thursday, October 4, 2012

Sett i Weed

Weed har absolut en egen "stil". :) Hus som ibland verkar vara på gränsen att falla samman, trädgårdar som inte har tagits hand om på länge, människor som helt klart har en tuff tillvaro, osv. Nu har jag vant mig vid att det inte är "upscale" och tipp topp utan litet hur som helst.

Skolan ligger i Weeds mest "ordentliga" område. De flesta trädgårdar och hus liknar varandra och det ser prydligt ut.

Av någon anledning verkar man tro att vi ligger i Los Angeles-området med tanke på gatunamn och den park som ligger alldeles i närheten av skolan.


Praktiskt att skolan ligger på College Avenue. ;)


En fåtölj utmed gatan som leder fram till skolan. Bra kanske om man blir trött.


Mina hyresvärdar äger huset som jag hyr och de har även byggt ett hus som ligger på granntomten. De har inte slutfört det huset utan det står obebott och utan färdiga rum osv inomhus. Det som verkar förena båda husen är att man har dörrar som inte går någonstans. :) Dörren på "mitt" hus ledde faktiskt ut till ett däck som man av någon anledning rev innan jag flyttade in. Onekligen ser det litet annorlunda ut.


Det "ofärdiga" huset.

Dörren från "mitt" hus.

Eftersom det fortfarande är sol och varmt (inte fullt så varmt som tidigare som tur är) är det fortfarande enkelt att fota berget.


Dagen när jag tog den här bilden var det något som liknade moln på himlen. Jag har nästan glömt hur moln ser ut. Och regn är ett minne blott.

Wednesday, October 3, 2012

Distansundervisning och detaljarbete

Hela byggnaden där jag arbetar heter Distance Learning Center (distansundervisning). De klassrum som finns där är helt anpassade till de kurser som vi supportar. De är uppbyggda kring videokonferensteknologi.

Eftersom Siskiyou County är ett mycket stort "län" med få människor är det svårt för vissa elever ute i "länet" att komma till vår skola i Weed. Det är där vår avdelning kommer in i bilden. Vi supportar de här videokonferenskurserna på olika sätt - administrativt och teknologiskt. Vi har också en hel del möten som använder sig av videokonferensteknologin - framför allt mellan skolans två "campus".

Vi är också inblandade i de kurser som bara använder internet. Skolan har fått fler och fler kurser som bara erbjuds via internet. I somras när många skolor i Kalifornien (på grund av den dåliga ekonomin) ställde in sina sommarkurser, erbjöd vår skola många kurser som elever över hela Kalifornien kunde ta del av.

Det krävs en hel del detaljarbete för videokonferensbiten men där det riktigt är fråga om att ha koll på alla detaljer är vårt arbete för skolans hemsida. Gör man även små misstag kan det se väldigt konstigt ut helt plötsligt på någon av de olika sidorna.

Vårt arbetsredskap heter DreamWeaver som vi använder varje dag. Jag lärde mig en hel del HTML-kod när jag var elev vid skolan och jag lär mig något nytt nästan varje dag. HTML-kod är som ett språk för sig och riktiga webmasters behärskar det mer än vad jag och mina kollegor gör. Det är roligt att "bygga" sidor och se resultatet.

Min kollega och jag konstaterade häromdagen att ingen dag är den andra lik inom vår avdelning.

HTML-kod från Teeky.org.

Tuesday, October 2, 2012

2 oktober

Idag har min mamma fyllt år. Hon fyllde 82 år. Synd att det är så långt till Stockholm från västkusten. Hon fick litet besök idag så det var trevligt eftersom jag inte kunde komma och hälsa på.

Min mamma kom hem till sin lägenhet i mitten av augusti efter att ha varit på ett korttidsboende under 1,5 månad under sommaren. Hon verkade bli pigggare där och sedan hon kom hem igen har hon inte fallit vilket känns bra.

Hon får hjälp från hemtjänsten flera gånger per dag och har till och med kunnat vara ute på kortare promenader med sin rullator och en person från hemtjänsten. Fler och fler saker verkar falla på plats med färdtjänst och en ramp som skall byggas utanför lägenhetshuset.

Det senaste "stora" som hände var att det verkar vara en God Man på gång. Täby Kommun har en mycket lång handläggningstid för just God Man och för ca 1 månad sedan ringde jag och tryckte på. Kvinnan jag pratade med förstod hur "utsatt" situation min mamma och jag har med mig i USA och inga andra släktingar som naturligt kan hjälpa till. Bara 1,5 vecka efter mitt telefonsamtal ringde en kvinna till min mamma och sade att hon var på väg att bli utsedd till God Man. Ibland hjälper det att ligga på. :)

Den här våren och sommaren har varit stressiga med tanke på min mamma men nu verkar mer och mer reda upp sig.

Grattis mamma! :)

Bilden från fromyouflowers.com

Monday, October 1, 2012

Arbeta statligt i Kalifornien

Förra veckan var återigen en intensiv vecka med mest arbete och bilreparationer. Det fanns tyvärr inte mycket tid över till att blogga. Ett par dagar var jag hemifrån mer än 12 timmar. Tyvärr gjorde den första bilverkstaden inte ett helt proffsigt jobb så jag tog bilen till en annan verkstad. Att ha en bra bilmekaniker är A och O när man har en litet äldre bil. Tyvärr slutade "min" mekaniker för ett par år sedan - han var den typen bilmekaniker som man helt och hållet kunde lita på och han gjorde ett mycket proffsigt arbete.

En anledning till att min tid blivit mer begränsad överlag är att jag jobbar fler timmar per vecka denna termin. Tur är nog det eftersom det kommer att bli mindre i plånboken framöver. Min skola är en statlig skola och alla statliga skolor i Kalifornien känner av den dåliga ekonomin. Ett av de områden som drabbats hårdast i Kalifornien är skolorna. Många lärare och andra anställda inom skolområdet har sagts upp de senaste åren.

Kalifornien är en stat med mycket stora ekonomiska problem. I början av sommaren var underskottet runt $16 miljarder. Hittills har tre städer gått i konkurs: Stockton, San Bernardino och Mammoth Lakes. I Stockton bor det knappt 300,000 människor och i San Bernardino litet drygt 200,000. Det är alltså inga små städer.

Den grupp anställda jag hör till kallas "classified staff". Inom vår skola har denna grupp inte haft någon lönehöjning på 6 år!! Priserna ute i samhället har ju inte precis stått stilla under den tiden. Vi är inte ensamma om detta utan det finns många andra "classified staff" som har samma erfarenhet här i Kalifornien.

Vi tjänar alltså inte särskilt bra och nu har det kommit krav på att vi skall gå ned i lön genom olika åtgärder. Vår fackförening (CSEA - California School Employees Association - den största fackföreningen för classified staff i USA) har förhandlat en längre tid med skolledningen och den styrelse som skolan har. Som svensk är det svårt ibland att se hur svag den här fackföreningen är.

Många människor som jobbar för staten Kalifornien har det kärvt. Mina extra timmar är bra att ha just nu. :)

Det här diagrammet visar hur få som är med i fackföreningar i USA nuförtiden.

Bilden från Wikipedia.