Tuesday, July 31, 2012

Avloppsvatten i huset

Igår hade jag hoppats på en lugn och avkopplande kväll i hettan. Men så blev det inte.

När jag klev in i huset jag hyr slog en hemsk lukt emot mig. Avloppslukt. Jag blev mer eller mindre chockad när jag såg brunfärgat vatten i hela badrummet på golvet (mina badrumsmattor hade givetvis blivit helt förstörda) och även i badkaret, avloppsvattnet fanns även i en liten hall där ytterligare en av mina mattor låg och ytterligare litet avloppsvatten hade kommit på ett par heltäckningsmattor.

Det var inte i mitt hus som problemet fanns utan i avloppsledningarna till huset bredvid mitt men tydligen hade något hänt när jag var på jobbet som orsakat detta hemska avloppsvatten in i mitt hus. De höll på att försöka få bort det som blockerade men hade inte lyckats när jag kom hem. Jag fick tag på sonen till mina hyresvärdar (mina hyresvärdar har problem just nu med mannen i familjen som legat på sjukhus och kvinnan som fått flytta till en annan stat för att hitta jobb) och han kom och tittade på "förödelsen". Han tog bilder för deras försäkringsbolag och såg till att han kunde suga upp allt vatten och sedan rengöra. Jag flyttade saker från golvet till bord och bänkar.
Till slut hade de tydligen lyckats få bort det som blockerade och det gick att spola vatten igen som kunde rinna ner.

Klockan 9 igår kväll var vi klara och jag begav mig till en restaurang här i Weed som har öppet sent. Sedan skulle jag sova i en lägenhet som mina hyresvärdar har i det hus där de bor. Eftersom det fortfarande luktade och mattorna inte var rena var det den bästa lösningen.

Idag kom en professionell mattrengörare och jag var hemma på lunchen för att se hur det var. Han hade städat mycket mer än vad jag trodde och nu är det bara att hoppas att det inte luktar framöver. Och att det inte blir fler "katastrofer". Idag skall jag tillbaka till mitt hus och det kommer att ta ett bra tag att få i ordning allting. Suck!

Weed har många äldre hus och givetvis många gamla avloppsledningar men det här var inte roligt. En annan granne tvärs över gatan undrade vad som hade hänt och hon berättade att hon tydligen i stort sett vartannat år har problem med avloppsvatten i sitt garage.

Man undrar varför inte hyresvärdar och staden Weed har litet bättre underhåll. Men det är klart, allt kostar pengar och det har vi inte så mycket av här. Det är inte som vissa välmående orter i andra delar av Kalifornien och i USA där det finns gott om pengar.

Sunday, July 29, 2012

Kallad till domstol

Så kom då brevet som jag haft på känn skulle komma. Kallelsen till så kallad "Jury duty".

Om ca 1 vecka måste jag inställa mig hos Siskiyou County Superior Court i Yreka. Har ingen aning om hur allt går till men har hört litet från andra som blivit kallade. Som jag skrivit tidigare är det här en plikt och skyldighet man har som amerikansk medborgare - att infinna sig hos domstolen som möjlig jurymedlem om man blir kallad.

Ofta brukar de tydligen kalla fler än vad de väljer ut och sedan kan det också vara så att man inte anses vara lämplig som jurymedlem av olika anledningar. Man måste tydligen kunna vara "fair and impartial" och det kan ju vara så att inte alla är det.

För mig som svensk känns det väldigt främmande med rättssystemet som vi har här i USA. Men om man inte infinner sig kan man råka illa ut och bli bötfälld eller till och med hamna i fängelse. Vad det är för fall som skall tas upp vet jag inte och det kan man troligen inte få reda på i förväg.

Som tur är får vi som jobbar inom skolan betalt för att vara med om jury duty.

Hettan fortsätter i oförminskad styrka och nu till veckan skall det tydligen bli ännu litet varmare. I morgon blir det i alla fall luftkonditionering på jobbet. :)


Bilden från Rawstory.com

Thursday, July 26, 2012

Värme och torka

Här i Kalifornien (och på många andra platser i USA) är det vanligt att man har luftkonditionering hemma eftersom det för det mesta är riktigt varmt under många månader.

I mina trakter är det däremot rätt ovanligt med luftkonditionering eftersom hela Mt Shasta området ligger ca 1000 meter över havet. Nätterna är för det mesta svala och det går att sova även om det varit +35 under dagen. De senaste dagarna har det däremot varit varmare än vad det brukar på nätterna och då blir det svårare att sova.

Min första sommar här gav mig en uppfattning om hur somrarna är i Kalifornien. Varma och torra under flera månader. Solen skiner varje dag och (nu får ni i Sverige ursäkta mig) det blir faktiskt litet tjatigt med bara sol. Jag skulle gärna ha någon dag då och då när det var litet mulet och kanske till och med kom regn. Att se allt det bruna och torra är något jag alltid haft svårt för. Skall villigt erkänna att jag saknar den lummiga grönskan från Stockholm. Nu är det brunbränt och det är så torrt att det knastrar under fötterna. Norra Kalifornien där jag bor har så kallat Medelhavsklimat och det är därför det är så torrt och varmt.

Det talas nästan varje dag nu på TV om den väldiga torka som råder i stora delar av USA. Delarna av USA som har stora odlingar av till exempel majs, soja och andra växter har haft otroligt varmt och torrt under lång tid. Man talar till och med om att den här torkan börjar ha samma omfattning som den så kallade "Dust Bowl" som drabbade USA på 30-talet. Mer än hälften av USA är just nu i någon form av torka.

Senast igår kväll sade de på nyheterna på TV att vi kommer att se matpriserna börja stiga snart och då majs och soja ingår i det mesta som säljs idag här i USA kommer det att märkas i plånböckerna.
Torkan lär fortsätta en bra bit in på hösten.


Bilden från US Drought Monitor.


Bilden från Huffington Post.

Wednesday, July 25, 2012

Däckad av influensa

För ungefär 2 veckor sedan däckades jag av en influensa med värk i kroppen, feber, hosta och heshet. Inte roligt så här mitt i sommaren när temperaturen ligger runt +30-35 varje dag.

Jag som inte ens behövt ta ut sjukdagar på flera år blev tvungen att stanna hemma eftersom jag inte alls mådde bra. Trots att det alltså var ett par veckor sedan som jag blev dålig är jag fortfarande inte återställd. Den gångna helgen fick jag vara tyst eftersom hesheten var så svår att jag knappt kunde prata.
Jag var tillbaka på jobbet i mitten av förra veckan och jag jobbar nu men det har varit långa dagar när energin inte riktigt finns där.

Troligen var det all stress kring min mamma som gjorde att immunförsvaret var lågt. Det är konstigt med förkylningar och influensa på sommaren eftersom det verkar ta längre tid att bli bra.

Eftersom jag inte behövt vara hemma på grund av sjukdom på flera år hade jag en hel del sjukdagar så det var inga problem. Bestämmelserna inom skolan säger att om man är sjuk mer än 5 dagar i sträck måste man ha ett läkarintyg. Som tur är jobbar vi bara 4 dagar/vecka under sommaren så jag klarade av att bli såpass bra att jag kunde komma tillbaka till jobbet utan att behöva gå till läkare.

Just nu verkar vädret här i norra Kalifornien ha "hakat upp sig". Det är samma väder varje dag - sol och mellan +30-35. Som tur är har vi luftkonditionering på jobbet men hemma blir det varmt eftersom huset jag bor i inte har luftkonditionering. Eftersom Weed ligger ca 1000 meter över havet blir det ofta rätt kyligt på natten men dagarna är varma och huset värms upp.

Det känns som om juli "försvunnit" litet grand på grund av influensan jag fick. Fattar inte riktigt att det snart är augusti.

Sunday, July 8, 2012

Fantastiska delfiner

I onsdags när det var helgdag här i USA satte jag på TVn på morgonen för att titta på The Weather Channel och få en prognos för vädret. Jag råkade ha TVn på en annan kanal och blev i stället sittande 1,5 timme framför en riktigt fin film.

"Dolphin Tale" är baserad på en sann historia om en ung delfin som fastnat med stjärten i en krabb"fälla". Delfinen hittas uppspolad på en strand i Florida. En ung pojke, Sawyer, hittar henne och de blir senare i filmen bästa vänner. Delfinen, som får namnet Winter, omhändertas av de som driver Clearwater Marine Aquarium. Tyvärr kan Winters stjärtfena inte räddas utan måste amputeras. Hon lär sig simma igen men då hon rör stjärtpartiet på ett annat sätt än vad delfiner vanligtvis gör börjar hon få skador i ryggraden.

Sawyer gör allt för att hjälpa Winter och får hjälp av en läkare vid ett så kallat Veterans' Hospital - där Sawyers kusin befinner sig. Läkaren skapar en protes, som efter ett antal försök, låter Winter simma som hon skall. Tydligen har den här typen protes hjälpt många i verkliga livet - både människor och djur.

Winter har omnämnts i massmedia (det hade gått mig helt förbi tyvärr) och har en egen hemsida :)

http://www.seewinter.com/

Visst var det litet Hollywood över filmen men jag tyckte om den och det fanns flera duktiga skådespelare, bland annat Ashley Judd och Morgan Freeman.

Delfiner är fantastiska djur. När Michael och jag hade flyttat till Hawaii gjorde jag något som jag alltid kommer att ha med mig i mitt hjärta. Jag utmanade en av mina största rädslor - att vara ute på djupt vatten och snorkla - eftersom jag bestämde mig för att besöka en del av Hawaii där det finns vilda delfiner. Jag fick kontakt med en fantastisk "guide" som hjälpte mig på alla sätt och jag fick se delfiner simma ute i havet. En helt fantastisk upplevelse även om de aldrig var så nära att vi kunde röra vid dem. Det var nog höjdpunkten under mitt år på Hawaii. :)


Bilden från "The Telegraph" - visar Winter med sin protes.

Saturday, July 7, 2012

Lördagsblandat

Pratade med min mamma igår (skolan har stängt på fredagarna under sommaren) och fick veta att personalen där hon befinner sig tydligen verkar litet nonchalant. De hade till exemepel inte kollat att den hudinfektion hon hade läker som den skall. Tråkigt att höra men jag är nog inte alldeles förvånad eftersom det korttidsboende där hon befinner sig drivs av ett företag som heter Carema Care.

Jag har inte direkt följt äldrevårdens utveckling i Sverige under mina år i USA men efter det att mamma blev dålig i maj har jag lärt mig en del och förstått att några vårdbolag har hamnat i blåsväder det senaste året. Tydligen är Carema Care ett av dessa. Självklart är inte alla enheter inom företaget "dåliga" men nog måste det finnas felaktigheter om folk reagerar som de gjort. Tyvärr hade jag inget att säga till om beträffande var mamma skulle kunna stanna för korttidsboendet men blir det ett mer permanent äldreboende får man försöka välja noggrant.

Litet roligt har hänt beträffande min blogg. Förra veckan kom ett email från ett svenskt företag som berättade att min blogg valts ut att ingå på deras topplista över resbloggar. De gör tydligen bedömningen utifrån flera kriterier och inte alls bara utifrån hur många som läser bloggen. När jag kollade igår visade det sig att min blogg fått en hedervärd andraplats :) http://se.cision.com/Aktuellt/Bloggtopp/Resbloggar/

Ett annat email damp ner från en norsk författare, musiker och fotograf där han ville intervjua mig om hur det är att bo i USA. Han håller på att skriva på en bok och ville höra vad jag har att säga. Har fått frågorna via email så skall skriva ihop litet under helgen. Alltid roligt när man blir tillfrågad av personer som vill förmedla den typen av information.

Trots att det börjar bli torrt i Weed hittade jag några blommor när jag tog en promenad igår.







Thursday, July 5, 2012

Apokalyptiskt väder

Mer än 1000 värmerekord har slagits under den senaste veckan här i USA. Den enda delen som varit förskonad är nordvästra USA. Vi lär dock få del av hettan under den närmaste veckan.

Det har varit - och är fortfarande - stora, stora skogsbränder som härjar i västra USA. I Colorado Springs i Colorado brann runt 350 hus ner till grunden i förra veckan. Även andra stora bränder finns i Colorado, Montana, Utah, Arizona, Wyoming och ytterligare några andra stater. Runt 50 större bränder pågår just nu.

Tidigare i kväll märkte jag att det fanns ett brunt dis kring berget. Mycket riktigt - en brand i staden Redding (ca 10 mil söder om Mt Shasta) hade satt igång på eftermiddagen och spritts mycket snabbt. På hemisdan Cal Fire kan man se vilka bränder som pågår just nu. Månen ser ut som en gul lampa i kväll så brandröken har kommit hit också.


Inte bara hettan har drabbat stora delar av USA. För ca 1 vecka sedan drog en serie mycket våldsamma oväder fram över mellersta och östra USA. De kallas "derecho". Många miljoner människor blev utan el och runt 13 personer omkom. Det finns tydligen fortfarande områden som är strömlösa. Eftersom det varit otroligt hett och fuktigt kan jag bara föreställa mig hur dessa människor har haft det.

Vädret har blivit annorlunda under de senaste åren och det finns nog många orsaker till detta. Även om det mer våldsamma vädret orsakar stora skador och många människor har dött här i USA finns det meteorologer som också har litet humor kring det hela. Det behövs nog om man är meteorolog. :) Det är bara att hoppas att vädret inte blir fullt så apokalyptiskt som den här videosnutten visar.

Wednesday, July 4, 2012

4 juli - USAs nationaldag

Bloggen har blivit satt i andra hand ett tag och det beror mest på att jag försöker ta hand om både min mammas och mitt liv.

På midsommarafton fick jag ett telefonsamtal vid halvåttatiden på morgonen. Det var hemtjänsten som sade att mamma skulle åka in på sjukhus igen. Eftersom skolan har stängt på fredagarna nu under sommaren tillbringade jag en stor del av dagen med att ringa till akuten på sjukhuset för att höra hur det var. Till slut fick jag veta att hon skulle bli kvar på sjukhuset.

Jag har stannat uppe sent för att ringa många telefonsamtal och det tar på krafterna att inte kunna lägga sig i normal tid. Mamma klarar tyvärr inte av längre att ringa den här typen telefonsamtal. Det är bara litet drygt en månad sedan jag kom tillbaka till USA efter mitt besök i Sverige och jag trodde aldrig att allt skulle gå så snabbt med en försämring.

Nu har mamma fått komma till ett så kallat korttidsboende eftersom hon var "färdigbehandlad" på sjukhuset. Att inte bo i Sverige och inte ha anhöriga eller nära vänner som kan hjälpa till med praktiska saker är knepigt. En sådan sak är till exempel att ta hand om den post som kommer.

Idag är det i alla fall ledigt från jobbet och en stor helgdag i USA - det är USAs nationaldag. Jag tillbringade en del av dagen uppe på berget tillsammans med en god vän. Vilken stor skillnad det är i temperatur mellan 1000 meter (den höjd som Weed ligger på) och ca 2000 meter där jag befann mig idag. Just nu hör jag mindre och större raketer som avfyras här i Weed.

Huvudgatan i Mt Shasta är alltid avstängd under några dagar kring nationaldagen eftersom man har stånd på gatan och ett löparlopp, men när jag kom ner från berget var allt borttaget och man höll på att packa ihop. Tog en liten promenad i värmen som var påtaglig jämfört med hur det var högre upp. I morgon är det arbetsdag igen.