Monday, November 26, 2012

Redo för vintern med dubbar

Att bo i Kalifornien är inte bara sol och värme. Det kan också vara snö och is. Många jag har pratat med i Sverige verkar förvånade när jag säger att vi har 5 månader med vinter där jag bor.

Jag var i ett smärre chocktillstånd min första vinter i Mt Shasta eftersom jag aldrig sett så mycket snö som vi fick där Michael och jag bodde. Det snöade oavbrutet flera dagar och snön blev djupare och djupare.

Även om många i Kalifornien aldrig har kört i snö och halka är det något vi gör varje vinter här i norra Kalifornien. Jag har ingen halkträning - finns inte i Kalifornien när man lär sig att köra - utan jag har lärt mig köra i alla möjliga slags vinterväglag. Riktigt djup snö, is, svart is, osv.

I Kalifornien får man börja använda dubbdäck den 1 november fram till 30 april. Alla stater i USA har olika regler.

Det har varit i stort sett snöfritt fram tills nu i Weed men idag var jag iväg till Les Schwab och fick dubbdäcken påsatta. Les Schwab finns i västra USA i nio olika stater och de specialiserar sig på att sälja och byta däck, göra bromsbyten, oljebyten osv. Har man köpt däck genom Les Schwab får man, utan kostnad, byta från sommar- till vinterdäck och vice versa.

Mark hjälpte mig idag och han brukar alltid ta väldigt väl hand om mig och min bil. :) Känns bra att vara rustad för vintern.


Som tur är ryms alla fyra däcken i min baggagelucka och de är inte tyngre än att jag kan bära själv.

18 comments:

em said...

Ja, det känns bra att vara redo. Även om jag hoppas på snö- och isfria vägar i vinter.
"Min" fantastiska verkstad har inte bara bytt däcken, de körde till besiktningen åt mig också, så nu ska jag bara lägga däcken i skottkärran och frakta dem till ett uthus.
Margaretha

Desiree said...

Bra att du sätter på dubbdäcken för nu kommer nog snön när som helst. Även här sägs det att det kommer att komma lite snö mot slutet av veckan. Jag har dubbdäcken på på min cykel. Känns bra och tryggt. Jag märkte att det var väldigt vanligt med snökedjor på bilarna istället för dubbdäck när vi var i CA. Vad ser man mest i dina trakter? Jag tror att det är många som bara tänker sig Kalifornien som soligt och tänker på LA och San Diego då de hör Kalifornien. Men det är en stor stat som sträcker sig långt norrut och man har dessutom höga berg och höga höjder där man har ett klimat uppe i bergen och ett annat nere i dalen.
Men toppen att du och bilen är redo för snöväglag nu.
Kram!

Pettas said...

Bra att vara garderad utifall att "överraskningen" från ovan kommer.
Man tänker inte på snö när man tänker på Kalifornien. På Åland finns ett antal personer som far till Kalifornien för värmens skull, varje vinter, de har hus där ,men jag gissar att det är långt söderut från dig räknat.

Ha det bra!
Kramar
Karin

antonia said...

Mycket snö kan vara mysigt i några dagar ;)Bra service med gratis däckbyte. Jag jobbar på en bilverkstad, vi tar 249kr för byte nu, vi har nyligen höjt...inte poppis bland kunderna ;)

Annika said...

VAD BRA att ni har dubbdäck. VISSTE inte ens att sådan fanns här.
Här hos mig har INGEN dubb eller vinterdäck (vinterdäck skulle räcka här).
Men, jag förstår att de är ett måste hos dig.
Älskar mkt snö. ÄLSKAR det.
men samtidigt vill man ju inte bli insnöad ngn längre tid. OCH ström vill man ju ha etc...
Sant, Kaliforninen bjuder på väldigt olika klimat.
Jag skulle välja att bli norrut så att det blev lite omväxling.
Kramar!!

Anonymous said...

Hejsan !

vart lite förvånad dubbdäck. Men
bra att ha när det är halkigt och
backigt. Tror att det tom. är
en svensk uppfinning. scason dubb
var namnet på dubbarna. En tjej,
i våran släkt jobbade där. Fina
och bra däck du hadde. Ja med dubbar,
är det mycket säkrare. Hälsningar
Stig.

Lotta said...

Jättebra med dubbdäck. Det har vi inte här.

Mysigt med snö, jag måste säga att jag har inget emot om det kommer lite nu och stannar ett tag. Fin kombo med sol också ;)

Kram!
Lotta

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag känner mig tryggare med dubbdäcken måste jag erkänna. Vet att de egentligen är allra bäst på is men jag tror att de fungerar även när det är snö.
Det var ingen dålig verkstad du har. Vilken service. Vi har ingen besiktning här - man kör tills bilen ramlar ihop antar jag. ;)
Jag har mina däck i ett rum i huset som fungerar som förvaringsutrymme.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag känner mig tryggare med dubbdäck. Skulle aldrig vilja köra med sommardäcken nu på vintern.
Jättebra att du har dubbdäck på cykeln. Fanns det förr i Sverige?
Snökedjor används bara när det utfärdas "order" att använda kedjorna. Folk kör inte runt med dem till vardags. Om det kommer riktigt mycket snö så kräver Cal-Trans (de som "övervakar" motorvägarna här i Kalifornien) att folk skall ha snökedjor i bilen eller påsatta. Jag har inga så jag får hålla mig hemma då.
Så sant om variationerna i klimat. Vi skall få nya oväder under flera dagar och det har utfärdats allt som kan utfärdas ifråga om varningar osv. Hoppas mitt hus står kvar. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Här måste man ha bra däck under vintern. De allra flesta som bor här har antingen dubbdäck eller så kallad four wheel drive vilket gör att bilen kör bra även utan dubbdäck.
Som jag skrev hos dig har vi nya oväder på gång men mest regn tydligen.
Vill man ha värme på vintern skall man inte komma till Weed. :) Helt fel plats. Jag borde nog också egentligen bege mig söderut. ;) Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Antonia: Snö kan vara mysigt om man inte behöver skotta eller köra i den. :)
Det är väldigt bra service att man kan byta däck gratis. Kan tänka mig att era kunder inte gillar prishöjningar.

Anne-Marie said...

Annika: Jag köpte de här däcken plus det de sitter på (vad det nu heter på svenska - hjulen?) när jag kom tillbaka från Hawaii. Det var en investering men väl värt eftersom killarna hos Les Schwab bara behöver ta av däcken plus hjulen och sätta på de andra.
Minns dina "rapporter" om snö och bilkörning hos dig. Verkar litet äventyrligt minst sagt. Här kan de allra flesta, som bor här, köra i vinterväglag. Inte folk däremot som bor längre söderut.
Du skulle nog trivas i Mt Shasta. Inte jag eftersom jag inte gillar så mycket snö. Fast jag gillar inte vind heller, vilket vi har alldeles för mycket av i Weed. Jag kanske skulle bo i ett jordhus - vore kanske lugnare så. ;)
KRAM!!

Anne-Marie said...

Stig: Dubbdäck har många i Mt Shasta-området. Har hört rätt många bilar nu som har dubbdäcken. Har man inte dubbdäck måste man nästan ha så kallad "four wheel drive" för att kunna ta sig fram när det kommer snö och är halt.
De här dubbdäcken har hängt med i 7 år nu. Tydligen kör jag inte så mycket. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Kan tänka mig att du och Annika har litet liknande förutsättningar med vinter/dubbdäck. Jag tycker det är bra med de här dubbdäcken eftersom vi kan få så mycket snö.
Litet snö och mera sol är mitt måtto. ;)
Nu har det varnats för nästan översvämning i norra Kalifornien med mycket starka vindar. Inte min grej. Håll tummarna! Kram!

Mimmi said...

Det låter lustigt med dubbdäck och Kalifornien i samma mening, de hör liksom inte ihop. ;o)

Jag har aldrig haft vinterdäck på mina bilar här i USA, och än så länge har de inte behövts heller. Visst kan vi ha några rejäla snöstormar varje vinter, men den korta tid som det är snö på vägarna gör det inte mödan värt. Jag har alltid haft nåt som kallas "allväderdäck", eller nåt liknande.

Jag är inte heller rädd för att köra i snöoväder, som många här verkar vara - de blir ju helt förskräckta vid åsynen av en snöflinga. ;o)

Så du tog aldrig körkort i Sverige, eller? Med tanke på att du skrev att du inte haft nån halkträning (vilket ju är obligatoriskt i Sverige.

Hoppas ni klara er utan alltför mycket snö där hos dig!

Jag hoppas på en repris av förra vintern, som var den mildaste under mina 16 (snart 17) år här. :o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag tänkte nog inte heller på att man behövde dubbdäck innan jag visste hur hårda vintrarna kan vara här uppe i bergen.
Folk verkar ibland bli totalt panikslagna när det kommer några flingor. Och det gör ju inte saken bättre på vägarna. Fattar inte varför folk är så rädda.
Nej, jag tog aldrig körkort i Sverige. Det var dumt att jag inte gjorde det men gjort är gjort. Jag tog några körlektioner i Edsberg utanför Stockholm innan jag skulle ta mitt amerikanska körkort så att Michael och jag inte behövde starta precis från noll. När jag berättade att jag skulle ta mitt körkort i Kalifornien skrattade han gott. Det var inget "riktigt" körtkort tyckte han. Och jämfört med svensk uppkörning och teori är det löjligt enkelt här.
Hoppas också på en mild vinter men idag har det varit riktigt otrevligt väder med blåst och regn.

olgakatt said...

I Sverige är det ju lag på att använda vinterdäck i vinterväglag mellan vissa datum. Korkat nog gäller det inte utländska lastbilar! Många såna stoppar upp trafiken när de inte kommer upp för backar eller kasar i diket.
Jag anlitar också en verkstad för att byta mina däck; de förvarar också den omgång som inte sitter på.
Ordet du far efter är FÄLG.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Här finns inga sådana regler. Vi har inte ens bilbesiktning. Det är litet annorlunda minst sagt. Tack för att du gav mig det svenska ordet jag letade efter. :) Det lustiga med mig är att jag i stort sett bara kan bildelar och annat som har med bilar att göra på engelska. Troligen beroende på att jag inte hade någon bil och inte ens lärde mig köra i Sverige.