Sunday, July 29, 2012

Kallad till domstol

Så kom då brevet som jag haft på känn skulle komma. Kallelsen till så kallad "Jury duty".

Om ca 1 vecka måste jag inställa mig hos Siskiyou County Superior Court i Yreka. Har ingen aning om hur allt går till men har hört litet från andra som blivit kallade. Som jag skrivit tidigare är det här en plikt och skyldighet man har som amerikansk medborgare - att infinna sig hos domstolen som möjlig jurymedlem om man blir kallad.

Ofta brukar de tydligen kalla fler än vad de väljer ut och sedan kan det också vara så att man inte anses vara lämplig som jurymedlem av olika anledningar. Man måste tydligen kunna vara "fair and impartial" och det kan ju vara så att inte alla är det.

För mig som svensk känns det väldigt främmande med rättssystemet som vi har här i USA. Men om man inte infinner sig kan man råka illa ut och bli bötfälld eller till och med hamna i fängelse. Vad det är för fall som skall tas upp vet jag inte och det kan man troligen inte få reda på i förväg.

Som tur är får vi som jobbar inom skolan betalt för att vara med om jury duty.

Hettan fortsätter i oförminskad styrka och nu till veckan skall det tydligen bli ännu litet varmare. I morgon blir det i alla fall luftkonditionering på jobbet. :)


Bilden från Rawstory.com

8 comments:

Desiree said...

Det är ju nog ändå rätt spännande grej att få vara med om. Skönt att ni får betalt av skolan. Känns som om det är viktigt att man ändå får slipper förlora inkomst om det nu är så att man är tvungen att ställa upp. Som sagt jag tycker det låter spännande att ändå få vara med om detta en gång.
Kram!

Min plats i solen said...

Ja, det svenska och amerikanska rättssystemet skiljer sig rejält från varandra men jag kan tänka mig att det blir en rätt intressant upplevelse att var med om. Att få uppleva hur det fungerar lite mer från insidan. En medborglig skyldighet som du skriver.

Ta hand om dig där i hettan Anne-Marie. Här är det ömsom sol, regn och åska som gäller idag. Den väsrat hettan har lagt sig hos oss nu och det känns skönt tycker jag som inte är något större fan av värmebölja. ;)

Kram Lotta

Pettas said...

Det låter spännande, onekligen. Märkligt system i och för sig men nu är det som det är med det..
Roligt att du är på "benen" igen och bättre efter din hemska förkylning. Jag har haft aningen mycket att göra den sista tiden och sitter nu och läser fast mig på en del bloggar.
Ha det gott Anne-Marie!

kramar

Anonymous said...

Detta kommer att gå bra. Jag, skulle
ställa upp om jag fått frågan. I
SVERIGE så , är dom politiskt tillsatta. En del riktigt, gamla.
Hälsn. stig

Anne-Marie said...

Desiree: Jag skulle faktiskt hellre slippa denna "jury duty". Vi får se hur det blir. Man får nog inte ta bilder inne i domstolshuset så det får väl bli utifrån. Jag hoppas att de inte skall välja mig men man vet aldrig. Vissa personer lär bli kallade om och om igen medan andra aldrig får någon kallelse. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Vi får se hur det blir nästa vecka. Av någon anledning känner jag mig helt ointresserad faktiskt av att vara med i en jury. Hoppas att de väljer andra personer.
Här är det hett och det skall bli ännu varmare till helgen. Så här lång tid med så höga temperaturer är ovanligt faktiskt hos oss. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Som du kanske förstår "hoppar jag inte högt" över att behöva vara med i en jury men eftersom man måste, kommer jag självklart att bege mig till domstolen. Vi får som sagt se hur det blir.
Jag är fortfarande inte helt återställd men jag är bättre. Fattar inte vad det var för "elände" jag fick och varför det är så segt. Har inte orkat och hunnit att läsa andra bloggar man hoppas komma igång snart. Kramar!

Anne-Marie said...

Stig: Måste nog erkänna att jag föredrar det svenska systemet faktiskt. Att sitta och döma andra personer vet jag inte om jag kan och kan man inte det (man skall vara "fair and impartial") skall man inte vara med i en jury.