Wednesday, January 11, 2012

Ha det varmt

Som jag skrivit tidigare om här på bloggen har vi ett sammelsurium av sätt att värma bostäder i norra Kalifornien. Vedspisar, "monitor heaters", väggfasta elektriska element, bärbara elektriska element som ofta är fyllda med någon slags olja som vämer rätt bra, anläggningar som blåser varm luft genom öppningar i golven (forced air) osv.

Häromdagen slutade ett av mina bärbara elektriska element att fungera. Jag har två som värmer de rum jag befinner mig mest i. Något annat som är mycket vanligt i mina trakter är att man inte ständigt värmer hela sin bostad. Jag gör det inte utan jag har bara värme på i de rum jag vistas i. Sedan kanske jag flyttar på värmen beroende på var jag är. I början fattade jag ingenting när M sade att han inte värmde hela huset, men jag vande mig. Nu gör jag likadant och jag vet att jag inte är ensam om att hushålla med uppvärmningskostnaderna.

Eftersom jag behöver två bärbara elektriska element var det bara att försöka hitta ett nytt. En av våra järnaffärer i Mt Shasta hade ett som verkade vara rätt bra enligt recensioner på nätet. Men det blev en kortlivad bekantskap. Helt plötsligt började det klicka och knäppa högljutt varje gång termostaten slog både till och från. Jag till och med vaknade av ljudet flera gånger och fick till slut stänga av det. Som tur är kan jag lämna tillbaka det till affären. Idag blev det ett besök hos järnaffären i Weed och ett nytt inköp gjordes. Än så länge har det här elementet hållit sig tyst så det är bara att hoppas att jag kan behålla det. Känns som om jag har mindre elementaffär hemma just nu. ;)

Litet tur skall man också ha. När jag var iväg till affären i Weed idag blev elementet billigare än vad jag trott. Fick en känsla av att det egentligen var ett annat element som reades men att kassören var snäll av någon anledning. Det är bara att tacka och ta emot. Och igår hittade jag en hel dollarsedel på trottoaren. :)

10 comments:

em said...

Så trevligt med ett oväntat tillskott till kassan - nästa gång kanske det blir fem dollar (till elräkningen)!
Jag skulle inte ha råd att äta om jag värmde hela det gamla dragiga huset - här värmer vi bara de rum vi vistas i! Så har man gjort i alla tider, och jag tycker det är utmärkt - inte bara för privatekonomin.
Margaretha

Pettas said...

Hos oss värmer vi bara upp de delar vi vistas i under vintern och sparar mängder av slantar på att göra så.
Håller med Margaretha om att det inte är bara privatekonomin som sparar på det...
Karin som väntar på decembermånads elräkning. Alltid spännande att se hur man har klarat biffen månad för månad:)
kram!

Desiree said...

I huset i Alabama hade vi forced air som kom upp genom ventiler i golvet. Det var även så vi fick ac om sommaren. Jag tycker det var himla smidigt. Det gick snabbt att både värma och kyla huset på det sättet. Vi hade också elektroniska timers som gjorde att vi kunde ställa temperaturen så att vi kunde spara energi då vi inte var hemma och sedan programera dem att köra igång någon timme innan vi kom hem så att huset var varmt eller kallt beroende på säsong.
Hoppas att det fortsätter att funka snällt med nya värmeelementet. Hur funkar det med AC om sommaren hos dig? Har du enskilda enheter eller centralt styrd ac?
Kram!

Annika said...

Vi har forced air också, precis som Desiree hade i AL. Precis, genom samma system AC på sommaren, sk central air. Funkar bra.
Skulle inte vilja ha systemet på annat sätt. Förutom bergvärme, som flera stycken installerat här numera.
Jag har även baseboard heating, och de använder jag aldrig i princip. Men riktigt kalla, kalla dagar har de behövts. Men oftast inte alls.
Problemet hos mig är att kylan läcker in genom kontakter och sånt...brr.....
Ja, du vet, kvaliteten på husen lämnar ju en del att önska då det kommer till isolering. Mitt hus är byggt 76 och räknas som rätt gammalt, haha!!!
Må du förbli warm and fuzzy!
det är vidrigt att frysa i sitt hem.
Kram!!!

Katarina said...

Det där med värme i husen är verkligen annorlunda än hemma i Sverige. Jag fryser alltid ofantligt mycket i många hem i USA,, Jag ser att många gör precis som du, de hushåller med strömmen.

Att värma upp ett utkyllt hus kostar ju också en hel del, det är itne lätt att veta vad som egentligen är bästa ekonomin, kort som långsiktigt. Jag tänker då främst på heltäcknngsmattorna och fukten.

När jag bodde i Sverige och hade ett hus på 430 kvm att värma upp så lät jag borra för bergvärme, det var en dyr installation men plötsligt var räkningara småa. Det kändes faktiskt bra att det blev så.

Ha de gott och hoppas det blir varmare hos dig med.

Kram

Anne-Marie said...

Margaretha: Det var litet kul att hitta en sedel. Oftast hittar man ju bara mynt. Det mesta jag hittat i sedlar var faktiskt runt $40. De låg bara där på gatan (lösa sedlar) och ingen syntes till som jag kunde fråga om de tappat sedlarna. När jag växte upp i Enebyberg värmde vi hela huset (förutom källaren och vinden) och i min lägenhet fanns det element i båda rummen. Jag hade faktiskt aldrig varit med om att man inte värmer hela sin bostad när jag kom till USA. Kan tänka mig att gamla, dragiga hus värms som du gör.

Anne-Marie said...

Karin: Ni har väl också ett äldre (större?) hus så kan tänka mig att det inte går att värma hela huset. De bostäder jag haft här i USA har inte varit särskilt stora men det blir för dyrt att värma hela bostaden pga den dåliga isoleringen i de amerikanska husen. Undras just hur en hel nation har fått så dåligt byggda hus? Elräkningen väntar jag också på varje månad med litet blandade känslor eftersom det verkar som om priserna hela tiden höjs. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Nyare bostäder har nog mer av forced air-systemet än de äldre husen. Det hus jag hyr är ett äldre hus så det finns inte sådana moderniteter. :) Väldigt få hus i Mt Shasta området har AC. Eftersom vi ligger runt 1000 m över havet blir det aldrig så otroligt hett som det blir på lägre höjd. Visst kan dagarna vara varma men nätterna blir ofta kyliga. Ibland är det bara +10 eller ännu lägre. Så många med mig har ingen AC alls. Man får ha fläktar som man sätter på på kvällen för att få in den kyliga luften. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Forced air är praktiskt eftersom det blir varmt (och kallt) snabbt. Jag hade det i Lake Shastina när jag bodde där. Jag förundras över att ett helt land har så dåligt byggda bostäder. Obegripligt egentligen eftersom stora delar av USA kan ha stränga vintrar. Ett mysterium. 1976 är ett modernt hus :) jämfört med många hus i Weed. Jag har det nog svalare än många helt enkelt pga att jag inte har mycket pengar att röra mig med. Man vänjer sig märkligt nog vid mycket svalare temperaturer inomhus. Kram!!

Anne-Marie said...

Katarina: Det verkar vara rätt vanligt i USA att man har det svalare än vad vi är vana vid i Sverige. Jag har ingen aning om vad el och annan uppvärmning kostar nuförtiden i Sverige. Men jag vet att elen går upp hela tiden här på västkusten. Och propan och fotogen (som ofta används till monitor heaters) är också väldigt dyrt. Jag har vant mig vid att ha det svalt. Skulle jag komma till ett "normaluppvärmt" hus i Sverige skulle det nog kännas väldigt varmt. :) Kram!