Thursday, August 19, 2010

Myrinvasion

Med tanke på obehagliga småkryp, insekter osv är Sverige en "skyddad verkstad". ;) USA har massor med farliga och obehagliga kryp - giftiga spindlar, ormar osv. En anledning kanske att inte bo här.

Jag har haft personlig erfarenhet av spindeln Svarta Änkan (finns ett par inlägg om det), skorpioner (fanns på nedre plan under sommaren ibland i det hus M och jag bodde i), skallerormar (på avstånd, men ändå). Under sommaren brukar jag alltid kolla väggar och golv litet extra för att se om något kryper där. Och jag kollar alltid mina skor innan jag tar på mig dem.

Det hus jag flyttade in i nyligen har tyvärr myror. De är självklart inte giftiga eller farliga utan bara jobbiga i största allmänhet. De bor troligen i en av köksväggarna. Min första vecka här kom de ut i hela köksavdelningen och jag fick förpacka all mat som fanns i öppna förpackningar i plastpåsar som man kan tillsluta och jag har börjat att diska efter varje måltid och torka och ställa undan disken.

I måndags kom de tillbaka. Helt plötsligt var köksgolvet alldeles fullt med myror. Som tur var var jag hemma. Innan dess hade jag köpt ett medel som folk säger fungerar för det mesta. Det heter Terro och har funnits under många, många år här i USA. Det jag hade köpt var "liquid ant baits". Det är små förpackningar som är fyllda med detta medel och som tydligen attraherar myrorna. Det är i stort sett ofarligt för oss människor men myror påverkas av den Borax som finns i vätskan. Jag ställde ut alla sex förpackningarna och myrorna kom fram i massor och gick till "fällorna". Det fungerar så att de äter det och tar det med sig till myrstacken och att det sakta dödar dem.

Igår fanns det fler myror så jag bytte ut fällorna eftersom de var fulla av döda myror. Tyvärr gick en del myror förbi medlet och ut på golvet. Vad man gör åt dem vet jag inte just nu. Egentligen gillar jag inte att använda olika slags bekämpningsmedel men att ha en myrinvasion är inte trevligt.

Har någon några bra tips för myror tas de tacksamt emot.

9 comments:

Fransyskan said...

Jag kan bara rekommendera att skrubba golvet rent varje dag, för att ta bort deras doftspår! har haft många myrproblem själv, använde mig av fällor och efter någon vecka var dom borta. Tills dess: tvätta bort doftspår..Lycka till!

Annika said...

Myror är ett helsike. Jag får också in dem vårar och höstar. Jag har en firma som kommer och sputar mot dem varannan månad. Eller, de sprutar mot alla möjliga insekter man inte vill ha in.
Vi har svarta änkor här också. Min granne hade en i källaren. men vi har också brown recluse spindlar som är grymma.
Du har helt rätt i att sverige är en "skyddad verkstad" vad gäller insekter. Man blev ju rätt chockad då man kom hit och insåg vad som fanns här, haha! Ngra skorpioner har vi iaf inte.
Kramar!!

Anonymous said...

Hej
Bor i GA och här finns det mesta.
Mycket bra medel att använda
tycker jag är Ortho Home Defense Max. Finns som sprayflaska eller i liten dunk. Kills bugs inside Keeps bugs out som det så fint står på förpackningen. En gång var annan månad fungerar bra. Helt luktfri. Väl värt en test.
Hälsningar Marie

Solstrålen said...

Doppa dem i choklad vettja!
Ska ju vara smaskens har man hört.

Anne-Marie said...

Fransyskan: Tack för dina tips! Jag har haft fällorna snart en vecka nu och fortfarande ser jag en del myror som kommer fram. De flesta går till fällorna men några kommer ut på golvet. Igår såg jag också myror helt plötsligt på golvet i sovrummet! Såg inte var de kom ifrån. Och i sovrummet finns en heltäckningsmatta så där kan man ju inte tvätta ett golv. Jobbigt med dessa myror.

Annika: Vill helst inte betala för en sådan service eftersom jag bara hyr. Jag får väl fortsätta att ha fällorna och kanske sätta ut fler i förebyggande syfte eftersom det verkar fortsätta med myrorna. Som jag skrev till Fransyskan kom de in på golvet i sovrummet igår. Brown recluse är hemska eftersom skadorna, om man blir biten, tydligen finns kvar för alltid. Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Har inte hört talas om det medlet. Får ta och kolla på nätet. Jag ser fram emot kallare väder faktiskt då insekter och andra krypande saker verkar avta.

Solstrålen: Nej tack! ;)

Anonymous said...

har bara haft problem med myror vid medelhavet och det jag gjort är torka golvet så doftspåren försvunnit och sen hällt ut massa strösocker utanför huset )en bit ifrån) vips är alla myror där och man slipper dom i huset. :)
Gäller bara att fylla på socker vid behov. Kan dock inte garantera att de dör av det snarare frodas. (men åtminstonde utanför huset=

Anne-Marie said...

Anonym: Har börjat torka golven med Clorox. Tror att jag avstår från att hälla ut socker utomhus eftersom jag sett massor med myror. Skulle nog kosta en mindre förmögenhet att föda alla myror. ;) Och de jag har haft som kommit in (och som faktiskt fortfarande kommer in även om det är färre) bor nog inte ens utomhus utan bor i väggarna i huset.

Anonymous said...

Hej
Det finns ett annorlunda sätt som jag tycker är väl värt att prova, nämligen aspartam. Köp koncentrerad light-saft (Fun light här i sverige) som du doserar ut runt huset.