Wednesday, August 11, 2010

Ge dricks

Efter att ha gått till samma hårfrisörska de senaste 4-5 åren bestämde jag mig för några veckor sedan för att prova en ny person. Tjejen jag gått till har klippt mitt hår bra men jag har känt mig ovälkommen på något sätt, vilket har känts nästan litet obehagligt några gånger. Så skall man inte behöva känna sig när man är en betalande kund. Dessutom är jag nästan 100% säker på att hon inte rengjorde kammen, mellan kunden före mig och mig, senaste gången jag var där. Inte trevligt alls.

Min chef har gått till en manlig hårfrisör och verkar trivas med honom så jag frågade henne vem det var. Idag var det dags och han var helt okej och klippte håret bra så det blir nog fler besök hos honom. Jag fick en hel "lektion" i hur man kan "förstöra" håret om man drar i det när det är vått och jag fick även veta att den sax han använder har inte behövt skärpas under 16 år! Litet dyrare var han än tjejen jag gått till men det tar jag gärna om jag känner mig välkommen (vilket jag gjorde) och han var helt klart en kunnig och duktig hårfrisör.

Här i USA är det vanligt att man ger dricks till hårfrisörer. Jag har aldrig gjort det här i mitt område och jag har aldrig sett någon annan göra det men jag har läst en hel del om att det är något som är vanligt i USA. Har svårt att tänka mig att det förekommer i Sverige. Eftersom jag aldrig gett dricks här i USA "googlade" jag och hittade en artikel hos Ehow.com - How to tip a hairdresser. ;) Tydligen bör man ge 15-20% i dricks. Det är samma summa som föreslås när man går ut på restaurang och äter. Eftersom jag aldrig sett någon annan ge dricks här fortsätter jag nog att "bara" betala det jag är skyldig.

46 comments:

Trillingnöten said...

Jo, jag har alltid gett dricks åt frisörer i New York...eftersom folk sa att man skulle det. Och jag såg flera göra det. det känns lite konstigt dock eftersom det inte finns ett bra sätt att ge dem på...att gå fram och trycka in dem i handen är ju lättast liksom. Betalar man på restaurang kan man ju lägga dem på bordet...Oftast tycker jag att det är dyrt i alla fall med hårklippning så jag förstår inte det där med drickset.

Katarina på Filippinerna said...

Dricks, visst! Här lever de på dricksen.. Det kostar ca 12 kr att klippa håret hos en stylist som är senior och han får 15 kr i dricks..

Så gör alla på den salongen, jag gör bara likadant.. Konstigt system..men så är det på min salong..

Taina said...

Jag ger dricks åt min frissa. De gör så här och jag faller in i systemet bara.

Chris said...

Har klippt mig i New York o fick lära mig av min dotters svärmor, som är infödd, att ge dricks till frisören o lite mindre till flickan som tvättade håret. Förr gjordes det ju i Sverige också. Gör mig bara nervös för man vill ju inte ge varken för lite eller för mycket, bättre om det är inbakat i priserna.

Freedomtravel said...

Oj, 15-20 % låter mycket... Hoppas att det är lite billigare att klippa sig än i Sverige då...

Det där med dricks är förresten himla klurigt. Hopplöst att lära sig och förstå vad som gäller i olika länder och när man förväntas ge dricks och hur mycket...

När bensinmackspersonalen putsar ens rutor t.ex... Ingår det i servicen... eller ska man betala? Och hur mycket då i så fall...??

Heather said...

Jag har alltid gett dricks här i Buffalo och även i Sverige. Jag är bara van att göra det. 15% brukar jag ge :D

Jag tankar min bil själv...;)

Cari said...

Kan det vara det som var problemet med din förra frisör - att du inte gav dricks och därför var hon inte så välkomnande?
Just problemet hur man ger dricks och hur mycket är knepigt tycker jag. Framförallt då man betalar med kort - kan man höja beloppet då eller ska man ge dricks i kontanter?
Roligt att du blev nöjd med nya frisören, det är lite känsligt att byta man vet ju inte hur frisyren blir.

Mimmi said...

Hm... Håller nog med Cari om att din dåliga service nog beror på att du inte gav dricks.

Dricks till en frisör ser jag som en helt självklarhet, och har nog inte hört talas om någon som inte get dricks. Och är det fråga om fler än en person som jobbar på ditt hår, så ges det dricks till dem med.

Som regel ger man ju dricks till nästan alla i USA som servar en på nåt sätt. :o)

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Kan tänka mig att det är mycket dyrare i New York än här med hårklippning. Nej, hur ger man egentligen dricks hos en hårfrisör?

Katarina: Så själva klippningen är alltså billigare än dricksen. Intressant. Det var en billig klippning.

Taina: Självklart om man ser andra ge dricks att man gör det själv. Här har jag aldrig sett någon ge dricks till en hårfrisörska.

Anne-Marie said...

Chris: Det visste inte jag att man gav dricks förr i tiden till en hårfrisörska även i Sverige. Jag tycker alltid det är svårt med dricks att veta exakt hur mycket man skall ge. Standard på restaurang brukar väl vara 15-20%.

Freedomtravel: Jag betalade tidigare $20 för klippningen. Nu var det $35. Fortfarande mycket billigare än i Stockholm när jag bodde där för 13 år sedan. Visst är det knepigt med dricks och ni som reser i så många olika länder måste verkligen ha svårt att veta.

Heather: Då blir de i Sverige säkert glatt överraskade. :) Om du kommer till Oregon får du inte tanka din bil själv. Det är förbjudet i den staten.

Anne-Marie said...

Cari: Nej, jag tror faktiskt inte att det berodde på dricksen. Jag hade tidigare gått till en kvinna i Mt Shasta och hade aldrig gett henne dricks och det var inga problem alls. Andra kunder som var där gav inte heller dricks. Jag märkte att den tidigare hårfrisörskan inte gillade att man hade åsikter som gick emot hennes när det gällde hårfrågor och jag höll inte bara med henne. Hon är ung och kanske tog illa upp, vad vet jag.

Mimmi: Intressant att så många som kommenterat bor på USAs östkust och att alla ger dricks där. Som jag skrev till Cari, jag har aldrig sett någon ge dricks här till hårfrisörskor. Hade jag gjort det hade jag självklart också gett dricks. Skulle vara intressant om någon som bor på västkusten har en annan åsikt. I Oregon ger man inte dricks t ex till de som fyller på bensin - där måste man ha folk som fyller på bensin eftersom det inte är tillåtet att fylla på själv. Kanske väskusten är litet annorlunda.

olgakatt said...

Tror att det var i NY häromåret jag upptäckte på notan att dom hade lagt till dricks själv - utmärkt! Så funkar det ju i Sverige sedan länge, sk servisavgift ingår.Att man sen utjämnar summan uppåt litet om man är nöjd är en annan sak, tycker jag. Äter jag "dagens" till lunch dricksar jag aldrig och till frissan är det otänkbart där jag går. Hon skulle nog inte gilla det, f ö. utan ta det som en arrogant gest.
Har fått lära mig vid besök i Kina att dricksen är den större delen av personalens lön (hotellstäderskor, serveringspersonal, massörer, t ex) - helt absurt, särskilt i det landet.

Tord said...

Oregon och tanka, jag har tankat själv när vi var där förra året. Fast det var ute på landsbyggden??

Cari said...

Apropå dricks i Kina så säger min man som varit där på jobb några gånger att där betalar man aldrig dricks. De har inte alls det systemet.
Samma sak i Japan. Man betalar det som står på notan.
Det är mycket diskussion i Sverige om man ska ge dricks på restauranger eller inte.
Det är en fråga som engagerar.

Chris said...

Kan tänka mig att det är lite olika "regler" för olika stater. Handlar man exv kläder i NY state kommer ju skatten(kommer ej ihåg vilken) på priset när man betalar, j-a knöligt, tycker jag.

Malin said...

Är du säker på att man inte ger dricks till frisören? Här gör man alltid det. För det mesta hyr ju frisörerna sin station på själva salongen och det kostar ju en del. Min man går på en barbershop och ger också dricks där. Jag ger dock helst mina dricks anonymt vilket man kan göra där jag går (man får ett kuvert vid receptionen som man kan lägga pengar i och skriva frisörens namn på, men man behöver inte skriva avsändare).

Rune said...

Dricks fungerar bra i restaurangrörelsen, personalen kan påverka sin dricks själva och sevicen blir bättre. Kanske en av orsakerna att man blir serverad påfyllning av kaffe till man inte kan dricka mer. Bruk ge normalt 15%, 20% vid bra och trevlig service. vid dålig service 10%. Tycker inte att dricks hör hemma hos frisörer OK om man avrundar uppåt.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vad praktiskt att de redan lagt på dricksen. Då behöver man ju inte undra hur mycket man skall ge. När jag bodde i Stockholm och gick ut och åt med Rikskuponger (det var ett tag sedan) gav vi aldrig dricks. Och att ge frissan dricks (gick till samma frissa i 30 år i Täby) fanns inte ens i min tankevärld. Intressant att höra om Kina.

Tord: Det måste ha varit någon mycket liten bensinstation. Det är egentligen inte tillåtet att tanka själv i Oregon. Har aldrig gjort det - varken på resor genom staten eller när jag bodde där.

Cari: Det du säger om Kina verkar ju gå tvärtemot vad Olgakatt skrev. Jag kan ingenting om Kina tyvärr. Kan ingenting heller om Japan. Jaha, man diskuterar dricksens vara eller inte vara i Sverige. Det har jag missat.

Anne-Marie said...

Chris: Det är samma sak i Kalifornien. Du betalar skatt när du kommer till kassan och priset på prislappen är utan skatten. Mycket opraktiskt tycker jag.

Malin: Kanske folk ger dricks här utan att jag vet om det eller har hört talas om det. Skall fråga min chef nästa vecka eftersom jag blivit undrande. Det är ju en ren djungel i USA var man ger dricks och hur mycket.

Rune: Självklart ger jag dricks om jag går ut på restaurang - precis som du skriver mellan 10-20% beroende på hur servicen och maten varit. Frisörsdricks verkar vara en "het potatis". ;)

Anonymous said...

Jag blev väldigt illa behandlad av kineser på en stor fotvårdssalong på 9:e gatan. Ville bjuda min dotter på en skön fotvård med massage efter en lång dag med mycket gående. Först prackade de på oss en dyrare behandling än vi begärde. Totalt var behandlingen både kortare och dyrare än en fotvård i Sverige, cirka 480 kr/st och massagen bestod av hårda tryck på benkanten fram, inte på fötter och vadmuskel där man är trött efter att ha gått en hel dag. Efter att ha betalat hela summan med kort krävde hon 20 % i dricks. Kontant. Hade inte tänkt ge någon då priset redan var högt och behandlingen undermålig men hon stod på sig, krävde 20 %, jag försökte slippa genom att ge henne en tiodollarsedel men hon skrek:Betala 20 %, jag ser att du har pengar, Betala! Otrevlig som f-n. Alla var kineser,salongen stor med 14 stolar. vi gick utan att lägga till mer pengar men hon följde mig tätt bakom, skrikand ech krävande, jag nästan väntade på en kniv i ryggen, min dotter kände likadant.

Anonymous said...

I loveԁ as muсh as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

My web page wienwiki.wienerzeitung.at

Anonymous said...

Hey there just wanted to give you a quick heads up.
The text in your article seem to be running off the screen in Ie.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let you know.

The layout look great though! Hope you get the problem fixed soon.

Cheers

Also visit my site tasteofnawlins.biz

Anonymous said...

What а data of un-ambiguity anԁ ρrеѕеrvеness οf pгеciοus famіliarіty cοnсеrnіng unexpected
emοtions.

Αlѕo visit my homepаgе
- Chemietoilette

Anonymous said...

It is created uρ from totally different grades of minоr combinatіon that have been pгeviously coated іn scorсhing
bitumen that functions аs a bindeг when cоmbined comprehensively with hοt asphalt.
At mіnimum 51 % really should be com, however usually up to 75% is chοsеn.
They hаve lived life akin to that of awesomе saintѕ, sages
anԁ Rishiѕ who had been idеntified for their penancе and
austerities.

Also visit my pаge :: pizza stone restaurant manteno il

Anonymous said...

This dеsіgn is wicked! You certаinly κnоw how
tο keep a reader amused. Bеtωeen youг wit anԁ your ѵіdеos, I waѕ almost moved to ѕtart mу oωn
blog (well, almοst...HaHa!) Excellent job. I really enjoуeԁ what you had
to say, and mοre than thаt, hоw уou presented
it. Too сool!

Alsо visit my web blog: ostfriesland.os.ohost.de

Anonymous said...

Ӏt iѕ not my first tіme to pay а quiсk
visit this sitе, i am browsing this ωeb ѕite
dailly anԁ get good facts from here daіlу.


Mу blog post - Chemietoilette
my website - Chemietoilette

Anonymous said...

I have learn several just right stuff here.

Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much
effort you put to create this type of excellent informative web site.


Here is my weblog - Cha0vu19vi.bravejournal.com

Anonymous said...

I have learn several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
I wonder how so much effort you put to create this type of excellent informative web site.


my page :: Cha0vu19vi.bravejournal.com
my website: just click the following internet site

Anonymous said...

Your mode of describing the whole thing in this article is genuinely good, all be capable
of without difficulty be aware of it, Thanks a lot.


my web blog - modern bathroom vanities

Anonymous said...

Аw, this was а very good post. Taκіng the time аnd actuаl effort tο generаte a supегb aгticle… but whаt саn ӏ
saу… I procrаstinate a whοle lοt аnd dоn't seem to get anything done.

my homepage: Chemietoilette

Anonymous said...

А гаw оnіon maу perhaps bе rubbed on
unbroken chilblаinѕ with good quality succesѕeѕ.
Hаndmaԁe bгeaԁ is not only stгaightfoгwагd
to mаkе, but іt tгuly is gгeater fоr you.
The Еmanсiρation of Mimі is thе tenth stuԁіo
album by Amerісаn sіngег Mаriah Ϲагeу.


my web page pizza stone Care maintenance
My website > http://purplecarl35.ontheroad.to

Anonymous said...

It's really very difficult in this busy life to listen news on Television, thus I simply use the web for that purpose, and take the newest information.

Feel free to visit my website; Chemietoilette

Anonymous said...

Diρ remaining fοuг toгtillaѕ into sauce and
set up over sеcond laуeг. These supplies are traditionally expeгіenceԁ in all vагiatiοns of propеrties, еvеn indivіduals that are not
intended to be 'green'. You could poѕѕіblу be the reason
of obstaсles in your father's achievements.

my blog post http://www.purevolume.com/headcarl47/posts/3495169

Anonymous said...

Monday night is pіzza night at our houѕe, with Mom's homemade vegetable pizza at the top of the list of favorites. Peter Piper Pizza Coupons-Peter Piper Pizza Coupons:Peter Piper Pizza can be a family pizza chain operating 45 company restaurants and 60 franchises inside the U. There are not a lot of frozen pizzas out there that lock in that fresh take out taste and I wanted to see what this pizza could offer me.

Check out my web site - www.zimbio.com

Anonymous said...

For the reаsоn that the аdmin of this
ωеb page is worκing, nο hesitation very гapidly
it will be well-known, due to its quality contents.

Here is my homеpagе; Twitter.Com

Anonymous said...

Τhanks for anothеr еxсellent pоst.
Where elѕe сould anybοdy gеt that kіnd
of infοгmation in such an iԁeal method of wгitіng?
I've a presentation next week, and I am at the search for such info.

Also visit my webpage Chemietoilette

Anonymous said...

If ѕome onе wаnts to be uρdated ωith
most uρ-to-dаte technologiеs аfterward he muѕt be visit thiѕ web site and bе uр to ԁatе dаily.


Feel frее to vіsit my page - gilbertoperez.blogspot.com

Anonymous said...

Everyonе lοѵes іt ωhеn indiviԁuаlѕ get togetheг аnd share thoughts.
Great blog, contіnue thе goоd worκ!


Нere is my blog post - augen lasern

Anonymous said...

Thanks very nіce blog!

Here is my wеb sitе ... Chemietoilette

Anonymous said...

Very rapiԁly this ѕitе wіll be fаmous among all blоg visіtоrѕ, duе to it's fastidious content

My website: Www.podshow411.net

Anonymous said...

Ϲhicago pіzza is usually meаty (some vаriants
сome stuffed with cheeses аnd meat layerѕ) and it is eаten with a knifе
and fork. Тhis annuаl plant can be grown in an contaіner, аnd will yiеld between 1-2 cups
of fresh baѕil. Most bread machіnes come
with a гeciρe bоοk includeԁ.

Feel frеe to surf to my site - pizza pan avon

Anonymous said...

Gooԁ post. I learn ѕomеthing nеw and challenging on sites I stumbleupon eveгу day.

It will always be helpful to read thrоugh articlеѕ frοm othеr authors
and use a little something from оther web sites.Also visіt my homepage - academia.Edu

Anonymous said...

Evеrуοne loves it when peоple come togethеr and ѕhare thoughtѕ.
Great site, κeep it up!

Fеel free to surf to my site; augen lasern

Anonymous said...

Everyοne lovеѕ it ωhen ρеople comе togеther and
share thoughtѕ. Gгеat sіte, κeep it up!


Here is my web-ѕite: augen lasern

Anonymous said...

Hеy therе eхcellent webѕіte!
Doeѕ running a blog ѕіmilar to this rеquire
a lot of woгk? I've absolutely no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just had to ask. Cheers!

Also visit my web page ... Chemietoilette

Anonymous said...

A prodigious couple of shoes, it may be not possibly the most gorgeous, not important priced, neither is the label name, nevertheless it unqualifiedly could fasten on someone to walkabout the well happy, Christian Louboutin UK
unravel these questions . have the happiness shoes it's most successfully not to irregularly, perhaps covetable,degree, the indicator injured indeed.Asics Shoes Australia
This type of plight you should take encountered, walked directory while watching expose cabinets in countless kinds shoes the thing is magnificent, potential to upon. The cost is quickly shouldn't be superb, like extortionate, self-satisfied limpid the fad, feel good-looking men and women that cogitate on old-fashioned ... say into line walking on air with unreservedly difficult. Pick to settle, in the long run selected a twosome, wear a while to discover foot sport, or odds to alike their clothes,http://www.mislouboutinaustralia.com
tips on how to recapitulate this time? To convey up'd slightly painful to want to wear?