Monday, December 21, 2009

Kassar och miljön

Miljötänkandet i USA ligger ljusår efter miljötänkandet i Sverige. Det bara är så. Tyvärr. Och jag har själv "förfallit" sedan jag flyttade till USA.

Kanske det är annorlunda i större städer där det kan finnas mer återvinning men så är det inte där jag bor. Det finns en plats i Mt Shasta dit man kan åka med vissa saker. Det är allt.

Jag blev påmind häromdagen, när jag läste något på internet, att man betalar för kassarna i mataffären i Sverige (ja, jag hade nästan glömt bort det). Det gör man inte i USA. Här delas det ut kassar i överflöd i affären. En anledning kan vara att kassarna är så dåliga att det inte går att lägga särskilt mycket i varje. Plastkassarna är flortunna och papperskassarnas handtag går ofta sönder.

En del personer tar med sig egna tygkassar. Av någon anledning gör inte jag det. Men jag brukar ta med mig kassar jag redan använt. Alltid något. :) Tar man med sig en egen kasse får man en liten återbäring! 5 cent där jag bor! I svenska pengar blir det ca 35 öre. Inte mycket, men i alla fall en liten (troligen rätt liten) motivering.

I USA packar man inte sina matkassar själv utan det finns speciell personal (ofta ungdomar) som gör detta. Det kanske är en anledning till att folk inte tänker på hur många kassar som används.
Det är lätt att vänja sig vid att inte själv behöva packa matkassen och förra gången jag var på besök i Stockholm fick jag påminna mig själv i början att det faktiskt var jag som skulle lägga maten i kassen. :)

När jag är på besök i Sverige och bor hos min mamma blir jag påmind om hur slösaktiga vi är i USA. Jag undrar hur många amerikaner som tvättar ur mjölkpaket och flaskor och lägger olika slags avfall i olika behållare? Inte alls så många som det borde kunna vara.

8 comments:

olgakatt said...

Nog är detta med plastkassarna lustigt!För ett antal år sen skrattade man åt amerikaner som inte hade ens papperskassar utan dessa stora bruna påsar utan handtag, som man fick bära i famnen. Missade man helt eran med papperskassar med handtag? Nu under senare års besök i USA har jag bara sett dessa flortunna plastkassar som personalen tar två- eller tredubbelt och ändå får man bära dom i famnen eftersom handtagen ofelbart går sönder. east Upper på manhattan har i alla fall inte nån sopsortering heller. Vi här på landet i N Skåne har haft det i 10 år men inte där min mor bor i Malmö! Så Sverige ska inte förhäva sig, det är väldigt olika i kommunerna. Min kommun var nog väldigt tidigt ute med väldigt ambitiösa återvinningscentraler och skilda tunnor. Vi har två tunnor med delade fack plus extrahinkar för metall, glas i olika färg, batterier osv, osv. Vi brukar skoja om makens lördagsnöje för han åker nån gång i månaden till återvinningen med bilen full. Problemet är bara förvaringen här hemma tills det är dags för honom att "roa sig". Men det blir kolossalt lite sopor som inte går att återvinna eller elda värmeverket med, knappt bottenskyla i det facket! Det känns bra! Och vi får fin mylla av allt grönsaksavfall vi själva komposterar i trädgården.

Du har så kul och tänkvärda ämnen i dina inlägg, Anne-Marie, tack för det!

Anonymous said...

Ja, det tänker man inte på och det är lätt att bli lat närd det gäller miljötänkandet.

Själv går mitt engagemang med källsortering ivågor. Ibland är jag sådär jättenog och ibland när jag inte orkar så plastförpackningar i soppåsen.

Glas och pantflaskor är jag däremot noga med att inte slänga.

Har en ryggsäck då jag ska handla mycket på exempelvis Lidl. Det är jättebra :-) Kram!

mammigranten said...

Här i vårt område så har de insamling av plast, metall, papper och glas varannan vecka. Ingår i sophämtningspriset.
Förvånade blev vi ivf första gången, men bra är det!

em said...

Har en känsla av att miljömedvetandet varierar ännu mer i Staterna än här. De flesta av mina vänner är väl så insatta och ambitiösa som vi svenskar. Det finns rätt många amerikanska sajter som handlar om miljö, Care2 (http://www.care2.com/) till exempel.
Så trist det är att komma hem från affären och packa upp tomaterna som bilivit ketchup under potatis och andra tunga varor! Men är det inte mer de stora snabbköpen som har ungdomar som packar kassarna än de små kvartersbutikerna - vilket förutsätter att man bor i en stad med småbutiker.
På min lilla ort i Sverige är jag nog tämligen ensam om att komma med shoppingväskor. Men jag tror att det kommer mer och mer i båda länderna.
Margaretha

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för dina snälla ord om min blogg. :) Ja du, de där bruna påsarna utan handtag finns fortfarande i USA. Går ju egentligen inte att bära omkring en påse i famnen. Plastpåsarna undviker jag. De jag tar med mig är papperspåsar och jag använder påsarna så länge de håller. Intressant att höra om hur det är i södra Sverige och att det skiljer sig så pass mycket. Precis som din man "roar sig" så gör min mamma det också. Hon samlar allt möjligt tills hon går iväg (är bara några hundra meter) till en liten byggnad som har en massa olika stora förvarings"kärl där man lägger glas, plast, plåt, papper osv. Jag slänger alldeles för mycket här i USA i soporna eftersom det är så bökigt att kunna återvinna.

Maria: Jag tror att de flesta svenskar är rätt så miljömedvetna. Och i Sverige gör man som "storebror" säger :) så många går säkert iväg till källsorteringsplatserna och slänger. Praktiskt med ryggsäck! Kram!

Anne-Marie said...

Mammigranten: Vad bra! Det låter som om de har kommit litet längre än vad de gjort i mitt område. Sådant blir man glad av.

Margaretha: Jag tror du har helt rätt att folk i USA kan vara väldigt olika miljömedvetna. Jag brukar packa om litet när jag väl kommit ut från affären för att undvika tomatketchup. :) Vi har inga stora affärer i mitt område men ett par är större än kvartersbuikter. De vi har, har ungdomar som packar och jag förvånas varje gång hur litet de tänker på hur de packar maten. Många i Mt Shasta området är miljömedvetna så det är förvånande att det inte finns mer organiserad källsortering.

Anonymous said...

Är dte pant på burkar och flaskor i usa? det är det iallafall inte i spanien. var där nu i novembero ch alla bara slängde burkar och flaskor i papperskorgen det ända det var återvinning på där var flaskor

Anne-Marie said...

Anonym: Det finns någon slags avgift man betalar extra i kassan när man köper flaskor men eftersom det knappast finns någon återvinning här får man ju inte tillbaka något. Har aldrig sett sådana där maskiner som finns i Stockholm där man stoppar in flaskorna och sedan får pengar tillbaka. Synd att det slösas så.