Saturday, December 19, 2009

Kaneldoftande kottar

En doft av stark kanel slog emot mig när jag gick förbi blomsteravdelningen i mataffären igår. Det var inga exotiska blommor som luktade utan kottar!

De här kaneldoftande kottarna finns litet överallt. Jag köpte faktiskt några för ett par veckor sedan som jag dekorerat en julkrans med. Amerikaner gillar allt som luktar så de här kaneldoftande kottarna verkar vara en del av "doftkulturen" i USA.

Dofter verkar väldigt viktigt i amerikanska hem. Att det luktar "naturligt", om man får tro reklamen, är inte bra. Det har gått så långt att man egentligen inte kan hitta några doftfria stearinljus. Alla sorters matdoftande stearinljus finns - här är några: almond cookie, cafe au lait, farmer's market, mango peach salsa, pumpkin pie, vanilla cookie. Så kallade "fresh fragrances" finns också - de verkar litet mer ovanliga minst sagt: ocean water, baby powder!?, coconut bay, beach vacation, dune grass, spa fresh. Listan skulle kunna bli mycket längre.

Men det verkar inte riktigt räcka med de doftande ljusen. Man bör också ha en eller flera "air fresheners". Det senaste är så kallade plugins som man sätter i ett eluttag och som avger doft (och kemikalier) 24/7. Det finns till och med de plugins som bara avger doft ett par gånger i timmen och som har en inbyggd rörelsedetektor och avger doft när någon rör sig i rummet!

Tyvärr hade jag glömt min kamera igår så jag kunde inte ta någon bild på de kaneldoftande kottarna. Det får bli en "lånad" bild. För mig räcker det med några få kottar som luktar litet grand. Allt det andra går bra att vara utan. :)

8 comments:

em said...

Om det bara doftade - en del av produkterna stinker. Och för allergiker är det förödande, och för fåglar, de kan dö av de konstgjorda lukterna – precis som av vanliga petroliumbaserade ljus.
Jag fick en gång ett ljus som stank av konstgjord vaniljlukt - också när det inte brann.
En del av de icke-kemikaliska dofterna är acceptabla, men jag har svårt med de flesta av lukterna - lika svårt som för att umgås med parfymerade människor.
Det gamla knepet att koka upp lite kryddor i vatten, eller valfri dryck, är ju annars ett bra sätt att få det att lukta jul i huset. Eller att baka!
Margaretha

Mamaya said...

Jag gillar inte vaniljljusen har borta, dom luktar valdigt starkt och konstigt, nar jag var gravid var det lika med doden/spya for mig.

Vara favoriter dock:
Fresh Laundry
Pomegranate
Cinnamon Nutmeg (tror jag)

Vi anvander stora hurricane candles som dom kallas och dom doftar inte sa fruktansvart starkt, ganska subtil doft och ar mysigt att tanda speciellt nar vi har stadat. :j
Dom finns pa Walmart forresten.

nagot som jag fnittrar litet at ar dom religiosa ljusen, stora langa doft ljus med religiosa (kristendom) bilder pa och under dom star det "Jesus Candle".

Kristendomen som ar ratt stark har borta ar ganska lustig i alla dess former den kommer in, speciellt nar folk forsoker tjana pengar pa den och gar ut pa extrema ... vagar for att gora det.
Fast folk ater ju dock upp denna propaganda och koper dem och tror dom ar battre kristna manniskor for att dom just kopte dessa med kristna motiv.

Lars Hultqvist said...

Jag hittade doftfria stearingljus för vår adventsljusstake. De var dock dyra jämfört med i Sverige och såldes endast i 1-stycks förpackning i stället för 4, 8 eller 16-pack som man kan köpa i Sverige.

Jag är inte speciellt förtjust i dessa konstgjorda dofter som kommer med doftljusen. Jag kan stå ut med dem som doftar 'havsbris', 'skog' eller 'bommul' men alla dessa matdofter funkar inte för mig alls. Det gör mig lätt illamående.

Min fru tycker att vi eller hundarna luktar illa när vi har varit ute i naturen. Hon säger att vi luktar 'like the outdoors'. Detta är lite lustigt eftersom jag tror alla i Sverige tycker man luktar gott när man varit ute i naturen :-)

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag håller helt med dig om att de här ljusen och plugins stinker. Om man är allergiker, vilket jag är, är det jättejobbigt om man kommer till ett hem där det luktar/stinker. Det verkar som om många ljus i USA doftar oavsett om de är tända eller ej. Jag kan heller inte vara i närheten av stark parfym. Som tur är verkar de flesta som jobbar på skolan inte ha parfym vilket jag gillar. Dessutom tror jag att plugins med olja innehåller sådant som egentligen borde ha miljövarning eftersom de har kemikalier som är skadliga. Inte klokt att de slagit igenom som de gjort.

Anne-Marie said...

Mamaya: Finns det ljus som har "fresh laundry" doft? Skulle vilja påstå att det är "typiskt amerikanskt". :) Hurricane candles har jag nog inte sett. Och då jag är allergiker kan jag inte ha några doftande ljus alls, inga doftande tvålar, ingen parfym så jag håller mig borta från allt som doftar. Mina kaneldoftande kottar har egentligen inte mycket doft längre. Kristendomen i USA är nog litet annorlunda än vad den är i Sverige. Folk säger att de är kristna (i USA) och sedan skall det gå att tjäna pengar samtidigt. Dubbla budskap tycker jag.

Anne-Marie said...

Lars: Det var verkligen intressant det du skrev att din fru tycker att det luktar illa med naturlig utomhusdoft. Kan det vara så att amerikaner i allmänhet har den känslan och vill dölja alla naturliga dofter med de konstgjorda? Har du pratat med henne någon gång om det? Vore intressant att höra mer om detta. Det finns säkert doftfria stearinljus, precis som du hittade, men de är ovanliga. Jag har så kallade "tea candles" som man har i till exempel ett värmeljus och de har ingen doft.

Lars Hultqvist said...

Anne-Marie,

Det är klart att jag har pratat med min fru om detta. Jag tycker det luktar gott när någon kommer in som varit ute i naturen, speciellt känns ju detta om det är kallt ute.

Min fru tycker det luktar illa. Vad är nästa steg? Att jag säger; men du lilla vän, det luktar faktiskt gott, inte illa. Så tycker i alla fall alla i Sverige!!!'

Jag tror inte man kommer någon vart med detta resonemang. Precis som så mycket annat i våra skillnader i kultur. Jag serverade Jordgubbar med vispgrädder till Midsommar. Min svenske kompis Niclas och jag tyckte det var jättegott medan hans och min fru sa som deras dotter: "It is not SWEET". Jag hade inte sockrat vispgrädden. För mig som Svensk så smakar vispgrädde sött. För Amerikaner uppenbarligen inte. Har de fel, eller vi?

Anne-Marie said...

Lars: Jag menade inte att det skulle vara fel eller rätt det ena eller det andra. Tyckte bara att det var intressant att höra vad din fru sagt eftersom jag aldrig hört det tidigare. Helt klart en kulturell skillnad. Likadant med grädden troligen. Kanske en anledning till att alla tårtor och bakverk är så söta i USA. Ingen har fel som jag ser det. Det är bara olikheter.