Wednesday, October 1, 2008

Resa till USA som turist

Under rätt många år har det ju varit möjligt att som svensk komma till USA under 90 dagar som turist genom det så kallade Visa Waiver programmet. Det innebär att man inte behöver ansöka om ett visum för att stanna 90 dagar eller kortare. Man kan inte arbeta under tiden man är här och man måste ha en returbiljett.

Första gången jag reste till USA som turist - det var 1985 och känns som en evighet sedan :) var jag tvungen att ansöka om ett visum. Det är det som heter B-1/B-2 visum. Jag minns att jag lämnade in min ansökan till amerikanska ambassaden i Stockholm och att jag sedan fick en stämpel i mitt pass.

Från och med augusti i år har man från USAs sida infört ett system som fortfarande är frivilligt men som kommer att bli obligatoriskt för alla länder som är med i Visa Waiver programmet från och med januari 2009. Det heter ESTA - Electronic System for Travel Authorization.

Det är en ansökan som görs via internet och som tydligen innebär att man måste ange vissa biografiska uppgifter och att man får svara på vissa frågor. Informationen man får lämna är i stort densamma som tidigare lämnats på en blankett som heter I-94W och som alla som reser in till USA som turister måste fylla i. Svaren ligger till grund för om man blir godkänd eller inte för att resa in till USA.

Blir ansökan godkänd gäller den i två år eller tills passet går ut. Den skall också
gälla för flera resor till USA. Om man inte har den godkända ansökan blir man nekad att ens gå på planet till USA.

Jag kan tänka mig att det kommer att bli litet mer kaotiskt vid incheckningen i Sverige och att köerna växer i januari nästa år. Skönt att ha ett grönt kort nu. :)

11 comments:

Julia H said...

Låter som det kommer bli kaos.

Skönt att jag redan fått mit visum till USA: Kan iaf komma tillbaka det här året ifall jag vill åka hem någon enstaka gång och hälsa på.

Men sen får jag väl ansöka om nytt visum. Huuuu!

Anonymous said...

å, så krångligt. Vad vill de veta ungefär? Jag lovar och svär att jag inte är en terrorist...

Funderar på om Canada är lika nerviga. Hoppas inte. Men jag vill ju till USA nån vecka också, ibland!

Anonymous said...

Just det. Jag bloggar på min privata blogg igen under adressen: http://tinnitussans.blogspot.com/

Den andra är "bara" min företagsblogg som handlar om tinnitus och hörselfrågor som du jättegärna får läsa också!

Fundersam Cecilia said...

Ja jösses vilken röra.För tillfället är jag allergisk mot allt vad visum heter känns det som.Att det ska vara så trassligt.

Anne-Marie said...

Julia: Bra att du har ett visum som gäller ett tag i alla fall. Jag tror att USA blir mer och mer komplicerat att komma till.

Maria: Jag vet faktiskt inte exakt vad de vill veta. Troligen har de ingen fråga om du är terrorist. :) Har aldrig varit i Kanada så jag har ingen riktig koll på vad de vill veta. Bra att veta var du bloggar. :)

Cecilia: Visst är det trassligt med alla dessa visum. Det är mycket enklare att resa i Europa.

Lars said...

I-94W är en rolig blankett som många har skrattat åt:
- Kommer du till USA för att begå brott?
- Har du deltagit i krigsförbrytelser under andra världskriget? etc, etc

Jag undrar hur många som har kryssat i JA för de frågor som man blir nekad inträde pga?

Anne-Marie said...

Lars: Visst är det fåniga frågor. Jag minns knappast vilka de är eftersom jag haft mitt gröna kort sedan 2003. De som gjort något som man inte får kryssar troligen inte i JA rutorna.:)

Anonymous said...

Det går redan nu att anmäla via nätet, vilket jag gjorde senast jag var över, så nu är jag OK ett par år. Det är superenkelt, gäller bara att ha sitt passnummer tillgängligt. Exakt samma frågor som på gröna formuläret.
Det enda som var lite irriterande är att jag kunde ansöka men flygbolaget jag reste in med hade inte tillgång till systemet så jag fick i alla fall fylla i gröna blanketten... Och inte hade passpolisen tillgång till systemet heller så det var ju smått onödigt. Fast den trevlige immigrationspolisen i Chicago - jag skojar inte, han var urtrevlig, samma sak som gången innan när jag kom in, fast då var det i Philly - förklarade så glatt hur det skulle funka.

Anne-Marie said...

Anonym: Vad jag har förstått så är det frivilligt än så länge men att det blir obligatoriskt från och med nästa år. Trevligt att du hade att göra med en bra immigrationsperson. De är inte alltid så bra att ha att göra med som den du träffade.
Troligen har inte flygbolag och passkontroller kommit in i allt än.

Harriet said...

HEJ!

Jag var iväg till underbara Cleveland, Ohio ifjol med den gospelkören jag sjunger i. Vi var på en liten "turné". Jag lovar att jag som haft så många negativa förespeglingar om USA föll pladask. Hade jag inte haft barnen hade jag försökt att få stanna.

Jag älskar alla människor jag träffade där. Under de 10 dgr vi vistades där så fick jag en vän för livet. Det skulle aldrig hända i Sverige där man blir om man har tur godkänd som att man är en innevånare på en bruksort som inflyttad i femte generationen.

Ibland blir jag galet less på vårt trångsynta land.

//Harriet

http://www.singinghatta.blogspot.com

Anonymous said...

Jag hoppas man kommer in ska dit som turist till orlando bla......