Tuesday, January 1, 2008

Quartzsite, Arizona

Det har varit ett långt uppehåll för mig här på bloggen. Dagarna innan jag skulle åka iväg på min resa var litet smått hektiska och under min vistelse i Arizona hade jag inte särskilt mycket tillgång till internet.

Jag var i Arizona under ca 1 vecka och för att komma dit tog jag Greyhoundbussen igen. Eftersom det är en sträcka på ca 145 mil (svenska) från Weed till Quartzsite bestämde jag mig för att jag inte skulle köra bil. Det var en litet smått äventyrlig resa, som vanligt med Greyhound, men jag kom fram och även tillbaka. :) Att åka Greyhound innan jul är troligen inte någon särskilt bra idé eftersom alla bussar och busstationer var fullpackade. Jag hade två byten, bland annat i Los Angeles och jag har aldrig sett något liknande - det var så mycket folk att det inte ens gick att ta sig fram.

Jag skulle hälsa på min vän R i Quartzsite och det var en upplevelse att komma till öknen. Quartzsite är en liten stad med ca 3500 invånare. Den ligger väster om Phoenix nära Colorado floden. Den fick namnet Quartzsite eftersom man bland annat hittade kvarts i området. Turism är den stora inkomstkällan i Quartzsite. Många kommer till staden under vintern och bor i sina RV (recreational vehicles) bilar. Man parkerar sin bil på någon av de mer än 70 "mobile home parks" som finns i området. Nio stora mässor för mer eller mindre ädla stenar hålls varje år i Quartzsite och tydligen kommer ca 1,5 miljon människor till denna lilla stad under vintern.

Min vän R (som också bor i en "mobil bostad") arbetar där under vintern och eftersom jag var där innan alla mässor satt igång såg jag bara en del av hur det kan vara. Vi tillbringade en hel del tid ute i öknen men vi åkte också till en stad som ligger en halvtimmes bilfärd väster ut. Den heter Blythe och ligger i Kalifornien. Arizona ligger i en annan tidszon (Mountain Time) så det var litet lustigt att byta tidszon när man åkte en så kort sträcka. Mountain Time ligger en timme före Pacific Time (som vi har här i Kalifornien).

Jag var nöjd med min resa och det var skönt att få litet varmare väder under några dagar. Det var ingen riktig sommarvärme men helt klart varmare än vad det var i Weed.

Eftersom jag fortfarande inte har någon digitalkamera har jag lånat ett par bilder från Quartzsite Business Chamber of Commerce.

Så här kan öknen se ut i Quartzsite.

En bild av alla de RV bilar som varje år kommer till Quartzsite.

6 comments:

Annika said...

God Fortsättning, Anne-marie!! Har saknat dig här på bloggen, och hos andra bloggare!
Vilken spännande resa! Jo, Greyhound är det väl alltid lite "speciellt" att resa med ;-)
Kram!!

Anita said...

Hej igen Anne-Marie. Jag har ocksa saknat din blogg. Tycker om hur du beskriver din vardag. Det verkar vara ett riktigt aventyr att aka med Greyhound, har aldrig gjort det sjalv, men man kanske skulle prova... fast det far bli pa sommaren da..inte vanta pa forsenade bussar (laste din tidigare beskrivning) pa vintern.. Valkommen tillbaks och Gott Nytt Ar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag önskar dig också en God Fortsättning. Jag har blivit litet "ringrostig" med bloggandet och bloggläsandet. Förhoppningsvis skall det bli bättring framöver. :) Jo, nog är det litet av ett äventyr att resa med Greyhound. Kram!

Anita: Gott Nytt År! Jag tror att det är ett klokt beslut att inte resa under vintern. Alltför mycket som kan hända. Troligen är det mer vilsamt att resa med tåg om tåget kommer i tid :) USA är fortfarande bilens förlovade land och det är bara att konstatera att bussar och tåg inte är lika tillförlitliga som i Sverige.

Matildas fikarum said...

Väldigt spännande att ta del av dina berättelser. Det är ju ett så otroligt annorlunda liv! Fast ändå inte.

Petra H said...

God fortsättning och tack för reseberättelsen från Arizona!
Stället du berättar om låter som ett ställe jag besökt i Australien - Lightening Ridge som lever på opalgruvor.. Det var verkligen ett konstigt ställe, de flesta människorna var väldigt ruffiga, kan tänka mig att bo mitt ute i "the outback" tuffar till människor..

Anne-Marie said...

Matilda: Roligt att du tyckte det var intressant att läsa om Quartzsite.

Petra: God fortsättning! Jag fick en känsla av att människor i Quartzsite var litet ruffiga och kufiska faktiskt :)