Friday, January 25, 2008

Att bli amerikansk medborgare?

I år kan jag ansöka om att bli amerikansk medborgare. Jag har haft mitt gröna kort i fem år. Först var det ett villkorligt kort och nu är det ett permanent kort (det gäller 10 år "i stöten").

Om man gifter sig med en amerikan, vilket jag ju gjorde, kan man redan efter tre år ansöka om amerikanskt medborgarskap. Lever man inte tillsammans, vilket Michael och jag inte gjorde under ca 1 år, måste man vänta fem år. I somras gick alla avgifter upp för olika slags ansökningar till USCIS (USA's immigrationsverk) och nu kostar själva ansökan $ 675 - ca 4400 svenska kronor. För ett tag sedan läste jag på Svenskar i Världens hemsida att handläggningstiden för en sådan ansökan är ca 18 månader. Det är alltså både rätt dyrt och inte någon snabb process. Dessutom skulle jag få åka långt eftersom man måste lämna fingeravtryck (återigen - jag gjorde det när jag ansökte om mitt gröna kort) och det kan man bara göra på vissa platser. Givetvis finns det ingen sådan plats i närheten av Mt Shasta. Sedan måste man också genomgå en intervju samt ett par olika prov i engelska och amerikansk histora. Slutligen skall man närvara vid en speciell ceremoni där man officiellt blir medborgare. Inte en alldeles enkel process alltså.

Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag skall göra. Mitt gröna kort ger ju mig i stort sett samma rättigheter som amerikaner. Med två viktiga skillnader - jag får inte rösta och jag får inte flytta utanför USA under en längre tid. Har man ett grönt kort skall man ha sin huvudsakliga bostadsort i USA. Som amerikansk medborgare kan man alltså lämna USA under mycket lång tid och om man senare bestämmer sig för att flytta tillbaka är det inga problem.

En fördel med att ha amerikanskt medborgarskap skulle kunna vara att man kan ha ett amerikanskt pass. Och då det blir allt svårare för oss utlandssvenskar att ansöka om pass utomlands och i Sverige kanske det skulle vara en fördel. Nu kan man ju som tur är ha dubbelt medborgarskap.

Vi får se hur jag gör. Tål att tänka på.

17 comments:

Desiree said...

Jag tycker absolut att man bör skaffa dubbelt medborgarskap om man har chansen. Jag ser inga nackdelar i detta i och med att man ändå kan behålla sitt svenska medborgarskap. Även om det kostar en slant så tror jag att man sparar in detta på att inte behöva åka långt för att förnya sitt svenska pass. Har ingen aning om det kostar något att förnya sitt greencard eller hur mycket. Även om det tar sin tid att få det amerikanska medborgarskapet så gör det ju inget så länge du ändå bor och jobbar här. Det är väl som sagt avgiften som är lite saftig men jag tror att ett medborgarskap här ändå har sina fördelar. Ha en bra helg.

aurorabuddha said...

Jag har ju nyligen gatt igenom den har processen har i Texas. Det har varit smartfritt. Du kan lasa om det pa min blogg.

Jag bestamde mig for att ansoka om medborgarskap *innan* dom hojde avgiften 1 juli forra aret. Jag har bott i USA i 10 ar, men har liksom aldrig kommit mig for att ansoka om medborgarskap. Nu gjorde jag det av 2 anledningar: den hojda avgiften och att jag vill kunna rosta.

Jag skickade in min ansokan i slutet av juni, blev kallad for fingeravtryckstagning i augusti, och till intervjuen den 29 november. Och jag fick kallelse till ceremonien bara forra veckan, den kommer att ske pa Valentine's Day!

Det har gatt fort, varit en enkel process, och over huvud taget smartfritt. No big deal.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag förstår precis hur du ser på det hela. Jag tror att det är en viss avgift att förnya sitt gröna kort men har inte riktig koll på det. Om jag hade närmare till t ex San Francisco skulle jag nog inte känna samma tvekan men att behöva göra flera långa resor känns litet motigt. Ha en fin helg!

Aurorabuddha: Jag minns att jag läste ditt inlägg om att du blivit medborgare och nog också gjorde en kommentar.Det verkar ha gått fort för dig. Det kanske är som med gröna kort att det tar olika lång tid. Det var ju kanon att du kunde göra det innan de höjde avgifterna. Antar att du bor nära en större stad så att du inte behövt åka långt.

aurorabuddha said...

Jo, jag bor i San Antonio - har finns det ett kontor, vet du, massor med invandrare har (aven om dom flesta sakert ar illegala) :o).

Dom har verkligen hostat upp sig vad galler service under dom 10 ar jag har haft att gora med dom. Fran borjan var det helt katastrofalt... eller sa har jag vant mig vid byrakratin. Kan vara sa oxa.

Saltistjejen said...

Anne.Marie,
jag tycker som Desiree att det verkar jättesmart att kunna bli medborgare om man kan! Men jag förstår ifall du tycker det känns lite krånligt med resor och så. Fast om man tänker lite längre fram i tiden så känns det som om du skulle ha allt att vinna och inget att förlora på dubbla medborgarskap?
:-)

Anne-Marie said...

Saltis: Skall jag stanna i USA, vilket det ju verkar som, kan det säkert vara smart att ha dubbelt medborgarskap. Jag vet i och för sig att det finns en massa människor som skulle kunna bli amerikanska medborgare men som fortsätter att ha sina gröna kort år efter år. Jag skulle troligen inte alls rösta men att inte bara ha ett svenskt pass kanske vore en bra ide. Uppdatering följer säkert om hur jag gör. :)

Adam said...

mycket bra beskrivet och kommentarer värda guld! jag har tänkt flytta til USA och denna fakta har hjälpt mig mycket mycket TACK! /Adam

Anonymous said...

Hej,
Jag har tänkt mycket på det här och jag är helt säker på att jag vill flytta till USA. Jag bara undrar om du vet hur det bästa sättet att gå tillväga är för mig nu? Jag har läst att för att få grönt kort krävs det att du är gift med en amerikan, investerar en miljon kronor eller har släktingar i USA. Jag har dock läst om ett lotteri där man kan vinna ett grönt kort och jag undrar om du vet något om det här?
Vad krävs för att få ett amerikanskt medborgarskap? Skulle bli hemskt glad för ett svar, dvs. om du kan hjälpa mig. Om du har lust får du gärna svara på min e-mail: Jimmy_Thomasson_310@hotmail.com

Tack på förhand
Jimmy

Anonymous said...

Hej! Min dröm har länge varit att flytta till USA, men jag fattar inte hur det går till! Hur fungerar det här med green card?

MVH Johanna

Min e-mail är: cold_eye_in_fire@hotmail.com

Anne-Marie said...

Johanna: Jag får skriva till dig privat - bra att du gett mig din email address.

Ann-Marie said...

Jag vann mitt gröna kort på lotteriet för nästan 12 år sedan, träffade min man här och vi har nu varit gifta i 8 år och för ca 2 år sedan bestämde jag mig för att ha dubbelt medborgarskap just för att svenska staten straffar oss som bor utomlands. Processen var ganska snabb och smärtfri, trodde det skulle vara mycket värre och ta mycket längre tid. Jag skickade in alla papper i början av augusti och i början av december hade jag pappret i min hand!

PS Fint namn du har ;o)

Anonymous said...

Det kommer nog inte att ta 18 månader. Med en bra ansökan och icke-spanskt eller icke-afrikanskt namn hamnar du nog i en annan hög...

Anne-Marie said...

Anonym: Om du läser nyare inlägg har jag precis blivit amerikansk medborgare och det tog bara 3 månader. Kanske namnet spelar roll. Vet inte.

Anonymous said...

För de allra flesta är det bara fördelar med att ha dubbelt medborgarskap. Det finns dock minst en potentiell nackdel. Som amerikansk medborgare är man skattskyldig i USA för resten av livet oavsett var man bor. Detta innebär att om man flyttar till ett annat land så måste man utöver eventuella skattedeklarationer i det landet även skicka in en amerikansk deklaration till IRS. För en normalinkomsttagare som flyttar till ett högskatteland som Sverige innebär detta inget större problem eftersom normalinkomsttagare får dra av den svenska skatten så det blir inte någon skatt att betala i USA. Däremot blir det mindre kul om man har en hög inkomst eller om man flyttar till ett land med lägre skatt än USA eftersom man som amerikansk medborgare är skattskyldig i USA för alla inkomster oavsett var man bor.

Anonymous said...

Hej jag vill också flytta till usa och jag vet inte hur allt går till kan du snälla mejla mig med och berätta om hur allt fungerar?

Mejl : Tahsim.swapan@gmail.com

Muhammad Amir said...

Aven om jag har en underbar bli lång pojkvan kanns allt det har sa otroligt langt borta.

Planefan said...

Om man har låg utbildning. Hur ser chanserna ut att kunna flytta över?