Monday, September 24, 2012

24 september

Vi har fortfarande 24 september i Kalifornien. Idag skulle min pappa ha fyllt 81 om han hade levt. Han hade precis fyllt 70 och bara fem dagar senare gick han bort. Jag minns fortfarande samtalet från min mamma tidigt på morgonen. Jag hann aldrig åka till Sverige eftersom allt gick så fort.

Min pappa och jag stod varandra mycket nära och det var en stor omställning när det inte gick att ringa och prata en stund. När jag hade varit i Los Angeles 1985 och kom tillbaka till Sverige, var han den som hjälpte mig att ta reda på mer om hur jag möjligen skulle ha kunnat flytta till USA. Det var då jag insåg hur svårt det var och lade det hela på hyllan.

Året efter åkte min pappa och jag till USA på semester. Vi reste runt till olika delar av USA och träffade många olika människor. Vi började i Santa Fe i New Mexiko där en god vän till honom bodde tillsammans med sin fästman. Jag tycker det är torrt i Weed nu, men det är ingeting jämfört med Santa Fe. Där kan man tala om "high desert".

Sedan fortsatte resan till San Francisco, Los Angeles, New York och Washington D.C. Vi träffade personer från olika miljöorganisationer eftersom vi arbetade med sådant och vi träffade författare som skrivit böcker som vi översatt och gett ut.

De här två resorna fick mig att känna mig hemma i USA. Jag hade aldrig trott att jag faktiskt skulle komma att bo här. Men så blev det.

Sunday, September 23, 2012

Utflykt till Oregon

Ibland är det roligt att göra en dagsutflykt och igår blev det en heldag i Medford och Ashland i södra Oregon. Vädret var litet svalare och C och jag tyckte att det passade bra att åka.

Så här brunt och torrt är det nu och det är bara att hoppas att det kan komma litet regn. Det ser dock inte ut som om det kommer att regna de närmaste 1-2 veckorna. Här är vi på väg norrut på motorvägen I-5 mellan Weed och Yreka.




Draken Penelope som står vid I-5 strax norr om Yreka. Ralph Starritt är konstnären och han bor och arbetar i Yreka. Flera av hans konstverk finns i området.


Costco i Medford. En butikskedja som finns över hela USA där man måste vara medlem för att handla. Bra för familjer eftersom de har stora kvantiteter till låga priser.


Dags för lunch. Shari's är en kedja i västra USA (Washington, Oregon, Kalifornien, Idaho, Wyoming, Nebraska) och den startade i Oregon. God mat och bra service.


En av våra favoritaffärer - Shop'n Kart i Ashland. De har låga priser och mycket ekologisk mat.


Bra att ha en litet större bil när man handlar. C tog sin bil och körde och jag kunde vara passagerare. :)


Vi avslutade dagen med ett besök i Lithia Park i Ashland. En stor, fin park i "downtown" Ashland där det var fullt med folk och olika aktiviteter. Vi hann inte promenera särskilt långt men det finns många stigar. Vid ingången fanns olika stånd där konstnärer sålde sina alster.








Både C och jag trodde att det här var något slags mini redwoodträd. Stammen var onekligen stor. ;)


Thursday, September 20, 2012

Jordbävningar

Bor man i en jordbävningsstat känns det naturligt att lära sig mer om varför och var jordbävningar sker. Eftersom jag tog flera geologikurser när jag var elev här fick jag förmånen att lära mig en del. När jag bodde i Sverige visste jag ingenting egentligen om jordbävningar.

I oktober kommer det att bli en stor "Shake out drill" här på USAs västkust. Staterna Washington, Oregon och Kalifornien deltar bland annat. "Mantrat" är "Drop, Cover and Hold On."

  • DROP to the ground (before the earthquake drops you!),
  • Take COVER by getting under a sturdy desk or table, and
  •  HOLD ON to it until the shaking stops.
 I Kalifornien finns en stor förkastningszon - San Andreas som går genom Kalifornien. Lång är den - ca 1300 km och den har legat bakom flera stora jordbävningar här i Kalifornien. Men det finns andra områden som kan orsaka ännu större jordbävningar och de finns ute i Stilla Havet utanför kusten. Den som vi berörs mest av heter Juan de Fuca plattan som böjs ner under Nordamerika-plattan. Forskare säger att det är bara en fråga om när det blir en större jordbävning inom det området. Det skulle kunna bli en jordbävning runt 9 eller mer på Richter-skalan. Jordbävningen i Japan förra året låg på runt 9. Det skulle också bli en stor tsunami utmed USAs västkust om den typen jordbävning skedde. I Oregon har man till och med skyltar som visar vart man skall ta vägen vid en tsunami.


Hela USAs västkust är en del av "The Ring of Fire" som går utmed alla länder som finns kring Stilla Havet. Ett område som har ovanligt många vulkaner och jordbävningsområden. Eftersom jag tycker det är intressant att se vad som händer brukar jag titta på USGS sida för jordbävningar. De rapporterar om alla jordbävningar i hela världen. Alldeles nyligen  var det en rätt stor jordbävning i Costa Rica i Centralamerika. Och i förra veckan var det ett par inte alls särskilt långt från Mt Shasta-området.

Jag har upplevt några mindre jordbävningar. Ett par i Mt Shasta-området och ett par på Hawaii. Avstår gärna från fler jordbävningar. :)

Hittad en jordbävnings "widget" från USGS som visar litet större jordbävningar i världen. Finns nu i högerspalten på bloggen. Bilderna från Wikipedia.

Wednesday, September 19, 2012

Kemtvätt i glesbygd

Som bekant finns det inte något särskilt stort utbud av någonting där jag bor. Kemtvättsinrättningar hör också dit.

En vinterjacka som inte kan tvättas i vanlig tvättmaskin behövde en kemtvätt. Den kemtvätt som faktiskt fanns i Mt Shasta hade flyttat till staden Redding som ligger ca 10 mil söderut.

Vad gör man då? Jo, då visade det sig att man kunde lämna in jackan hos en affär i Mt Shasta (The Shirt Gallery). Jackan hämtades sedan av kemtvättsföretaget, tvättades hos dem och återlämnades sedan till affären. Smidigt. Med litet "gnissel i maskineriet" fick jag jackan efter ca 1 vecka. The Shirt Gallery hade stängt när jag var där första gången trots att de sagt att de skulle vara öppna.

Magic Cleaners kallar sig ett företag som har kemtvätt i Redding, Burney och Yreka. Min jacka tvättades i Burney. Det här företaget använder sig av något som heter Green Earth Cleaning som lär vara mycket miljövänligt. Det låter bra.

Burney är en liten stad (ungefär lika stor som Weed) som ligger 2-3 timmar från Mt Shasta. Jag och C var där härom året och tittade på Burney Falls. Mycket vackra vattenfall. Det får bli några bilder därifrån.






Tuesday, September 18, 2012

En vecka kvar på sommaren?

Förra veckan hade jag varken tid eller energi till att blogga. Det var fullt ös på jobbet och de timmar jag inte var på jobbet (vilket inte var särskilt många) gick till bilreparationer. Fortfarande är min bil inte riktigt som den skall så det kommer tyvärr att bli fler besök hos "bildoktorn". Under helgen försökte jag återhämta mig.

Sommaren fortsätter här i norra Kalifornien. Hela västkusten har mycket varmare väder än vad det "skall" vara. I Los Angeles var det runt +40 under helgen. Så varmt har de nästan aldrig. Hos oss skiner solen varje dag. Inga moln syns till och det är fortfarande uppemot 30 grader varje dag. Inget regn finns i prognoserna. Som tur är har man i alla fall lyckats få bränderna mer under kontroll så luften är klarare igen.

På lördag den 22 september är det First Day of Autumn eller Höstdagjämningen. Verkar det som om det stämmer? Knappast. Inget tyder på att det kommer att bli någon större skillnad hos oss utan sommaren verkar fortsätta. Det enda som påminner litet om hösten är att det blir mörkare för varje dag som går.

Kan man bli trött på sommar och sol? Ja! Nu får jag troligen större delen av Sverige emot mig. Hur kan hon säga något så hemskt som att man kan bli trött på sommar och sol? ;) Jag tyckte som de flesta i Sverige, när jag bodde där, att sol och värme var bland det viktigaste som fanns på sommaren. Så fort solen sken var jag ute med näsan i vädret. ;) En sommar var det sol och fint väder under arbetsveckorna men varje helg var det mulet och regn. Det var självklart inget roligt och jag förstår att man kan bli litet smått desperat när sommaren bara tycks försvinna utan att det har varit en sommar.
Men om man har sol och riktig värme dag efter dag under flera månader, kan det också bli tjatigt och jobbigt faktiskt. Variation är nog det allra bästa.

Eftersom det i stort sett inte regnat sedan juni i stora delar av västra USA har torkan blivit mer och mer extrem. Som jag skrivit om flera gånger har vi haft brandröken inpå knutarna. Fortfarande brinner det stora skogsbränder i Kalifornien, Oregon, Washington, Idaho, Colorado och Wyoming. Jag kan bara föreställa mig hur brandmännen kämpar i hetta och torka. Den här satellitbilden togs i augusti och visar de bränderna som vi haft här i norra Kalifornien. Strax norr om Bagley-branden ligger Mt Shasta. Det var den branden som svepte in vårt område i brandrök.

Saturday, September 8, 2012

Huvudbry

Under flera år har jag använt ett shampoo som både jag och mitt hår har tyckt om - Jason Natural Biotin Shampoo. För några veckor sedan bestämde jag mig för att trots allt prova ett annat shampoo.  Ibland kan det vara bra med förändring men inte i det här fallet.

Här i USA finns det många företag som tillverkar skonsamma och ekologiska shampoon och min vana trogen tillbringade jag rätt många timmar framför datorn för att se vilka shampoon andra tyckte om. Jag köper väldigt sällan saker via nätet om de inte har recensioner.
Till slut hittade jag ett shampoo från Aubrey Organics. Folk verkade tycka om det och det var både ekologiskt och inte alltför dyrt.

För ca 3 veckor sedan började jag använda det nyinköpta shampoot. Jag tyckte nog att mer hår än vanligt föll ut och det blev värre. Till slut gav jag upp och insåg att något var konstigt med det nya shampoot.

Eftersom jag tycker om att lära mig nya saker gav jag mig ut på nätet för att lära mig mer om shampoon och hår och hud. Nu tror jag att jag förstått vad som hände.
Hud och hår har oftast ett pH mellan 4.5-5.5. Alltså litet syrligt. En hel del shampoon är "pH balanced" för att likna huden och håret. Eftersom jag har pH-papper tog jag fram det och testade mitt gamla och nya shampoo. Det var avslöjande. Det gamla verkade ha ett pH runt 5.5 medan det nya låg på 8 eller mer! Och hemsidor på nätet berättade hur shampoon som har ett högt pH ofta inte alls är bra för håret. Mitt hår tyckte uppenbarligen inte om ett så högt pH.

Att hitta ett bra shampoo är alltså inte alldeles lätt. Som tur är har jag en del kvar av mitt gamla shampoo men det visar sig nu att de har bytt ingredienser. Efter att ha läst recensioner verkar i stort sett alla som provat det nyformulerade shampoot (med samma namn) tycka att det inte fungerar och luktar konstigt. Så nu har jag fått huvudbry. Vilket shampoo skall jag köpa i stället? Som tur är har Jason några shampoon som inte fått nya ingredienser så det blir kanske något av dessa.

Här skiner solen även idag och det har varit runt +30. Inget regn syns till i prognosen men som tur är har brandröken avtagit.

Troligen den sista flaskan med Jason Natural Biotin Shampoo som jag kommer att kunna använda. Synd när de ändrar på ett vinnande "recept".
Det här shampoot tycker jag inte om. :( Tydligen har Aubrey en tvålliknande ingrediens i detta shampoo som gör det så basiskt. Och det visste jag inte innan jag köpte det.
Avslöjande pH-test. Övre remsan visar Aubreys shampoo och den nedre Jasons. Mycket stor skillnad i pH.

Tuesday, September 4, 2012

Grits

Av någon anledning kom jag att tänka på grits häromdagen. Det åt jag för första gången när Michael och jag turistade i North Carolina för många år sedan.

Grits är grovt malen majs som sedan ofta tillreds som en gröt. Vi åt grits till frukost på en restaurang i närheten av hotellet vi bodde på. Inte någon favorit men det var spännande att prova på något som jag aldrig ätit tidigare. Grits används i olika matsammanhang, inte bara till frukost. I Södern i USA äter man tydligen grits även tillsammans med fisk och kött. Det här är en rätt som framför allt finns i Södern. Jag har aldrig sett grits här på USAs västkust. Kanske man kan hitta grits i storstäder, men inte i lilla Weed.

Även om matkulturen är densamma på de stora restaurangkedjorna över hela USA finns det många lokala matkulturer i olika delar av USA.

Kalifornien ansågs tidigare ligga i täten för hälsosam mat. Eftersom Kalifornien har stora områden där det odlas frukt och grönsaker kommer det mesta som säljs i våra affärer härifrån. I och för sig har det blivit mer och mer mexikanska frukt- och grönsaker. Jag hittade till och med äpplen från Nya Zealand i mataffären i Mt Shasta.

Det finns många restauranger som serverar mexikanska maträtter här i Kalifornien på grund av mängden invandrare som kommer från Mexiko. När jag först kom till Kalifornien blev jag överraskad av utbudet av mexikanskinspirerad mat.

Här kommer några varianter av hur man kan använda grits. Bilderna lånade från nätet.

Monday, September 3, 2012

TV-program

Trots att det fortfarande är högsommarvärme i stora delar av USA närmar sig höstens TV-program. De allra flesta nya avsnitt för olika TV-shower i USA sätter igång i slutet av september.

Efter en snabb titt på TV Guides hemsida inser jag att jag inte har följt särskilt många shower som återkommer nu till hösten. Trots att jag tittar en del på TV har de allra flesta av dessa gått mig förbi.

Två av de som återkommer har jag följt tidigare - Big Bang Theory och Once Upon a Time. Båda går eller har gått i svensk TV. Blev glad att man valt att fortsätta med Once Upon a Time som satte igång förra hösten och pågick till senvåren i år. Magin lär fortsätta i Storybrooke. :)
Big Bang Theory såg jag faktiskt i Sverige för första gången när jag var där i maj. Sedan har jag fortsatt att titta här i USA. Fyra underhållande nördar och olika flickvänner. :)

I juli när jag var sjuk och inte orkade göra något egentligen under 1-2 veckor blev det en del TV-tittande även mitt på dagen. Jag brukar aldrig annars titta på TV under dagtid. Såg ett par riktigt bra filmer som kan rekommenderas.

Contagion - en film om ett dödligt virus som sprids över hela världen med raketfart. Jakten på en medicin är huvudtemat. Många bra skådespelare fanns med i filmen, bland annat Matt Damon, Laurence Fishburn, Jude Law, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow.

In Time - med bland annat Justin Timberlake. Filmen utspelar sig året 2169 då människor, genom genetisk manipulation, slutar åldras när de är 25. En klocka har planterats in i ena armen och med hjälp av denna klocka kan man ge bort och få mer tid. När klockan når noll, slutar personen att leva. En annorlunda, men intressant, film om en kanske möjlig framtid.

Bilden från Once Upon a Time - IMDb.


Sunday, September 2, 2012

Långhelg och sagohus

Skönt med långhelg eftersom det är helgdag på måndag här i USA. Labor Day heter dagen. För många amerikaner symboliserar den slutet på sommaren och den firas med olika festligheter, parader och sportevenemang. Inom vissa samhällsklasser var det den sista dagen då man ansågs kunna ha vita kläder.

Många reser bort under den här helgen och camping är populärt. Eftersom sommaren absolut inte är över är det oftast varmt utomhus. När jag bytte blad i almackan igår tänkte på att september anses vara en höstmånad i Sverige. Här i norra Kalifornien är det allt annat än höst. Nu till veckan skall det bli varmare igen. Suck. Jag - och många med mig - längtar efter svalare väder och framför allt regn. Regn för att släcka bränderna.

När jag gjorde min veckohandling igår i Mt Shasta fanns det brandmän inne på tvättomaten och det syntes till olika slags bilar från brandkåren. Stora kartor över skogsbranden satt uppsatta på olika håll i staden. Den stora branden som brinner inte alls långt från Mt Shasta är närvarande i allra högsta grad. Igår var det mycket branddis och ett tag syntes berget knappt.

Skogsbranden brinner i ett mycket svårtillgängligt område vilket gör att den tydligen tar tid att bekämpa. Mer än 2000 brandmän finns här från hela Kalifornien och de arbetar dygnet runt vad jag förstår. Branden har närmat sig en liten stad som heter McCloud som ligger söder om Mt Shasta och i McCloud-området finns en egendom som ägs av Hearst-familjen. William Randolph Hearst skapade en stor förmögenhet genom att skapa USAs största kedja av nyhetstidningar. Wyntoon heter egendomen och den ligger ute i skogen och består av några hus som tydligen skall se ut som hus från en sagobok samt stora skogsområden. Det här är inget område dit turister kommer utan man måste nog vara inbjuden för att komma dit. De som bor där nu lär ha börjat tömma husen på värdefulla saker och de har tydligen hyrt in sin egen brandstyrka för att kunna rädda husen undan branden.

Ett av Wyntoon-husen - lånad från nätet.

Bild från Bagley-branden som brinner en bit söder om McCloud. Bilden lånad från Bagley Fire Info's photostream

Bild av berget från mitt hus idag.