Tuesday, November 29, 2011

Olika förutsättningar

Ibland slås jag av hur olika förutsättningar vi svenskar har som bor i USA och bloggar om våra liv här. De allra flesta bor i mycket större städer (eller i närheten av stora städer) än vad jag gör. Man kanske också har nära till havet och massor med exotiska utflyktsmål. Och man kan besöka affärer (även om man inte handlar) som har olika fina saker som kan ge inspiration och bli bra fotomotiv.

Litet som "kusinen från landet" ;) känner jag mig ibland. Jag bor i Weed och jag jobbar i Weed. Det är tillräckligt långt att jag behöver ta min bil men det tar inte särskilt lång tid att komma till jobbet. Eftersom jag jobbar 5 dagar i veckan befinner jag mig mest i Weed under veckorna.

Weed är en liten stad. Det bor bara runt 3000 människor här. Många affärer har slagit igen pga den kärva ekonomin. Runt 20% är arbetslösa i Siskiyou County där Weed ligger. Det är ett glesbygdsområde med många fattiga människor. Det avspeglar sig självklart i hus och bostadsområden. Och hur folk klär sig och utbudet av evenemang och typen affärer som finns. Det är helt annorlunda jämfört med hur det var där jag växte upp i Enebyberg utanför Stockholm. Och det är väldigt annorlunda jämfört med hur många andra svenska USA-bloggare har det.

Mt Shasta-området är inte känt för exklusiv shopping eller stora turistattraktioner. Det som "driver" det här området är naturen och olika utomhusaktiviteter. Berget Mt Shasta är självklart blickfånget eftersom man ser det från alla håll. Många turister kommer hit för att åka skidor på vintern eller vandra på sommaren. Och många som flyttar hit kommer pga av att Mt Shasta anses vara en kraftplats. Eller så kommer man för att gå i skolan, dvs det college där jag arbetar.

Även när M och jag bodde på Hawaii och i nordöstra Oregon var det helt andra miljöer än vad de flesta andra bloggare verkar ha. Kanske jag dras till de här litet "mysko" platserna. :) Nu börjar det emellertid kännas att det snart är dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Vad exakt är oklart i skrivande stund. Den som lever får se. :)

Några bildfavoriter i repris som visar hur vackert det är här.






Monday, November 28, 2011

Cyber Monday

Försäljningen under Black Friday (dagen efter Thanksgiving) slog alla tidigare rekord. När jag kollade väderprognosen i morse på TV sade man stolt på nyheterna att det hade varit försäljningsrekord under fredagen. $11.4 miljarder lär man ha handlat för här i USA. Litet undrande blir jag i alla fall när det är de stora nyheterna. Är det vad man bör sträva efter? Att handla mer? Jag låter det vara osagt just nu men man kan fundera i alla fall.

Idag är det Cyber Monday. Så om man inte handlade stort i fredags har man nu chansen att handla ännu mer! via nätet idag. Måndagen precis efter Black Friday har nu fått sitt eget namn.
Kollar man på nätet har alla stora butiker (och de flesta har ju numera även nätbutiker) försäljning/reor även idag.

Egentligen borde jag nog slå till och köpa en ny dator nu men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Det är ingen liten investering med alla de extraprogram jag också kommer att köpa för att kunna köra Mac och PC parallellt. En MacbookPro är vad jag troligen kommer att köpa. Det vore helt klart ett steg "upp" i datorvärlden. Jag önskar jag kunde ha kvar mina datorer men de börjar bli litet gamla i datorvärlden.

Den senaste veckan har det funnits många reklaminslag på TV om Black Friday och alla reor som pågår just nu. En av de mer "minnesvärda" reklamsnuttarna är Targets (en av de största affärskedjorna i USA) "Crazy Lady". Nog får man säga att hon är nära något slags köphysterisammanbrott. Vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag ser henne. :) Hoppas att videon går att se även utanför USA. Den är från 2010 - därav fredagen den 26 november.



Bilden på MacbookPro från www.macmall.com

Sunday, November 27, 2011

Skogens röda guld

Lingon - skogens röda guld. I Sverige kan vi bara gå rakt ut i skogen och plocka lingon. Här i USA finns de mest i odlingar, de växer alltså oftast inte vilt. I Alaska (den allra nordligaste staten i USA) lär de växa vilt - lingonen tycker om att växa långt norrut.

Lingon har alltid varit en favorit och när jag bodde i Sverige var det lätt att få tag på lingonsylt. Antingen plockade man bär i skogen eller så köpte man bär på Hötorget i Stockholm och kokade sylt. Eller så blev det en burk från mataffären. Fullt så enkelt är det inte att få tag på lingonsylt i Mt Shastaområdet. För det mesta har affärerna ingen lingonsylt och det går som sagt inte att plocka lingon här. Numera lär IKEA utomlands inte ha de svenska märkena (bland annat den lingonsylt som man tidigare kunde köpa där) utan har skapat sina egna varor som tyvärr inte alls är lika goda.

Nätbutiker kommer till "räddningen" återigen. :) Flera nätbutiker som säljer svensk mat har lingonsylt men den är riktigt dyr. En nätbutik (www.iherb.com) som mest säljer tillskott av olika slag har även litet mat, bland annat Felix lingonsylt. Och det var inte alls så dyrt som jag sett hos andra butiker.

I förra veckan kom burken (tillsammans med en del andra saker) och nu ser jag fram emot att kunna äta lingonsylt ett tag framöver. :)

Saturday, November 26, 2011

Julpynt i advent

Eftersom det är första advent i morgon kör vi litet mer julstämning. :) I USA firas inte advent med adventsljusstakar och adventsstjärnor såsom vi gör i Sverige. Min mamma sade idag att många i hennes bostadsområde nu har pyntat fönster och balkonger med ljus, stjärnor och stakar. I mina trakter har man inte alls samma ljusprakt som vi har i Sverige månaden innan jul. Kanske beroende på att det är mycket mörkare i Sverige.

Jag visade min adventsljusstake redan förra året men det får bli en bild även i år. :) Den togs fram idag och pryder nu ett fönster.

Tydligen skall man vara i Mt Shasta för att se litet mer julpynt och julskyltning. Jag gjorde min veckohandling idag och kollade in huvudgatan. Där fanns det både julgranar, julprydnader och vackra julkransar.

Posten har gjort litet julfint med målning och text.


Utanför hälsokostaffären hängde flera fina stjärnor.


Julgranarna prydde skyltfönstren.




Julpynt som inbjöd till att gå in i affärerna.




Hela huvudgatan pryddes av fina julkransar.



Glad Första Advent!

Friday, November 25, 2011

Julpynt i solsken

Idag har solen skinit, vinden har hållit sig lugn och det har faktiskt varit runt +10. En dag som inbjöd till en promenad efter den gångna veckans innesittande när blåsten nog hade lyft mig en bit ovanför marken. :)

Runt Thanksgiving börjar man julpynta i USA. Det tas fram juldekorationer och ofta har man en julgran en månad innan julen kommer. Känns litet väl tidigt tycker jag men så är traditionerna i USA hos många familjer.

Jag begav mig ut på spaning i Weed för att se om julen börjat göra sitt intåg. Det var inte mycket som fanns men litet juligt såg jag.

Berget var vackert idag med den vita snön mot den blå himlen.

Min granne tvärs över gatan har en fin ängel som tänds på kvällen.

Litet längre upp på gatan bor en mamma med barn och de har haft sina juldekorationer ett par veckor.

Utanför en frisörsalong fanns det litet juliga rosetter och grönt ris.


Härligt med en ledig fredag när man inte har några måsten utan kan ta det lugnt. Insåg igår när jag läste andra bloggar att det faktiskt är första advent till helgen. Dags att snart ta fram min fina, svenska adventsljusstake. Den lyser upp i kvällsmörkret.

Thursday, November 24, 2011

Thanksgiving - en dag för tacksamhet

Thanksgiving - USAs kanske största helg infaller idag. Många har rest långt för att hälsa på familj och vänner. Kalkontryptofanet har gjort stora delar av befolkningen sömnig. :) Det har, förutom kalkon, ätits potatismos, sötpotatis, tranbärssylt, efterrättspajer och annat gott.

Som tidigare Thanksgivingshelger har jag firat en litet mer alternativ helg tillsammans med ett par vänner. Vi brukar ha knytkalas hemma hos min vän J och det blir oftast helt annan mat än den traditionella kalkonmiddagen. Helt okej tycker jag. Vi hade ett par extragäster i år varav en var en "hobbypoet" som det blev även litet poesiläsning.
Många har ledigt idag, så även vi som arbetar inom skolan. Det är långhelg med fyra dagars ledighet. Skönt med litet extra ledighet i vintermörkret.

Thanksgiving är en helg då många amerikaner också vill fokusera på det de är tacksamma för. Det som nu blivit Thanksgiving lär från början ha varit en skördefest då man var tacksam över skörden.

De flesta av oss (jag själv inkluderad) tar mycket för givet. Ibland kan det vara bra att stanna upp och känna tacksamhet över det vi har. Jag kom att tänka på idag att jag verkligen är tacksam för att jag vågade ta steget att lämna Sverige och flytta till USA för snart 15 år sedan. Min tid i USA har inneburit mycket inre växande och jag vet att jag inte skulle vara den jag är idag om jag inte flyttat till USA. Och det är en positiv förändring som jag inte skulle vilja vara utan.

I morgon är det Black Friday när affärerna ofta har enorma reor och folk till och med campar ute på gatan för att vara först inne i affären. Ingen risk att någon i Mt Shasta gör det - vi har inte tillräckligt många och stora affärer. :)

Jag har glatts åt fina blommor som ett par av mina krukväxter fått trots att det är höst och tidig vinter.

Happy Thanksgiving!


Wednesday, November 23, 2011

Small talk

Bor man i USA blir man, varken man vill eller inte ;), rätt bra på så kallat "small talk". Amerikaner är mästare på small talk - i affärer, flygplatser, hissar osv. De kan det där att börja prata med helt främmande människor utan att det verkar tillgjort. Visst är det oftast ytligt, men man pratar i alla fall med andra och är inte tyst som vi svenskar ofta är.

Mitt första möte med amerikanskt small talk var på flygplatsen på Kreta av alla platser. Min mamma och jag hade semestrat på Kreta och vid hemfärden var vårt flyg försenat. Jag råkade sitta bredvid en amerikansk militär (USA hade på 80-talet militärbaser på Kreta - det kanske de fortfarande har) och han började prata med mig. Det var typiskt small talk men vi hade en trevlig stund. Tiden gick fortare och jag fick träna min engelska.

Numera har jag nog också blivit rätt bra på small talk och får ibland "behärska" mig när jag är i Stockholm eftersom man inte direkt pratar med främmande människor där. När jag bodde där kändes det normalt att man inte pratade med varandra, nu känns det konstigt. Jag har gjort några försök med small talk men ofta blir det inte så mycket med det hela. Det kan säkert vara annorlunda ute på landsbygden i Sverige men min erfarenhet är mest från Stockholm.

Under mina år här i USA har det blivit en del small talk med olika människor. Det är en balansgång att prata om ditt och datt utan att bli alltför ingående och personlig. Igår var jag och klippte mig och insåg att min frisör (som klipper bra) har tagit small talk ett steg för långt. Jag fick reda på alla olika slags kirurgiska ingrepp han gått igenom! Och det var inte bara något han nämnde i förbigående utan det var detaljer i massor. Jag fick också veta alla möjliga detaljer kring hans och hans frus hus och vad som hänt när de fått mycket snö. Jag var alldeles matt när jag kom därifrån. :)

Small talk kan vara kul ibland om man tar det för vad det är. Och så skall det vara balans på det hela - man behöver inte berätta sitt livs historia för den andra personen.

Vinden har äntligen börjat bedarra litet grand. Det här ovädret är nog ett av de värsta jag varit med om eftersom det blåst riktigt hårt under ett par dagar. Min hyresvärd lade aldrig om taket (som läckte förra vintern) som han lovade (troligen på grund av pengabrist) så jag har varit litet smått stressad när vindarna slitit i träden och huset. Den största delen av taket verkar ha klarat sig den här gången.

Så här såg det ut i byggnaden där jag jobbar. Löv som blåst in på mattan. Vi brukar ha en stor hög med löv innanför ytterdörrarna när ovädren drar in över Weed.

Tuesday, November 22, 2011

Femårsjubileum

Idag firar min blogg femårsjubileum! Det tycker jag förtjänar ett eget inlägg. :) Den 22 november 2006 skrev jag mitt första inlägg.

Under hösten 2006 kom jag i kontakt med en svensk tjej (som numera bor i USA med sin svenske man) och fick "blodad tand" efter att läst hennes blogg. Hon har lagt ner den bloggen sedan ett tag tillbaka.

Jag visste ingenting om bloggvärlden innan jag kom i kontakt med hennes blogg men tyckte snabbt att det var något speciellt med dessa "dagboksliknande" hemsidor. Eftersom jag redan hade bott i USA under många år tyckte jag att jag kanske kunde ha något att bidra med för svenskar som ville veta mer om hur det faktiskt är att leva i USA.

Det var litet trevande inlägg i början men efter ett tag kändes det som om jag hittade min egen stil. Ibland blir det litet tomt i huvudet efter så många år och många hundra inlägg men då är det bara att ta en liten paus och oftast brukar fantasin komma tillbaka.
Den gångna veckan har det varit litet trögt med fantasin (kände att jag behövde en liten paus från bloggvärlden), men jag har också försökt reda ut olika datorproblem. Jag fick ett elakartat virus som min arbetskollega hjälpte mig med. När det var avklarat upptäckte jag att uppdateringar som Windows/Microsoft gör, inte fungerar längre på min PC. Min CD-drive (som både läser och skriver CD-skivor) verkar inte heller fungera längre. Allt sådant tar tid och energi. Det jag nu funderar på är att skaffa en helt ny dator vilket också kräver en del efterforskning. Båda mina bärbara datorer är äldre (+5 år) så det börjar kanske bli dags. Slår jag till blir det nog en Mac (har haft Macs sedan 25 år tillbaka) som kan köra både Mac och Windows. Eftersom jag nu har en Mac och en PC verkar det praktiskt att kunna ha båda systemen i en dator - och så slipper man de flesta datorvirus.

Tack till alla som läser min blogg och alla kontakter jag fått via bloggen. Visst är det fantastiskt med alla nya vänner man kan få genom att skriva en blogg. :)

Vi har haft ett par riktigt blåsiga dagar (jag tycker faktiskt det är litet otäckt när det blåser så att man tror att taket skall lyfta) och det lär fortsätta idag och i morgon. Nu regnar det också. I måndags morse var det några fantastiska minuter med rosafärgade moln innan vädret försämrades.



Tuesday, November 15, 2011

Domstols-TV

Så kallad "daytime television" är stort här i USA. Kanske det numera är likadant i Sverige. Min TV brukar stå svart och tyst tills det är kväll. Har aldrig velat se på TV på dagtid men jag vet att massor med människor följer såpoperor, pratshower och domstols-TV under dagen.

Om jag skulle slå på TVn runt lunchtid och framåt några timmar kunde jag se på det ena domstolsprogrammet efter det andra. Jag har tittat på några i rent studiesyfte för att se vad de egentligen handlar om. För mig känns det helt obegripligt hur människor, inför ett helt land, vill prata om sådant som tas upp i dessa program. Det är oftast så kallade "small claims"-fall där en person anklagar en annan person för att ha brutit någon slags överenskommelse. Det kan vara allt från bilreparationer till något man köpt. Ett av programmen heter Divorce Court där par som ligger i skilsmässa finns med.

De som leder det hela är personer med erfarenhet inom lagen och programmen brukar vara uppkallade efter dem - Judge Alex, Judge Joe Brown, Judge Judy, Judge Mathis, osv. Som vanligt är det mycket skådespeleri (som det brukar vara i USA - även meteorologerna är litet mer åt skådespelarhållet) och de medverkande har ofta hetsiga diskussioner (gräl) med varandra. Nog finns det roligare saker att titta på om man skall titta på TV.

Det finns ett par såpoperor som sänds på dagtid som har sänts sedan 1960-talet!!! Helt otroligt att man kan hålla ett program vid liv så länge. Har aldrig tittat på dem - Days of our Lives och General Hospital.

Jag föredrar att ta en promenad på dagen i stället. :) Igår var jag ute och gick på min lunchrast i det skogsområde som ligger alldeles i närheten av skogen. Kanske det här är en bra sammanfattning av Weed - en kanot i skogen. ;)


Monday, November 14, 2011

Are you finding everything okay?

Den frasen möts man av så fort man går in i klädaffärer, presentaffärer, elektronikaffärer osv. Det är nog egentligen bara i mataffärerna där man får klara sig litet mer på egen hand.

Sedan jag kom till USAs västkust har jag förundrats över den fantastiska kundservice som de allra flesta affärer har. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen men ibland blir det så påtagligt hur positivt det är att vara kund.

Igår var C och jag ute på en kombinerad shopping- och födelsedagstur till Ashland och Medford i södra Oregon. Eftersom vi är "svältfödda" på affärer i Mt Shasta-området är det roligt att någon gång komma till orter där det finns något mer än bara mataffärer. Och självklart fick vi den obligatoriska frågan många gånger om vi hittade det vi sökte.

Vi började i Ashland där affärerna har stil och man kan hitta saker som inte ens finns att få tag på i mina trakter. En sådan affär är Paddington Station - Ashland's Eclectic Emporium. De har tre våningar som är fyllda med kökstillbehör, presenter, juldekorationer, böcker, kläder litet smycken osv. Vi kände oss nästan som barn när vi kom in i affären. :) Där hittade jag en julklapp till min mamma. Den affären kan verkligen rekommenderas om någon har vägarna förbi Ashland.

Eftersom jag föredrar att slå in mina egna julklappar fick det bli en vanlig, brun påse i affären. :)

En annan affär i Ashland som vi besökte heter Shop'n Kart. En mataffär med priser som är löjligt låga jämfört med vad vi betalar i mina trakter. De har dessutom mycket ekologiskt. De påstår till och med på sin hemsida att de "offer prices so low that it's unlikely you'll find another store in the country that can compete with us." Om det stämmer vet jag inte men att de har låga priser, det är helt klart.

Amy's ekologiska soppor är goda och hos Shop'n Kart var de väldigt billiga.

C bjöd mig på födelsedagslunch hos Olive Garden. En restaurangkedja som finns över hela USA. De specialiserar sig på så kallad "Italian-American cuisine". Där var kundservicen mycket bra. Vi fick bord och mat snabbt och självklart den obligatoriska frågan när man går på restaurang i USA, "is everything okay?" Den frågan får man flera gånger under måltiden.

En trevlig utflykt som avslutning på helgen.

Friday, November 11, 2011

11-11-11

Dagens datum ser nästan ut som någon slags kod. Kollar man på nätet finns det alla möjliga nyheter och evenemang som sker idag.

Folk gifter sig eftersom sifferkombinationen anses vara lyckobringande. Barn som föds idag kommer troligen alltid att tycka att deras födelsedatum är litet speciellt.
Det finns speciella 11-11-11 reor som bara sker idag. Vissa grupper hade tänkt ha ceremonier vid pyramiderna i Egypten men myndigheterna har stängt av vissa pyramider.

Bor man i Mt Shasta-området finns det många evenemang idag som hyllar detta speciella datum. Berget Mt Shasta har ansetts vara ett heligt berg sedan lång tid, bland annat av de indianstammar som bodde här tidigare. Nuförtiden (som jag skrivit om tidigare) kommer många andliga sökare hit. Jag står med på en email-lista som drivs av en kvinna i Mt Shasta och den har haft många email den senaste veckan om olika 11-11-11 evenemang - konserter, ceremonier uppe på berget, osv. Många tror att det här datumet signalerar en startpunkt för andligt uppvaknande.

Vi har som sagt ledigt idag eftersom det är helgdagen Veterans Day och jag njöt av att inte behöva väckas av min väckarklocka. Har inte några direkta planer för dagen utan kommer nog att mest ta det lugnt.

Blev firad litet i förväg igår på jobbet eftersom vi inte jobbar idag. I morgon är det nämligen min födelsedag. En stor och jämn sådan lär det vara. :)


Är man inne på nummerkombinationer och vad de innebär kan man redan nu se fram emot 12-12-12 nästa år.

Wednesday, November 9, 2011

Utspridda helgdagar

USA har en bra spridning av sina helgdagar tycker jag. Det finns helgdagar i de flesta månader. Ingen seg höst som går i ett sträck, vilket är mitt minne från den tiden då jag jobbade i Sverige. Sverige verkar ha koncentrerat sina helgdagar till vintern och våren.

Nu i november har vi två helgdagar här i USA. Den 11 november är det Veterans' Day och den 24 november är det Thanksgiving. Vi har en hel del ledigt att se fram emot eftersom skolan är stängd de dagarna plus den 25 november som är en fredag.

Nästa storhelg blir förstås jul- och nyårshelgerna - precis som i Sverige. Vi har dock inte lika många helgdagar som Sverige har.

Eftersom USA är en hel kontinent med 50 olika stater finns det variationer från stat till stat. Förutom de så kallade Federal Holidays som är nationella helgdagar, finns det också andra helgdagar som firas litet olika beroende på var man bor.
Wikipedia har en bra lista över alla olika helgdagar och vilka stater som har vilka helgdagar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_the_United_States

De nationella helgdagarna, som inte alltid innebär att folk är lediga (det är ju ändå USA ;)), är:

1 januari - New Year's Eve
Tredje måndagen i januari - Birthday of Martin Luther King, Jr.
Tredje måndagen i februari - Washington's Birthday
Sista måndagen i maj - Memorial Day
4 juli - Independence Day (USAs nationaldag)
Första måndagen i september - Labor Day
Andra måndagen i oktober - Columbus Day
11 november - Veterans' Day
Fjärde torsdagen i november - Thanksgiving (troligen den största reshelgen i USA)
25 december - Christmas

Igår när jag var inne i Mt Shasta möttes jag av julskyltning. Det kändes litet tidigt eftersom det alldeles nyss var sommarvarmt ute men är det november så är det dags antar jag. Har tyvärr inte mina fina "snöbollar" för värmeljus här i USA men den här ljuslyktan är också fin. Det är mörkt på kvällarna nu så det är dags att tända litet ljus.

Monday, November 7, 2011

8 november och 2005YU55

Kometen Elenin upplöstes tidigare i höstas när den kom för nära solen. Annars hade många spekulerat kring denna komet och vad den skulle kunna innebära för Jorden. Domedagsprofeterna sade att undergången var nära. Måste ha känts litet snopet när kometen i stort sett försvann.

Nu hoppas astronomerna i stället på en asteroid. I morgon kommer asteroiden 2005YU55 att flyga förbi vår planet. Som tur är på ett rätt betryggande avstånd - ca 325,000 km. Månen har ett avstånd på ca 386,000 km till Jorden.

Eftersom man har känt till den här asteroiden under flera år är rymdforskarna spända på att kunna få en skymt. Eftersom asteroiden är rätt stor, ca 400 m, finns nog chansen.

Tidigare sades det att det här var en farlig asteroid som kunde skada Jorden men nu verkar den inte vara någonting att oroa sig för om man får tro vetenskapsmännen. Jorden är annars omgiven av rymd"partiklar" som antingen kommer in i atmosfären eller susar förbi vår planet. Det finns teorier som säger att dinosaurierna dog på grund av en mycket stor asteroid som träffade Jorden.

I filmen "Armageddon" kämpar Bruce Willis och ett team för att stoppa en asteroid som är på kollisionskurs mot Jorden. Självklart lyckas de - det är ju Hollywood. :) Filmen är helt okej om man vill ha spänning och underhållning.


Bilden från Wikipedia. Asteroiden Vesta som är en av de största asteroiderna som upptäckts.

Sunday, November 6, 2011

Arla i USA

Svenska och skandinaviska ostar går inte att jämföra med de allra flesta amerikanska ostar. De svenska och skandinaviska är SÅ mycket godare.
Eftersom vi bara har några få mataffärer är utbudet av utländska ostar inte så stort men det finns faktiskt några ostar som är tillverkade av Arla i USA (Arla Foods USA) eller importerade från Skandinavian. De kostar, men det kan det vara värt någon gång.

Har hittat två ostar som är riktigt goda. Denmark's Finest Creamy Havarti som är importerad från Danmark. Mmmm. :) Den smälter i munnen.

Den andra heter Gouda och tillverkas av Arla Foods i Wisconsin - "the cheese state of the USA". Det är en rund ost med ett yttre, rött vaxlager.


När jag är på besök i Sverige njuter jag av de svenska ostarna. De har en annan konsistens, smak och färg än de amerikanska. Och så kan man även få tag på fettsnåla ostar som smakar gott. Det har vi inte i mina trakter.

Som avslutning ett par bilder från min promenad idag. Det hade slutat blåsa och snöa så jag gick bort mot golfbanan där jag var förra söndagen. Ingen var ute och gick och det var helt vindstilla. Riktigt skönt.


Saturday, November 5, 2011

Vintertid och vintermörker

I natt ställer USA om klockan till vintertid. Bara Hawaii och Arizona har samma tid året runt. Skall bli rätt skönt att få en extra timme i morgon.

De senaste veckorna har det känts motigt att stiga upp strax före halvsju eftersom det har varit kolsvart ute. Nu blir det litet lättare på morgnarna. Eftermiddagarna blir självklart inte så långa men jag tycker just morgnarna är jobbiga när det är mörkt. Något jag uppskattat sedan jag kom till Kalifornien är att vintrarna inte alls är så mörka som vintrarna i Sverige. När jag var på besök i Stockholm kring jul- och nyår för några år sedan var jag nästan chockad över hur mörkt det var. Jag hade helt enkelt glömt bort hur det var att bara ha några få timmar per dag med dagsljus. Här brukar det bli mörkt runt 17-tiden när det är som mörkast.

Eftersom jag nu bor i "centrum" av Weed har vi faktiskt litet gatubelysning men annars är det mörkt på gatorna i andra delar av Weed. Där finns det ingen gatubelysning utan man får helt enkelt ha en ficklampa med sig.

Där M och jag bodde när jag kom till USA var det kolsvart - inte en enda gatulampa. För det mesta brukade vi ta en kvällspromenad och hade reflexer så att vi syntes. När man kör bil är det ju i stort sett omöjligt att se de som promenerar om de inte har reflexer. Under mina år här har jag i stort sett aldrig sett någon med reflexer - kanske någon enstaka joggare. Jag har heller aldrig sett reflexer till försäljning i affärerna.

När jag växte upp var det vanligt att folk hade reflexer men numera vet jag inte om det är så vanligt. Jag har kvar ett par reflexer som köptes för mycket länge sedan i Stockholm. Ett par snöflingor. :)

Eftersom de måste sättas fast med en säkerhetsnål har jag också en reflex som jag bara kan klämma fast på de jackor som jag inte vill sticka en säkerhetsnål genom.

Den mest "high-tech" reflexen jag har (M och jag köpte varsin via nätet) har olika ljus som man kan få att blinka olika snabbt och i olika kombinationer. :) Den sätter man runt jackärmen.

Idag har jag byltat på mig både inomhus och utomhus. Huset är dragit och det är bara några få plusgrader. Det blåser dessutom och snöar just nu. Vintern har kommit med dunder och brak.

Thursday, November 3, 2011

Klädstil California Style

Från +20, strålande sol och en klarblå himmel i söndags till +5, moln och snöflingor idag! Så tvära kast kan det vara när man bor uppe bland bergen.

Kalifornien - The Golden State. Surfing, sol och värme. Det är väl det som de allra flesta tänker på och tror om denna stora stat i USA. Men det finns mycket mer här. Det finns öknar, höga berg och otillgängliga vildmarksområden. Och vädret är inte alls bara sol och värme. Det kommer många meter snö uppe i bergen och vintrarna i Mt Shasta-trakten är nästan lika långa som vintrarna i Sverige.

Folk som bor här verkar emellertid tro - om man får gå efter klädstilen - att det faktiskt är sol och varmt varje dag. Shorts, flipflops och T-shirts är vanliga även i vinterkylan. Det är vad jag kallar klädstil California Style.

I morsen föll stora snöflingor och brevbäraren kom i shorts! Det var bara några få plusgrader. Jag frös bara jag såg honom. Folk brukar ibland tycka att jag är påbyltad. Kanske det beror på att jag faktiskt klär mig efter hur varmt eller kallt det är. Inte efter var jag bor.


Eftersom brevbäraren tyckte det var okej att visa klädstilen, men inte ansiktet, har ansiktet gjorts "anonymt".

Det skall bli kallt ett bra tag framöver så vinterjackorna- och stövlarna har åkt fram. Trots att jag bor i Kalifornien. :)

Wednesday, November 2, 2011

Amerikaner och deras dammsugare

Att ha heltäckningsmattor i hela huset - ibland till och med i badrummet! - och ha dammsugare som inte riktigt gör jobbet. Det är en del av den amerikanska kulturen. :)

Min första upplevelse av en upprätt dammsugare var i USA. De finns säkert även på andra håll i världen men här i USA har de en i stort sett total dominans. I Sverige är vi vana vid den "liggande" (eller "canister" som de kallas i USA) dammsugaren, men de är sällsynta i Staterna och dyrare för det mesta än de upprätta.

I Weed kan man till och med se dammsugare stå utanför huset vid gatan. Troligen skulle den slängas.

Huset jag och M bodde i hade heltäckningsmattor överallt. Inte i köket och badrummet som tur var. Men i alla andra rum fanns det mörkbruna, rätt tjocka mattor som givetvis aldrig blev rena. Grejen med de upprätta dammsugarna är att de ofta inte suger särskilt bra. Det är i alla fall min erfarenhet om jag jämför med vår svenska variant. Hur amrisarnas nästan paranoida bacillskräck (nu tänker jag på alla "anti bacterial" sprejer och våtservetter som säljs i parti och minut) går ihop med heltäckningsmattor har jag fortfarande inte förstått.

När jag flyttade från Oregon tog jag med mig en dammsugare som M hade. Det var en liten, "liggande" dammsugare som han köpt hos Walmart. Ingen fantastisk dammsugare men den var mycket lättare att använda än en upprätt variant. De stående dammsugarna är ofta riktigt tunga och svåra ibland att använda. Den här lilla dammsugaren hänger fortfarande med men det märks att den börjar bli litet sliten.

Huset jag nu hyr har också heltäckningsmattor men de är i alla fall inte tjocka så de är rätt lätta att dammsuga. Amerikaner och deras dammsugare är en påtaglig kulturell skillnad mellan Sverige och USA. Varför de inte tagit till sig de "liggande" dammsugarna är ett mysterium. Vanans makt är stor antar jag. :)