Sunday, January 7, 2018

Facebook och svenskar i USA

Jag är med i några Facebookgrupper för svenskar som bor i USA. Ett par grupper tar upp mer allmänna ämnen medan en av grupperna är till för ämnen som politik, religion och annat som kan vara mer utmanande.

Många gånger handlar inläggen om att trådstartaren fått en “leverans" av eller har besökt Sverige och tagit med sig svensk mat och svenskt godis. Och ofta får de inläggen väldigt många kommentarer och “likes" och många tycks vara helt till sig när de ser den svenska maten. :)
Ibland undrar jag i mitt stilla sinne hur folk får i sig mat eftersom en hel del vill ha svensk mat trots att de bor i USA. Jag var litet så i början av mitt USA-boende men relativt snart insåg jag att maten jag varit van vid från Sverige inte fanns på riktigt samma sätt här i USA. Vilket ju är helt normalt eftersom det är ett annat land.

Andra inlägg kan handla om hur man skall baka med torrjäst. :) I Sverige bakar man väl oftast med färsk jäst medan det i USA oftast är paket med torrjäst som finns i affärerna. De som bor i litet större städer verkar kunna hitta färsk jäst men jag har aldrig sett det här i Mt Shasta-området.

En del undrar över hur man flyttar till USA och dessa inlägg blir ofta rätt långa eftersom trådstartaren inte kanske har förstått hur svårt det faktiskt kan vara att flytta lagligt till USA. Vi som bott här länge undrar också ibland varför personen ifråga inte har tagit reda på mer hur det fungerar rent praktiskt och de mest komiska inläggen är de där trådstartaren inte tycker om svaren och försöker argumentera emot oss som faktiskt bor här. :)

I gruppen som tar upp litet andra slags ämnen är tonen ofta litet mer “hätsk" eftersom medlemmarna har olika uppfattningar om till exempel USAs president, Sveriges flyktingpolitik, hur det har blivit som det nu verkar vara i Sverige med allt mer våld, våldtäkter osv. Idag till exempel handlade ett par inlägg om boken om Trump som precis kommit ut. Jag har inte läste den och planerar inte att läsa den. Ett annat handlade om den “konst" som finns i Stockholms tunnelbana och där "konstverken" tycks bli allt mer underliga.

Eftersom jag bott länge i USA kan jag bidra ibland med information i trådarna där medlemmar undrar om pass, green card, skatter osv. Oftast avhåller jag mig från att skriva i de som handlar om all svensk mat som “smugglas" in till USA. ;)
I gruppen med de litet mer utmanande ämnena deltar jag relativt ofta med vad jag tycker utan att bli nedlåtande mot andra medlemmar. Tyvärr förekommer det rätt ofta att man attackerar personer som har andra åsikter. För mig känns det helt ointressant att föra fram åsikter och tankar på det sättet.

Facebook är en plattform som verkar engagera många människor och jag följer även några andra grupper som tar upp ämnen som handlar om Sverige. Jag är dock inte medlem i dessa. På senare tid tycks en hel del personer ha blivit avstängda under en viss tid från Facebook - kanske 1-3 dagar då andra anmält deras inlägg eller kommentarer. Förhoppningsvis kan Facebook fortsätta som ett forum för olika åsikter.

Man får ta Facebook för var det är och ta det hela med en nypa salt. Då kan det vara rätt kul och underhållande i måttliga mängder. :)Bilden lånad från internet.

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag är också med på fb som du vet, vi är ju vänner även där. Då vet du också att jag inte deltar i särskilt mycket annat än att visa bilder från min vardag. Jag är med i några få grupper men har också slutat vara med i några, för att slippa all hätskhet som tyvärr uppstår när folk har olika åsikter. Det blir för mycket av det onda och det goda...man ställer sig ofta i olika led mot varandra och jag trivs inte alls när diskussioner inte kan vara det de ska vara. Respekten saknas för andras åsikter och när det hela går över till personliga påhopp, så stiger jag av. Man behöver ju inte skaffa sig huvudvärk och illamående om man inte vill det. Man väljer själv, tack och lov.
Livet är ju väldigt mycket annat än att vara ute på Internet, även om jag tycker att det är ett utmärkt forum på så oerhört många sätt. Rätt använt blir det en fröjd.
Ha en fin dag!

Mia said...

Intressant att läsa. Alltid kul att ta del av andra människors tänkande.

Funderar dock på vad som väcker en massa åsikter om tunnelbanekonsten i Stockholm! Den konst jag har sett har varit engagerande och intressant. Jag bor inte i Stockholm, men har varit där en del, t.o.m gjort en "konstrunda" i tunnelbanan.

Politik är alltid känsligt ämne, jag är med i en grupp för politik på fb, på svenska, svensk politik. Där har det blivit så att de värsta kommentarerna tas bort. En del är väldigt kränkande i sina kommentarer, det tycker jag är bra att de plockas bort. Hat och hot hör inte till i ett diskussionsforum. Däremot att ha olika åsikter och diskutera dem, där ska man ha högt i tak.

Boken om Trumph hoppas jag kommer på svenska, den vill jag gärna läsa.Ni har minst sagt en väldigt kontroversiell president i USA nu.

olgakatt said...

Ja, jösses, vad folk kan vräka ur sig i fb-trådar! Ibland ser en länk intressant ut - tills man läser kommentarerna. Då backar jag genast. Jag matar inte troll. Men jag är med i några slutna grupper som är uppmuntrande och trevliga helt utan trista kommentarer.

Steel City Anna said...

Intressant inlägg och rolig bild, så känner jag mej ofta som den tanten :)

Nej, torrjäst kommer jag aldrig att vänja mej vid :)

Annika said...

Rolig meme!

Jag håller mig borta från facebook i allmänhet och facebook-politik i synnerhet just nu. Det är lite för stressande för mig men dessutom känner jag att det är väldigt svårt att åstadkomma positiva förändringar åt nåt håll genom att skriva och skriva i sociala medier. Delvis är det ju oftast bara likasinnade som skriver och tar åt sig, delvis "vinner" oftast de som är mest upprörda och högljuddast - men inga möten sker, ingen börjar fundera igenom sina åsikter och ingen försöker hitta sätt att prata MED varandra.

Om man brinner för något politiskt är det bättre att ta en del av tiden man lägger på sociala medier och gå ut och jobba i IRL-möten, möten med det parti man vill stötta, townhall meetings, fundraising för det man brinner för, lokalpolitik, även personliga möten och diskussioner (som oftast blir mycket mer konstruktiva om man möts ansikte mot ansikte....) - att t.ex. starta en politisk bokklubb - är bättre för att förändra, fixa och bygga tror jag.
Man tappar så lätt både sin verklighetsförankring och sin medmänsklighet på sociala medier också.Just my five cents!

Ha en fin dag och kram.

Marina said...

Jag antar att det är ungefär det samma oavsett var i världen man bor, just det där att fb används som ett gemensamt forum. Många praktiska problem löses faktiskt den vägen när det gäller detaljer man behöver ha hjälp med av andra svenskar på plats, typ torrjästproblemet ;) Sedan förekommer det säkert andra trådar med en annan ton och det är bara att beklaga att det sker. Det är så tråkigt då inte människor kan respektera olika åsikter utan måste påtala det via diverse påhopp.

Channal said...

Det där med mat är verkligen kultur...
Tänk bara vilka olika maträtter det är när man bara kommer till Norge eller Finland.
Mac Donalds däremot smakar lika dant över hela världen =)

Kul med olika flöden på fb. Viktigt att vara källkritisk på fb... en massa tyckande där!

KRAMAR Anna

Malin said...

Facebook är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med människor som man kanske inte lika lätt hade kunnat innan. Eller återuppta kontakt. Framförallt när det gäller skolor och information för barnen i mitt fall. Tycker som du att vissa saker bl a religion och politik är dock svårt. Tyvärr påverkar det ju hur man ser på vissa personer, även vänner och familj. Tycker det också är så tröttsamt då man skriver sånt som om du röstade på den och den eller tycker som den och den då kan vi inte vara vänner. Att man liksom inte har rätt till sin åsikt vad den än är. Det är ju nästan omöjligt att ändra någons åsikt när det gäller just religion eller politik. Kan man inte ha en utbytande diskussion tycker jag att det kan vara. Skall erkänna att jag avföjer de som jag tycker är jobbiga. Själv undviker jag att skriva om just politik på sociala medier. Men som sagt, jag tycker det goda med FB är värt det och jag har fått enormt utbyte av det under de drygt 10 åren som det funnits. Sen skall tilläggas att jag i sort sätt endast har vänner som jag känner IRL på FB med ett eller två undantag.

Annika said...

Ja,de där grupperna på FB...
Vet inte vad jag ska säga. Är med i tre av de US-grupperna, men inte i TDS (kommer inte att gå med där heller). Politik och religion etc är inget jag har minsta lust att ens se vad främlingar skriver om, och inte omvänder man ngn heller, om man nu tror det ... Orka liksom... Politik är svårt, och alla tycker olika. Om man skriver om sina egna politiska åsikter på sin blogg är det väl en sak, men på en stor grupp ...
Stönigt. Så därför kommer du aldrig att träffa på mig på TDS, haha!! Tursamt nog "ses" vi ju på flera andra ställen på sociala medier.
Håller med Annika till 100 vad hon skriver ovan. Precis så känner jag också.
För det första fattar jag inte hur somliga ids ödsla så mkt tid på fb grupper i största allmänhet . Fattar det bara inte. Det gäller många grupper på fejjan. Jag går in och ut, skriver ngt ibland, men det är inte ofta ...
men ibland sker det. Ligger lite lågt på fejjan övh.
Trump-boken finns redan i det här huset, och Peter läser den. OCH förfasas ....
HAHA.

Jag gillar bloggar bäst, och instagram. Insta har bara allmänt så SKÖN stämning.

Kramar från mig som är lite anti-panti mkt av det jag ser på fbgrupper på det stora hela ;-)
MEN inte anti bloggar där folk skriver var de står! Känns lite vänligare och personligare.

:-)

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det är trevligt att vara vän med dig även på FB. :) Du lägger ut många fina bilder. Jag lägger nästan aldrig ut bilder.
Det som jag märker är att väldigt många människor vill pådyvla andra sina åsikter och ger sig knappt. Ibland blir det också förlöjliganden och nästan mobbing. Dessa sorters människor vill jag inte ha att göra med men det finns också de som är trevliga, roliga och positiva.
Självklart finns det massor med saker utanför internet som troligen är mycket mer verkliga och viktiga jämfört med FB. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Mia: Ja, det är ju det som gör att bloggvärlden är trevlig och givande - att man får ta del av andras tänkande mer än i bara bilder som hos Instagram.
Den bild i tunnelbanan som har florerat på sociala medier och väckt många upprörda känslor hos olika människor är en kvinna som åker konståkning, sträcker upp ena benet i luften och då ser man hennes trosor som har mensblod! Inte vad jag vill ha slängt i ansiktet om jag åker tunnelbanan. Andra verkar tycka det är kul och spännande.
Svensk politik finns det säkert mycket att säga och skriva om. :) Och visst blir det ofta upprörda känslor så det är viktigt att det finns bara moderatorer och admins som styr gruppen.
Jag avstår från boken om Trump men den gick tydligen upp till en förstaplats hos Amazon. Om jag skall vara ärlig tycker jag att även Sverige har en rätt kontroversiell statschef. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja man undrar verkligen hur vissa människor är funtade ifråga om hur de uttrycker sig. Nej, troll skall man inte mata och man lär sig relativt snabbt hur de uttrycker sig och att det inte är “riktiga" människor. Det finns alla möjliga grupper hos FB - har sett en grupp som handlar om “Det Gamla Stockholm" som jag har kollat på ibland. Den har en helt annan stämning än de mer politiska grupperna.

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du uppskattade inlägget. :)
Jag brukar inte “lajka" mina egna kommentarer men jag har sett ett par personer i en av grupperna jag är med i som gör det. ;)
Jaha, ni har också torrjäst. Väldigt många likheter mellan England och USA verkar det som.

Anne-Marie said...

Annika: Så trevligt att se dig här igen! :)
Ja, visst är memen litet kul. Håller helt med dig om det du säger ifråga om kunna åstadkomma förändringar via sociala medier. Många håller med varandra och andra säger emot men sedan tror jag inte att det blir så mycket mer. Jag tycker det är litet intressant att se vad andra tar upp och ibland gör jag kommentarer som förhoppningsvis kan ge ett litet annat perspektiv på saker och ting.
Självklart ger det mer resultat att vara ute i “verkliga livet" än att bara sitta och “hänga" i sociala medier. Samtidigt verkar det ju som om sociala medier kan pusha på ämnen och få dessa att bli virala - tänker nu på #metoo-rörelsen till exempel.
Ha det bra och kram!

Anne-Marie said...

Marina: Att kunna få hjälp och tips via olika FB-grupper tycker jag är en positiv del av just detta medium. Det hade jag uppskattat att ha tillgång till när jag kom till USA i slutet av 90-talet.
Det finns alltid människor som skall pracka på andra sina åsikter och blir sura om andra inte håller med. Något av det jag tycker är mest märkligt med hur människor pratar om saker och ting är just när de “måste" få andra att tycka som de själva gör. Det är något jag är helt ointresserad av faktiskt.

Anne-Marie said...

Anna: Maten är ju väldigt nära förknippad med den kultur man befinner sig i. Jag har varit så litet i Norge och Finland att jag är dålig på deras mat. :)
McDonalds man kan verkligen leva utan hur enkelt som helst.
Absolut, man skall alltid vara källkritisk - vilket inte är det lättaste med tanke på den “tsunami" av information som finns dagligen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: FB har säkert gjort att människor har det litet lättare att hålla kontakten med varandra om de bor på olika sidor av jordklotet. Och visst finns det många ämnen som har intressegrupper där man säkert kan ha stort utbyte av varandra.
Folk som inte kan acceptera att andra har en annan åsikt än de själva kan jag inte umgås med - varken via FB eller i verkliga livet. Om de inte tillåter mig att vara den jag är, då kan det lika gärna vara för min del.
Jag har nog rätt ovanliga tankar kring både politik och religion så anpassar vad jag skriver för att det skall bli någotsånär begripligt. ;) Många upplever jag är väldigt trångsynta och kan inte tänka längre än näsan räcker. Jobbiga och inte roliga att ha att göra med.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, du de där grupperna. ;)
Nej, jag vet att TDS inte är “your cup of tea" - no worries :) - och jag är med så länge som det känns litet intressant i alla fall.
Nej, att omvända andra tror jag är väldigt svårt - det finns en del som försöker. Politik är knepigt och det verkar som om det har polariserats både här i USA och i Sverige på senaste tiden. Jag avhåller mig från att gå in i den sortens diskussioner.
Om jag ser att jag kan hjälpa till (i de grupperna du också är med i) känner jag att jag vill försöka. Ibland skrivs det ju rena felaktigheter och sådant har jag svårt att låta bli att “reda ut" :) - vet inte varför men jag är tydligen sådan. Att kommentera på alla inlägg om godis, bullar och semlor osv klarar jag inte av. Det känns helt ointressant.
Skall du också läsa boken om Trump? Eller får du sammanfattningar av Peter? :)
Eftersom jag inte själv kan lägga upp bilder hos Insta blir det litet mer av ett “envägsforum" för mig men jag tycker det är roligt att följa dig och en del andra.
Visst är bloggar mycket mer personliga och ofta mycket trevligare.
Kramar tillbaka!!

Annika said...

AM, ska bara säga att du är TOPPEN på att hjälpa till där. SÅ kunnig.
Peter har boken på sin Nook, så jag vet inte om jag kommer att läsa den. Han berättar för mig vad han läser.
HAHA.
Kramar igen!!

Anne-Marie said...

Annika: Tack snälla!
Ja, kanske bäst att du bara får vissa saker återberättade från boken. ;)
Kramar!!

Anonymous said...

He Anne-Marie

Samtidigt i ditt gamla fosterland, känns väl inte helt okej:
https://ledarsidorna.se/2018/01/ledarsidorna-se-kan-tvingas-till-tystnad-2019/

Gunnel said...

Det är ju det som är charmen när man kommer till ett annat land att man får smaka på deras mat. Stannar man utomlands länge kan jag väl förstå att det kan vara gott med den gamla vanliga maten ibland, men nog måste man kunna anpassa sig. Maten är nog inte den största omställningen när man flyttar utomlands, antar jag. Kram

Anne-Marie said...

Anonym: Jag såg det för ett par dagar sedan. Nej, verkligen inte okej. Sverige håller på att bli ett land där det inte finns någon yttrandefrihet alls. Rörelsen jagärhär verkar ha infiltrerat hela medieklimatet i Sverige. Jag börjar undra om det är kört för Sverige. Det är möjligt.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tycker också att man borde omfamna det som finns i landet. Men många tycks vilja äta precis som de gjorde i Sverige och det går givetvis eftersom de inte bor i Sverige! :)
Jag minns att jag saknad viss svensk mat i början av min USA-tid men inte att jag efter många år här inte kan hitta ersättningar. Nej, maten är en del av omställningen men absolut inte den största. Kram