Sunday, January 28, 2018

Att pendla

Nej, det här inlägget kommer inte att handla om att pendla till jobbet. :) Och numera har jag ju så nära att det inte ens kan kallas att pendla. Annat var det i Sverige när jag pendlade ungefär 1 timme åt vardera hållet varje dag. Det skulle jag aldrig kunna göra nu känns det som. Vill helst inte behöva åka långt bara för att komma till ett arbete och dessutom trängas med andra på bussar, tåg och i tunnelbanan.

För många år sedan (kanske 30 år sedan) åkte jag och en killkompis till ett hälsohem under jul- och nyårshelgerna. Det låg i Dalarna men jag minns faktiskt inte alls vad det hette. Mitt liv i Sverige känns ibland som ett annat liv där jag inte minns alla detaljer av någon anledning. Vi åkte dit för att prova på att äta hälsokost och kunna vara ute i skog och mark. Nu blev min kompis sjuk så det blev inte alls så roligt som det skulle ha kunnat vara men vi fick ändå några fina dagar på hälsohemmet. Som sagt, minnena är litet “luddiga" men något som jag minns mycket klart och tydligt är den föreläsning som vi var med på där vi skulle få lära oss att pendla.

De flesta har säkert hört talas om att det finns de som använder sig av en slagruta för att kunna hitta vatten till exempel. Hokus pokus säger säkert en del - jag tror att det är fullt möjligt.
Mannen som förestod hälsohemmet påstod att man med en så kallad pendel kunde göra något liknande men att pendeln även kunde användas för att testa vilken mat som var bra. Jag minns inte nu vad vi använde för att pendla men både jag och min kompis provade och fick utslag av pendeln.
Först höll vi pendeln med ena handens fingrar över den andra handen och enligt “instruktionerna" skulle pendeln börja svänga, antingen med- eller motsols. Jag har alltid varit öppen för sådana här saker men min kompis var rätt skeptisk. Jag minns (och detta minns jag :)) att han blev nästan litet chockad när pendeln faktiskt började svänga av sig själv. Min pendel började också svänga. Alla som var med på föreläsningen fick resultat när de provade att pendla.

Även om vistelsen på hälsohemmet är “luddig" är just det här glasklart. När jag kom hem igen provade jag att pendla över mat och även över andra saker. Under en period hade jag börjat få litet problem med halsbränna och jag gick igenom allt jag brukade äta och använde pendeln. När jag pendlade över tomater fick jag ett negativt utslag och jag uteslöt i stort sett allt vad tomater heter ur min kost. Och halsbrännan försvann snabbt.

Ett annat tillfälle som jag minns väldigt tydligt var när jag hade flyttat in i min lägenhet i Kärrdal i Sollentuna. Efter att ha bott där en kortare tid hade jag ofta en svagt molande värk när jag vaknade jag på morgonen. Jag insåg att något inte stod rätt till så jag tog fram min pendel och pendlade över min säng. Mycket riktigt, den stod på en plats som av någon anledning inte var bra för mig. Det finns vattenådror och olika slags “energinät" i marken som kan påverka människor negativt.
Jag flyttade sängen och det onda i magen försvann. Om jag inte hade flyttat på sängen är jag övertygad om att jag hade blivit sjuk. Det är en sådan där känsla jag kan ha ibland när jag bara vet något.

Nu finns det säkert en del som tycker att jag är fullständigt “tossig" ;) och det bjuder jag gärna på. Det finns mycket i vår värld som inte kan förklaras logiskt eller med vetenskapliga metoder. Att pendla är troligen en av dessa saker. Min mamma som var skeptisk mot egentligen allt det som pappa och jag trodde på tog till sig pendlingen och använde det också på olika sätt. Det tyckte jag var häftigt.

Man kan använda sig av ett halsband - vilket jag ofta gör - men man kan också använda en “riktig" pendel. Den här fick jag vid något tillfälle och den har en ametist som är den del som svänger.


Nu till veckan sätter skolans vårtermin igång och jag och min kollega kommer att behöva jobba litet andra skift då vi har en ny, tillfällig person som börjar. Förhoppningsvis är det bara den första veckan som det blir kvällsskift och att vi sedan kan återgå till våra vanliga scheman som innebär dagtid.

37 comments:

Äventyret framtiden said...

Själv har jag inte pendlat i den meningen du beskriver men jag har ett par vänner som pendlar i stort sett hela tiden. Också när de kommer till oss och vi bjuder dem på mat. Då åker pendeln fram och sedan avgör den vilket de kan äta eller inte äta. Uppriktigt sagt så känns det nästan ohyfsat att de gör så men var och en på sitt sätt, som det heter. Deras pendel gäller för dem båda två, vilket förstås får mig att tvivla lite på dem men inte på saken som så. Men en person fungerar sällan som en annan. Dessutom brukar deras pendel ge olika utslag för samma matslag olika gånger. Så ibland kan de äta t.ex gurka men en annan gång inte.
Däremot är jag inte alls tvivlande på energierna som man kan fånga upp och som påverkar en. Vi är ju som ebb och flod, vi människor också, är olika känsliga på olika sätt.

Uffe är en slagruteman; själv känner jag ingenting av detta om jag inte håller honom i ena handen när han går med t.ex en nyckelknippa. På det sättet hittade vi (han) vatten som vi sedan drog in i huset och som ger 5000 liter per timme. Jag har också tidigare upplevt en slagruteman och även då var det samma sak. Det är en stark känsla att få vara med om. Energin är oerhört stark. Han for för övrigt från kommun till kommun och letade vatten åt markägare. Det slog aldrig fel. Han tog aldrig betalt, bara bad om ersättning på resorna.
Det finns mycket mellan himmel och hav och själva är vi känsliga instrument, som påverkas olika av olika fenomen.
Det är lätt att kalla någon tossig för att man själv inte kan/vågar uppleva samma sak. Man får ha förståelse och skratta lite ödmjukt åt det hela. Jag anses också lite tossig men står också för det. :)
Ha en bra dag Anne-Marie!

Gunnel said...

Jag har aldrig försökt mig på att pendla, men jag är inte alls negativt inställd till saker som inte går att förklara. För min egen del behöver jag inte ha en förklaring på allt som sker. Det är många gånger det hänt mig oförklarliga saker och jag tror att det finns en menig med att jag fått uppleva dem. Kram

Anonymous said...

Hej Anne Marie! Så otroligt intressant! Och vilka bra och tänkvärda inslag du skriver nuförtiden. Skulle du kunna förklara lite mer hur man håller pendeln och vad man kan använda till en, material osv. Jag skulle gärna testa men förstod inte helt hur man håller i den. Är mycket intresserad av allt sådant här, speciellt relaterat till healing och går regelbundet till medium osv (kanske lättare här i USA). Finns mycket som är alltför avancerat för den sk vetenskapen... ;) /Anna

Steel City Anna said...

Lite tossig kan man vara, är hälsosamt säkert ;) detta har jag inte provat men vem vet. Jag känner igen det där med att bara känna på sej något och göra det.

Anne-Marie said...

Karin: Att pendla om man är bortbjuden verkar mycket märkligt. Det skulle jag aldrig göra. Jag är inte fanatisk och har inte pendlat över mat på mycket länge. För någon vecka sedan fick jag en impuls att göra det igen efter ett långt uppehåll - därav inspirationen till inlägget. :) Att använda samma pendel som någon annan tror jag heller inte på. Att det kan förändras vad som är bra eller mindre bra kan nog stämma men inte om man gör det med bara ett kort mellanrum i tiden.
Jag har aldrig själv använt en slagruta så vet faktiskt inte exakt hur man använder den. Vet att man måste vara öppen och känslig för olika energier. Det låter ju fantastiskt att ni hittade vatten som ni kan använda er av. Härligt!
Slagrutemän fanns nog mer förr i tiden - som så mycket annat - men som tur är finns det en del kvar även nuförtiden.
Att inte ta sig själv på alltför stort allvar är viktigt och jag vet ju att “gemene man" har litet svårt att ta till sig det där med energier trots att allt egentligen bara är energier. Trevligt att ha en tossig FB-vän som dig. :)
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Gunnel: Skönt att du har ett öppet sinne även om du själv inte provat på detta med pendling. Saker och ting blir litet lättare om man har ett öppet sinne. Det finns mycket som inte går att förklara vetenskapligt och logiskt och det tror jag att många människor har upplevt och varit med om. En dag kanske allt detta kommer att bli accepterat på bredare basis i samhället. Kram

Anne-Marie said...

Hej Anna!
Vad roligt att du tyckte det lät intressant med att pendla. Och tack för att du uppskattar mina inlägg. :)
Jag använder den jag lade ut på bild samt ett halsband jag har i silver. Det är bra om man har en “tyngd" så att det svänger litet lättare. Annars tror jag att man kan använda nästan vilka material som helst. Har en känsla av att det fungerar bäst om det är något som du har en känslomässig koppling till. Halsbandet till exempel har jag på mig varje dag.
Jag håller kedjan (gäller både pendeln och halsbandet) i höger hand (eftersom jag är högerhänt) och låter kedjan hänga över pekfingret och håller fast den med tummen. När jag först lärde mig det här höll jag den andra handen under pendeln och lät pendeln hänga fritt och så började den svänga. Den riktningen har inte ändrats sedan dess och det är så att säga “min" riktning. Hoppas att detta klargör litet.
“Vetenskapen" är begränsad eftersom den oftast bara mäter de 5 sinnena och den fysiska dimensionen. Det finns mer än så. :)

Anne-Marie said...

Anna: Tror att de som är litet tossiga mår bättre än de som tar sig på alltför stort allvar. :)
Jag har känt på mig många gånger olika saker och vet att om jag följer impulserna som känns rätt så brukar det bli bra.

Annika said...

Min gammelmorfar var en sådan som hade slagrutans gåva, och det slog aldrig fel.
Han kunde bli inkallad där brunnar skulle grävas etc.
Det är en gåva. Vet inte om jag har den? Har aldrig provat.

Pendling minns jag att vi gjorde då jag var yngre, har inte gjort det på senare år.

Intressant det du skriver om sängen och pendlingen. ja, det finns säkert många energifält etc som stör, liksom vattenådror etc som du säger.
Fascinerande att du blev av med din värk!!

Vad säger du om att bränna salvia när man flyttar in i ett nytt hus?
En sak kan jag säga, nästa gång jag flyttar kommer jag att göra det! Utan knot. Tror på det.
Karolina och hennes rumskompisar gjorde det då de flyttade in i den lgh där de bor det här året.

Jag förnekar inget av detta du skrivit om som hokus-pokus. Inte alls. Tror på det själv.

Kramar!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Det finns mycket i vår värld som man inte kan förklara. Kroppen styrs ju av elektriska impulser, och är det olika magnetfält, så kan det säkert påverka. Många är ju känsliga för väderomslag också, eftersom det påverkar lufttrycket.
Jag har själv aldrig kant av det, men vi är alla olika.

Mvh Skogåsbon

Anonymous said...

Under de fem år sedan vi köpte vårt lilla fjällhus så har vi sovit skitdåligt varenda natt som vi är där. Hur trötta vi än varit av friluftslivet så har vi ändå sovit illa. Jag har hela tiden sagt till min man att det är fel energier som sängarna står, men tyvärr är rummet så litet att det är svårt att flytta dem. I höstas byggde vi ett förråd bredvid huset och jag hoppades på att det skulle påverka energin åt det bättre hållet. Tack och lov så blev det just så! Helt plötsligt har de negativa energierna fått ta en annan väg och man sover som en stock varenda natt.

Kram Annan N

Anne-Marie said...

Annika: Vet ju att du tror på sådant här också. :)
Vore intressant att prova på slagruta någon gång. Häftigt att kunna hitta vatten på det sättet. Vi går troligen en framtid till mötes med vattenbrist över hela planeten så det vore kanske idé att lära sig. Tror att man kan lära sig men att vissa har det mera naturligt än andra.
Pendla är enkelt och det verkar ju fungera även för de som är skeptiska - som min mamma. ;)
Japp, jag blev frisk när jag flyttade sängen. Jag hade även några andra symptom som tog litet längre tid men även de försvann.
Absolut att salvia fungerar. Jag har använt salvia flera gånger och inte bara ifråga om att “rena" hus utan även i mindre sammanhang. Vi har ju massor med salvia som växer vilt här.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon,
Jag har varit med om rätt mycket i mitt liv som jag inte kan förklara men det gör inte att jag tror mindre på dessa saker för det. :)
Kroppen är en “elektrisk maskin" och en mycket intelligent sådan. Den vet ju till exempel hur man läker sår. Jag har ingen aning om hur man gör det.
Väderomslag har jag inte känt av så mycket men min pappa var känslig och fick huvudvärk relativt ofta.

Anne-Marie said...

Anna: Usch vad jobbigt att ni hade sådana problem med ert fjällhus. Bor man så vill man ju helst kunna sova bra. Väldigt intressant att ert förråd rättade till de felaktiga energierna. Om folk kunde ta sådant här till sig tror jag att många skulle må bättre.
Tack för att du delade med dig om din positiva historia! :)
Kram!

Anonymous said...

Jag tror du skriver om Tallmogården i Sunnansjö,
inte långt från Ludvika, som var en högpopular hälsoort på 70-80 talet.
Men allt eftersom ville kunderna ha bättre mat och
vin med måltiderna osv. osv. Det är nu ett "spa".

Jag har ingen erfarenhet med det du beskriver och har aldrig
hört talas om att pendla. Men det finns så mycket man inte kan
förklara.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Fick lov att Google "salvia".
Jätteintressant!

Ruth

Annica said...

Pendling har jag ju hört talas om men aldrig testat. Kanske dags så här på gamla da´r. ;) Jag tror det finns mycket "på andra nivåer" som vi inte vet och som vi kanske inte ens ska veta.
Förresten, för hundra år sedan skulle ingen ha trott på vad t.ex. en dator klarar av.
Kram från snöiga nord!

Anne-Marie said...

Ruth: Nej, det var inte Tallmogården utan ett mindre hälsohem. Inte alls lika känt.
Jaha, det visste jag inte att Tallmogården omvandlats till ett spa nuförtiden. Hälsotrenden med hälsohem kanske inte riktigt finns numera.
Nej, många känner säkert inte till pendling och det var därför jag tyckte det var litet kul att skriva om det.
Salvia och att använda det för att “rena" något är intressant. Och så luktar det gott dessutom. :)

Anne-Marie said...

Annica: Kanske något att prova på. Vem vet - din säng kanske inte står bra och du skulle sova bättre om den flyttades? Självklart med hjälp.
Jag lever mitt liv mycket utifrån att det finns en hel dimension här samtidigt som jag kan känna av men som inte är lika “tydlig" som den fysiska dimensionen.
Precis - allt förändras och man ändrar inställning till olika saker och ting.
Kram från ett alldeles för tidigt vårlikt Weed!

Marina said...

Först när jag läste fick jag associationer till Lasse Åbergs "Hälsoresan" när de åker till ett hälsohem i Dalarna och såg föreståndaren för det hemmet framför mig - lite kul faktiskt ;)
Min morfar navände sig av slagruta när det skulle borras för vatten och han anlitades av många runt omkring. När det gäller din "pendling" har jag aldrig provat, men jag tror absolut det finns olika krafter vi kan utnyttja på olika vis, även om det i vissa fall även hjälper att tro nog mycket.

Lena i Wales said...

Pendla länge varje dag, tror också jag skulle ha svårt för det. I UK är det ju så mycket trafik, så det behöver inte var en lång sträcka för att det ska ta lång tid.
Det kan ta flera timmar för mej att åka till ett jobb, men sedan är jag å andra siden bort i en vecka, så då är det okej.
Ha det bra!

Femte året i Hjo said...

Jag hör till de skeptiska. Men visst, det finns mycket här i världen som inte låter sig förklaras. Men jag går knappast till spådamen för att få mitt liv förklarat. Men själva livet är naturligtvis ett mysterium.

Anne-Marie said...

Marina: Det har jag missat att Lasse Åberg gjorde en film om ett hälsohem. Kul att du fick litet bilder av den. :)
Slagruta verkar vara ett “verktyg" som många är duktiga på att använda.
Pendling är ett sätt att använda sig av de mer subtila energierna som finns runtomkring oss. Eftersom min mamma var skeptisk verkar det fungera trots allt. :)

Anne-Marie said...

Lena: Numera känns det konstigt att jag klarade av att pendla i rusningstrafik i Stockholm. Man ställer om sig.
Har man litet tid mellan det att man reser tycker jag det är okej. Men inte varje dag, kanske två gånger per dag.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hans; Ja, du är i gott sällskap eftersom det finns många som är skeptiska.
Det finns väldigt mycket som inte går att förklara tycker jag.
Naturen till exempel är ett mysterium tycker jag hur växter och träd kan skapa nytt liv varje år. :)

Anonymous said...

Ta en titt på Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben. Fascinerande om hur träden kommunicerar med varandra!
Kram Anna N

Gunilla Nardin said...

Att leta efter en vattenåder med en träklyka har jag varit med om. Mina svärföräldrar hade köpt ett litet chalet uppe i Alperna för många år sedan och de kallade på en gubbe som de visste hade funnit vatten på det sättet tidigare. Han hittade vattenådran
, fast den låg så djupt att de skulle
bli alltför dyrt att borra. Så visst
finns det mycket som inte går att förklara.
Men jag har också upplevt "konstiga saker" och tror att det är mycket som sker utanför vårt förstånd.Saker o ting sker som vi inte kan förklara.
Så du är inte alls
tossig. Haha!
Ha det gott! Och en riktigt mysig weekend! ��
Gunilla
Anne-Marie said...

Anna: Tack för tips! Jag tycker mycket om träd så det skulle säkert passa mig. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Intressant att så många har upplevelser av att hitta vatten med en slagruta. Måste vara väldigt praktiskt att ha den kunskapen. Vet inte om jag skulle kunna utan att träna. Kanske får lov att prova. :)
Jag skriver ju inte om allt här på bloggen och skulle nog skrämma bort en del om jag skrev om allt “konstigt" jag varit med om. ;) Skrev “tossig" mest för skojs skull eftersom jag vet att många inte riktigt kan ta in allt som jag tror på och vet är sant. Mitt sätt att se på tillvaron är litet annorlunda tror jag.
Ha det gott! Kramar!!

Bikerbride said...

Jag förstår till fullo det du beskriver. Har varit inne på mycket olika spår under olika delar av mitt liv. Lite av en sökare kanske. Men, du bodde i Sollentuna. Där har jag bott från 1981 till 2009. Dock de första åren i Edsberg. Gemensamma bekanta?

Anne-Marie said...

Bikerbride: Jag växte upp med en pappa som var den som öppnade upp de litet mer sökande vägarna. Vi hade bland annat Sveriges första New Age bokhandel i vår källare i villan i Enebyberg. :) Detta var före Vattumannen Bokhandel.
Jag bodde i Kärrdal under ca 6-7 år. Edsberg ligger ju inte så långt från Kärrdal. Ja vem vet, det kanske vi har. :)

Bikerbride said...

Vattumannens bokhandel kommer man ihåg. Var där och handlade några gånger. Intressant butik. Vet inte om den finns kvar fortfarande.

Om jag säger Noppas och Edsberg, är det något du känner igen? Född 1960.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Angående detta ämne, så tänker jag på Shirley McClain's "Ut på yttersta grenen". Minns inte originaltiteln, men den filmen gick rakt in i min själ.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Bikerbride: Jodå Vattumannens bokhandel finns kvar på Drottninggatan. Det fanns ytterligare några bokhandlar av den typen under 80- och 90-talen när New Age var som störst i Sverige.
Nej tyvärr känner jag inte igen Noppas och Edsberg. Jag är ett år yngre än dig. :)

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Out on a Limb heter boken på engelska. Den läste jag för en herrans massa år sedan. Minns faktiskt inte om jag såg filmen. Hittade den hos YouTube- ovanligt att de låter en hel film ligga ute. https://www.youtube.com/watch?v=gyxhj2fgLAI
I boken besöker Shirley en bokhandel i LA som heter Bodhi Tree Bookstore. När jag var i LA i början av 90-talet besökte jag den bokhandeln. Inga märkliga saker hände dock där. :)

Bikerbride said...

Kul att höra att de finns kvar, Vattumannens. Nä jag bara undrade om namnet klingade bekant. Han är lite som apan ”Alla känner apan”. Han var född 60, jag 61. 😉

Anne-Marie said...

Bikerbride: Ja, Vattumannen verkar fylla ett behov fortfarande. Aha, en apa i Edsberg. ;) Just det ja, du och jag är lika gamla - menar unga. :)