Thursday, January 23, 2014

Skatter från Jorden

Efter det att jag hade lagt ut bilden igår på ett nästan helt "naket" berg såg jag en nyhetslänk som berättade om Mt Shasta och snöbristen. Här kan man läsa mer om Mt Shasta och satellitbilder visar hur otroligt litet vitt som finns uppe på toppen:
http://www.livescience.com/42766-mount-shasta-bare-california-drought.html

Mt Shasta är ju en mycket stor vulkan och består av olika vulkaniska bergarter. Vi har över huvudtaget väldigt många olika slags stenar och mineraler i det här området.

Bor man i Mt Shasta-området hör det nästan till att man har någon eller flera "crystals" som de kallas på engelska - mineraler och ädelstenar tror jag man säger på svenska. Och det är inte bara som prydnader utan de används även för andra ändamål. Trots att Mt Shasta är en mycket liten stad finns det flera affärer som säljer dessa stenar. Det kanske säger något om oss som bor här. ;)

Jag har också flera fina stenar som pryder mitt hem inklusive helt "vanliga" stenar. Tror inte att någon av dessa dock kommer från Mt Shasta-området. Dessa stenar är riktiga skatter från Jorden. :)

En lavasten från Hawaii. Eftersom jag bott där har den en speciell betydelse.


Två vackra vita "syskonstenar" som jag fann på mina föräldrars uppfartsväg i Enebyberg.


Jag har några olika sorters kvarts. Först den "vanliga", klara typen.


Rosenkvarts


Ett par olika ametiststenarTänk i morgon är det fredag. Härlig!

13 comments:

malix said...

hi hi jag är oxå en stensamlare, en gång när vi va i Tyskland samlade vi en hel bärpåse med olika stenar, lite kristaller här och där finns alltid det med, stenar har en kostig inverkan på mig de har en särskild betydelse. Nästan så det är magi i dom. Det var en fin samling du hade. fredag ja jo det är skönt men det säger mig att min ledighet är över för denna gång jobbar långpass i helgen men har tagit ut semester måndag tisdag då jag ska till Göteborg och föreläsa, Så ledig är det kanske inte fast jag tycker sånt är kul. ha en fin ledig helg hoppas du kommer uppleva den som en lång ledig helg :)

Anonymous said...

Min make var geolog, så du kan tänka dej, att vi har en hel del stenar. Han tillbringade en tid i Hayfork och sökte mineraler i Trinity Alp området. Det här var över 50 år sen, då geologer gjorde fieldwork med "pick and hammer"; lastade "samplen" i en ryggsäck och tog dom tillbaka till Menlo Park där US Geological Survey hade sitt västkusthuvudkvarter.

Fy fasen va´ kallt vi har det här. -12C så här på tidiga morron!
Skolorna har varit stängda hela veckan tills idag. Vi är inte vana vid "tocke där".

Go´ fredag på dej!

Ruth i Virginia

Gunilla Nardin said...

En sadan vacker stensamling du har, mer dekorativt an kopta saker,sen ar de ju akta o kommer direkt ifran naturen. Har finns det massor av fossiler som havet
lamnade kvar da det drog sig tillbaka for millioner ar sedan.
Ha en mysig weekend!
Kram
Gunilla NMadelene said...

Hej,
Din blogg har blivit nominerad till Bästa USA-blogg i Supersavertravels Travel Blog Awards 2013! Travel Blog Awards är en utnämning där vi tillsammans kommer att nominera och rösta fram de skönaste resebloggarna i fem olika kategorier.
Ju fler nomineringar en blogg har, desto större är nämligen chansen att komma till final! Du kan hämta hem en widget till din blogg – den gör det lättare för dina läsare att nominera och rösta på dig! Widgeten hittar du här: http://www.supersavertravel.se/tavling/travel-blog-awards/2013/usa-blogg.
Vinnarna inom respektive kategori kommer förutom den stora äran även att vinna en utgivning av sin blogg i bokform hos BoDTM – Books on Demand! Lycka till :) Med Vänliga Hälsningar Madelene

Desiree said...

Det var en fin sammling av stenar och mineral du har. Jag som är uppvuxen med en pappa som är geolog är ju van att det finns stenar och mineral som ligger i bokhyllorna. Jag tycker sådant är vackert och intressant.
Önskar dig en trevlig helg.

Annica said...

Även i mig bor det en liten stensamlare. Jag har dels några vackra som jag hittat och dels några som jag köpt för att de var så fina.
Önskar att jag helt plötsligt kunde finna en opal här uppe i den norrländska naturen. (I mitt tycke den vackraste mineral som finns.) Men för att få njuta av dessa skönheter måste man bege sig till Australien. Eller till en guldsmedsaffär... ;)

Ha en trevlig helg!

Anne-Marie said...

Malix: De jag själv funnit är faktiskt bara lavastenen och de vita stenarna. De andra är inhandlade av Michael. Jag ärvde givetvis allt han hade när han gick bort.
Jag tror knappt att man hittar den typen stenar som rosenkvarts och ametist i markerna här. :)
Gör man något man tycker om är det som en ledighet även om man inte bara slappar hemma.
Nästa vecka är en vanlig arbetsvecka men veckan därpå blir ytterligare en 4-dagarsvecka. Tack vare en av presidenterna. ;)

Anne-Marie said...

Ruth: Kan tänka mig att din make hade många olika sorters stenar. Som jag skrev till Malix har jag inte funnit mer än lavastenen och de vita stenarna själv.
Har ingen aning om vi har olika sorters kvarts i markerna här. Har vi det vet jag inte var dessa finns. Men det går ju bra att "fuska" och få tag på vackra stenar ändå. :)
-12 är nog kallt för att vara hos er. Vi hade uppemot +15 idag! Och i staden Medford i södra Oregon var det runt +20! Något är väldigt fel med vädret.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Gunilla: Mina kvartsstenar är faktiskt köpta - inte av mig men av Michael. Men de är ju vackra för det.
Att hitta den typen stenar kräver nog specialistkunskaper att veta var de finns.
Jag saknar havet och allt man kan finna i strandbrynet - snäckor, polerade stenar osv. Låter fint att kunna hitta fossiler.
Ha en fin helg du också!
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Din pappa kanske hittade fler stenar själv. Som jag skrivit till de andra är "bara" lavastenen och de vita stenarna sådana jag plockat själv. De andra är inhandlade. Minns inte nu var Michael köpte dessa. Men stenar är vackra tycker jag. Har man inget hav med snäckor osv får man hålla till godo med land-stenar. :)
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag håller med dig - man plockar fina stenar som man hittar själv och andra kan köpas. De olika kvartsstenarna har jag inte hittat själv utan ärvde dessa av Michael.
Opaler tror jag finns i Oregon - som självklart inte ligger i närheten av där du bor men jag bor nära södra Oregon. Har för mig att jag såg en video om detta hos YouTube. De är mycket vackra.
Ha en fin helg!

My kids' Mom said...

Jag har också stensamlingar hemma, och speciellt ametister som tydligen skall hålla dåliga energier i schack :-) vidskeplig som man är.

Kram och tack för ännu ett fint inlägg!

Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du också är en "stenofil" ;) (givetvis inget riktigt ord men, men :)). Här i Mt Shasta finns ett stort utbud av olika slags stenar i affärer. Vi har inte klädaffärer, skoaffärer, möbelaffärer och annat som kanske behövs, men sådant här har vi. ;)
Jag tror visst att stenar och mineraler kan påverka. Allt består ju av energier, så också stenar. Kramar!!