Sunday, January 26, 2014

Fånga drömmar

Solen skiner, det är vårtemperaturer och jag nyser och undrar hur länge min cedar fever allergi skall hålla i sig. Kan tyvärr inte vara utomhus särskilt mycket eftersom nysattackerna blir mycket värre då. Litet blött från ovan tycks utlovas under veckan. Vi får se om det blir så och jag hoppas på att regn eller snö skall "lugna ner" Juniperträden.

Eftersom jag får begränsa min utomhustid är det tur att jag har en bil. Igår åkte bilen och jag ;) till Mt Shasta för att handla mat. Det brukar jag ofta göra på lördagarna. Som jag tidigare nämnt har vi inte särskilt många affärer som säljer sådant man egentligen behöver, som möbler, kläder, skor osv. Men vi har flera "gift shops" och även affärer som säljer "crystals" och liknande. En mycket stor affär som har allt mellan himmel och jord för den andlige sökaren heter "Soul Connections". De säljer vackra kort, mineraler/ädelstenar, rökelser, vindspel, statyer av till exempel Buddha, böcker, CDs osv. Jag brukar inte handla där men igår fick affären ett besök. Varför? Jo, jag ville se om de hade drömfångare.

Dream catchers eller drömfångare tycker jag är både vackra och fascinerande. De hör till kulturen hos indianerna i USA och ansågs vara ett magiskt föremål som kunde fånga upp onda drömmar och mardrömmar i det nät som finns i drömfångaren. Bara de goda drömmarna kunde komma genom nätet. De ursprungliga drömfångarna bestod av en tvinnad cirkel av vide och tråd av senor som flätades till ett nät inuti cirkeln. Drömfångaren dekorerades sedan med föremål som fjädrar och pärlor/stenar. En drömfångare skall hängas vid eller ovanför sängen.

Numera massproduceras säkert många drömfångare men affären jag besökte hade faktiskt många som var tillverkade hos ett mindre företag i Kanada som ägs av indianer. Det lät bra tyckte jag. Och de använder bara riktiga råvaror vilket märks. Nu ser jag fram emot behagliga drömmar och klara tankar. :)


20 comments:

Anonymous said...

Vilken vacker! Oftast tycker jag att de brukar vara för pyntade och färgglada, men en sån här skulle jag gärna ha. Kanske något för dottern som ofta drömmer mardrömmar...

malix said...

jo drömfångare är bra fin den va, jag har en men vart den e är jag inte helt säker på. tack för inlägget ska se om jag kan leta rätt på den kanske kan den fånga en och en annan dröm.
Ha en fin dag och och låt det regna som min stora idol sjunger. Han heter Thåström förra cd han gjorde skrev han en låt faktiskt låt det regna. Nu var det nog mera tårar det handlade om men det är nog bara han som kan skriva så. hoppas allergin ger med sig.

Fullblodsekologen said...

Spännande, har aldrig hört talas om drömfångare trots att indianernas kultur alltid fascinerat mig. Hoppas du drömmer bara fina drömmar med denna vid sidan. Kram!

Anonymous said...

Vilka vackra drömfångare du hittade! Får miniatyrfångare i posten då och då, i synnerhet före jul då de olika indianföreningarna"tigger" pengar.
Dom du visar är verkligen smakfulla. - Sweet dreams!
(mimpi manis - Bahasa Indonesia)

Ruth i Virginia

Marianne said...

Den är vacker! Du får berätta sedan om det funkar.

Och hoppas nu verkligen att ni får ett rejält ösregn (fast inte så det blir översvämningar och sånt) eller ett rejält snöfall. Helst det senaste, va?

Kramar!

Gunilla N said...

Hoppas din dromfangare funkar!
Om inte, sa ar den ju dekorativ att ha i sovrummet.
Hos mig ar mimosan klar att spricka ut vilken dag som helst,
saa vacker!.. men den kan faktiskt ge allergisympton ,sedan kommer cypresserna, som som ger oss en allergichock i borjan av Mars,kanner en familj som faktiskt fick flytta, enbart pa grund av dem. Antagligen ar de slaktingar till era Junipertrad.

Kram Gunilla N

Anonymous said...

Hej, fin drömfångare. Den såg
välgjord ut. Kul att höra om den
funkar bra. Det är ju bra att
drömma. Om man slipper mardrömmarna.
Olika folk har olika kunskaper.
Hälsningar Stig.

Desiree said...

De både är vackra och förmedlar ett vackert budskap dessa drömfångare. Det är allt tur att endast de goda och fina drömmarna fångas upp. Intessant att få ta del av lite av de gammla indian traditionerna som finns i dina trakter. I Alabama fanns inte så mycket sådant. Indianerna har en rik och lång och mycket fascinerande historia.
Kram!

Annika said...

Dreamcatchers är fina. DET har jag alltid tyckt. Skulle gärna ha en här hos mig också för de pryder verkligen sin plats.
Må du drömma gott och fint nu!
Kram!!

Anne-Marie said...

Sarah: De hade även mångfärgade drömfångare. Och fjädrar med olika färger. Kändes inte alls lika äkta på något sätt som den jag hittade. Litet kul med sådana här föremål tycker jag.

Anne-Marie said...

Malix: Hoppas att du hittade din drömfångare. :)
Jag har inte satt upp min än eftersom den luktade så starkt av alla dofter de har i affären - har ju min "allerginäsa" nu.
Det duggade litet i natt men det var obetydligt. Kanske att det kan komma mer regn i morgon - vi får se.

Anne-Marie said...

Annelie: Det är bra med bloggvärlden - man lär sig alltid något nytt. :) Jag brukar göra det hos dig.
Som jag skrev till Malix var jag tvungen att "vädra ut" den eftersom den luktade så starkt av rökelse och andra dofter från affären. Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag har faktiskt haft en liten drömfångare som också kom med posten men jag tyckte det var dags att skaffa en riktig, litet större.
Den jag hittade kändes bra med en gång när jag såg den.
Imponerad av alla dina kunskaper - till och med i indonesiska.

Anne-Marie said...

Marianne: Tyckte om den här drömfångaren med en gång när jag såg den.
Det duggregnade litet i natt men det blev knappt blött på marken. De har utlovat litet mera nederbörd i morgon - vi får se om det blir så eller ej.
Det får gärna snöa uppe på berget - jag föredrar regn där jag bor. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Vi får se om drömfångaren ger resultat. :) Annars, som du säger, är den ju en vacker prydnad.
Har man allergi kan många växter orsaka problem. Jag hade hösnuva när jag bodde i Sverige men här i USA har den varit bättre. Däremot verkar jag och många andra just vara drabbade denna vinter av cedar fever.
Kram!!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tycker mycket om den här drömfångaren. Vi får se hur det känns framöver.
Man måste drömma - även om jag nästan aldrig minns mina drömmar. Mardrömmar brukar jag inte ha som tur är.
Jag får "rapportera" längre fram om den funkar. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tycker också det är intressant och fascinerande med de traditioner och föremål som indianerna hade och har. I mina trakter kan det nog vara litet mera påtagligt med indianstammarnas närvaro. Berget har till och med indianska namn.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Du som har så många affärer hos dig kan säkert hitta någon fin drömfångare. Mt Shasta har säkert ett ovanligt stort utbud av föremål av den här typen med tanke på vår historia och de som bor här.
Jag får rapportera när jag hängt upp den - var tvungen att "vädra ut" den pga alla dofter som fanns i den från affären. Min allerginäsa är känslig just nu.
Kramar!!

Christina said...

Väldigt vacker!! Hoppas den funkar!
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Visst var den fin! Jag får rapportera vidare. :)
Kram!!