Monday, January 20, 2014

En ring som minne

Först en rättelse beträffande filmen jag skrev om igår. Den fick en Oscar för "Best Supporting Actress" (hon som spelade Minny). Rätt skall vara rätt. :)

Antiques Roadshows - TV-programmet som värderar och berättar om antika, älskade föremål. I Sverige heter det väl Antikrundan.

För en liten stund sedan fick vi tittare se ett vackert halsband som gått i arv från mor till dotter. Diamanter och rubiner gnistrade i TV-rutan. Dottern ville veta litet mer om bakgrunden till halsbandet. Självklart var det ett plus att halsbandet också faktiskt var värt $80,000-100,000. :)

När jag gick igenom min mammas saker i augusti visste jag att det skulle finnas några smycken. Ett par av dessa sålde jag eftersom jag visste att jag aldrig skulle komma att använda dem. Det blev en enkel värdering hos en guldsmedsaffär i Stockholm. Min mamma hade inga antika smycken men de var värdefulla för henne eftersom de getts som gåvor.
Min mamma använde inte många smycken - den genen måste också ha gått i arv till mig ;) - men de jag behöll är nu minnen jag har av henne.

En ring som jag fick av mamma och pappa när jag gick ut högstadiet som 15-åring har varit min trogna följeslagare i stort sett varje dag sedan dess. Utan den känner jag mig naken. Jag kan fortfarande använda den på samma finger som jag kunde för 35 år sedan. Och den sitter faktiskt på vänster ringfinger. Varför vet jag inte mer än att det känns naturligt. Michael och jag hade inga ringar (av olika anledningar) när vi gifte oss så min älskade ring fick sitta kvar. :) Och det lär den göra så länge den passar.


Ledigheten har som vanligt gått fort - för fort. Men jag har redan sett i almanackan att vi har ytterligare två långhelger i februari då skolan är stängd. Det är bara att tacka gamla presidenter för det. :)

18 comments:

olgakatt said...

Ett smycke i precis min smak. Enkelt men med en elegant tuoche. Förstår att det är en favorit.
Jag har massor med smycken men inga dyra man måste ha i bankfacket. Bäst trivs jag med egentillverkade silversaker.

malix said...

måste var härligt att ha ledigheterna mera utspritt än vad vi har det här där allt ligger på våren. fast det är klart jag har ju inte någon vinst idag då jag jobbar oavsett om det är röd eller vanlig grådag. Vet att jag läste för något årsedan om att just de kortare ledigheterna är mera vila än de längre. forskare rekommenderade att vi mera skulle stycka upp vår semester med lite ledig oftare än den längre semestern. fast det är klart har man bara två veckor som ni har så är det inte mycket att dela på, tur att ni har presidenterna och de andra storheterna som gör ledigheten :) ha en fin dag

Gunilla Nardin said...

Jag ar inte heller den som har en ring pa varje finger,manga fransyskor har nere liknar julgranar sa utsmyckade ar dom.
Men efter ett inbrott da sa gott som allt som jag agde i smyckevag
forsvann, sa ager jag numera endast nagra enkla silverarmband och ett par ringar.Det racker for mig.

Din ring ar saa fin, forstar att du fortfarande bar den.
Skont med kortare ledigheter emellanat,tror ocksa att det ar
halsosamt att sprida ut dem lite grand.
Kram
Gunilla N i Frankrike

Annika said...

vad fin din ring är. Förstår att du vill ha den varje dag.
Vår President's Day kommer att ryka vad gäller skolledighet. Japp, vi har en stor snöstorm på denna kusten just nu. OCH därmed snödag. Vi har redan avverkat årets snödagar, så nu måste de börja plocka av andra dagar. Inte så kul…
Har varit med om det förr under stränga vintrar, och detta är ju en sträng sådan. Så…
Kramar!!

Annica said...

Vilken vacker ring du har - den har stil och är ovanlig. --- Jag har ärvt en del smycken efter både min mor och mormor men det är sällan jag bär dem. Det blir bara vid "högtidligare" tillfällen. Och dessa är verkligen lätt räknade! :) --- Sedan har jag, som kanske de flesta kvinnor, ett eller två favoritsmycken och de används mest varje dag.

Desiree said...

Ett smycket är ett fint minne att bevara. Jag har några få som är mina favoriter. Använder inte heller massor av olika smycket. Har en pärlring jag fått av C som jag älskar. Sedan använder jag 3-4 olika halsband som jag gillar.
Minns att vi hade ledigt på Martin Luther day i Alabama men sedan var det inga ledigheter förräns memorial day i maj. Verkar skilja en hel del i vilken stat man bor och vilken arbetsgivare man har angående de lediga dagarna i USA.
Kram!

Charlie sa ... said...

Å, tycker om din ring!

Jag fick ett armband av min mamma när jag tog studenten, och tyvärr har det kommit bort. Det smärtar mig mer och mer för varje år.

Jag har inte heller så mycket smycken, gillar att en eller två favvisar.

KRAM!

Anonymous said...

Vilken fin ring! Vacker och tidlös!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har sett dina vackra silversmycken. Det måste vara roligt att kunna tillverka egna smycken. :)
Jag trivs verkligen med den här ringen. Och den är litet annorlunda utan att vara alltför "out there". Tycker inte om alltför dyra smycken. Då blir jag bara nervös att något skall hända.

Anne-Marie said...

Malix: Jag uppskattar verkligen att man i USA har helgerna och de lediga dagarna litet mer utspridda än i Sverige. Hösten är väldigt lång i Sverige. I USA finns det litet mer som stycker upp den.
Nej, med ett par veckors semester - som många amerikaner har - blir det inte mycket att fundera på. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunilla: Usch så obehagligt med inbrottet du hade. Förstår verkligen att du inte vill ha en massa dyrbara smycken hemma.
Tänk att fransyskorna är så utsmyckade. Minns inte det från min resa till Frankrike.
Roligt att du tycker om ringen. :) Vissa saker blir man väldigt fäst vid. Likadant med kläder tycker jag. Vissa plagg använder man mer än andra.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Ringen har blivit som en del av mig numera. :) Jag har ett halsband också som jag har varje dag. Inte synligt utan under kläderna. Trodde en gång att jag tappat bort det och fick panik. Men det kom tillrätta som tur var.
Usch och fy för er snöstorm som kommer så olämpligt nu när ni skall ut och resa. Håller tummarna!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :) Visst är den litet ovanlig. Utan att vara direkt uppseendeväckande.
Min mammas smycken finns faktiskt nedpackade i en kartong som nu står hos en god vän i Stockholmsområdet. Ville inte riskera något vid inresan till USA. Numera behandlas man ju som en misstänkt på flygplatserna i USA.

Anne-Marie said...

Desiree: Några få smyckesfavoriter verkar vara det de allra flesta har. Alltid trevligt med ett eller ett par smycken som känns litet extra speciella. :)
Det skiljer sig säkert en del mellan de olika staterna men vi har nog fler lediga dagar inom skolan än privata företag. Det är bara att tacka och ta emot. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du har samma smak. :)
Visst är det trist när något man är riktigt fäst vid kommer bort. Som jag skrev till Annika trodde jag att ett halsband som jag också har varje dag hade kommit bort. Som tur var dök det upp.
Du har visat massor av fina smycken på din blogg men alla kanske inte är dina utan finns i dina favoritaffärer. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Sarah: Tack! :) Den är ett fint minne av min mamma och pappa. Bra att ha fina minnen när personerna inte längre finns kvar på Jorden.

Christina said...

Fin ring!! Förstår att den är speciell för dig! Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Jag har alltid tyckt om den här ringen. Känns som ett bra minne nu av mina föräldrar när de inte längre finns här i fysisk form. Kram!