Tuesday, November 29, 2011

Olika förutsättningar

Ibland slås jag av hur olika förutsättningar vi svenskar har som bor i USA och bloggar om våra liv här. De allra flesta bor i mycket större städer (eller i närheten av stora städer) än vad jag gör. Man kanske också har nära till havet och massor med exotiska utflyktsmål. Och man kan besöka affärer (även om man inte handlar) som har olika fina saker som kan ge inspiration och bli bra fotomotiv.

Litet som "kusinen från landet" ;) känner jag mig ibland. Jag bor i Weed och jag jobbar i Weed. Det är tillräckligt långt att jag behöver ta min bil men det tar inte särskilt lång tid att komma till jobbet. Eftersom jag jobbar 5 dagar i veckan befinner jag mig mest i Weed under veckorna.

Weed är en liten stad. Det bor bara runt 3000 människor här. Många affärer har slagit igen pga den kärva ekonomin. Runt 20% är arbetslösa i Siskiyou County där Weed ligger. Det är ett glesbygdsområde med många fattiga människor. Det avspeglar sig självklart i hus och bostadsområden. Och hur folk klär sig och utbudet av evenemang och typen affärer som finns. Det är helt annorlunda jämfört med hur det var där jag växte upp i Enebyberg utanför Stockholm. Och det är väldigt annorlunda jämfört med hur många andra svenska USA-bloggare har det.

Mt Shasta-området är inte känt för exklusiv shopping eller stora turistattraktioner. Det som "driver" det här området är naturen och olika utomhusaktiviteter. Berget Mt Shasta är självklart blickfånget eftersom man ser det från alla håll. Många turister kommer hit för att åka skidor på vintern eller vandra på sommaren. Och många som flyttar hit kommer pga av att Mt Shasta anses vara en kraftplats. Eller så kommer man för att gå i skolan, dvs det college där jag arbetar.

Även när M och jag bodde på Hawaii och i nordöstra Oregon var det helt andra miljöer än vad de flesta andra bloggare verkar ha. Kanske jag dras till de här litet "mysko" platserna. :) Nu börjar det emellertid kännas att det snart är dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Vad exakt är oklart i skrivande stund. Den som lever får se. :)

Några bildfavoriter i repris som visar hur vackert det är här.


26 comments:

Desiree said...

Naturen du har runt dig är verkligen otroligt vacker. Jag kan förstå att det är många som kommer hit för att njuta just av utomhus aktiviteter. Ja USA är ett otroligt stort land och vart man bor ger helt olika förutsättningar. Jag kände mig lite som kusinen på landet som bodde i Birmingham, Alabama men i jämförelse med Weed så är ju Birmingham rena metropolen.Skulle jag bo i USA igen skulle jag nog gärna bo i en liite större stad än Birmingham. Jag tror jag skulle ha svårt för en småstad i Sverige också eftersom jag aldrig riktigt bott i en liten stad tidigare. Jag tycker det är väldigt interessant att få se och höra hur det är hos dig eftersom det är så annorlunda än de flesta andra bloggar som bor på större ställen.
Otroligt fina bilder. Älskar som sagt den där sista bilden på Mt Shasta. Det är allt ett vackert berg.
Kram!

Pettas said...

För min del som "utomstående" är det bara till förnöjelse att ni bor så olika,alla svenskar.Mt Shasta är väldigt vacker, står där som en stor personlighet med olika temperament:)
Molnen på varandra-bilden är finfin!

Kramar

olgakatt said...

Storstäder är jättebra att åka och besöka men inte för död och pina skulle jag vilja bo i en!
Så har jag alltid känt, även i Stockholm som är alldeles för stort och stressigt annat än för besök. Jag skulle mycket väl kunna bo i Weed! Dina bilder visar ju att det är andlöst vackert i naturen runt omkring.
Hoppas du hittar ett minst lika vackert kapitel att börja på!

Annika said...

Ja, det är sant. USA är så stort, så stort och vi bor alla på så olika platser.
Jag älskar att följa mina medbloggande USA-svenskors bloggar!
Det är så roligt. Vi som bor på östkusten lever ganska likartat, det har jag märkt.
Sen är det du i lilla Weed med den vackraste natur man kan se!
Det menar jag. Satt jag där du satt skulle jag omfamna hela naturen, plåta, måla och bara vara.
Lustigt, Reston har inte stadsrättigheter ännu, men vi har en stort Town center, och vi är 58,000 som bor här i denna förort.. Ni är 3000 och det ÄR verkligen skillnad.
Dessutom bor jag i the DC-metropolitan area, så vi pratar ju miljoner.
Jag förstår att du ibland känner dig som kussen från landet, men å andra sidan har du ett så bra liv på din plats också, och jag skulle verkligen VILJA komma och besöka dig, det ska du veta!
Jag älskar din blogg för att ditt liv är så vardagsannorlunda än mitt, din natur är annorlunda.
Klart att ditt utbud inte är som mitt, men du har NATUREN som är bland det mäktigaste jag sett!
SÅ fin!
Själv trivs jag bra i den här förorten, gillar att ha närheten till DC o även NYC och Philly. Sen har vi landsbygden om knuten också.
Nytt kapitel låter spännande, AM! Verkligen!
Stora kramar från mig på den andra kusten som med glädje läser din blogg varenda dag!!!

T said...

Du kanske skulle satsa på fotografering? Jätte bra bilder.

Jane & Gavin said...

Å andra sidan upplever du ett USA som kanske inte så många gör. Nu har jag haft turen och rest runt mycket i USA men annars hade det varit lätt att tro att alla lever som här i Orange County där man knappt märker av någon ekonomisk kris. Fina bilder!

Freedomtravel said...

Jag såg förresten nån gammal amerikansk husbil här för ett tag sedan som verkade vara av märket "Shasta". Men det kanske betyder nåt också? Vet inte var det kommer ifrån, har du hört talas om det?

Saltistjejen said...

Just DETTA är ju det som gör det så roligt att följa bloggar runtom i världen tycker jag! Att vi alla lever på olika ställen, har olika vardagsliv och ja olika saker runtomkring oss. Jag tycker att Weed verkar oerhört vackert med sin storslagna natur! Kan ibland känna mig lite avundsjuk eftersom jag älskar att vara i naturen. Vandra eller frilufta. Men det har blivit väldigt lite av det sedan vi flyttade till New York. Tyvärr. Hade vi haft en bil hade vi säkert kommit ut mer, men nu är det lite krångligt och man får planer mycket och kan inte göra ngt så spontant.
Jag är av tron att alla platser har sin charm och sina negativa sidor. Alla ställen passar inte alla, utan olika personer kan leva och trivas i olika miljöer. Men det är ändå fascinerande att få veta mer om olika liv och olika platser tycker jag.
Låter även spännande med nya kapitel i ditt liv.
Kramar!

Lotta said...

Håller med alla, du har en hel skattkista runtomkring dig. Bloggens styrka är att det inte behöver vara häftiga grejer som händer, det är orden och bilden som tillsammans kan berätta eller beskriva något.

Du har en jättefin blogg med en skön känsla, kloka och intressanta inlägg. Impad att du har skrivit i fem år!

Kram

Katarina said...

A-M. Även jag får hålla med vad flera andra redan skrivit om. Det är det som är tjusningen med blogglivet, att man lär sig så mycket och får ta del av varandras liv och leverne, geografi, mat och kultur osv.

Du bor på ett mycket natur vackert ställe, än om det är litet. Att det sedan är långa avstånd till större städer eller utbud av butiker och nöjen.. Ja,, jag vet, jag har ju själv bott längst upp i norrbotten, och saknar naturen mycket.

Ibland blir man själv hemma blind och tycker inte att man har något att säga eller dela med sig. Men till oss andra finns det säkert massor med saker som vi läser med stort intresse.

Jag håller tummarna för dig och det låter spännande med ett nytt blad i livet. Kram

Anne-Marie said...

Desiree: Du bodde nog i en storstad i Alabama jämfört med Weed. :) Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo i en mindre stad i Sverige. Har vant mig vid mindre orter under snart 15 år nu i USA och tycker att Stockholm känns mycket stort. Men litet större än Weed vore nog roligt. Vad trevligt att du uppskattar att läsa om hur det är i "my neck of the woods". :) Berget är mycket vackert och naturen i övrigt också. Litet karg ibland för min del - saknar det lummiga jag var van vid från Stockholm. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Visst är det trevligt med stor variation. Som Annika skriver verkar det emellertid som om de som bor på östkusten har mer liknande omgivningar och möjligheter. Här i "the Wild West" ;) är det litet annorlunda. Berget har verkligen olika ansikten - idag stod det vitt mot en helt blå himmel. Molnen är mysko och vackra - kallas lenticular clouds. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag skulle inte kunna bo i Stockholm igen om jag flyttade tillbaka till Sverige. Det känns alldeles för stort nuförtiden. Det jag ibland reagerar över är att det finns så stor fattigdom här i Weed. Skulle vara trevligt ibland med litet mer "överflöd", som t ex Ashland i södra Oregon. Har ännu ingen aning om egentligen vad det nya kapitlet blir men jag känner inombords att en förändring är förstående. Känner igen den känslan från tidigare tillfällen i livet.

Anne-Marie said...

Annika: Vad glad jag blir av din kommentar. Tack för att du läser min blogg. :) Visst är det roligt med olikheterna mellan delarna av USA. Har också fått känslan att ni på östkusten har litet mer liknande tillvaro och upplevelser/omgivningar än vad vi har här på andra sidan kontinenten. SÅ roligt det vore om du kom och hälsade på. Du bor ju nästan granne med "centrum" av USA. Måste finnas hur mycket som helst att titta på och uppleva. Reston är en storstad jämfört med vad jag är van vid. :) Det är så vackert där du bor med alla promenadvägar och fina hus. Som jag skrev till Olgakatt vet jag inte vad som kommer att ske men känslan av att någon slags förändring är på gång, känner jag igen. Stor kram tillbaka till dig Annika!

Anne-Marie said...

T: Tack! Roligt att du tycker om mina bilder. Men jag är nog inte tillräckligt duktig för att satsa på något inom fotografi.

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Intressant att den ekonomiska krisen inte märks så mycket hos er. Det är ju trots allt Kalifornien med en ekonomi som inte är den bästa. Mitt inlägg var inte alls menat att se ner på platsen där jag bor utan snarare en reflektion att det är väldigt olika i olika delar av USA. Roligt att du tycker om bilderna. :)

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Märket Shasta har jag aldrig hört talas om. Det var alltså inte en "sticker" eller skylt från Shasta utan själva märket på bilen? Jag kan ingenting faktiskt om amerikanska husbilar. :)

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är det spännande med alla olika slags liv vi bloggare har. Ibland känner jag emellertid litet att lilla Weed inte har så mycket att komma med - förutom naturen. Framför allt när jag läser om NY och andra större städer. Kan tänka mig att du kan sakna naturen litet om du är en utomhus- och naturperson. Central Park är ju inte riktigt samma sak som vild natur. Trots all natur vi har här är det ofta man inte kan gå någonstans eftersom det finns stängsel och skyltar som visar att det är privat mark. Vi får se vad som händer framöver - jag tror på att saker och ting går i cykler och nu börjar det bli dags för en ny cykel. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad fina ord du har om min blogg. :) Tack! Naturen är mäktig och ibland kanske man blir litet hemmablind. Ser man berget varje dag, ser man det inte riktigt som kanske en utomstående person gör. Ibland förundras jag själv att jag bloggat så länge som jag gjort. Det hade jag nog inte trott när jag startade. Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Många som skriver till mig från Sverige verkar tro att det är på ett sätt över i stort sett hela USA. Och det är ju långt från sanningen. Ditt hörn av världen är mycket exotiskt. Vet inte hur lätt jag skulle ha att anpassa mig i den typen land. Jag tyckte det tog lång tid att "landa" här i USA. Roligt att du tycker att lilla Weed har något att komma med. :) Kram!

Jane & Gavin said...

Anne-Marie, jag tycker att det är oerhört viktigt att läsa andras bloggar, det blir annars mycket av att leva i en bubbla och tro att usa är som man själv upplever det. Jag jobbade i pittsburg i över ett år, verkligen annorlunda jämfört med oc. och du upplever verkligen en del av ca som många aldrig lär känna

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: USA är ett otroligt varierat land och det förstår inte många i t ex i Sverige. Jag får ofta frågan - hur mycket kostar det att bo. Det är en fråga som inte går att besvara eftersom det varierar från stad till stad och stat till stat. Nej, min del av Kalifornien och USA är inte den som man ser oftast som turist ens.

Magdalena and Co in US said...

Ja, jag kan känna att mitt liv i USA är super boooooring när jag läser andras bloggar. Det är inte nån lyx a la Hollywood fruar i Pickerington inte. Kramar

Travelfuel.net said...

Håller med de andra här, ombyte förnöjer och du erbjuder något som andra USA-bloggare kanske inte kan. Keep up the good work, girl.

Anne-Marie said...

Magdalena: Nej du, jag tror inte att varken Weed eller Pickerington (bara namnen har ju litet annan klang ;)) har några lyxhustrur. Kramar!

Anne-Marie said...

Travelfuel: Välkommen hit! Det verkar som om Weed trots allt har något att komma med. :) Roligt att kunna dela med sig av en annan del av USA som så många kanske inte upplever.