Thursday, November 3, 2011

Klädstil California Style

Från +20, strålande sol och en klarblå himmel i söndags till +5, moln och snöflingor idag! Så tvära kast kan det vara när man bor uppe bland bergen.

Kalifornien - The Golden State. Surfing, sol och värme. Det är väl det som de allra flesta tänker på och tror om denna stora stat i USA. Men det finns mycket mer här. Det finns öknar, höga berg och otillgängliga vildmarksområden. Och vädret är inte alls bara sol och värme. Det kommer många meter snö uppe i bergen och vintrarna i Mt Shasta-trakten är nästan lika långa som vintrarna i Sverige.

Folk som bor här verkar emellertid tro - om man får gå efter klädstilen - att det faktiskt är sol och varmt varje dag. Shorts, flipflops och T-shirts är vanliga även i vinterkylan. Det är vad jag kallar klädstil California Style.

I morsen föll stora snöflingor och brevbäraren kom i shorts! Det var bara några få plusgrader. Jag frös bara jag såg honom. Folk brukar ibland tycka att jag är påbyltad. Kanske det beror på att jag faktiskt klär mig efter hur varmt eller kallt det är. Inte efter var jag bor.


Eftersom brevbäraren tyckte det var okej att visa klädstilen, men inte ansiktet, har ansiktet gjorts "anonymt".

Det skall bli kallt ett bra tag framöver så vinterjackorna- och stövlarna har åkt fram. Trots att jag bor i Kalifornien. :)

18 comments:

Lotta said...

Kläder! Inte helt enkelt ;)

Jag trivs bra när jag får ta på mig en vinterjacka så här års eller åtminstone när vi är inne runt jul och i januari. Minns att vi var i NY i december för kanske 8 år sedan och det var varmt så man kunde gå i T-shirt.

CA har verkligen olika slags klimat. Vad temperaturen sjönk snabbt från i söndags. Då har ni också fått känna på snön :) här var det också tvära kast i lördags, vilket tillhör ovanligheterna i oktober.

Stay warm!

Kram

Katarina said...

Jag kan verkligen sakna de stora klimat skillnaderna, som värme och kylan. Det där med klädvalet kontra hur det är ute, ja, det förundrades även jag då jag såg barnen vid buss kurerna med lågskor och tröja och det kunde vara - 5 till - 10 C utomhus och det snöade.

Kram

Saltistjejen said...

Otroligt vilka temperaturväxlingar och snabba väderomslag som kan ske här! Jag förundras än över just detta.
:-)
Hoppas ni får en fin helg!
Kramar!

Desiree said...

Oj det där ser kallt ut. Det är nog klokt att kolla väderprognosen innan man beger sig ut om vädret skiftar mycket. I Alabama kunde man också se folk som gick i flipflops fast det var kallt och mitt i vintern och sedan kunde man se andra då det var relativt varmt med stora dunjackor på sig. Folk kunde verkligen klä sig för väldigt olika temperaturintervall på en och samma dag. Men jag tycker att man kan se lite av sådant fenomen här också.
Det är bra att du sätter på dig ordentligt om det blir kallt här framöver.
Kram!

Pettas said...

Tala om att vara varm av sig!:) Härlig bild. Mitt i snögloppet.
Min moster var också en het kvinna:D. Hon lever inte längre men levde länge fastän hon under kalla vintrar aldrig tog på sig strumpor eller varmt om benen. Sommarklädd under vinterkappan, med fötterna nerstuckna i vinterstövlar. Vi är olika. Jag klär på mig som om jag skall fara till Nordpolen allra minst. Tycker inte om att frysa.
kram!

Lollo said...

Det blev jag så förvånad över, trots att jag var au pair i Virginia... Barnen i min värdfamilj gick ut i shorts och en tjock luvtröja när det var runt nollgradigt. Om jag försökte övertala 8åriga tjejen att ha en tröja ovanpå tshirten när det var knappt 10 grader ute, sa hon att "nej, då kommer jag svettas ihjäl!"
Känns ju lite konstigt för det kommer ju snö i USA ändå.. Nu rör ju barn på sig en hel del och så, men... I Sverige finns det ju ingen som låter sina barn gå ut i shorts när det är 5 grader!? Och det var inte bara min i familj, de flesta barnen på gatan där vi bodde gick runt så...

Annika said...

Måste vara ett rent amerikanskt fenomen det där. Här i Norra Virginia ser man samma oförklarliga fenomen. Det kan var gnistrande kallt och så kommer ngn stolle shorts! OCH flipflops. MEN VA!!
FATTAR NOLL:
Eller det bästa av allt, påpälsad men sedan flip-floppare på fötterna.
Ja, den amerikanska klädstilen kan verkligen fascinera på alla plan!
Jag skulle aldrig skicka ut K i shorts. Ja, många är ju ordentligt påklädda, men shortsmännsikorna finns här också. HAHA!!
Väderomslagen i detta land ÄR otroliga. Det är verkliegn ombytligt. en julafton minns jag att tempen sjönk från 23 grader till 0 grader på ett par timmar.
23 grader är otroligt varmt för årstiden här i dec, men just det omslaget glömmer jag aldrig.
Kram!!

Min plats i solen said...

Bra att du påminner om att Californien är mer än sol och värme. Här i Sverige tror jag att de flesta tänker på Californien i just de termerna. Helt klart mer påverkade av tv än av verkligheten. ;)

Kanske inte så dumt av brevbäraren att gå i shorts. Det gör ju att han får hålla igång för att hålla sig varm. ;)

Här finns ingen snö så långt ögat når utan istället blommar mycket om på nytt i rabatterna. Ingen snö i norr, flyttfåglarna stannar kvar och ingen som köper vinterkläder i butikerna. Smått galet! Men innan vi vet ordet av slår vintern till och med de två senaste vintrarna i färskt minne så vet jag att det skånska landskapet snabbt kan förändras. ;)

Ta hand om dig, klä dig varmt och ha en riktigt fin helg!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Idag var det ännu kallare och blåsigt dessutom. Brevbäraren hade mössa MEN shorts. :) Burr. Jag har på mig mycket idag även inomhus pga otätt och dragit hus. Kallt och blåsigt är tyvärr inte någon bra kombination i huset jag hyr. Vi har ibland haft riktigt varmt mitt i vintern. Förra vintern var det så i januari. Det är inte alls dumt. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Förstår precis hur du känner med tanke på temperaturskillnader och brist på sådana. Jag tyckte också det var litet enahanda när vi bodde på Hawaii. Jag vet inte om folk inte känner av kylan eller om de helt enkelt bara inte bryr sig. Konstigt är det. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: USA verkar vara ett mycket extremt väderland. Just nu snöar det här, blåser och är kallt. Mitt hus är dragit så jag har byltat på mig mycket kläder även när jag är inomhus. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Intressant att det blev såpass kallt även i Alabama. När jag ser folk här i mina trakter ha flipflops och det är snö och is på marken fattar jag inte hur de är funtade. Har de ingen känsel kanske? :) Jag är påbyltad även inomhus idag eftersom det är kallt, blåsigt och just nu snöar det. Huset är dragigt tyvärr och svårt att hålla varmt när det blåser. Tur i alla fall att jag har mina "extrafönster". Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, vi är alla väldigt olika. Minns när jag praktiserade på en resebyrå i Stockholm under ett par veckor och en av kvinnorna där gick barbent i högklackade skor trots att det var riktigt kallt ute. Som jag skrev till Lotta hade brevbäraren mössa idag! men fortfarande shorts även om det är kallare. Kram!

Anne-Marie said...

Lollo: Undras just om man i USA tror att man bor i ett varmare klimat än vad det faktiskt är. I Sverige är ju alla medvetna om att det blir riktiga vintrar. Här i USA bor många i områden som ofta är varma och kanske inte bryr sig om det blir kallt. Mystiskt är det.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att du också skrivit om alla "tokstollar" i dina trakter som går klädda som om det vore sommarvarmt även om termometern visar under noll. Kanske det här är ett fenomen som vi nordbor inte kan förstå. Undras just hur det är i södra Europa där det är varmt under stor del av året men också kan bli kallt under vintern? Kanske de gör likadant. Jag var i alla fall påbyltad idag när jag gick ut. Och är även påbyltad inomhus. Kan tänka mig att du minns det väderomslaget. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tror att många i Sverige tror att det är ständig sommar i Kalifornien vilket ju är långt från sanningen. Mycket av dricksvattnet i Kalifornien kommer från de stora snömängderna i Sierra Nevada bergen. De kan få helt sanslöst mycket snö ibland. Som jag skrivit till andra var brevbäraren iförd mössa idag men fortfarande barbent. :) Jag pratade med min mamma idag och förstod att Stockholm hade mycket varmare än vad vi har idag. Här det just nu +3 kl 16 och snöfall! Ha en fin helg! Kram!

em said...

Det lustiga är att jag har en amerikansk väninna som reagerade på liknande sätt när hon var i Sverige en kall och regnig sommar. Hon kunde inte förstå att alla svenskar gick i så tunna kläder. Hon konstaterade att folk hellre hade gåshud än tog på sig en tröja. "Denial" muttrade hon varje gång hon såg en lätt klädd person.
Margaretha
med flera lager
kläder, raggsockor
och en filt

Anne-Marie said...

Margaretha: Verkar fungera åt båda hållen så att säga. :) Jag tror nog att många svenskar inte vill ta på sig varmare under sommaren, även om det är kallt. Är det sommar, så är det verkar många resonera. Jag håller med dig - flera lager är perfekt. Filten är ett måste.