Sunday, November 6, 2011

Arla i USA

Svenska och skandinaviska ostar går inte att jämföra med de allra flesta amerikanska ostar. De svenska och skandinaviska är SÅ mycket godare.
Eftersom vi bara har några få mataffärer är utbudet av utländska ostar inte så stort men det finns faktiskt några ostar som är tillverkade av Arla i USA (Arla Foods USA) eller importerade från Skandinavian. De kostar, men det kan det vara värt någon gång.

Har hittat två ostar som är riktigt goda. Denmark's Finest Creamy Havarti som är importerad från Danmark. Mmmm. :) Den smälter i munnen.

Den andra heter Gouda och tillverkas av Arla Foods i Wisconsin - "the cheese state of the USA". Det är en rund ost med ett yttre, rött vaxlager.


När jag är på besök i Sverige njuter jag av de svenska ostarna. De har en annan konsistens, smak och färg än de amerikanska. Och så kan man även få tag på fettsnåla ostar som smakar gott. Det har vi inte i mina trakter.

Som avslutning ett par bilder från min promenad idag. Det hade slutat blåsa och snöa så jag gick bort mot golfbanan där jag var förra söndagen. Ingen var ute och gick och det var helt vindstilla. Riktigt skönt.


18 comments:

Saltistjejen said...

Svensk ost kan jag också sakna. Har dock upptäckt att fairways här har en del riktigt bra ostar som inte är svindyra. Annars är det mest Jarlsberg man kan hitta och den är dyr och ändå inte så jättegod tycker jag. Eller jo, den är god men inte lika god som den är dyr hahaha! Vad bra att ni har en del ostar som är goda hos er också. Även om de kostar lite kan man kosta på sig det ibland.
Vackra höstbilder på kaveldunen också.
Hoppas du får en bra vecka nu!
Kramar!

Freedomtravel said...

Jag vet inte om jag har smakat amerikansk ost nån gång...? Om ost inte är svensk brukar den ju ofta komma från Danmark, Frankrike eller andra europeiska länder. Just Gouda är ingen favorit dock, tycker inte att den smakar mycket. Men det finns ju massor av andra goda ostar,brukar försöka välja de lagrade varianterna med lite mer smak.

Pettas said...

Vi finns ju nästan i Sverige i vår tur och jag vet att många köper Arlaostar som finns i våra butiker.
Själv är jag inte någon köpare av svensk ost eftersom jag gärna äter Parmesan, getostar och ostar med mycket smak i istället.
Vi har ett eget mejeri med ostmästare på Åland, som har milda goda ostar, fastän jag går över ån efter vatten och köper andra ostar:).

kram!

Ann-Katrin said...

Finns fantastiskt bra amerikans ost men man måste bort från storköpen och hitta från de små producenterna. Och så måste man läsa etiketterna... Mycket av den amerikanska "osten" är inte riktig ost utan processad ost (processed cheese). Den smakar ingenting. Det dyker upp mer och mer processad ost även i Sverige dock, antar att det är ett enkelt ohc billigt sätt att sälja på folk skräp...
Har längre hållbarhet och kan säljas i färdiga "skivor", det är väl därför folk köper.
Kan tänka mig att det är svårt att hitta "riktig" ost på små orter, där det inte finns en marknad på samma sätt...
Har liknande problem i Tyskland, tyskarna förstår helt enkelt inte ost...

Annica said...

När jag var i Wisconsin - "The dairy state" som det står på bilreg-skyltarna - så förvånades jag av mängden små osttillverkare/affärer längs vägarna. Bara att stanna, avsmaka och inhandla. Många ostar var riktigt goda.

Desiree said...

Ja den amerikanska osten är inte mycket att hurra för. Men jag visste inte att Arla fanns i USA. Super att du kan få tag på sådan ost. Just ost kan man verkligen njuta av här i Europa som har en stor och gedigen ostkultur.
Ha en bra dag.
Kram!

Katarina said...

Svensk ost kan även jag sakna. Arla finns över hela världen numera. På filippinerna var det grädden och feta osten som var de stora varorna i kyl diskarna. Här finns det några fler produkter med Arla märkning, men man får verkligen kolla noggrant för ofta är varorna märkta på det lokala språket, med en lien Arla loggo någonstans!

Annika said...

Inte så förvånande kanske kan jag tala om att ostdiskarna här är riktigt bra. Vi har stora affärer som Wegmans, Teeter och Whole Foods som ahr stpra ostdiskar med massor med sorter.
Men, jag förstår så väl att det är annorlunda hos dig.
Arlas ostar har jag sett här också, brukar köpa deras fetaost ibland, den som ligger i olja. SÅ god!
Annars blir det mkt Jarlsberg, och den finns i light också. Gouda är god ibland. Brukar köpa sharp cheddar som jag gillar.
JAG saknar dock västerbottensost massor!! OCH förbannar IKEA som inte längre tar in den! Jag förbannar hela IKEAs matavdelning numera...usch!!
Kram!!

Jane & Gavin said...

Jag måste säga att ostdisken i Tyskland var hundra ggr bättre än i Sverige...och nu har jag insett att ost måste köpas på Whole Foods, Costco eller Ralphs...men ignorerar doch den amerikanska osten:) I lördags hittade jag Västerbottensost i Los Angeles, 20 dollar för en rejäl bit men inte var den billig:) En timmes bilfärd var den doch värd.

Anne-Marie said...

Saltis: Fairways har jag inte sett röken av i mina trakter. Kanske de finns i större städer eller så kanske de finns i andra delar av USA. Jarlsberg har jag nog inte provat här. Kanske skall ta och göra det vid tillfälle och se hur den smakar. En 8 oz Havarti kostar litet drygt $4 här. Det är dyrt tycker jag. Det blir att lyxa till sig någon gång bara. Roligt att du tyckte om kaveldunen. Ha en bra vecka du med. Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Som Ann-Katrin skrev så är många amerikanska ostar inte "riktiga" ostar utan "processed chesse". Och tydligen kommer de även i Sverige enligt henne. Synd. De ostar vi har här och som jag kallar amerikanska är verkligen inte något speciellt. Eftersom de utländska ostarna är så dyra blir det bara då och då som jag köper dem.

Anne-Marie said...

Karin: Åland låter mer och mer tilltalande. :) Fantastiskt bra med ett lokalt mejeri. Parmesan är något jag har använt mest för att strö på pasta till exempel. Inte så mycket en "ät-ost" för mig. Getostar här i mina trakter är oftast mycket dyra. Troligen ännu dyrare än Havarti-osten. Annars tror jag att getost egentligen är bättre för oss människor att äta. Hörde för många år sedan att mjölk från kor är mest för kalvar. Och då antar jag att även ost-produkter från vanlig mjölk kanske hör dit. Jag dricker faktiskt aldrig komjölk eftersom den ger mig allergi. Kramar!

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Vad tråkigt att höra att man i Sverige börjar sälja mer av processad ost. Antar att billighetsfaktorn är en stor orsak. Vi har ett litet utbud i mitt område så det du pratar om finns inte här, dvs att kunna köpa från de små producenterna. Tittade på ett intressant TV-program igår som berättade om supermarkets i USA. Whole Foods (som inte finns i min närhet - det skulle bli en mycket lång och dyr resa för att handla där) säljer tydligen mycket mat från mindre leverantörer. Det vore väldigt roligt att ha en Whole Foods eller Trader Joe's i närheten, men det har vi inte.

Anne-Marie said...

Annica: Det låter perfekt att kunna handla ost på det sättet. Synd att Wisconsin ligger så långt från Kalifornien. Kalifornien är nog inte någon ost-stat riktigt. Vi producerar mycket frukt och grönsaker i stället som säljs över hela USA.

Anne-Marie said...

Desiree: Det verkar vara ett "amerikanskt fenomen" att osten inte är någon höjdare. Arla Foods USA tillverkar tydligen en hel del ostar och importerar också. Sedan finns det självklart andra ostar från t ex Schweiz eller andra länder i våra ostdiskar. Men de är, precis som Arla-ostarna, mycket dyra. Europa verkar ha en annan ostkultur helt enkelt. Ha en fin dag du med. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Arla verkar vara ett stort företag nuförtiden. Intressant att de också säljer där du bor. Kan tänka mig att man får kolla litet extra om det inte står ens på engelska. Arla-loggan ser också annorlunda ut nu tror jag än vad den gjorde när jag bodde i Sverige. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag blir avis på ditt utbud. Vill ha! :) Som jag skrev till Ann-Katrin tittade jag på ett TV-program igår om supermarkets i USA och deras metoder för att få kunder. De pratade bland annat om Whole Foods och hur de satsar på kvalitet och ett utbud som inte riktigt andra affärer har. Skulle verkligen vilja ha nära till en sådan affär. Kollade just på deras hemsida och det är mer än 300 miles till den närmaste! Det skulle bli en dyr matshopping. :) IKEA kommer nog att förlora en del kunder tror jag pga deras ändrade matavdelning. Kram!

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Välkommen hit! Skall genast bege mig till din blogg - kul med folk som bor i Kalifornien. Tyskland känner jag inte alls till men Sveriges ostar tycker jag slår de amerikanska i alla fall. Jaha, Whole foods igen. Suck. :) Jag bor på "fel" ställe helt klart. Costco har vi på 1,5 timmes avstånd med bil. Ralphs har jag inte ens hört talas om. Inte lätt att bo på en liten ort.