Friday, June 5, 2009

Rökning


Här i Kalifornien är det strikta regler för rökning på allmänna platser. Man får inte röka på restauranger, barer, arbetsplatser osv. Fortfarande tillåts rökning i lägenhetsbyggnader även om många hyresvärdar har förbjudit rökning.

Jag tycker det är väldigt bra att rökning inte tillåts t ex i restauranger. Är man själv inte rökare är det rätt motbjudande att äta mitt bland cigarettrök. På min skola finns det bara några få platser där man får röka och ingen rökning är tillåten inomhus.

De bostäder jag har hyrt här har alltid varit rökfria och jag hade av någon anledning fått för mig att även min lägenhet i Lake Shastina var rökfri. Igår kväll flyttade en av de nya hyresgästerna in och jag hade haft mina aningar om att han eventuellt skulle bli "trouble". Han visade sig vara en rökare av stora mått och min lägenhet fylldes snabbt av röklukt. Inte trevligt eftersom jag är mer eller mindre allergisk mot cigarettrök. I morse ringde jag till uthyrningsföretaget för att höra om deras rökpolicy och det var då jag förstod att de faktiskt tillåter rökning. Konstigt tycker jag eftersom en bostad som haft en rökare egentligen delvis måste "saneras".

Att röka var inte det enda som den nya hyresgästen gjorde. Strax efter 22-tiden knackade det på dörren. Jag öppnade faktiskt eftersom jag fortfarande var uppe och jag tänkte att det kanske var något brådskande. Men det var det inte. Det var den nya hyresgästen som hade tagit några järn och undrade om jag inte hade lust att komma ner till hans "bachelor pad" och dricka öl. Hans första dag i huset och en sådan entré. Inte riktigt vad man väntar sig. Jag sade givetvis att jag inte var intresserad och stängde dörren. Uthyrningsföretaget fick naturligtvis höra talas om detta och de sade att "they would take care of it". Har ingen aning om vad det innebär.

Det enskilda huset blir mer och mer ett måste och det är bara att fortsätta leta.

Bilden från The Daily Loaf Blog.

6 comments:

mattias said...

Hejsan :D Jag flyttar till Kalifornien som utbytesstudent nu i sommar så jag kommer följa din blogg märker att man får många bra tips. Första frågan jag undrar över hur det kom sig att du flyttade till usa :D?

m i t said...

Örk för att få in rök i lägenheten från grannar! Men tänk vad tillvaron blivit trevligare på restauranger och teatrar sen rökförbudet kom. För riktigt länge sedan frågade folk om någon hade något emot att dom tände sitt rökverk. Jag brukade säga att det hade jag - och gissa vem som ansågs oförskämd! Som om det inte är 1000 ggr mer oförskämt att utsätta andra för gifter och stank. Om någon rökte en cigarett i mitt hem kunde jag känna den äckliga lukten i minst tre dagar efteråt.Tack och lov går folk frivilligt ut numera. På tåg finns det i alla fall i Sverige inte längre några rökkupéer. Förr var det vanligt att även rökare tyckte det var äckligt i rökkupéen så dom gick bara dit för att röka. Sen kom dom tillbaka och satte sig bredvid en och stank förfärligt. Eller tågade genom icke-rökarvagnen med tänd cigarett för "det gick så fort" att gå förbi....
Jag har stort medlidande med dig för din nya grannes skull. Håller tummarna att du hittar ett eget hus snarast!

Annika said...

Nej, det där låter INTE lovande...
USCH!
Nu har du ju precis flyttat in och vill kanppast strula med en lgh flytt till i brådrasket.
FY vad trist att din granne visar sig vara "jobbig".
Måtte du hitta ett bra hus snarast!
KRAM!!

sara said...

Hej!
Jag tänkte höra hur du har hamnat i USA och vad du jobbar med? Är en gasnka ny läsare som gillar din blogg :)
Har du Green Card?

Sara

Anne-Marie said...

Mattias: Välkommen hit! :) Jag flyttade till USA eftersom jag träffade en amerikansk man. Min historia finns här på bloggen. Om du har fler frågor får du gärna skriva till mig privat. Min mailadress finns på min profil.

mit: Håller helt med dig om att rökares tänkande verkar bakvänt. Inte skall vi icke-rökare ha dåligt samvete för att vi inte vill andas in röken. Min granne har faktiskt varit borta sedan i fredags och min lägenhet luktar som vanligt igen.

Annika: Jag börjar undra vad som är på gång. Som tur är har grannen hållt sig undan sedan i fredags så det har varit lugnt och "luktfritt". Jag visste ju när jag flyttade tillbaka till lägenheten att det var en tillfällig lösning men jag hade nog inte trott att det skulle bli att leta efter en bostad så snart igen. Kram!

Sara: Tack och välkommen hit. :) Jag berättar gärna mer. Kan du skriva till mig privat eftersom det blir litet långt annars här i bloggkommentaren. Min mailadress finns på min profil.

Brazzeanders said...

Dom sköt honom säkert!
Hoppas det är bättre nu!
Kul läsning!
Ta gärna en titt på min blogg.
Ha de gott.