Friday, December 7, 2007

Julkalendern

Vad jag vet finns det inte någon motsvarighet här i USA till vår svenska julkalender. Nu tänker jag på julkalendern som sänds i TV.

Det var en tradition för mig under många år att titta på julkalendern. Vissa år var den riktigt bra och några jag minns är:

1967 - Gumman som blev liten som en tesked - det här var en av mina absoluta favoriter med Birgitta Andersson som Teskedsgumman.
1969 - Herkules Jonssons storverk - jag kände en viss samhörighet med Herkules Jonsson eftersom han hade överbett precis som jag. Jag hade tandställning under många år vilket jag är glad för idag.
1973 - Jul i Mumindalen - det var något speciellt att se Tove Janssons Muminfigurer komma till liv. Den visades tydligen i "tvåan" som alla då inte kunde se!
1979 - Trolltider - återigen en absolut favorit. Den gick i repris ett par gånger.
1991 - Sunes jul - jag minns att jag skrattade mycket när jag såg den julkalendern.
1996 - Mysteriet på Greveholm - den här julkalendern vann en omröstning 1999 om vilken kalender som varit den bästa.

Här tar listan slut eftersom jag inte bott i Sverige sedan dess. Det slog mig häromdagen att det var första advent i söndags och att julkalendern måste ha börjat igen. Den heter tydligen "En riktig jul" i år.

Tyvärr har jag inte någon adventsljusstake och ingen adventsstjärna. Det var alltid lika mysigt och fint att ta fram dem när det var som mörkast. Jag får tända stearinljus i stället.

5 comments:

Maria Byström said...

ÅÅÅÅ, julkalendrar.... Du bara måste beställa dina favoriter på dvd då du kommer till sverige nästa gång (eller önska dig i julklapp).

Trolltider älskar jag. Måste ha den- helt klart!

SweFlo said...

Jag följde förra årets julkalender på www.svt.se bara för kul. Den nya finsn säker med där!

Anne-Marie said...

Maria: Visst var Trolltider en bra julkalender. Menar du att de finns på någon slags samlings DVD eller måste man skaffa en för varje kalender?

Sweflo: Nu när jag har bredband kan jag ju kolla på internet - tiden finns inte riktigt just nu men kanske kring jul- och nyår. Bra tips!

Petra H said...

Åh, Trolltider är ju den bästa julkalendern!! Och Teskedsgumman.. Vet inte när jag såg en julkalender senast, tror knappt att jag såg Sunes jul även om min syster definitivt var i julkalenderåldern då!

Anne-Marie said...

Petra: Visst var Trolltider bra! Jag var inte gammal när Teskedsgumman sändes första gången, bara 6. Det var ett bra tag sedan jag också såg någon julkalender. Men med internet går det ju säkert att titta.