När man bor i Kalifornien borde det finnas grönsaker från Kalifornien, också mitt i vintern. Kalifornien är nämligen den stat som producerar mest grönsaker i USA och det är den femte största leverantören av jordbruksprodukter i världen. Och den hör till de stater som har flest tomatodlingar. Vad är på gång?

Det finns nog mer än en förklaring till alla mexikanska tomater (till exempel NAFTA) men en anledning till att det finns färre frukter och grönsaker från Kalifornien verkar vara "The Endangered Species Act". Den kom till 1973 och har lett till det som nu händer i Central Valley. Byråkrater, politiker och extrema miljögrupper har, genom denna lag, kunnat begränsa vattentillgången i Central Valley. Det hela har en lång histora som har lett till att mycket av vattnet idag i Central Valley går till "fish and wildlife habitats" i stället för till jordbruk.
Det här är ju inget som man direkt hör talas om på nyheterna men det har fått stora effekter i Kalifornien där vissa områden har 40% arbetslöshet och många jordbruk har gått i konkurs. Och det här kommer troligen att påverka hela USA och även andra delar av världen på olika sätt.
Så de mexikanska tomaterna kommer nog att leva kvar och bli fler. Och de kommer också säkert att ha sällskap med många andra frukter och grönsaker framöver både från Mexiko och andra länder.
Varför tror du att andra av världen kommer att påverkas?
ReplyDeleteOch tror du inte de mexikanska grönsakerna blivit fler pga de öppna gränserna?
Anonym: Eftersom Kalifornien är en så stor producent av grönsaker och andra jordbruksprodukter i världen kommer det nog att få effekter i hela världen. Det kan det säkert bero på - jag hade inte en enda förklaring till det hela. Bara en observation och möjlig förklaring.
ReplyDelete