Friday, March 30, 2018

Good Friday to you! :)

I USA heter långfredagen Good Friday vilket jag tycker känns mycket mera positivt än svenskans långfredag. :)

Jag är tillräckligt gammal för att minnas hur det var när långfredagen var en mycket lång dag. Detta var på 60-talet när Sverige var ett helt annat land än vad det är idag. Innan man talade om böneutrop från moskéer och Socialstyrelsen gav ut informationsbroschyrer om giftermål med barn. Tydligen fick i alla fall Socialstyrelsen “på moppo" om broschyren och drog tillbaka den. :)

Som sagt, på 60-talet var långfredagen en otroligt tråkig dag. Eftersom TV bara hade 1 kanal fram till slutet på 60-talet var radion något de flesta lyssnade mer till än vad som är fallet idag. Vi lyssnade till radio varje dag i min familj och den stod på stor del av dagen. På långfredagen sändes nästan bara sorgesam musik och program som troligen var rätt religiösa. Man skulle ju komma ihåg korsfästelsen av Jesus.
Här kan man läsa om hur det har firats påsk genom tiderna, bland annat på 60-talet: https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/paskfirandet-forr-och-idag

De flesta affärer och biografer var stängda och allt skulle vara lugnt och stilla och långtråkigt. I alla fall om man var barn och inte religiös var det tråkigt. Jag minns fortfarande att den dagen var litet av en “pina" trots att min familj inte alls var religiös. Idag är det som vilken helgdag som helst för de allra flesta.

Good Friday i USA är ingen officiell helgdag men enligt Wikipedia gäller detta “In the United States, Good Friday is not a government holiday at the federal level; however, individual states, counties and municipalities may observe the holiday. Good Friday is a state holiday in Connecticut, Delaware, Florida, Hawaii, Indiana, Kentucky (half day), Louisiana, New Jersey, North Carolina, North Dakota, Tennessee and Texas. State and local government offices and courts are closed, as well as some banks and post offices in these states, and in those counties and municipalities where Good Friday is observed as a holiday. Good Friday is also a holiday in the U.S. territories of Guam, U.S. Virgin Islands and Puerto Rico."
Här i Kalifornien märks dagen inte av alls. Jag har faktiskt tagit semester idag och hade ledigt även igår. Mest för att skolan har spring break denna veckan och det är mycket lugnare och jag har semesterdagar.

Som ung flicka var påsken en högtid som vi firade med påskris, påskpynt, påskmat och självklart klädde jag och en kompis ut oss till påskkärringar och gick runt i grannskapet och tiggde godis. Vi åt ägg, rökt lax, crepes och annat gott och min farmor brukade komma och hälsa på några dagar.

Här i USA har jag aldrig firat påsk. Michael firade inte och då jag inte firar helger egentligen alls numera blev det naturligt att vi inte brydde oss om påsken. Och de allra flesta firar påsken relativt litet såvida man inte är riktigt religiös. Katoliker verkar dock fira denna helg.

Påskharen är ett stort fenomen i USA och den brukar även träffa USAs president. Dessutom säljs mycket godis i form av påskharar. Glad Påsk!


Bilden lånad från internet.

26 comments:

Äventyret framtiden said...

Långfredagen var väldigt lååång. Jag som är född på femtiotalet minns det ungefär som du gjorde på sextiotalet. Först under sjuttiotalet ändrade man på konceptet, det luckrades upp och blev friare.
Och nu är det som en vanlig helg på sätt och vis men ändå inte om folk har möjlighet att hålla ledigt hela påskhelgen. Många reser bort men själva påskfirandet tror jag att de flesta inte förknippar med det religiösa firandet som det egentligen gäller.

Ha en fin långfredag Anne-Marie, för du har väl några timmar kvar av den ännu.

Hans Nilsson said...

Glad Påsk själv Anne-Marie

FREEDOMtravel said...

Jag är född på 70-talet och slapp det där med långa fredagar. Good Friday låter betydligt bättre! :) Glad påsk!

Lena i Wales said...

Ja, Good Friday låter mycket bättre.
Visst var barndomens långfredagar en pina, jag fick inte leka ute och inget annat är tråkigheter på den enda kanal vi hade på TV. Inte konstigt att jag fick lite avsmak för svenska kyrkan, inte för religionen, men för institutionen. Tur att man glömmer.
Här i UK är Good Friday helgdag, men affärer är öppna o s v.
Glad Påsk till dej!

Anonymous said...


Glad påsk Anne-Marie
häls chister

Marina said...

Jag kan inte påstå att vi firar speciellt mycket påsk, men det är ju svårt att undgå att den är här...;) Glad Påsk på dig!

Steel City Anna said...

Glad påsk! Imorrn kommer påskharen här :) och allt är stängt, till och med 24 hour superstores. Men igår rullade det på som vanligt tycker jag.

Anne-Marie said...

Karin: Javisst var långfredagen seg. Jag minns inte ens vad vi hittade på i min familj.
Idag tror jag att ungdomar inte ens kan föreställa sig hur “nedstängt" allt var just på långfredagen.
Numera tror jag få riktigt förknippar påsken med det religiösa - likadant med julen.
När jag arbetade i Sverige minns jag att vi alltid slutade tidigare på skärtorsdagen och sedan var det fyra dagar ledigt. När jag berättar här i USA om alla lediga dagar kring påsken tittar folk litet förundrat på mig. :)
Nu är det påskafton här och påskdagen hos dig så får önska god fortsättning!

Anne-Marie said...

Hans: Glad påsk och god fortsättning på påskhelgen!

Anne-Marie said...

Helena: Ja, det verkar som om 70-talet var helt annorlunda. Vi som var med på 60-talet blev "härdade" av det långtråkiga. ;)
Glad påsk!

Anne-Marie said...

Lena: Visst låter Good Friday mycket mera positivt.
Jag fick säkert vara ute men jag minns den sorgesamma musiken och att dagen bara skulle genomlidas. Sedan blev det ju mycket roligare på påskafont. :)
Jaha, man har helgdag hos dig. Antar att man i Sverige gått in i äggkoma nu. ;)
Glad påsk till dig också!

Anne-Marie said...

Christer: Glad fortsatt påsk önskar jag dig!

Anne-Marie said...

Marina: I Sverige kan man egentligen inte undgå att det är påsk. Här får jag alltid påminna mig själv genom att kolla i almanackan.
Glad fortsatt påsk!

Anne-Marie said...

Anna: Jaha, det är stängt hos dig. Hos oss är det Easter i morgon men jag antar att det mesta är öppet som vanligt. Och det är första april! Får se vad de hittar på i tidningar och TV.
Glad påsk Anna!

Channal said...

Långfredagen ska vara lång och tråkig... Jesus lidande på korset. Men om man ser vad Jesus gjorde för oss så är den ju god! En dramatisk dag för 2000 år sedan.

Fortsatt Glad Påsk och Kram! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Alla har sin åsikt om detta - antar att vi ser olika på detta. :)
Eftersom jag inte alls är religiös finns inte detta slags synsätt för mig. Helt okej dock om andra ser det så.
Glad Påsk!

Gunilla Nardin said...

Hej AM!
Hoppas du kunnat ta det lite lugnt under helgen och vilat upp dig.Har firar vi inte pask namnvart. Men ett speciellt paskbrod bakar mannen varje ar.Det ar en gammal tradition i hans familj. Och det vill han inte missa. Paskris och andra dekorationer har jag numera helt skippat,nar det bara ar vi tva.
Det religiosa ar inte heller inget vi star for,men som sagt ,jag respekterar helt o fullt dem som har en trosupfattning.

Vi har antligen fatt var ...eller iaf nagot som liknar var,eftersom allt ar forsenat i ar. Hoppas det blir lite varmare framover ,brukar inte langta efter varme...men denna vinter har ju varit sa annorlunda ,med sno t.o.m
Mycket ovanligt i mina trakter.

Ha det bra AM!
Stor kram
Gunilla

Annika said...

Minns bara att allt var stängt på långfredagen förr. f-66. Inget alls öppet.
Men vi var aldrig tillsagda att "ha det tråkigt" eller begrunda jesu öde på golgata. Vi fick göra det vi ville, leka, gå ut, cykla etc.
Men man väntade ivrigt på påskafton och de påskägg som komma skulle då.
Mina fldrar däremot fick inte göra mkt under långfredagen, de skulle vara i stillhet, betänka jesu lidande och död. Det fastän de inte kom från religiösa hem. Allt ändras, hela synsättet, generation för generation. Lika bra det, tycker jag.
Tycker påsken i USA är mer än lovligt trist. Firar den inte ens. EN enda dag!! En enda. OCH därtill då alltid en söndag :-)
nej tack, struntar i påsken. Om jag hade bott i Sverige hade jag firat, lång och mysig som den är där.
Hoppas du hade en mysig ledighet.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hej Gunilla,
Det var skönt att ha ett par extra dagar. Det där påskfirandet som finns i Sverige kanske är litet typiskt för Sverige och Norden. Kan ingenting faktiskt om påskfirandet ute i Europa.
Tycker jag har sett mycket vår i dina trakter när jag kollar dina bilder hos Insta. Ser väldigt vackert ut där du bor. Vi har ju inte haft “tillräckligt" med vinter i år tyvärr. Men Europa verkar ha fått mycket snö på många håll.
Tyvärr har mycket av snön smält redan uppe på Mt Shasta vilket är alldeles för tidigt.
Ha det gott och stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, vi som är litet “äldre" har ju varit med om detta när långfredagen var en rätt död dag.
Jag var nog också ute och lekte men dagen kändes långtråkig vad jag minns.
Absolut att påskafton var en högtidsdag. :) Fick leta chokladägg några år.
Det är intressant att ibland reflektera över de stora skillnader som vi har upplevt tycker jag. TV var i sin linda och det dröjde ju länge innan det fanns fler än två TV-kanaler till exempel. Och den tekniska utvecklingen överlag har gått framåt i raketfart. Ibland kan jag tycka att saker och ting gått litet för snabbt men det är bara att gilla läget och man kan ju faktiskt välja om man vill ta del av allt som finns.
Det är intressant att påsken inte är “större" i USA med tanke på att många är mer religiösa än vad folk är i Sverige. Men detta är en av alla olikheter som finns mellan länderna.
Det var skönt att kunna ta det litet lugnt ett par dagar. Nu är det full fart igen på kontoret. :)
Kramar!!

Annika said...

Lyssnade på ett radioprogram på SR idag som handlade om påsken. Det kom en stor brytpunkt 1969 i Sverige, då upphörde den där stilla långfredagen som den var förr. 1969 började biografer, restauranger mm hålla öppet. Så säkert kom en allmän brytpunkt just där för alla. Men visst, på 70-talet var inte mkt öppet i affärsväg etc, inte alls. men jag är glad att vi slapp sitta och tänka på jesu lidande och död i stillhet hela dagen som våra fldrar fick göra. Många som ringde in till programmet var äldre, en del berättade att de inte fick läsa en bok den dagen, såvida det inte var bibeln. De fick inte rita, inte skriva, bara just sitta rätt upp och ner vara stillsamma. Ja, snacka om att tiderna HAR förändrats, med stor brytpunkt 1969 då.
HAHA, tänkte att jag kunde berätta :-)
Kramen!!

Anne-Marie said...

Annika: Man undrar varför 1969 var det år då det började förändras? Sade de det i programmet?
Oj så annorlunda det var före “vår tid". Verkar ju inte riktigt stå i proportion till dagen att behöva leva så “lågmält". Tur att det har blivit annorlunda tycker jag.
Trevligt att du delade med dig. :)
Kram till dig!

Maria said...

Hoppas du hade en fin påsk. Vi hade en väldigt enkel "Easter Egg Hunt" inomhus, och på eftermiddagen gick vi på vandring i Whiskeytown National Recreation Area. Efter allt det godiset i påskäggen så var det skönt att röra på sig. Kram

Anne-Marie said...

Maria: Min påsk gick rätt obemärkt förbi. Helt okej för mig. :) Kul att ni fick fira litet. Och att Hayley kan få del av de svenska påsktraditionerna. Whiskeytown har jag inte besökt vad jag vet. Låter som ett fint område. Kram!

Femte året i Hjo said...

Ja, långfredagen var inte kul, varken för oss svenskar i forntiden. Man fick knappt gå ut. Nå, tiderna förändras. Sverige är faktiskt ett helt annat land nu. Good friday, det visste jag inte. Att läsa bloggar kan vara lärorikt ibland. Ibland.

Anne-Marie said...

Hans: Ledsen att mitt svar dröjde - du kan se varför i det nya inlägget ovan.
Ja, långfredagen verkar ha varit en riktigt trist dag för oss som är litet äldre. Det verkar som om förändringen kom redan på 70-talet (1969 tycks det ha blivit någon slags förändring betr. vad man “fick" och “inte fick" göra på långfredagen). Ja, ibland kan det faktiskt vara lärorikt. ;)