Thursday, January 12, 2017

Att avlöna sig själv

Eftersom jag har uppnått “seniorålder" ;) har andra möjligheter öppnat upp sig jämfört med tidigare. Bland annat kan jag börja ta ut pengar från min privata pensionsförsäkring i Sverige. Det var denna pensionsförsäkring som “ställde till det" mest när jag var tvungen att ta hjälp av advokaten visavi IRS under 2015.

Under ca 10 år betalade jag in till pensionsförsäkringen men när jag begav mig till USA 1997 gick det givetvis inte eftersom jag inte hade någon inkomst i Sverige. Pensionsförsäkringen har funnits där under ca 20 år men pengarna har varit låsta eftersom jag varit “för ung". Men nu när jag blivit “senior" kan jag helt plötsligt komma åt pengarna. Självklart får jag inte ut lika mycket som om jag väntar tills jag blir äldre men jag har bestämt mig att börja ta ut dem i år.

Bor man utomlands är det dock inte bara att be företaget sätta igång utbetalningarna utan man måste se till att man vet var och hur dessa skall beskattas. Efter ett par samtal med Skatteverket i Sverige, kontakt med ett företag i Sverige som har rådgivning beträffande skatter och efter att ha försökt läsa delar av skatteavtalet mellan USA och Sverige blev det klart att utbetalningarna bara skall beskattas i USA.

Innan jul skickade jag in blanketten man skall använda för att få detta beslutat hos Skatteverket och fick till slut klart för mig att den faktiskt kommit fram - den spårning som mitt kuvert hade tog slut efter Arlanda. Jag fick kontakt med den person som handlade mitt ärende och har mejlat fram och tillbaka en del med henne eftersom det inte alls var så enkelt att bara skicka in blanketten till Skatteverket. Trots tidigare samtal med personal där var det ingen som hade upplyst mig om att jag också var tvungen att skaffa ett så kallat hemvistintyg från IRS (Internal Revenue Service) plus att ytterligare en blankett skall skickas in till Skatteverket när jag väl fått hemvistintyget. Tidigare i veckan skickade jag in en blankett till IRS för att få hemvistintyget. Gratis var det dock inte utan de skall ha betalt för att ställa ut detta intyg.
Nu är det bara att vänta på intyget vilket kan ta flera veckor att få. Vi får se hur lång tid det tar innan jag kan börja få utbetalningarna att sätta igång.

Det är mina pengar som jag nu kommer att betala mig själv med. :) Inga stora summor per månad men det känns som ett första steg på vägen till (förhoppningsvis) något nytt.

Så här mycket pengar rör det sig inte om. :)

20 comments:

Gunnel said...

Att bada i pengar är definitivt inget man gör som pensionär, men jag trivs ändå med tillvaron. Så mycket papper och så mycket du själv måste fixa för att få ut dina pengar. Jag beundrar din energi. Kram

Marina said...

Jisses! Ibland blir man trött av att bara läsa om hur krångligt vissa saker kan vara!!

olgakatt said...

Pensionspengar kan vara krångligt nog även om man bara bor och bott i ett land så jag kan livligt föreställa mig hur mycket värre det är för dig att klara byråkratin!
(Detta är tredje inlägget på rad hos dig jag kommenterar på - de två förra kommentarerna försvann spårlöst!)

Annika said...

Ja, verkligen...tröttande är det.
OCH komplicerat.
Jobbigt.
Nu har du iaf lite av det i din hand, fattas bara efter allt KÄMP.
Kramar till dig. De behövs efter allt detta :-)
Trevlig helg också!

Steel City Anna said...

Usch vad jag avskyr sånt här himla krångel. Hoppas det snart är löst. Pengar skapar lika mycket bekymmer som de löser tycker jag ofta, såvida man inte har så man kan bada i dem, det vore skönt :)

Malin said...

Usch vad jobbigt. Jag har också ett litet pensionskonto i Sverige och nu kan man ju inte längre betala in till det, men jag kan heller inte stänga det eftersom jag är för ung. Så det är väl bara till att vänta och se vad för regler som gäller när jag väl är i pensionsålder...
Hoppas det ordnar sig för dig snabbt!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har förstått att många pensionärer i Sverige har det väldigt tufft och har minimal inkomst. En skam för Sverige att politikerna beter sig så. Har man immigrerat till USA är man van vid mycket pappersarbete. :) Kram

Anne-Marie said...

Marina: Det var inte min avsikt att trötta ut folk. :) Ville bara dela med mig av alla snåriga turer att få ut sina egna pengar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Men vad konstigt att dina tidigare kommentarer bara försvunnit. Vad bra att det gick till slut i alla fall. :)
Ja, att ha fötterna i två länder (framför allt då det ena landet har global beskattning) kan lätt bli komplicerat. Vi får se hur lång tid det tar.

Anne-Marie said...

Annika: Precis som när man immigrerar - många blanketter och turer fram och tillbaka. Jag har haft tid att ta reda på saker och ting så jag hoppas att allt skall fungera.
Det känns som om det är dags att börja ta ut mina pengar och att de inte bara sitter där.
Självklart hade utbetalningarna större om jag väntat men jag har länge känt att jag vill börja ha tillgång till pengarna.
Trevlig helg och kramar tillbaka!

Anne-Marie said...

Anna: Har man immigrerat till USA och har att göra med skatteverket här är man rätt härdad och van att allt är krångligt och invecklat. Att kunna bada i pengar som Joakim von Anka gör har sina för- och nackdelar. :)

Anne-Marie said...

Malin: Inte jobbigare än att ha att göra med IRS eller USCIS. Och i Sverige kan man ju faktiskt mejla med Skatteverket vilket man ju ofta inte kan göra här. Jag har känt flera gånger sedan jag kom till USA att jag vill kunna få tillgång till pengarna eftersom jag inte kan betala in mer och först nu är jag tillräckligt “gammal". Tack!

Rebekah said...

Hej,
Hoppas det ordnar sig snabbt med papper från IRS så att utbetalningarna kommer igång. Ska bli intressant att höra/läsa om Dina planer ...

Channal said...

Skönt att ha den tryggheten. Jag har också pensionssparat sedan jag var 21 år. Det blir lite extra i alla fall.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack!
Vi får se hur allt blir framöver och hur allt löser sig. Känns litet “gungigt" (igen) men man måste ta ordentligt hopp ibland.

Anne-Marie said...

Anna: Eftersom jag inte bott och arbetat tillräckligt i endera landet tror jag att det kan bli mycket knepigt med pengar när jag blir äldre. Min filosofi är att troligen kommer pensionssystemen att braka ihop både i USA och i Sverige och omskapas. Det har jag trott sedan jag var rätt ung faktiskt. Och i USA håller Social Security (USAs motsvarighet till Sverige allmänna pension) att faktiskt braka ihop. Kramar!

Anonymous said...

Ja, vilket krångel detta är. Ska snart ta tag i min pension och det ska bli intressant att se hur det går,eller kanske mer jobbigt. Hatar denna byråkrati och olika svar från den ena och den andra.
Skönt om det ordnar upp sej för dej!

Anne-Marie said...

Lena: Jag är ju egentligen “för ung" för att kunna ta ut pengar utan att bli “straffad" men jag har känt en längre tid att jag vill komma åt mina pengar som jag själv satte in på denna privata pensionsförsäkring. Mycket pappersarbete men har man immigrerat till USA är man härdad. :)

Anonymous said...

Hej, jag har foljt din blogg lange men ar forsta gangen jag kommenterar da jag vet att du har mycket kunskap. Jag ar ocksa boende i USA och undrar over det har med att deklarera har och svensk pension. Jag har den allmanna pensionen och tjanstepension (dock +30 ar till jag kan ta ut dom) men inget privat pensionsparande. Ar det bara om man har privat sparande man behover deklarera det? Den allmanna pensionen och tjanstepensionen behover man inte ta upp? Tacksam for svar och tack for en mycket bra blogg!

Anne-Marie said...

Anonym: Tack för din kommentar och för att du följer min blogg!
Kan du skicka ett email så kan jag svara på det? Det är litet lättare eftersom jag nog måste skriva litet längre för att “reda ut" vad som gäller.
Min adress är: attboiusa@yahoo.com