Thursday, June 30, 2016

Aj!

Jag har inte slutat blogga eller slutat svara på kommentarer men min högra axel/skuldra har inte varit rolig de senaste 2-3 dagarna. Något hände i tisdags kväll som gjorde att jag har haft en otrolig smärta och till och med varit tvungen att stanna hemma från jobbet ett par dagar. Och nu när jag är tillfälligt anställd tills vidare får jag inte ens betalt om jag stannar hemma vilket givetvis känns i plånboken.

Jag vet inte vad som hände i tisdags men axeln har varit överansträngd en tid och det kanske var en tokig rörelse som utlöste det hela. De senaste två nätterna har tillbringats mest i en stol eftersom jag inte har kunnat ligga ner som vanligt.

Jag har svårt att sitta vid datorn men ville skriva ett livstecken och jag svarar på kommentarer om några dagar.

På återhörande!

Saturday, June 25, 2016

Midsommardagstankar

Det var visst midsommarafton igår även om jag inte alls brydde mig om det. :) Tror att den nyheten överskuggades av Brexitnyheten som säkert slog ner som en bomb för en del. Nu vill en del engelsmän ha en ny omröstning eftersom de tyckte att valdeltagande var för lågt. Denna omröstning kommer givetvis att få stora effekter för alla utlänningar som bor och lever i UK och det verkar som om ingen riktigt vet exakt hur det kan komma att bli framöver.

Jag minns folkomröstningen vi hade i Sverige om EU och om vi skulle gå med eller inte. Eftersom jag fortfarande bodde i Sverige var det enkelt att rösta och jag skall erkänna att jag röstade nej. Det finns givetvis fördelar med EU men det finns också många nackdelar med denna stora, dyra överstatliga union. Det skall bli intressant att se om denna “rörelse“ sprider sig till andra länder inom Europa och fler länder begär utträde. Jag tycker man såg i Sverige i höstas när jag var där att frustrationen var rätt så stor hos svenska politiker att andra EU-länder inte tog sitt ansvar och tog emot fler flyktingar. Så nog finns det stora brister inom EU.

Tidigare i veckan röstade man i Sverige igenom en hårdare lag för asylsökande/flyktingar som vill komma till Sverige. Jag var inte alls förvånad att denna tillfälliga lag röstades igenom med så stor majoritet.

En “bieffekt“ av denna lag - som kanske inte så många uppmärksammat ännu - är att till exempel hemvändande svenskar som har en utländsk make/maka kommer att få mycket hårdare försörjningsplikt för sin partner än vad som hittills varit. I USA har man denna försörjningsplikt och immigrerar man genom familjemedlemmar måste den amerikanska partnern kunna visa att de kan försörja sin make/maka under lång tid och till och med efter en skilsmässa. Michael fick fylla i en blankett som bara rörde detta och har man inte tillräckligt med pengar för att nå de nivåer som finns som krav måste man ha en så kallad “co-sponsor“.
Det kan nog vara bra att reglerna blir litet hårdare än vad de hittills varit i Sverige även om det givetvis blir tuffare för en del.

http://www.thelocal.se/20160614/how-changes-to-swedens-residency-laws-could-affect-expats

Trots att min axel fortfarande “trilskas“ har jag varit "duktig" ;) och dammsugit och tvättat min bil idag och igår drog jag upp en del ogräs. Man måste göra sådant tidigt på morgonen så jag har varit uppe tidigt båda dagarna trots att jag har varit ledig. Skolan har ju fredagsstängt under sommaren.

Nu på eftermiddagen tog jag en fin promenad i skogen kring skolan och såg massor med fjärilar som drogs till vissa blommor. Eftersom vi hade en del regn för en vecka sedan finns det fortfarande en hel del blommor i skogen (rätt ovanligt så sent på sommaren) och jag plockade faktiskt några blommor som jag tog med mig hem.
Nu till veckan skall hettan tyvärr slå till igen så då kommer nog allt att blomma över och det blir mera brunaktigt i skogen.









Även om jag inte firat midsommar hoppas jag att ni haft en fin midsommarhelg!

Tuesday, June 21, 2016

Att vinna på lotteri

I USA finns ett nationellt lotteri som heter Mega Millions. Potten var uppe i 333 miljoner dollar för dragningen i kväll så jag slog till och köpte en lott med flera nummerkombinationer. En rad med nummer kostar $1 och jag betalade för fem rader.
Så här spelar man Mega Millions "Players may pick six numbers from two separate pools of numbers - five different numbers from 1 to 75 and one number from 1 to 15 - or select Easy Pick. You win the jackpot by matching all six winning numbers in a drawing."

Eftersom potten var uppe i en så stor summa var det många som spelade men det verkar som om ingen vann den stora vinsten eftersom potten nu har gått upp till $363 miljoner. Jag vann $1! ;)

Lotterier har aldrig varit något som tycks ha legat för mig med tanke på turen. Har aldrig vunnit några stora priser utan bara små vinster de få gånger jag vunnit.
Michael och jag spelade på enarmade banditer vid ett par tillfällen i Lake Tahoe och i Reno men inte heller där vann vi.
Det är märkligt att vissa personer alltid tycks vinna medan andra nästan aldrig vinner. Brukar ni som läser vinna?

Jag skriver litet kortare inlägg eftersom jag fortfarande har en del besvär med mina muskler i ena armen och axeln. Eftersom jag har ett jobb som innebär att jag sitter vid en dator är det svårt att vila så mycket som behövs.

Värmen har återvänt och just nu har jag alla fönster öppna med fläktar som är igång för att få in den svalare kvällsluften.

De här söta nejlikorna växer utanför "min" skolbyggnad och lyser upp. :)


Saturday, June 18, 2016

Junisnö och svenskt sommarväder

Efter snart 20 år här i Kalifornien med mycket varmare somrar än vad Sverige oftast har, har jag vant mig vid många månader med riktigt varmt väder. Fortfarande tycker jag att det ofta är för varmt och de senaste åren har det blivit märkbart varmare jämfört med hur det var när jag först kom hit. Då blev det sällan varmare än +30 medan det nu ofta går upp över den temperaturen och blir obehagligt varmt.

Därför har jag inte alls haft något emot det mer svenska sommarvädret vi haft de senaste dagarna. Det har varit kyligt och regnat en hel del. Idag skingrades dock molnen och solen kom fram och nu skall det bli varmare igen.

Jag åkte iväg för att tanka min bil och såg att berget till och med fått en del snö. Det är ovanligt att det blir så kyligt i juni att det snöar uppe på berget. Men det såg vitt och vackert ut mot den blå himlen. :)

Jag gillar att kunna ha litet mer kläder på mig än vad jag kan ha när det blir +35. Jag minns fortfarande att det var litet konstigt att alltid ha t-shirt och shorts på Hawaii där det aldrig blev kallt. I fredags när jag var inne i Mt Shasta för att handla hade jag till och med på mig min läderjacka utan att vara för varm.

Tänk att det är sommarsolståndet (summer solstice) den kommande veckan. Eller som man säger i USA “First Day of Summer“ vilket givetvis inte stämmer eftersom vi haft sommar ett bra tag.

Och i Sverige firar man midsommar om en vecka. Dagen som kanske egentligen borde ha blivit Sveriges nationaldag. :)

Här är det kolsvart vid 21.30/22-tiden medan nätterna aldrig blir riktigt mörka i Sverige. Jag minns att jag fick en viss panik när midsommar var förbi och man visste att det bara skulle bli mörkare. Numera tänker jag knappt på att det vänder.

Berget med nysnö i juni.

Tuesday, June 14, 2016

Ett paket från Amazon

Skönt att höra i kommentarerna på mitt förra inlägg att jag inte är den enda som blivit tillsagd när man fotat. Skyltar med information verkar ju vara en bra lösning för båda parter tycker jag. På så sätt undviker man missförstånd och kör med “raka puckar“. Det har dock inte Walmart.

När Michael och jag började handla hos Amazon.com hade de i stort sett bara böcker. Nu har Amazon blivit ett varuhus på nätet där man kan köpa nästan vad som helst.

Alldeles nyligen hade jag beställt några saker och gick min vana trogen in på deras hemsida för att se när det beräknades anlända. Oftast brukar de skicka till min postbox med USPS (vanliga posten) men den här gången stod det Ontrac vilket var ett helt nytt företag för mig. Jag hade varit tvungen att få det skickat till min gatuadress av någon anledning och då använder sig tydligen Amazon av Ontrac ibland.

Eftersom jag aldrig hade hört talas om Ontrac ville jag se vad det var för slags företag och kom in på Yelp.com - en sajt med recensioner av olika företag - och läste till min förskräckelse att i stort sett alla som recenserade där inte hade fått sina paket eller de hade blivit ordentligt försenade. http://www.yelp.com/biz/ontrac-commerce
Någon från Ontrac hade skrivit svar och även uppgett sin email adress. Vad bra tyckte jag, då skriver jag till henne för att få veta litet mer om deras rutiner. Detta var efter att ha försökt ringa och inte kommit fram till någon trots att jag väntat i telefonen runt 45 minuter.

Dagen därpå hade jag fått ett svar från en person inom företaget som verkade vara tillmötesgående och ville hjälpa till. Jag ville veta om jag behövde skriva under när paketet levererades vilket jag inte skulle behöva. Jag gillar verkligen att man kan följa en försändelse och se var den befinner sig. Helt plötsligt verkade paketet ha “fastnat“ i Sacramento och jag var i emailkontakt med kvinnan hos Ontrac som verkligen var mån om att jag skulle få mitt paket utan att bli lika missnöjd som andra verkade ha blivit.

Paketet blev en dag försenat och jag tror att det skulle ha blivit ytterligare fördröjningar om jag inte haft hjälp av min kontakt hos Ontrac. Men helt plötsligt klockan 21.45 knackade det på dörren. Jag råkade vara i badrummet just då så kunde inte öppna dörren och jag öppnar heller inte dörren så sent på kvällen om jag inte vet att någon jag känner kommer. Jag kikade ut genom persiennen och såg en litet större bil utan något namn men när den åkt stod paketet utanför dörren. Litet lustigt att de har personer som levererar så sent på kvällen. Kanske jag fick en specialleverans. ;)

Några överansträngda muskler i ena axeln och armen gör att jag inte kan vara inne på datorn lika mycket som jag brukar vara hemma så jag kanske ligger litet lågt med bloggvärlden under några dagar framöver.

De här söta blommorna växer utanför "min" skolbyggnad. Vet tyvärr inte vad de heter.



Dessa växer i skogen och liknar hundkäx tycker jag.

Sunday, June 12, 2016

Här får man inte ta foton

Hårklippningen gick bra och det blev inga Sheldonincidenter. :) Skönt att ha litet kortare hår. Jag klipper mig inte särskilt ofta men har man litet längre hår brukar det gå bra. Luggen klipper jag flera gånger mellan mina besök hos frisören - annars skulle jag se ut som en Old English Sheepdog. ;) De är härliga men har sin päls över ögonen.


Bilden lånad från Wikipedia - By Photo taken by Harald Urnes, Norway (Harald Urnes, Norway) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Eftersom det svalare vädret höll i sig (idag var det dock varmare igen) passade jag på att åka till Yreka igår för att handla litet där affärerna är billigare jämfört med affärerna i Weed och Mt Shasta. Jag åker "bakvägen" i stället för I-5 eftersom jag tycker om den litet lugnare takten och dessutom är det vackrare. Ytterligare ett plus är att det är få bilar vilket jag gillar.

Min första anhalt var toaletten hos JC Penney. :) Jag uppskattar verkligen att kunna använda en toalett utan att behöva betala. En sådan stor skillnad mot Sverige där i stort sett alla toalettbesök tycks kosta pengar. Under mitt Sverigebesök i höstas besökte jag toaletten hos Åhléns i Stockholm några gånger och det var 10 kronor varje gång. Utom en gång då en dam före mig i kön smet in när en person kom ut genom spärren. Och jag var inte sämre utan hängde på. ;) Förhoppningsvis har Åhléns inga spioner ute på nätet. :)


Nästa anhalt var The Dollar Tree/Store där i stort sett allt kostar en dollar. Den här typen affärer har en stor kundkrets numera eftersom så många amerikaner har det kärvt ekonomiskt. Jag läste senast idag att det program med så kallade "food stamps," som ges till de som har det dåligt ekonomiskt, har legat nere för många under flera dagar. Det betyder att människor inte kan handla mat.

Eftersom jag "gick i skola" hos Michael och hans tänkande att ha litet "preparedness" inför eventuella situationer där man kanske inte enkelt kan handla mat har jag under många år haft en del extra mat som ris, bönor, linser, en del konserver osv. Alltså mat som inte kräver kylskåp eller frys. Jag gick igenom mitt lager häromdagen och det var en del som blivit gammalt. Eftersom den här maten bara skulle ätas i en krissituation bryr jag mig inte så mycket om att den inte har samma höga kvalitet som maten jag annars äter så The Dollar Tree/Store var perfekt för detta inköp. Det blev litet ris, grönsaks- och fiskkonserver.


Jag har mitt lilla matlager i en hink.


Egentligen tycker jag inte särskilt bra om Walmart men vad gör man när det är den enda större affären som vi har inom ett rimligt avstånd. Jag brukar handla toalettpapper, plastpåsar för matförvaring, smör (vilket är MYCKET billigare där) och goda fiskkonserver från Bar Harbor. Bar Harbor ligger i Maine och har mycket hög kvalitet på sina varor.

Jag hade tagit en del foton som jag hade tänkt visa här på bloggen och jag var vid de ekologiska bananerna, som var riktigt billiga, när en storvuxen, barsk man sade "You cannot take pictures in here." Jag undrade om det var emot lagen att ta foton på bananer och fick till svar att man inte får fota hos Walmart.
Jag gick därifrån och kände mig irriterad över hur han tilltalade mig. När jag kom hem "googlade" jag eftersom jag ville se om det faktiskt stämde. Det gör det tyvärr. Walmart har fotoförbud i sina affärer och till och med utanför affärerna så jag bryr mig inte om att lägga ut bilderna. Det skulle inte alls förvåna mig om de har spioner ute på nätet.

Detta är andra gången jag har blivit tillsagd att jag inte kan fotografera. Det första tillfället var utanför kontoret för Social Security i Yreka för ett par år sedan där en vakt sade till mig. Han hade helt fel och man kan visst fotografera den typen byggnader från utsidan. Nu vet jag det och skulle inte lägga ner kameran om jag fick en tillsägelse igen utanför en sådan byggnad. Man måste vara påläst och kanske till och med ha utskrifter med sig för att visa de som tror att de vet men som faktiskt inte vet.

Seinfeld har en härlig episod som heter "The soup Nazi" där en barsk och kärv man säljer soppor som tydligen är mycket goda. Men man måste bete sig på ett visst sätt, annars får man ingen soppa. Så kände jag mig hos Walmart igår!

Thursday, June 9, 2016

Det känns som fredag

Äntligen har det blivit litet svalare och jag kunde sova bättre. Nu blir det ett par dagar med litet svalare väder så det är bara att tacka och ta emot. Inget långvarigt dock eftersom det ju är sommar i Kalifornien.

Skolan har haft stängt på fredagarna de senaste somrarna och det är samma sak även i år. Har haft en fredagskänsla hela dagen även om det bara är torsdag här fortfarande. :)

De som är heltidsanställda har återigen fått valet att arbeta antingen 8, 9 eller 10 timmar per dag. Jobbar man inte 10 timmar får man ta semester så att man uppfyller sina 40 timmar/vecka. Här får man absolut ingenting gratis. Jag jobbar fler timmar per dag nu, på grund av de kortare arbetsveckorna, men fortfarande bara deltid.

Det kan vara skönt under sommaren att ha en litet längre helg även om jag inte har något direkt inplanerat nu till helgen. Eventuellt åker jag till Walmart i Yreka eftersom det kommer att vara litet svalare. Har man ingen luftkonditionering i bilen får man anpassa sitt åkande efter hur vädret är.

I morgon har jag en tid hos frissan - eller frisören kanske eftersom det är en man. Det var ett bra tag sedan jag klippte håret så det är verkligen dags nu. Har gått till honom under rätt många år nu och tycker att han gör ett helt okej jobb. Bra att kunna göra det på sin lediga dag.

Förhoppningsvis går det bättre än för Sheldon. ;)



De senaste dagarna har jag inte kunnat gå ut och gå på grund av hettan men idag tog jag en sväng på eftermiddagen. Det blommade fint i många trädgårdar så jag passade på att fota litet.

Kärt barn har många namn - Torch Lily, Red Hot Poker och Tritoma. Eller Kniphofia uvaria. Tycker de är fina och litet ovanliga.





En intressant svamp som växte på ett träd.

Tuesday, June 7, 2016

437 blixtnedslag på två timmar

I söndags kväll kunde man börja undra om världens undergång var nära. På kvällen drog det in ett åskoväder och runt klockan nio på kvällen satte det igång att blixtra och åska utan like. Jag har aldrig sett något liknande under mina 19 år här. Min chef hade varit på väg hem (hon bor också i Weed) i sin bil och hon är verkligen ingen person som tror på övernaturliga saker men till och med hon tyckte att det var ett mycket konstigt åskoväder. Hon använde till och med uttrycket “an otherworldly experience.“

Det var inte bara en blixt då och då utan det var som en kanonad som oupphörligt lyste upp himlen under ett par timmar. Jag stod vid ett av mina fönster på övervåningen och tittade på detta skådespel. När jag växte upp var mina föräldrar alltid noga med att dra ut kontakter under åskoväder så det har jag fortsatt att göra. Jag drog ut min elkontakt till datorn men då jag har en laptop gick jag in litet snabbt ibland för att titta på väderkartan som visade en “cell“ som låg precis till väster om Mt Shasta och Weed. Den var röd, orange och gul vilket innebär ett allvarligt oväder. Efter ett tag började det regna vilket kändes mycket bra. Att ha så många blixtar utan regn kan bara innebära en sak - bränder.

När det hade börjat lugna ner sig litet gick jag in på en kanal som sänder brandkårens “live broadcast“ och visst hade några bränder startat. Efter en stund hörde jag inte mycket på kanalen och det var dags att gå och lägga sig.

Dagen därpå läste jag i en av våra tidningar att det hade varit 437 blixtnedslag under ca 2 timmar! Att inte fler bränder satte igång kanske berodde på regnet. Jag hittade en intressant artikel och karta som visade alla blixtnedslag.

http://www.siskiyoudaily.com/article/20160606/NEWS/160609808


Bilden lånad från US National Weather Service Medford Oregon https://www.facebook.com/NWSMedford/

Jag vet faktiskt inte om jag varit med om ett sådant här åskoväder tidigare någonstans. Och det var något kusligt över det hela. Domedagsstämning. Litet svalare blev det under natten eftersom det regnade men igår natt var det varmt igen. Min nattsömn har helt klart blivit litet lidande de senaste dagarna.

Här är “cellen“ som låg till väster om oss. Mycket underlig koncentration av detta oväder just över oss.


Bilden lånad från The Weather Channel.

Himlen var vacker och litet dramatisk innan ovädret satte igång.





Nu hoppas vi på litet svalare väder. Jag behöver sova! :)

Sunday, June 5, 2016

Att anpassa sin tillvaro efter hettan

Det blev inte fullt så hett igår som de hade varnat för och det berodde mest på alla moln som drog in. Min termomter visade ca +32 på eftermiddagen. Molnen gjorde dock att det aldrig riktigt svalnade på natten. De blev som en filt som höll inne värmen. Att temperaturen ligger runt +20 hela natten är mycket ovanligt hos oss. Ingen nedkylning alltså av lägenheten den gångna natten.
De har förlängt värmeböljan till klockan 20 i morgon måndag så det är bara att härda ut så gott det går. Och det är varmare idag och kommer att bli ännu varmare i morgon.

När det blir riktigt varmt måste man vara inställd på att anpassa sin tillvaro efter hettan. Jag håller mig mest inomhus och är utomhus bara om jag måste. Går jag ut har jag alltid en solhatt och försöker hålla mig i skuggan. Vatten är A och O om man skall vara hemifrån några timmar.

Att vara ute och åka i en bil som inte har luftkonditionering vill jag helst inte när det blir så här varmt så igår satte jag väckarklockan på ringning vid halvsjutiden för att kunna vara inne i Mt Shasta så tidigt som möjligt för att kunna handla mat. Jag var där runt 8.15 och hemma igen vid 9.30. :)
Att handla så tidigt på morgonen är en helt annan upplevelse än om man handlar senare på dagen. Det är få kunder och de flesta som är i affären verkar vara de som jobbar där. Kanske idé att göra detta fler gånger under sommaren. :)

Ofta blir det att jag stannar uppe senare på kvällen för att bostaden skall ha blivit litet svalare och skall man upp tidigt dagen därpå så kan det bli litet sömnigt. Vi får se om det kan svalna mer i kväll. Hoppas det.

I morgon är det Sveriges nationaldag som ju numera är en röd dag och helgdag. Eftersom jag inte bodde i Sverige när det blev national- och helgdag vet jag inte riktigt hur man firar numera. Minns bara en sommar när jag var i Sverige i början av juni och att det var litet "tafatt" med firandet. Kanske det har blivit mer "ordning" på det nu? :) Ni som bor där, vad gör ni?

Man kan nog med säkerhet säga att man i Sverige inte kommer upp i Norges nivå på nationaldagsfirande. Såg den här litet småroliga videon från TheLocal.se om skillnaderna.



Jag har alltid framme min lilla svenska flagga i trä och i morgon tittar jag litet extra på den. :)

Thursday, June 2, 2016

HEAT ADVISORY IN EFFECT FROM 2 PM SATURDAY TO 11 PM PDT SUNDAY

De är väldigt precisa med tidsangivelser våra amerikanska metorologer som utfärdar olika "advisories" och "warnings". :) Rubriken tog jag från den "Heat Advisory" som utfärdats för Central Siskiyou County (där bland annat Weed ligger) för den instundande helgen.

Det skall bli VARMT under helgen med rekordvärme på många håll. Man talar om runt +35-40 vilket är mycket ovanligt så här tidigt i juni. Och som jag nämnt tidigare på bloggen har inte särskilt många luftkonditionering i det här området (inklusive bloggerskan) eftersom det oftast blir rätt svalt under nätterna. Nu kommer det nog inte att svalna särskilt mycket under helgen.

Att befinna sig utomhus är inte ens att tänka på när det blir så varmt. Då är det mycket behagligare att vara inomhus även om det självklart blir mycket varmt även där. Jag har mitt "system" med öppna fönster under nätterna som jag sedan stänger på morgonen. Det brukar hålla sig relativt svalt fram till på eftermiddagen men det är när det är litet mer "normalvarmt".

Jag pratade med R när han var på besök under helgen och både han och jag konstaterade att när vi båda kom till Mt Shasta-området (oberoende av varandra) i slutet av 90-talet var det mycket sällsynt att det blev varmare än +30 under hela sommaren. Det var varmt men det blev aldrig farligt eller obehagligt varmt. Och nätterna var mycket svalare än vad de är nu.
Skolan ligger på nära håll så vem vet, kanske jag går dit till vårt luftkonditionerade kontor. :)

Vårterminen var slut i och med förra veckan och nästa vecka sätter vår "summer session" igång. Ett inslag som vi haft de senaste åren är att Santa Clara Vanguard Drum and Bugle Corps kommer till vårt campus och övar under ett par veckor. Som avslutning brukar de ha en konsert som är gratis för oss som bor här. Jag gick dit för ett par år sedan och de var väldigt duktiga. Medan jag skriver detta hör jag trumvirvlar med en som håller takten alldeles i närheten av min bostad. Det blir att lyssna på trummor och blåsinstrument från tidiga morgonen till sena kvällen under ytterligare litet drygt en vecka. :)

Här är ett litet smakprov som är några år gammalt. De är duktiga tycker jag.