Thursday, March 31, 2016

Spagettiträd

Det där att luras den 1:a april verkar vara en mycket gammal tradition i många länder. Man tror att aprilskämtandet kom redan på 1600-talet till Sverige och att man då lurade någon att gå dumma ärenden.

Jag minns att man lurades en del i skolan när jag var barn och att man fick vara litet extra vaksam just den dagen. Det kanske man inte alls gör numera.

Det finns en del aprilskämt som blivit litet extra uppmärksammade och som fortfarande finns med på olika listor över skämt som lyckats.
1957 sände BBC ett TV-inslag från Schweiz om att man hade en mycket bra spagettiskörd. Det ovanliga var att man skördade spagetti från träd. :) Tydligen lyckads man lura många på den tiden med det här inslaget.



En svensk klassiker som fortfarande finns med i dessa topplistor var när Kjell Stensson i svensk TV 1962 visade hur man kunde få färg-TV genom att trä en nylonstrumpa över TVn. Färg-TV kom inte förrän 1970 i Sverige. Jag minns mycket väl de svartvita sändningarna som bara fanns under några timmar varje kväll.



BBC lyckades återigen 2008 lura många med en video som visade flygande pingviner. De flög från kylan i Antarktis till värmen i Sydamerika. :)



Här på USAs västkust har det inte blivit 1:a april ännu men tydligen har skämten redan börjat komma i Sverige. Lena Philipsson skall bli landshövding i Jönköpings län och kronprinsessparet lägger till namnet Kent för sin nyfödde son. Jag tycker nog att spagettiträden och nylonstrumpan över TVn höll litet högre kvalitet. :)

När jag var inne hos YouTube såg jag också en video som var rätt rolig med små snuttar där man visade olika svenska meteorologer under 1950-90-talen. Minns ni Åsa Bodén? ;) Och nog stod John Pohlman i en klass för sig.
Har ni tänkt på att de allra flesta svenska meteorologer är mycket allvarliga när de presenterar vädret. Är det så trist kanske? ;)



Vore kul om de kunde släppa loss litet som många meteorologer gör i USA.

Tuesday, March 29, 2016

Blommigt

Nej, nu tar vi och lämnar påsken för i år tycker jag. Har sett tillräckligt med godis, ägg och påskkärringar. :)

Tanken var att jag skulle skriva ett litet mer "djuplodande" inlägg men efter den gångna natten finns inte riktigt energin. Mina grannar hade varit bortresta ett par veckor men igår kväll/natt kom de hem igen och det var ingen lugn natt för mig. Talade faktiskt med min hyresvärd idag och bara berättade för henne att det här unga paret inte riktigt tycks förstå att andra människor vill sova på natten. Min hyresvärd hade bett mig hålla henne informerad om vad som händer här så då tänkte jag att jag hade en öppning att berätta. Vi får se vad som händer.

Därför blir det ett litet "enklare" inlägg idag med blommig anknytning. Våren har inte kommit så långt här i nordligaste Kalifornien men nu till veckan skall det bli bra mycket varmare. Kanske uppemot +20 till och med.

Krokusarna har redan blommat över så dessa bilder är från ett par veckor tillbaka. I trädgården i Enebyberg blev våra krokusar oftast uppätna av de många rådjur som passerade genom den men här verkar de ha fått vara i fred.



De här vackra blommorna finns på en del av träden i Weed. Eftersom jag är dålig på namn vet jag faktiskt inte vilket träd det är. Någon annan kanske vet. :)



Denna julstjärna fick jag innan jul. Den står inomhus och är fortfarande riktigt fin så får stå kvar.


Som jag tidigare skrivit om har en hel del av mina saker några år på nacken. De påslakan jag har här är faktiskt sådana jag tog med mig från Sverige och det ena har blivit tunt på några ställen. Först funderade jag på att laga och lappa men insåg att utan symaskin skulle det bli svårt. Så jag "slog till" och köpte ett påslakan samt örngott från en nätbutik som heter Etsy.com. Där säljs det nytt och begagnat och de som tillverkar olika slags saker (konst, smycken osv) säljer ofta hos Etsy. Det var första gången jag handlade där men hittade som sagt ett påslakan som troligen kommer från Europa eftersom det har tvättanvisningar med gradtal i celsius. Har nu invigt detta och känner mig riktigt nöjd med mitt nya lakan.


Och till sist tycker jag att denna låt kan passa. Härliga Blommig falukorv med Hasse Alfredsson.

Saturday, March 26, 2016

Påskafton utan påsk

Idag lär man äta 6 miljoner ägg i timmen! i Sverige. Det är ju påskafton med allt vad det innebär ifråga om påskmat. Här i USA är det en vanlig lördag och bara söndagen kallas Easter Sunday. Vi är litet mer återhållsamma i USA jämfört med Sverige när det handlar om påsk och påskfirande. :)

Mig spelar det ingen roll eftersom jag egentligen inte firar helger men visst kan minnen från "svunna dagar" komma när man ser påskris, påskägg och ännu mera lösgodis ;) hos svenskarna här i USA.

Häromdagen hade någon i en av FB-grupperna frågat hur man förklarar påskkärringar för amerikaner. Jag tycker det verkar vara i stort sett samma sak som vid amerikanska Halloween, det vill säga man klär ut sig och tigger godis. Mina minnen av skärtorsdagen var att jag och min bästa vän klädde ut oss till påskkärringar och gick runt i grannskapet i Enebyberg och fick litet godis från grannarna.

På påskaftonen kom min farmor för det mesta och då blev det litet extra festligt med påskmiddag. Jag minns att min mamma brukade laga crepes med olika goda fyllningar. Självklart åt vi ägg och troligen även rökt lax. Vi brukade sitta i matrummet där det dukades litet extra fint med gult och grönt. :)

Som liten flicka hade jag en hel del påskpynt i mitt flickrum så som påskkärringar, ägg, kycklingar och påskris med olika prydnadssaker. Just påskris med fjädrar verkar vara något som många svenskar har svårt att kunna hitta här i USA medan det väl finns i överflöd i Sverige. Minns haven av påskris och fjädrar i vackra färger som lyste på Hötorget i Stockholm.

Här i USA har man ibland så kallade "egg hunts" när man gömmer antingen riktiga (hårdkokta) ägg som målats och dekorerats eller "konstgjorda" ägg som fyllts med choklad eller annat godis. Jag har något svagt minne av att mina föräldrar hade gömt en påskhare (gjord av choklad) någonstans i villan.

Påskharen eller Easter Bunny är något man ofta ser i USA kring påsken. Påskharen kom ursprungligen från Tyskland och hade med sig ägg. En liten filmsnutt med många söta påskharar.



Även om jag inte firar påsk "slog jag till" med en lunchsmörgås med skivat, hårdkokt ägg och Kalles Kaviar. :) Jag har litet Kalles just nu tack vare en snäll kompis utanför Portland. Tack A!


Har ni ätit ägg och annan påskmat? Målat ägg?

Önskar alla en Glad Påsk!

Wednesday, March 23, 2016

Anslagstavlan och bibblan

Just nu tycks utlandssvenskarna ha drabbats av någon slags godis"epidemi". :) Dagligen läggs det ut bilder på Facebook av kilovis med lösgodis som man har fått eller som man har köpt. Jag fattar fortfarande inte vad det är som är så speciellt med svenskt lösgodis. Har någon läst innehållsförteckningen? ;)

Nyligen hittade jag en grupp hos Facebook som heter Saker vi aldrig glömmer och som visar bilder med hög nostalgifaktor. De hade startat ytterligare en grupp som heter Allt möjligt där man visar bilder på, just det, allt möjligt.

Jag hade helt glömt att Sveriges Television har (tror fortfarande att det finns) programmet Anslagstavlan men mindes givetvis den lilla truddelutten när jag hörde den. Det lär finnas två varianter - en där lapparna blåser bort och en där killen nyser. Festligt vad en kort melodislinga kan göra att man minns. Anslagstavlan används av svenska myndigheter och ideella organisationer för att sprida samhällsinformation. Är det någon som fortfarande tittar på det här programmet?





En bild som fanns hos Allt möjligt-gruppen var den här



Minns ni när man gick till biblioteket och fick stämplat i låneböckerna? :) Och så var det den där speciella doften som fanns hos böckerna även när man läste dem. Hela biblioteket hade den sortens doft vad jag minns. Dofter kan verkligen dra fram minnen.

Den här veckan är det påskveckan vilket till största delen går spårlöst förbi i USA. Påsktraditioner tycks också vara något som många utlandssvenskar saknar eftersom det, förutom alla godisbilder hos Facebook, har varit många som visat bilder på påskris och äggkoppar. Någon ställde också frågan hur man förklarar påskkärringar för amerikaner. Jag skrev som svar att man väl kan jämställa att klä ut sig till påskkärring med att klä ut sig till Halloween. Barn tigger godis både till påsk och Halloween. Amerikaner klarar av att fira Halloween medan svenskarna definitivt klarar påsken bättre. :)
Idag är det dymmelonsdagen - inget jag någonsin firat eller uppmärksammat utan de viktiga dagarna - för att klä ut sig och äta god mat - var skärtorsdagen och påskafton när jag växte upp. Som en god vän, som kan detta med kyrkliga dagar kring påsken (tack M! :)) var det helt fel med askonsdagen som skrev tidigare. Har nu korrigerat detta till dymmelonsdagen. Mycket slarvigt av mig och tur att man har folk omkring sig som påpekar fel. :)

Vad skall ni hitta på till påsk?

Monday, March 21, 2016

Illusionen av att kunna välja

Presidentvalet i USA kommer först i november men redan pågår valkampanjen för fullt. Det är en mycket lång valkampanj här i USA och jag är redan trött på allt tjafsande och alla personangrepp som de olika kandidaterna ägnar sig åt. Så här skriver Wikipedia om det som pågår just nu. Enklast att citera eftersom jag inte alls vet vad man kallar detta på svenska. "The series of presidential primary elections and caucuses is taking place between February 1 and June 14, 2016, staggered among the 50 states, the District of Columbia and U.S. territories. This nominating process is also an indirect election, where voters cast ballots for a slate of delegates to a political party's nominating convention, who then in turn elect their party's presidential nominee."

Den kanal som verkar sända mest från de olika "primary elections" är Fox News och där har man sett Bernie Sanders, Hillary Clinton, Donald Trump, Ted Cruz med flera debattera och ge varandra kängor. Jag har bara tittat minimalt hittills.

Om man tror att man kan välja vad som serveras via TV, tidningar, andra mediakanaler misstar man sig ordentligt. Här i USA äger 6 företag 90% all media! Ja, ni läste rätt. Hur många valmöjligheter har man då egentligen? Den här bilden visar rätt klart hur det står till och jag tycker den är väldigt talande. Den har några år på nacken så det finns några förändringar men att det bara är 6 jätteföretag som äger all media stämmer fortfarande: Comcast, The Walt Disney Company, News Corporation, Time Warner, Viacom och CBS Corporation. 1983 var det 50 företag i USA i alla fall som ägde det vi matas med varje dag. https://en.wikipedia.org/wiki/Media_cross-ownership_in_the_United_States
Det går bra att klicka på bilden så att den blir större.


Bilden lånad från nätet - här kan man se hela bilden hos FrugalDad.com - http://www.frugaldad.com/media-consolidation-infographic/

Sverige är inte mycket bättre där det är 4 jättar som äger 70% av media: Bonnier, Mittmedia/Schibsted, Stampen och Gota Media. http://www.etc.se/kultur-noje/fyra-jattar-ager-70-procent-av-medie-sverige
Självklart blir det så att det man skriver och talar om är kontrollerat och styrt. Det säger sig ju själv att dessa jättekoncerner har enorma ekonomiska intressen i det som förs ut.
Den gångna helgen var det en cyberattack mot stora nyhetssajter i Sverige och där ser man att om de faller, ja då faller mycket av informationsflödet.

Jag tycker att det känns självklart att även följa en hel del "alternativa" hemsidor så att man förhoppningsvis kan få en litet bredare bild av vad som händer i vår värld.

Minns ni gruppen Toto? De hade jättehits som "Rosanna" och Africa. De spelar fortfarande och texten till låten 21st Century Blues passar rätt bra till det här inlägget. Vad kan vi egentligen tro på? http://www.azlyrics.com/lyrics/toto/21stcenturyblues.html

Friday, March 18, 2016

Svensk dansbandsmusik och country & western

Det här inlägget kommer att handla om musik jag INTE tycker om ;) men som miljontals människor älskar och lyssnar på.

Jag fick ett par tips av bloggvänner om en musikvideo med Gretchen Wilson - "Redneck Woman" - i mitt förra inlägg som bland annat handlade om rednecks. Det är en riktig country & western-låt och just den musikstilen är mycket stor i USA.



Countrymusiken har en lång historia ända tillbaka till 1920-talet i södra USA och har sedan utvecklats till olika stilar. Singing cowboys & Western, hillbilly boogie, bluegrass, honky tonk, rockabilly, country soul, country pop & rock, truck driving country är några stilar.

Kända countryartister som de flesta av oss hört är Johnny Cash, Willie Nelson, John Denver, Dolly Parton, Garth Brooks och Carrie Underwood. Carrie slog igenom i ett av de första American Idol-programmen (2005) och har blivit en stor stjärna under årens lopp. Hon har sålt mer än 65 miljoner skivor och vunnit sju Grammy Awards.



Vi lyssnade på mycket musik när jag växte upp. Mina föräldrar tyckte om storbandsswing/storbandsjazz och min pappa tyckte även om dansbandsmusik. Ingen musiksmak som min mamma och jag delade men vi lät honom hållas. :)

Den här musiken är dansvänlig (vilket ju namnet antyder ;)) och den låter likadan tycker jag, oavsett vilket band som spelar. Många par har säkert träffats just på dansbandsställen och jag vet att många älskar den här typen musik. För mig känns den rätt ointressant - precis som country & western.

Dansbanor i folkparker och Folkets Hus var populära på 70-talet. Litet senare uppträdde banden på hotell och båtar och då "standardiserades" dansband"soundet". Hos många ungdomar fick de litet av en "töntstämpel". :)

Visst känner ni igen de här banden - Flamingokvintetten, Ingmar Nordströms, Thorleifs, Wizex, Matz Bladhs, Vikingarna, Sten & Stanley, Lotta & Anders Engbergs orkester, Sven-Ingvars och Curt Haagers. Till och med namnen tycker jag låter lika på något sätt och inte bara musiken.

Sven-Ingvars startade redan 1956 och spelar nog fortfarande. Här kommer ett litet medley av låtar från Allsång på Skansen.



Minns ni Lotta Engberg som vann den svenska Melodifestivalen 1987 med Fyra Bugg och en Coca Cola? Sången fick döpas om till Boogaloo eftersom SvT inte fick gynna enskilda företag.



Jag är mer av en "soul kind of girl" ;) och en av de artister som jag alltid tyckt om är Michael Jackson. Här är han tillsammans med sina bröder.

Wednesday, March 16, 2016

Grannar, white trash och rednecks

Orken räckte inte riktigt till för ett inlägg igår. Det hade varit en lång dag men framför allt en lång natt. Detta på grund av att grannarna under ca 4 timmar mitt i natten packade, slamrade, tvättade och slängde igen bildörrar. De gav sig iväg vid halvtretiden på natten och jag hoppas att de stannar borta ett tag.

Jag behöll alltså min lägenhet i duplexhuset och det var bra då jag inte behövde leta bostad när jag kom tillbaka från Sverige, men de grannar som flyttade in tidigare i år går inte riktigt ihop med mig och mina vanor. Grannar i amerikanska hus skall helst vara tysta som möss ;) och det är inte det yngre par som nu bor vägg i vägg med mig. Som bekant har amerikanska hus oftast mycket dåligt isolerade väggar mellan bostäderna förutom att ha dålig isolering rent allmänt för väder och vind.

Tyvärr har det varit litet av "revolving doors" i grannbostaden och den kvinna som flyttade in efter branden fick flytta ut medan jag var i Sverige då hennes försäkringsbolag slutade betala hyran. Hon var annars den perfekta grannen. Ett yngre par flyttade in efter henne och de bodde bara ca 1 månad i lägenheten efter det att jag kom tillbaka till Weed innan de helt plötsligt flyttade ut. Och så kom då de grannar som bor där nu.

Redan första gången jag såg dem visste jag att det här skulle bli litet av en utmaning. De har inte haft hög musik och fester utan de är bara högljudda rent allmänt när de gör saker och ting på dagarna. Tydligen är de "self-employed" (har undrat litet vad de egentligen håller på med) enligt min hyresvärd och tillbringar mycket tid hemma. Eftersom kvinnan dessutom pratar högt har jag hört mycket mer än vad jag vill.

Ett par veckor var hennes bror på besök (skall tilläggas att jag faktiskt inte träffat dem utan bara sett och hört dem) och då var det mycket högljutt på gång. Broderna levde tydligen inte upp till systerns förväntningar och vid ett par tillfällen var det gräl då jag fick höra om deras familj. Alltså fortfarande utan att ha träffat grannarna. Under ett av dessa gräl sade kvinnan "You know that our neighbor will hear everything you say and think that you are white trash." Vet inte om hon var så korkad att hon inte fattade att jag hörde allt hon sade. Man tar sig för pannan - double face palm. ;)


White trash är ett uttryck som används ibland i USA när man pratar om vita (och ja, men man talar fortfarande om "raser" i USA i vissa sammanhang) som är fattiga och framför allt boendes i södra USA. Enligt Wikipedia "White trash is a derogatory American English racial slur referring to poor white people, especially in the rural South of the United States, suggesting lower social class and degraded standards of living." Jag har förstått att i alla fall grannkvinnan med broder kommer från Georgia som ligger i "the south" i USA. Jag skulle nog vilja påstå att vi också har en del områden i Siskiyou county som kunde definieras som "white trash" trots att vi inte ligger i södern.

Det är intressant med dessa uttryck som man oftast inte lär sig förrän man faktiskt flyttar till ett land. Ett annat sådant uttryck är "rednecks" som har en liknande innebörd som white trash. Från början verkar ordet komma från: "Someone who spent a lot of time on manual labour outside and so received a "red neck" from the sun." Tror nog att vi även har en del rednecks i Sikiyou county framför allt om man får tro den här listan hos Urbandictionary. ;)

  • You need one more hole punched in your card to get a freebie at the House of Tattoos.
  • You need an estimate from your barber before you get a haircut.
  • The biggest fashion risk you take is which plaid you'll wear to the 4-H Fair.
  • You have flowers planted in a bathroom appliance in your front yard.
  • You move your refrigerator and the grass underneath it has turned yellow.
  • You mow your lawn and find a car.
  • There are more than ten lawsuits currently pending against your dog.
  • You take a fishing pole to Sea World.
  • The hood and one door are a different color from the rest of your car.
  • Your boat has not left the driveway in 15 years.
  • Your front porch collapses and kills more than three dogs.
  • Your coffee table used to be a telephone cable spool.
  • Your Christmas tree is still up in February.
  • You think that potted meat on a saltine is an hors d'ouvre.
  • You hammer bottle caps into the frame of your front door to make it look nice.
  • You've totaled every car you've ever owned.
Hela listan och mer definitioner av rednecks finns här: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=redneck

När jag tog en promenad i skogen häromdagen såg jag att manzanitan blommade. Den har väldigt söta små rosa blommor tycker jag och passar verkligen i Kalifornien med dess torra klimat.

Saturday, March 12, 2016

En timme mindre

... får vi i USA i natt. Den berömda Daylight Saving Time - och det är Saving och inte Savings som många skriver - gör sitt intåg igen. Klockan 2 ställer alla stater i USA, förutom Arizona och Hawaii, fram klockan en timme. Eller som det fiffiga uttrycket som används här - spring forward, fall back. :)

Jag funderar ibland på det här med tid och att den egentligen inte är statisk och kanske ens linjär. Här ändrar vi bara på ett dygn och ger det 23 timmar i stället för 24. Och de stater som inte ställer om till sommartid, Arizona och Hawaii, de har ett dygn på 24 timmar. Och jag undrar ibland hur tidtabeller för tåg, flyg, bussar osv egentligen fungerar under just den här natten om man åker mellan staterna.

Michael och jag var inte medvetna om att Hawaii inte ställer om klockan när vi kom dit så vi ställde glatt om klockan vår första, och enda, höst på the Big Island. Relativt snabbt kom vi dock på att Hawaii har samma tid året runt.

Den kalender (gregorianska) som vi har nu har inte alltid funnits och det var först 1753 som den infördes i Sverige. Kalendern innan dess kallades den julianska kalendern. I februari 1753 tog man bort elva dagar för att kalendern skulle hamna i fas med den gregorianska. Det var litet värre än att förlora en timme som vi gör i natt. ;)

Tid är praktiskt men jag tror inte alls att den är så statisk som vi tror. Visst, solen går upp och ned och årstiderna förändras men just klockan, dagar, månader och år är nog mest ett mänskligt påhitt för att kunna hålla kontroll på tillvaron och världen. http://www.space.com/29859-the-illusion-of-time.html

En av mina favoritfilmer är The Matrix där det finns många tankar och funderingar kring vad som är sant egentligen. How deep does the rabbit hole go?



Jag tror att jag tidigare haft med den här videon om Daylight Saving Time men jag tycker den kan få komma med i år igen. Jag är inte någon förespråkare av sommartiden utan tycker man mycket väl skulle kunna ha samma tid året runt. Fram till 1980 hade man det i Sverige och det gick hur bra som helst.



Även om vi nu får sommartid i natt ser det ut så här idag i Weed. Snöblandat regn.

Wednesday, March 9, 2016

Ost och marmelad

Jag är med i ett par grupper hos Facebook för svenskar i USA där man skriver om allt mellan himmel och jord. Det kan vara frågor om visum och immigration, passfrågor, mat man saknar (svenskt lösgodis tycks vara något som man ständigt saknar), hur man kan se på svensk TV i utlandet och så vidare.

Igår tror jag att det kan ha varit den längsta tråden (flera hundra svar) någonsin med svar på en - egentligen - helt oviktig fråga. Frågan var "Har man marmelad PÅ eller UNDER osten på mackan?" Jag skrev att jag undrade varför man ens blandar ost och marmelad på en smörgås eftersom det är något jag aldrig gjort. Det verkade vara en rätt jämn fördelning mellan de som tyckte PÅ eller UNDER. En del försökte övertyga andra om att deras kombination var den rätta ;) medan andra, precis som jag, undrade varför man har denna kombination på en smörgås.

Eftersom den här tråden fick så otroligt många svar "googlade" jag litet och detta dilemma "PÅ" eller "UNDER" fanns på flera andra hemsidor. Och det verkar som om marmelad och ost är en kombination som är vanlig i matsammanhang. Tydligen har detta helt undgått mig när jag bodde i Sverige. Även i USA verkar det vara rätt vanligt om man får tro olika hemsidor.

Brukar ni som läser äta ost- och marmeladsmörgåsar? Har ni marmeladen på eller under?

Sedan jag var barn har jag vant mig vid att äta smörgåsar med ost och kaviar. Och självklart har jag kaviaren under osten. ;) En kombination som inte har med smörgåsar direkt att göra är att äta banan ihop med jordnötssmör. Det har jag till och med bloggat om :) http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/04/bananjordnotssmor.html
Har ni några roliga och trevliga kombinationer som ni gillar?

Som avslutning passar kanske Lady Marmalade med bland annat Christina Aguilera. :)

Sunday, March 6, 2016

Mycket små vampyrer

Myggor är mycket små "vampyrer". :) Och de tycks ha vissa favoriter när de väljer sitt "offer". Jag hör till de som alltid får massor med myggbett.
Innan Michael och jag flyttade till Hawaii besökte vi givetvis The Big Island för att få en känsla för platsen och jag fick så många myggbett att jag nästan blev sjuk. Minns att jag räknade till runt 70 myggbett bara på benen. Trots att vi bodde i ett tropiskt klimat med värme året runt kunde vi inte sitta ute på grund av alla myggor eftersom vi hyrde bostad och det inte fanns en så kallad "screened porched". Man måste i stort sett ha en uteplats med nät runtomkring som myggorna inte kan ta sig igenom.

För det mesta är myggor bara irriterande och inget man behöver oroa sig för men de kan också sprida olika sjukdomar. Som tur var fanns det inte några farliga sjukdomar - som sprids via myggor - på Hawaii när vi bodde där men under förra året började fall av en sjukdom som heter Denguefeber att uppträda på The Big Island. Antalet människor som insjunknat har varit 260 och den siffran har stått sig sedan ungefär en vecka. http://bigislandnow.com/2016/03/04/dengue-case-count-remains-at-260/

Denguefeber är ett virus som sprids via myggor och som ger en övergående feber och andra symptom som huvudvärk och smärtor i kroppen. Tydligen finns det ingen medicin mot denguefeber utan man uppmanas att inte bli stucken av myggor. Inte alldeles enkelt kan jag intyga om man befinner sig i Hawaii!


Kartan har några år på nacken men den visar ändå rätt bra var Denguefeber finns. Ett område som tillkommit är alltså Hawaii. Bilden lånad från Wikipedia "By n/a [Public domain], via Wikimedia Commons"

Det senaste "mygghotet" heter Zika och har fått en mycket stor uppmärksamhet de senaste veckorna. Även här är alltså myggor inblandade och man varnar folk från att resa till vissa områden, framför allt Brasilien. Jag har försökt följa nyheterna som kommit och det verkar finns alla möjliga förklaringar till vad som orsakat det nuvarande Zikautbrottet. Man har talat om myggor, bekämpningsmedel eller vaccin som kan vara orsaken till de barn som fötts med för små hjärnor.
Zikasjukdomen har varit känd sedan 1947 och är ett virus som sprids med myggor. Ofta blir de som smittats inte särskilt sjuka och en hel del personer kan ha viruset utan att bli sjuka.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/zikaviruset-sprids-pa-de-amerikanska-kontinenterna/

Troligen har de flesta hört talas om sjukdomen malaria som också sprids via myggor. Malaria lär ha funnits under de senaste 50,000-100,000 åren. Om man planerar att resa till områden som har malaria uppmanas man att äta malariamedicin i förebyggande syfte och även när man har besökt ett område. Symptom är feber, frossa, illamående, huvudvärk och muskelvärk. När Michael och jag reste till det lilla landet Belize i Centralamerika hade vi läst om att det kunde förekomma malaria men vi hoppade över malariamedicin eftersom sjukdomen är sällsynt där.

Eftersom myggor verkar ha funnits under kanske 50 miljoner år verkar de klara av det mesta. Vilka tips har ni för att undvika myggbett? Jag blir myggbiten oavsett vad jag gör så får hoppas på att de "farliga" myggorna håller sig på behörigt avstånd.

Det var ett tag sedan jag lade ut en bild på vårt mäktiga berg. Igår hade vi ett oväder som hette duga och det kom ungefär 64 mm regn. Det behövdes eftersom det varit ovanligt torrt och varmt under februari. Berget har inte visat sig ännu så denna bild är från några dagar sedan.

Thursday, March 3, 2016

Det här med namn

Så har Sverige "blivit med" en ny liten prins. :) Estelle har fått en lillebror och troligen kommer det att diskuteras igen om Sverige verkligen skall ha monarki eller inte. Jag tänker inte alls gå in på just det utan hur namn kommer och går.

Tydligen kommer den nya prinsen att heta Oscar - precis som min morfar. :) Han var inte hertig men det blir den nya prinsen över Skåne. Min morfar föddes i slutet av 1800-talet och då var det inte alls ovanligt att man döpte barn till Oskar/Oscar. När jag föddes i början av 60-talet var det få pojkar som fick det namnet. I min klass i grundskolan hette killarna bland annat Anders, Peter, Thomas och Magnus. Senare kom de äldre namnen tillbaka och man såg namn som inte funnits på mycket länge.

Även flicknamnen har gått i vågor och från början av 2000-talet har flicknamn som Alva, Wilma, Hanna och Julia blivit poppis. Ingen döper säkert sitt barn till Anne-Marie numera. :) Jag lär ha fått det namnet då det fanns andra som hette Anne-Marie tidigare i släkten på min pappas sida. Av någon anledning tyckte jag, som liten flicka, att jag borde ha hetat Marianne.

Här kan man se vilka pojk- och flicknamn som var populära under olika årtionden: http://www.babyhjalp.se/svenska_namn

Här i USA kan jag faktiskt inte alls vilka namn som fanns förr i tiden och vilka som är populära nuförtiden. Många tycks heta Michael och det är både yngre och litet äldre som har det namnet. Av de kvinnliga namnen tycker jag att jag har upplevt en stor spridning och de jag känner har olika namn. Social Security (de som har hand om pensioner i USA) har faktiskt en sida med amerikanska namn och deras popularitet. Michael ligger bland de fyra mest populära namnen. Mary, Patricia, Jennifer och Elizabeth ligger i toppen bland kvinnorna. https://www.ssa.gov/oact/babynames/decades/century.html

I den amerikanska almanackan finns det inga namnsdagar vilket jag tyckte var konstigt i början. I Sverige har vi som bekant namnsdagar och i stort sett alla dagar har ett par namn som firas. Det är bara några få dagar som saknar namnsdagar. Som ni kanske sett har jag en funktion hos min blogg som visar namnsdagarna.

När jag var yngre firade vi namnsdagarna och även när jag blev äldre brukade min mamma skicka namnsdagskort till mig vilket var trevligt. Alltid den 24 juli på Kristina-dagen firade jag, min mamma och min bästa vän namnsdag under fruntimmersveckan. Jordgubbstårta bakades varje år och för det mesta kunde vi avnjuta våra egna jordgubbar från trädgårdslandet.

Att flytta utomlands kan ställa till det ibland med olika namn. Som tur är tycks mitt förnamn vara internationellt gångbart och ingen verkar ha problem att uttala det. Eftersom det skrivs med bindestreck har jag märkt att en del amerikaner tror att jag kallas bara Anne - vilket jag inte riktigt reagerar på. :)

En av de mest kända personerna som heter Anne-Marie - prinsessan av Danmark som blev drottning i Grekland.