Thursday, July 21, 2016

USAs sjuka sjukförsäkringssystem

Som ni märker ligger jag fortfarande litet lågt med bloggen. Har märkt att efter 7 timmar framför datorn på jobbet är axeln trött på kvällen. Det blir dock bättre i snigelfart.

När jag först kom till USA visste jag ingenting om hur sjukvården fungerade eller att man är tvungen att ha en sjukförsäkring men det blev jag snabbt medveten om. Michael hade ingen sjukförsäkring eftersom han hade haft en relativt stor hjärtinfarkt ca 10 år innan vi lärde känna varandra och på den tiden ville försäkringsbolagen inte försäkra den typen personer. 10 år var en gräns och efter det blev det möjligt att oftast bli försäkrad igen.

Jag hade försäkring via olika bolag under många år eftersom jag var elev under några år och sedan var hemma utan ett jobb under en längre period och deltidsanställd under rätt lång tid inom skolan. Skolan erbjuder bara de som har heltidstjänster och permanenta anställningar förmånen att ha billigare sjukförsäkring.

När jag kom tillbaka från Sverige i slutet av förra året var jag givetvis tvungen att hitta en sjukförsäkring eftersom man inte kan vara utan såvida man inte vill riskera att få betala miljonbelopp om man blir allvarligt sjuk. Obamacare drevs igenom för några år sedan och nu ser sjukförsäkringarna annorlunda ut. De är färre och ofta dyrare. “The affordable health care“ är som jag ser det ett stort skämt. Inget “affordable“ alls egentligen. Och hela sjukförsäkringsområdet håller på att “haverera“ med allt fler försäkringsbolag som drar sig ur det hela och allt dyrare premier (alltså den kostnad man har som kund varje månad).

Jag lyckades hitta en relativt bra försäkring när jag kom tillbaka till USA genom Covered California, det är den “market place“ som finns här och som kan ge stora subventioner om man tjänar litet. Nu när jag kommer att tjäna mer kommer mina månadskostnader att stiga med ca 140%! Och i morse läste jag att Covered California nästa år kommer att höja sina premier med i genomsnitt 13%. http://www.cbsnews.com/news/whats-behind-californias-obamacare-premium-hike/
I längden är det ohållbart att vara försäkrad i Kalifornien och kanske även i USA. Alla stater har dock olika prisnivåer på sina försäkringplaner.

USAs sjukförsäkringssystem är sjukt. Jag ser inget bra med Obamacare och hur utvecklingen har blivit. Visst, en del personer kan nu bli försäkrade vilket de kanske inte kunde bli tidigare men till vilket pris? Det finns faktiskt några “faith based“-företag som har försäkringar och det kanske blir nästa steg om jag är kvar i USA. Jag håller sinnet öppet för andra länder också just nu.

Eftersom jag har litet svårt att fota just nu blir det dåligt med egna bilder. Jag såg ett avsnitt av Seinfeld häromdagen och kände en viss samhörighet med Sam som inte kan röra på armarna som man brukar. :)

29 comments:

Annika said...

Ja, det är ett otroligt struligt system som gör att klyftorna i samhället blir större och större. Obamacare menade väl men jag misstänker att det blev så urlakat att det skapade nya problem som du säger. Jag har ingen personlig erfarenhet - jag har alltid varit försäkrad genom universiteten - både som studerande och via jobbet - och för min del var det en fördel att arbeta i det kaliforniska systemet för här betalar jag faktiskt ingenting i månaden för min försäkring. I andra stater betalade jag mer och dessutom var jag bara täckt till 80% eller så. Endast ett år i våra liv - på ett stipendium - var vi tvungna att ta ut en privat försäkring och den var förstås svindyr, åt upp en stor del av våra besparingar. Är alla administrativa positioner där du jobbar oförsäkrade eller kommer en del av dem med försäkringar?
Kram

FREEDOMtravel said...

Olika typer av försäkringssystem är ju vanligt i många länder. Jag är sååå glad att sjukvården i Sverige istället betalas med skattepengar.

Steel City Anna said...

Intressant att höra om Obamacare 'inifrån'. När media rapporterar så låter det som the best thing since sliced bread :) jag tycker oerhört illa om försäkringssystem när det gäller sjukdomar och att man straffas för att man blir sjuk, något man inte har någon som helst kontroll över och som är jobbigt som det är. Man ska inte behöva vara rik för att få behandling! Storbritanniens NHS är fantastiskt men urholkas mer och mer precis som landstinget i Sverige. Mer och mer privatiseras. Folk här är iallafall urförbannade och det kommer att möta och möter redan stort motstånd.

Jag tyckte att det var intressant att Tjeckien har ett försäkringssystem - jag har kollat lite mer praktiska detaljer ifall vi skulle flytta dit en dag. De gick verkligen all in för marknaden efter kommunismens fall. Dock är det en låg summa man betalar och alla kan bli försäkrade.

Skönt att höra att det går år rätt håll med axeln!

Rebekah M said...

Intressant läsning. Precis som Anna i Sheffield, hade jag intrycket att "Obama-care" var det bästa since sliced bread. Har aldrig brytt mig om att sätta mig in i det, eftersom jag inte bor, och aldrig kommer att bo, i USA. Har även tappat greppet lite om hur urholkat det svenska systemet kan tänkas ha blivit under de här tolv åren jag varit borta därifrån. Det verkar ju klagas en hel del på sjukvården även där, så det har säkert blivit stora förändringar. Men å andra sidan så klagas det väl alltid på det mesta.

Här i Kanada behöver vi inte fundera över sjukförsäkringen eftersom vi inte betalar nå't alls när vi går till doktorn, eller blir inlagda. Medicin är dock en annan fråga. Skulle man åka på nå'n ryslig sjukdom, som t. ex. leukemi eller nå't annat hemskt, tror jag att kostnaderna för medicin kan bli höga om man inte har nå'n försäkring. Jag borde sätta mig in i det mera. Det finns nå't som heter Blue Cross, men premierna lär vara skyhöga så det är ett "gamble" ... man chansar på att man inte ska få nå't. Måste ta och kolla upp det, för jag vet inte ens hur det är om man skulle få diabetes.

Jag har sett varenda Seinfeld episod -- en del har jag sett flera gånger -- se'n jag kom hit. Såg dem aldrig i Sverige, för de gick så sent på kvällen, och jag skulle upp tidigt. Faktiskt en ganska otrolig serie ... hur de lyckades skämta om det mesta i samhället utan att göra någon förbannad. På elva år täckte de nästan varenda upptänklig situation i livet ... småsaker, som man aldrig skulle reflektera över annars. Jag blev en riktigt stor fan av Seinfeld.

Kramisar!

Annica said...

Trots att ingenting är som förr (med någonting) så är jag ändå glad att jag bor i Sverige. Det är väldigt bra här om man jämför med hur det är i många andra länder i världen. Sjukvården är tillgänglig för alla och till vettigt pris. Jag tycker det känns rätt okej att åldras i moder Sveas famn. Än så länge, i alla fall.
Kram från soligt och varmt norr!

Tredje året i Hjo said...

Kan för lite för att yttra mig om sjukförsäkringssystemet over there. Seinfeld däremot. Såg det med barnen när de var i tonåren, älskade George Costanza.

Från Glam till Damm said...

Ja, det är snårigt med sjukförsäkringar. När min svärfar fick cancer nekades han olika behandlingar för att hans försäkring vägrade betala. Han dog 1998, endast 60 år. Ibland undrar man vad USA är för U-land.

Kram, Anneli

Ann said...

Intressant att du skrev detta inlägget just nu, för jag har precis gått och funderat på hur jag ska försäkra mig i Augusti. Eftersom jag inte kommer få betalt genom skolan längre så försvinner ju den sjukförsäkringen, den hjälper ju ändå inte riktigt eftersom jag inte bor i Fairbanks just nu. Jag kan inte skriva upp mig på min mans försäkring förrän i Januari....så jäkla töntigt system. Om man gifter sig och sedan inom en kort tid lägger till maken eller makan på försäkringen vid W's skola så funkar det, men vi har ju gått förbi den tiden eftersom vi bott på två olika ställen sedan vi gifte oss. Så det sura äpplet måste jag bita i snart...where to find a good insurance. Man får se hur det blir med det....kanske man ska gå oförsäkrad i ett par månader. Vågar man det liksom i detta landet...

Appropå Obama care så har jag faktiskt en kompis som har mycket medicinska problem, och hon sparar flera hundra dollar i månaden tack vare Obama care. Så jag tror att Obama care plockar upp de som har det riktigt riktigt illa, men kanske inte riktigt passar "medel klassen"? Utöver det har jag tyvärr ingen som helst vetskap om Obamacare. Men får kanske ta och läsa upp mig lite. Förövrigt så måste min kompis med medicinska problem få en behandling som endast finns i Anchorage, vilket innebär att hon måste flyga/bila dit en gång i månaden eftersom det inte finns i Fairbanks.

Malin said...

Vi är en av de i "medelklassen" som förlorade på Obamacare och i Sverige blir de så förvpnade när man berättar. Premierna mycket dyrare och självrisken väldigt hög. Alltså på många tusen dollar INNAN försäkringen täcker. Det är den enda försäkring vi kan få genom makens arbete. Vi är ju relativt friska men skulle någon bli sjuk....
Vi lägger undan pengar varje månad i sk Health Savings Account, men sjukvårdskostnader i USA kan ju kosta hur mycket som helst, särskilt om man blir inlagd. Vi hade faktiskt en månad utan försäkring då maken bytte jobb i julas. Det var läskigt, men premien för COBRA (att betala allt själv) för en månad låg på USD 1800 och det var alltså endast premien.
Det är läskigt att tänka att man inte har råd att blir sjuk eller hamna i en olycka trots dyr försäkring. Dessutom hoppar man över t ex att gå till en hudläkare, eller annan specialist då det inte täcks.

Anonymous said...

Många av mina vänner har en försäkring nu, tack vare Obamacare, och andra har råd att betala en sjukförsäkring tack vare Obamacare, så jag förstår inte riktigt vad som är fel med det. Jag tycker det dessutom är bra att alla tvingas ha en sjukförsäkring efter som det kostar samhället väldigt mycket att behöva ta emot personer på ER som inte har någon sjukförsäkring alls. Visst kan de vara så att vissa förlorar på obamacare, men i stort tror jag att det hjälper många. Visste du att i Ohio är acne ett precondition t.ex. och alkoholiker i CA? Det gör att försäkringsbolagen tidigare kunde vägra att försäkra vissa personer. Visst är sjukvården dyr men det är ju för att försäkringsbolagen får härja fritt och läkare sätta vilka priser de vill. jag har varit privat försäkrad i både USA och Tyskland, fött barn i båda länder och betalat i förväg. I USA var en enkel ultraljudsundersökning t.ex. 3 ggr än i Tyskland.
Kram Jane

Anonymous said...

I Sverige är det nästan helt omöjligt att få någon sjukvård. Landstingen gör allt de kan för att vägra dig den sjukvård du har rätt till.
Fungerar det likadant i USA? Om man har en gällande sjukförsäkring och blir sjuk, betalar försäkringsbolagen ut ersättningen då utan gnäll eller gör försäkringsbolagen allt de kan för att neka dig ersättning?

Anne-Marie said...

Annika: Problemet med Obamacare tror jag var/är att man drev igenom lagen (vilket det ju är) utan att folk hade läst igenom allt. Det rörde sig ju om 1500-2000 sidor lagtext. Hade man läst igenom allt hade det nog blivit modifikationer.
Det var inte dåligt att du inte betalar någonting. Ytterligare ett exempel på hur ojämnt detta slår mellan olika slags arbeten och grupper/personer.
Jag är inte alls täckt till fullo genom Covered California. Det finns nog inga sådana försäkringar genom vår “market place“.
Vet inte om det jag skrev fullt klargjorde skolans olika positioner - är man permanent anställd och heltid har man täckning genom skolans försäkring. Det hade jag innan jag sade upp mig och jag betalade bara ca $8 / månad då. Nu har det nog gått upp eftersom alla premier stiger.
Kram!

Anne-Marie said...

Helena: Det finns nog väldigt många variationer på försäkringssystem. Jag har bara erfarenhet av det svenska och amerikanska. Sveriges sjukvård har nog en hel del brister numera men man behöver kanske inte bli ruinerad som folk absolut blir rätt ofta i USA.

Anne-Marie said...

Anna: Nej, inte “the best thing since sliced bread.“ ;) Nu är ju detta min synpunkt och det har kommit några kommentarer om att man tycker Obamacare är bra. På det stora hela tror jag dock att många har blivit besvikna på Obamacare.
Jag tycker också att man skall kunna bli sjuk utan att bli ruinerad. I USA går en hel del personer i personlig konkurs (som leder till andra problem) pga alltför stora sjukvårdsräkningar.
Bra att folk i England reagerar och blir förbannade.
Jaha, det var intressant att läsa om Tjeckien. Ni kan alltså språket där?
USAs system tror jag kommer falla samman inom en inte alltför avlägsen framtid.
Ja, det är segt med axeln men jag hoppas att jag kommer att “bli tvåarmad“ relativt snart. Vi får se.

Anne-Marie said...

Rebekah: Tror att man inom Obamas administration vill framställa detta “flaggskepp“ som fantastiskt. Och visst har det blivit bättre för en del, men för många har det blivit MYCKET dyrare tyärr.
Svenskar är nog rätt bra på att klaga. :) Tror dock att sjukvården i dagens Sverige lämnar mycket att önska tyvärr. Långa köer och dålig vård. Framför allt inom äldrevården.

Intressant att få veta mer om hur det är i Kanada. Rätt fantastiskt att det skiljer sig så mycket mellan USA och Kanada. Blue Cross är ett försäkringsbolag i USA - kanske något liknande i Kanada?
Det är viktigt att man håller sig i så bra form som möjligt och gör vad man kan för att förhindra att bli sjuk. Men självklart går det inte alltid utan man måste uppsöka läkarvård.

Seinfeld är en riktigt rolig sitcom tycker jag. Man kan känna igen sig i många av deras episoder kring olika vardagliga händelser. :)

Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Allt förändras överallt och gångna tider är gångna tider.
Skönt att höra att du fortfarande känner att det är okej med sjukvården. Minns dock dina berättelser om alla olika läkare du fått träffa eftersom det inte finns kontinuitet inom vårdcentralerna.
Man får hoppas att man håller sig relativt frisk. :)
Kram från ett varmt Weed!

Anne-Marie said...

Hans: Förstår att du inte är insatt i USAs system. :)
Seinfeld är kul och de tycks stå sig fortfarande.

Anne-Marie said...

Anneli: USA är faktiskt ett U-land inom detta område plus arbetstrygghet.
Tragiskt när människor dör i förtid pga att de inte får den vård de behöver. Det är i alla fall något positivt med Obamacare att försäkringsbolagen inte längre kan neka en person att teckna försäkring.
Kram!

Anne-Marie said...

Ann: Nej, du kan inte vara försäkrad i en stat och bo i en annan. :)
Knepiga system med tidsgränser osv.
Att vara oförsäkrad är helt klart “gamble“ till viss del men om det bara rör sig om ett par månader kanske det går. Du får ju “böta“ om du inte har försäkring men minns inte vad minimigränsen är för att inte få böter.
Det finns visst en del som fått det bättre med Obamacare men på det stora hela har det blivit dyrare för många människor. Har man speciella medicinska problem kan det kanske vara mer fördelaktigt i och med Obamacare. Jag hör definitivt inte till medelklassen - snarare till de som är “fattiga“ och för mig fungerar det inte bra.

Anne-Marie said...

Malin: Jag hör inte till medelklassen utan mer till de “fattiga“ och för mig fungerar det heller inte. Hög självrisk och out of pocket innan försäkringen träder i kraft och dyrare premier. Folk tror att Obamacare är bra eftersom Obamaadministrationen gjort allt för att “sälja in“ den.
Minns att du tidigare berättat om ert Health Savings Account. Det hade jag som ett alternativ nu men valde en annan försäkring med sämre villkor än när jag tjänade mindre. Det fanns inget annat.
Man blir litet smått nervös av att vara oförsäkrad här i USA. Jag har nog varit det vissa kortare perioder men visst känns det litet nervigt.
Michael fick en räkning på ca $80,000 en gång när han var oförsäkrad. Medicaid fick betala den eftersom han inte kunde betala så mycket.
Många går tyvärr i personlig konkurs i USA pga dyra räkningar.

Anne-Marie said...

Jane: Nej, det är givetvis inget fel med att kunna ha en försäkring genom Obamacare. Det jag försökte få fram var att för många har det blivit mycket dyrare i och med Obamacare och många står fortfarande utanför systemet pga de höga premierna. Folk har fått höjningar med kanske flera hundra procent.
Trots “böterna“ - som nu ligger uppemot ca $700 per år (för 2016) om man inte har försäkring - har dessa tydligen inte avskräckt tillräckligt många som står utanför och hellre tar kostnader. Det är en anledning till att systemet inte fungerar som det kanske borde.
Du har rätten att tycka Obamacare är bra, precis som jag har rätten att tycka att det inte fungerar särskilt bra. Jag ser inte det positiva med Obamacare och många med mig säger samma sak.

Anne-Marie said...

Anonym: Jag vet att sjukvården i Sverige tyvärr lämnar mycket att önska numera.
Nu har jag som tur är inte behövt använda mig mycket av mina försäkringar så jag har inte så stor erfarenhet av att få ersättning. De gånger jag fått ersättning har det fungerat relativt bra. Saken är den också att försäkringar i USA ofta har ett belopp man själv måste betala innan försäkringen träder i kraft och det kan röra sig om flera tusen dollar man själv får stå för.

Anonymous said...

Som du säjer ; ett sjukt system. Så annorlunda från UK. I Wales har vi både fri sjukvård och medicin.
Krya på dej!

Anne-Marie said...

Lena: Både du och Anna vet jag har skrivit om detta tidigare i inlägg eller kommentarer. Tycker det låter perfekt att ni har det systemet.
USAs system är inte särskilt bra tycker jag även om säkert en del fått det bättre i och med Obamacare.
Tack!

Anonymous said...

Vi har det bra i Sverige med vårat sjukvårdssystem ingen behöver våndas över om man skall ha råd att gå till läkare eller bli akut sjuk och inlagd. Visst finns det brister men jämfört med andra länder där valet är att inte gå till läkare om du inte har en försäkring genom din arbetsgivare och vad täcker den vet man det`? Blir du allvarligt sjuk cancer eller annat ? De flesta som jag haft kontakt med som är svenskar men som hamnat utomlands på arbeten m.m säger samma sak sjukvården i Sverige saknar man behöver inte oroa sig särskilt om man har barn som blir sjuka ofta .
Tror nog att vi här i Sverige gnäller o inte fattar hur bra vi har det.
Hoppas verkligen att du läker och blir bättre .
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Birgitta: Jag tror också att Sverige är relativt bra även om det finns uppenbara brister med långa köer och felaktig vård i vissa fall.
Jag minns när min pappa låg på sjukhus under 5 dagar innan han gick bort 2001 och att mamma bara betalade runt ca 300 kronor trots att han legat på intensiven.
Jag blir sakta bättre men det tycks ta sin tid och jag är trött märker jag på kvällarna efter att ha varit på jobbet och måste ta det lugnt med axeln. Nu har vi också en värmebölja vilket gör att man blir trött av hettan.

Ms Spider said...

Egentligen bara Sverige och Storbritannien och Taiwan som inte har den typen av system. Tyskland som ofta används som föredöme är sanslöst dyrt, också sådant som både i Sverige och Tyskland ska vara "till självkostnadspris" kostar 10 ggr mer i tyskland - jag skojar inte. För de som har den statliga försäkringen (även där måste man dock välja bolag) kan tiderna vara slut "vi har redan förbrukat kvotan för statliga försäkringen, kom tillbaka nästa år eller hitta en annan läkare" och vården är jag inte imponerad av. De som är privatförsäkrade - har varit där - får massor av fördelar - som exempelvis mineralvatten med bubblor i väntrummet och glassiga tidningar. Som om DET skulle spela någon roll i sammanhanget!!! Dock finns extra prover etc som du kan få om du är privatförsäkrad men måste betala själv om du har någon av de obligatoriska standardförsäkringarna (obligatoriska för alla under en viss (hög) inkomst.) Man hade ju kunnat tänka sig att proverna var de som läkaren bedömde som nödvändiga men nej. Hade kostat mindre att upptäcka problem i tid än att behöva behandla i efterhand men matematiken är det dåligt med.

JAg betalar många många tusenlappar i månaden för att få sjukvård och jag utnyttjar det aldrig. Tyskarna själva är annars hypokondriker och går till läkaren hela tiden - man vill ju liksom "ha valuta för pengarna", inte sant?

Det är ett fullkomligt sjukt system . Och det verkar som om samma sak gäller runt hela världen. Man skulle satsat på aktier i läkemedelsindustrin...

Anonymous said...

får hoppas man ej blir sjuk den tiden på året jag sen kommer bo i jupiter

Anonymous said...

Kollade just. Över 700 EUR i månaden i EU-landet jag bor i . För minimi-delen vård. Det är en jäkla massa pengar. Och är obligatoriskt