Saturday, March 12, 2016

En timme mindre

... får vi i USA i natt. Den berömda Daylight Saving Time - och det är Saving och inte Savings som många skriver - gör sitt intåg igen. Klockan 2 ställer alla stater i USA, förutom Arizona och Hawaii, fram klockan en timme. Eller som det fiffiga uttrycket som används här - spring forward, fall back. :)

Jag funderar ibland på det här med tid och att den egentligen inte är statisk och kanske ens linjär. Här ändrar vi bara på ett dygn och ger det 23 timmar i stället för 24. Och de stater som inte ställer om till sommartid, Arizona och Hawaii, de har ett dygn på 24 timmar. Och jag undrar ibland hur tidtabeller för tåg, flyg, bussar osv egentligen fungerar under just den här natten om man åker mellan staterna.

Michael och jag var inte medvetna om att Hawaii inte ställer om klockan när vi kom dit så vi ställde glatt om klockan vår första, och enda, höst på the Big Island. Relativt snabbt kom vi dock på att Hawaii har samma tid året runt.

Den kalender (gregorianska) som vi har nu har inte alltid funnits och det var först 1753 som den infördes i Sverige. Kalendern innan dess kallades den julianska kalendern. I februari 1753 tog man bort elva dagar för att kalendern skulle hamna i fas med den gregorianska. Det var litet värre än att förlora en timme som vi gör i natt. ;)

Tid är praktiskt men jag tror inte alls att den är så statisk som vi tror. Visst, solen går upp och ned och årstiderna förändras men just klockan, dagar, månader och år är nog mest ett mänskligt påhitt för att kunna hålla kontroll på tillvaron och världen. http://www.space.com/29859-the-illusion-of-time.html

En av mina favoritfilmer är The Matrix där det finns många tankar och funderingar kring vad som är sant egentligen. How deep does the rabbit hole go?



Jag tror att jag tidigare haft med den här videon om Daylight Saving Time men jag tycker den kan få komma med i år igen. Jag är inte någon förespråkare av sommartiden utan tycker man mycket väl skulle kunna ha samma tid året runt. Fram till 1980 hade man det i Sverige och det gick hur bra som helst.



Även om vi nu får sommartid i natt ser det ut så här idag i Weed. Snöblandat regn.

27 comments:

olgakatt said...

Betänk då att fram till 1879 hade Sverige lokaltid på olika orter. Det var järnvägen och dess tidtabeller som tvingade fram en normaltid för hela landet. Det skiljde 45 minuter mellan Stockholm och Göteborg! Det hade fungerat utmärkt i sekler....
Här går vi över till sommartid i påsk. Det lär underlätta för dem som tycker det är besvärligt att det är mitt i en långhelg.

Annica said...

Klokt folk i Arizona och Hawaii! I alla fall när det gäller DST. :) Som du vet så ogillar jag också det här med sommartid. Det är bara dumheter.
Jag tror klockomställartramset har fler nackdelar än fördelar. Och här uppe i norra Sverige verkar påhittet extra fånigt eftersom vi har ljust dygnet runt under sommaren. Men norrbottningarna får ju sällan vara med och bestämma om någonting. ;)
Ha en fin söndag! Trots den blöta snön. Här är det just nu drygt 10 minus.
Kram!

Rebekah M said...

Tid är ju en mänsklig uppfinning som är väldigt praktisk (precis som Olga Katt sa om tidtabellerna) ... det är ett mått på förändring. Vi snurrar på som vanligt runt solen. Man kan bli väldigt filosofisk när man tänker på "tid".

Här i Kanada är det bara provinsen Saskatchewan som inte observerar DST. Jag kollade just upp det i Wikipedia, och det är faktiskt lite luddigt med Quebec ... en del av norra QC går in i den Atlantiska tidszonen (som vi har här, där jag bor). Sedan har vi Newfoundland som ligger på nå'n annan tidszon ... de är en halvtimma (!) före oss.

Jag själv har inga problem med tidsomställningen men jag vet att många har det, och det verkar ju lite tramsigt, när man betänker att det gick precis lika bra innan det startade. Korna lär inte gilla det nå't vidare heller, har jag hört.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Verkligen fascinerande att Sverige hade olika tidszoner ända fram till 1879. Har för mig att du berättat om det tidigare men jag hade nog glömt bort det.
Tänk vilket kaos det skulle bli idag om Sverige hade olika tidszoner. :) USA klarar sig rätt bra tycker jag med dess olika zoner. Men man får självklart tänka på tiden när man skall ha kontakt med en annan del av USA.
Just det ja, Sverige ändrar under påskhelgen. Tycker USA kunde ha väntat tills dess också.

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror vi är rätt många som tycker att vi klarar oss bra utan sommartiden. Skrev faktiskt ett inlägg i den gruppen hos FB som hade så många svar betr. ost och marmelad och det var flera som skrev att de verkligen gillar sommartiden. Smaken är som baken - delad. ;)
Just i dina trakter verkar det litet korkat faktiskt med sommartid. Ljust dygnet runt och hur skall man då få ännu mera ljus? :)
Nej, det verkar inte som om olika delar av Sveriges avlånga land har så mycket talan. Och blir det storregioner, som du skrev om nyss, blir det kanske ännu värre.
Snön och regnet har slutat men nu tycks vi få mer i morgon om det stämmer plus "High Wind Warnings". Usch för starka vindar.
Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag tror att vi människor vet väldigt litet om hur det egentligen är i Universum. Bara tanken på att Universum är oändligt går inte riktigt att ta in.
Visst är det praktiskt och ett måste att ha samma tid om man kan. Men i USA klarar man sig bra tydligen trots olika tidszoner.
Oj, det verkar komplicerat med tidszonerna i Kanada. En halvtimme!?! Låter mycket märkligt. Jag fick leta upp hur många timmar du är före mig och det är tydligen 4. Nu kanske det blir annorlunda.
De stackars korna i videon kallas "dumma" vilket de givtvis inte är - var mer komiskt sagt troligen - men inte tror jag att bönderna bryr sig om sommartiden. Korna vet ju inte vad klockan är så det kan ju inte spela någon roll. Och studier har funnit att vi inte alls sparar mer energi. Nej, lägg ner sommartiden och ha normaltid året runt tycker jag.

Rebekah M said...

@anne-marie Newfoundland kom inte att tillhöra Kanada förrän 1948. Alltså, de hade sin tidszon innan. Det hölls till och med ett referendum någon gång på sextiotalet, betr. förslaget att de skulle inordna sig i den Atlantiska tidszonen. Det ville man INTE. Det är okay. Fram till 1948 var Newfoundland en Brittisk koloni.

Så Kanada har sex tidszoner, som täcker fyra och en halv timma 🙂

Steel City Anna said...

Sommartid ar bara jobbigt tycker jag ocksa. Det ar alltid en liten Matrixkansla over nar man andrar klockan ... Alla bara accepterar det, att nu ar klockan 2 istallet for 3. Utom korna da :) skottdagen ar en annan san grej.

Channal said...

Vintertid är för mig den "riktiga" tiden. Har aldrig gillat sommartid och jag minns när den infördes. Fattade aldrig poängen med det. Är morgontrött och en timme betyder oerhört mycket för mig. Brukar ta några dagar innan jag kommer in i sommartiden på morgonen. Det här med tid och flygtabeller. Det är den tiden man vistas i som gäller. Det har jag lärt mig. När Lasse o jag kom från Arlanda och skulle sen byta flyg i Helsingfors trodde vi att vi hade en timma på oss. Vi tog det lugnt o beställde in dricka. Plötsligt hörde vi att våran flight var dags för boarding. Hjälp vad vi fick springa! Finland ligger ju en timma före oss! Haha aldrig mer händer det att jag tittar på min armbandsklocka. Bra med iPhone. Den ändrar tiden automatiskt!

Kramar Anna

Gunnel said...

Efter alla dessa år tycker jag inte man reagerar så mycket längre över att det blir sommartid. Den första tiden var det mycket skriverier och klagomål men det mesta har ebbat ut. Man vänjer sig vid allt. Kram.

Desiree said...

Här i Europa ställer vi inte om förrän efter Påsk. Personligen hade jag gärna skippat sommartid. Har du någon aning om varför Arizona tex valt att inte ställa om tiden? Så intressant att läsa det som Olgakatt skrev om olika tidszoner i Sverige. Jag håller med dig om att tid inte är statiskt. Även om man kan mäta tid noga så upplever man tid väldigt olika under olika perioder och förhållanden. Innan folk hade klockor så brydde man sig nog inte om tid lika mycket då var det nog mer mörker och ljuset som styrde och årstiderna.Tid är något som aldrig kan stoppas och inte heller kan man backa tid och gå tillbaka och det är något som jag tror vi finner fascinerande om man tänker på många filmer och böcker som handlar om detta.
Ha en fin söndag även om du tappat en timme.
Kram!

Annika said...

Jag TROR att tidsomställningen - som så mycket annat i vårt moderna samhälle (t.ex. internet) - är ett tilltag som har med krig att göra. Man började leva efter klockan när den industriella revolutionen inträffade - kunde inte längre leva efter naturens rytmer och dagsljuset utan hade speciella tider då man skulle vara på arbetet. Som jag minns det infördes tidsomställningen för att man delvis ville spara så mycket electricitet så möjligt i krigsstaterna (alltså inte ha lamporna tända i onödan) och delvis för att kunna utnyttja arbetstiden så effektivt så möjligt. Industrin arbetade ju på högvarv eftersom de krigande nationerna gick så ekonomiskt dåligt och man behövde så mycket stål/vapen/maskineri. Samma sak med matbristen och matproduktion....
Kram

Anne-Marie said...

Rebekah: Så intressant att få lära sig litet mer om Kanada. Jag kan egentligen ingenting om det stora landet till norr.
Tänk så många kolonier England har haft över hela världen.
Den där halvtimmen är speciell men jag antar att man vänjer sig. :)

Anne-Marie said...

Anna: Visst känns det onödigt med sommartiden. Jag ställde faktiskt om mina klockor i morse och helt plötsligt hade jag förlorat en timme. Dagen kändes med en gång mycket kortare.
Och fortfarande har ju Arizona och Hawaii 24 timmars dygn. Matrix helt klart. ;)
Korna tror jag inte bryr sig det minsta om människans konstiga påfund. :)
Skottdagen är också litet märklig faktiskt. Och ibland undrar jag hur det kommer sig att mänskligheten bara anammar vissa saker som tidigare gällt under lång tid.

Anne-Marie said...

Anna: Jag tycker också att vintertiden är normaltid - borde i alla fall vara det.
Jag brukar inte påverkas så mycket av omställningen mer än att jag inte tycker om att förlora en timme. Vet hur mycket jag uppskattar den extra timmen på hösten. :)
Man kan helt klart inte gå efter sin "vanliga" klocka när man flyger om man reser mellan tidszoner. Jag brukar inte ställa om min klocka förrän jag är framme efter resan och håller koll under tiden genom att räkna om tiden eller kolla andra klockor.
Och de länder som ligger på andra sidan datumgränsen blir det ännu mer komplicerat att hålla koll på.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag minns inte så mycket av skriverierna 1980 (trots att jag var 19) men jag minns att det var ett nytt påfund och att det var ovant.
Sverige har i alla fall vintertid längre tid än USA. Där kan man också se att tiden inte är konstant utan rätt "flytande". Nu har jag "bara" 8 timmars tidsskillnad till Sverige men när Sverige ställt om blir det 9 timmar igen.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Tid finns kanske inte alls?
Men tid fascinerar oss i alla fall.
Så nu har ni redan sommartid, vi vintertid en vecka till.
Vi ändrar tid varje gång vi tar en runda till Sverige, vilket är rätt vanligt bland ålänningarna. Två, till två och en halvtimmes båtfärd och så är vi i Sverige, får ändra klocktiden och likadant när vi åker hemåt igen.
Det finns klockor som jag aldrig ändrar, de får vara vintertid på dem oberoende. Jag vet att de är vintertid och tänker sommartid i huvudet.

Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Klokt tycker jag av Europa att inte ställa om lika tidigt som USA. Om man nu skall ställa om alls vilket jag också tycker känns onödigt.
Jag visste faktiskt inte varför Arizona inte har DST så fick "googla" och hittade den här artikeln. Det verkar mest bero på klimatet och deras hetta: http://www.abc15.com/news/state/daylight-saving-time-fall-2014-why-arizona-doesnt-observe-daylight-saving_
Det är intressant att fundera kring tid tycker jag. Jag tror personligen att tid egentligen inte finns i den bemärkelse som vi människor har "uppfunnit". Exakt vad det är som finns vet jag dock inte.
Det blir en kortare dag helt klart idag och jag var uppe rätt tidigt för att ta tillvara på den. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tror som du att sommartiden kan ha mycket att göra med krigs"maskineriet". Krig styr mycket mer i vår värld än vad många inser. Krig tror jag till och med startas ibland för att vissa skall tjäna mer pengar. Hemskt men troligen sant.
Ofta blir det litet av en "rökridå" varför olika fenomen finns men det brukar ju alltid finnas en startande orsak.
Numera skulle man nog mycket väl kunna skrota sommar/vintertid och ha "normaltid" året runt.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror faktiskt att tid i den vanliga bemärkelsen inte finns utan är mer ett mänskligt påhitt. Självklart praktiskt så att flygplan kan starta på en viss tid och att möten kan ske vid en viss tid. Om man begav sig ut i naturen, utan klocka, och stannade där en månad har jag en känsla av att man skulle förändras på djupet. Och troligen inte vilja komma tillbaka till samhället där tiden styr så mycket.
Jaha, så ni ställer om klockan före Sverige. Det verkar som om Sverige ställer om till påsk.
Ja, reser man mellan olika tidszoner blir man van att ställa om klockan. Jag får tänka till när Sverige och USA har olika mycket/litet tidsskillnad om jag skall ringa något samtal.
Kramar!

Desiree said...

Tack for lanken med ett svar om varfor Arizona inte staller om. Den ska jag lasa. Tid tror jag absolut finns I den bemarklesen att vi aldras och allt som lever aldras. Man fodds, lever och dor. Nog finns tid pa det sattet iallafall.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Varsågod! :)
En viss slags tid finns nog men jag tror också att den är mycket skapad av människor.
Kram!

Annika said...

Du vet vad jag tycker!
Verkligen TYCKER!
SÅÅÅÅ töntigt att byta tid två gånger om året. Det skapar ju mer problem än det avhjälper.
Slopa sommartiden NU!!
NU!
Behåll normaltiden hela året.
Ljust blir det iaf på kvällarna, ja så ljust det kan bli här.
Fjantigt med bytet. Kloka stater, HI och AZ :-)

Marmelad och ost, hihi.
Såg den på FB, men kommenterar sällan på grupperna. Ids inte, ja du vet ...
Lite komisk var det att läsa kommentarerna.
ÄLSKAR ost och marmelad. Men marmeladen ska ligga på osten, så det så!!
Åt flera såna mackor under mitt besök från Sverige. MUMS! OCH MUMS!

OCH just den där inspelningen av Lady Marmelade du har nedan är SÅ BRA!!
Xtina, yes, I kina like her :-)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Välkommen tillbaka till bloggvärlden! Har saknat dig både hos dig och hos mig. :)
Jag vet att du tycker precis som jag. :) Fånigt och onödigt är det med detta tidsbyte två gånger per år.
Kanske vi skulle starta en FB-grupp - "Slopa sommartiden NU!" ;)
Jag tycker AZ och HI har fattat vad det handlar om. Tydligen är det ett antal stater, bland annat Kalifornien, som eventuellt kommer att gå ur tidsomställningen. Vi får se vad som händer.
Jo, jag vet att du inte kommenterar så ofta i den FB-gruppen. Tyckte att det var helt otroligt att det kom runt 300 kommentarer på ett sådant inlägg.
Tänk att jag inte direkt vetat om denna kombination med ost och marmelad. Men jag tycks inte vara ensam så det känns bra. Kul att du fick mumsa ihop med din mamma och väninna. :)
Visst är Xtina bra! Hennes röst är något utöver det vanliga. Hur hon ser ut numera är ett annat kapitel som jag inte tänker gå in på. ;)
Kramar!!

Anonymous said...

Tid betyder ju bara något i sambandet med andra människor, annars är det ju helt betydelselöst. Framför allt är det ju solen och ljuset som betyder något.
Jag tycker att många människor är tidsfixerade, även om de inte behöver, måste gå och lägga sig en viss tid , äta en viss tid o s v. Jag sover när jag behöver och äter när jag är hungrig. Men måste naturligtvis anpassa mej när andra människor är inblandade.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Så klokt du beskriver tid tycker jag. Egentligen är ju tid rätt betydelselöst.
Jag har blivit mindre tidsfixerad allteftersom jag blivit äldre och det är rätt befriande.
Det vore dock intressant att göra ett längre experiment där man egentligen bara följde naturens och dygnets gång utan att ha tider att passa.

Annika said...
This comment has been removed by the author.