Wednesday, December 30, 2015

Astrid, Evert och bloggen

Det hände som bekant en hel del i Sverige under de litet drygt 2 månaderna jag var där. Ibland kändes det som om hela landet nästan blev upp- och nedvänt. Det som var gammalt och bekant ena dagen var helt plötsligt något helt annat nästa dag.

En av de saker som hände var att Sverige fick nya sedlar. http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Tidplan/. Det var den första omgången av nya sedlar - nästa utgivning kommer under 2016. De enda sedlar jag fick i min hand var 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren och 50-kronorssedeln med Evert Taube. En helt ny valör kom ut (200-kronorssedeln) och den pryddes av Ingmar Bergman. Och 1000-kronorssedeln (har nog aldrig sett en sådan sedel vad jag vet) har en bild av Dag Hammarskjöld.



Nästa år byts 100- och 500-kronorssedlarna ut samt även mynt. 1- och 5-kronorna får ett nytt utseende och en 2-krona kommer också att finnas. Jag minns 2-kronorsmynten men de slutade att ges ut 1971. Greta Garbo och Birgit Nilsson kommer att finnas på sedlarna som kommer nästa år.
Jag tycker de nya sedlarna jag såg var rätt fina - litet Monopolkänsla dock. Precis som USAs 100-dollarsedel. Och det var roligt att Astrid Lindgren fick komma med på "tjugan". :)

Eftersom Sverige går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle kan man ju undra litet varför Riksbanken nu ger ut nya sedlar och mynt. Så här säger de själva. "De sedlar vi har idag utformades för ungefär 25 år sedan. Därför behöver de moderniseras för att vi ska kunna upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Det är viktigt för att kontantbetalningarna ska fungera smidigt och för att vi ska ha en effektiv kontanthantering."

För bara några dagar sedan skrev man i New York Times om utvecklingen i Sverige mot ett samhälle där kontanter knappt används. http://www.nytimes.com/2015/12/27/business/international/in-sweden-a-cash-free-future-nears.html?_r=0
Personligen tycker jag att det har gått litet väl långt och jag tycker synd om till exempel äldre personer som kanske inte kan eller vill lära sig all ny teknik. Sedan får man ju inte glömma bort att risken för nätbrott ökar ju mer som görs elektroniskt. Jag tycker också att det är absurt på något sätt att banker faktiskt inte har pengar på sina kontor. Jag vet hur resonemanget går men det känns konstigt ändå. De amerikaner jag har berättat detta för tittar storögt på mig och undrar vad vi håller på med i Sverige. Alla banker jag har besökt i USA har fortfarande kontanter även om man säkert måste säga till i förväg om man vill ha ett större belopp. Och man kommer med 100% säkerhet att bli utfrågad vad man skall använda pengarna till trots att det är ens egna pengar.

Tydligen måste man även betala med mobilen ibland i Sverige för att gå på toalett. Gratistoaletterna som finns överallt egentligen i USA saknade jag medan jag var i Sverige. Jag gick till Åhlens i Stockholm ett par gånger och där får man betala 10 kronor. En gång var det en kvinna som slank in utan att betala när någon annan kom ut och jag hakade på henne. ;)

Jag har både bankkort och kreditkort men fortfarande tycker jag om att betala med kontanter. I Stockholms kollektivtrafik måste man betala i förväg och ladda sitt kort men annars betalade jag faktiskt med kontanter överallt. Till och med hos SJ köpte jag biljetter kontant inne på Centralstationen.

Som med allt annat finns det givetvis för- och nackdelar med kontanter och att betala elektroniskt. Vad tycker ni som läser?

Bloggen har sett likadan ut under rätt många år nu och jag kände att jag ville göra om utseendet men det tar sin tid eftersom jag har ändrat så mycket i koden i den nuvarande bloggen. Om bloggen ser konstig ut vid olika tillfällen beror det alltså på detta. :)

Igår sken solen och berget lyste vackert i solen och hade en egen liten molnhatt. :) Berget är så stort att det skapar sitt eget väder.

Saturday, December 26, 2015

En helt vanlig lördag

God fortsättning till er alla! Annandag jul har kommit och gått i Sverige. I USA har vi en helt vanlig lördag. Som bekant är julhelgen mycket kort i USA med egentligen bara juldagen som den dag då julen firas av de allra flesta. En del amerikaner firar även litet grand på julafton men väldigt många arbetar den dagen. Annandag jul är ett okänt begrepp.

De hade utlovat snö här i Mt Shasta-området för julafton men det blev inte mycket med den snön. På kvällen var jag bjuden på knytkalas hos J utanför Mt Shasta tillsammans med hennes dotter och en annan vän, C. Alla tog med sig något gott att äta. Mitt bidrag var en linssoppa som värmde gott. C hade bakat en så kallad Japanese cheesecake som var fantastiskt god. Här kan man se hur man gör denna kaka som också kallas Cotton cheesecake.



Igår var N (som jag bodde hos när jag kom tillbaka från Hawaii) hos mig på en enkel middag. Hon och jag har känt varandra länge nu och jag bodde i hennes lilla "in-law unit" under litet drygt ett år. Ibland känns det som en evighet sedan eftersom så mycket har hänt de senaste 10 åren och jag har förändrats väldigt mycket som person.

Litet mat behövde inhandlas så jag begav mig till Mt Shasta idag och möttes av mer snö på gatorna än vad vi har i Weed. Solen sken och det märktes att många turister befinner sig här just nu. Eftersom det finns snö uppe på berget kommer många för att åka skidor och pulka, gå med snöskor osv. Hörde en del olika språk på gatorna och i affärerna.

Berget lyste vitt i solskenet. Har ingen aning om hur mycket snö det finns högre upp men vet att det kan vara flera meter snö under vintern.


Och här kan man ta hand om snön till skillnad mot vissa andra delar av USA. :)


Väster om Mt Shasta finns Mount Eddy som är den högsta punkten i bergskedjan Trinity Mountains. Berget har fått sitt namn efter Olive Paddock Eddy som var den första kvinnan som besteg Mt Shasta. Mount Eddy har inte haft någon snö alls egentligen de senaste åren så det är verkligen trevligt att se snö där nu.


Och på vägen tillbaka till Weed knäppte jag den här bilden från bilen av Black Butte. Det är en så kallad "lava dome" som ligger precis utmed motorvägen I-5. Det intressanta med det här berget (det är nästan 2000 meter högt) är att det är nästan en exakt kopia av berget Mt Shasta fast det vanligtvis är helt svart och givetvis mycket mindre. Nu finns det snö även på Black Butte. Butte är (enligt Wikipedia) "A butte /bjuːt/ is an isolated hill with steep, often vertical sides ..." och ordet kommer från franskan.


I natt kommer det att bli kallt här och det har till och med utlovats litet mer snö i morgon. Sverige tycks också - äntligen - få litet av den vita varan.

Thursday, December 24, 2015

God Jul!

Det här var kanske årets längsta dag när jag var liten. Eftermiddagen med julklappsöppnandet verkade aldrig vilja infinna sig och mitt tålamod prövades under många timmar.

Som jag skrev i mitt förra inlägg brukade jag klä julgranen på julaftons morgon. När jag klev upp doftade hela huset underbart av gran och ljusen lyste så vackert i mörkret.

Vi brukade försöka ta en promenad på förmiddagen medan det fortfarande var ljust ute innan jullunchen. Julkorven kokades och åts tillsammans med potatismos och brysselkål. När jag var en liten flicka var det även dopp i grytan vilket vi senare slutade med.

Efter jullunchen var det dags för fika om man ville ha och samtidigt tittade vi på Kalle Anka. Fortfarande förundras jag över att denna tradition tycks ha anammats av ett helt lands befolkning. :)

I en av FB-grupperna jag är med i hade man lagt upp en länk till Kalle Anka-programmet. Det verkar ha några år på nacken eftersom Arne Weise finns med som värd. Och det kan man inte se via SvT Play.


Arne Weise och Kalle Ankas Jul! (Hela!) by fredrik-pettersson

Till slut var det dags för julklapparna och oftast hade jag en rätt stor hög. Jag var ju enda barnet och min farmors enda barnbarn. Det var allt möjligt - böcker, kläder, någon LP-skiva osv. Minns ett foto som pappa tog där jag sitter vid min julklappshög iförd tomteluva. :)

Min farmor kom alltid och firade jul med oss och det var väldigt spännande tyckte jag eftersom hon tyckte om att leka med mig. Hon tog också med sig olika godsaker som vi åt under julen. Risgrynsgröt, griljerad skinka, rökt lax, inlagd sill, vörtbröd och annat gott tilltugg avnjöt vi på kvällen. Och självklart tittade vi på Karl-Bertil Jonssons jul när den kom 1975. En annan tradition som jag fortfarande håller fast vid. Karl-Bertil vill jag inte missa och som tur är visar SvT den även för oss som bor utomlands. "Det var då en välsignad jul" som Karl-Bertils ömma moder sade. ;)

http://www.svtplay.se/video/928353/karl-bertil-jonssons-julafton

Avslutar med dikten "Tomten" av Viktor Rydberg. Tycker den är så fin och passar så här på julafton. Önskar er alla en riktigt God Jul!

Tuesday, December 22, 2015

Dan före dopparedan

Även om det fortfarande är den 22 december på västkusten i USA låtsas vi att det är den 23. :) I Sverige har det varit den 23 ett antal timmar redan.

Dan före dopparedan - den 23 december - och en dag som var fylld med förväntningar när jag var liten. Som bekant firar jag knappt jul numera men så har det inte alltid varit utan jag var en helt vanlig tjej som firade jul som alla andra gjorde. Tror att jag var i 20-årsåldern när jag och mina föräldrar egentligen slutade att fira jul. Julklapparna försvann först, sedan julgranen medan litet julmat alltid fanns kvar.

Den 23 december brukade vi ta in julgranen och de elektriska ljusen sattes fast i granen. Det var min pappa som fick äran att sätta upp dem. :) Huset fylldes av en fantastisk doft och det kändes som jul. Det är märkligt det där med julkänslan som kom allteftersom december fortskred och späddes på ytterligare om det fanns snö.
Jag brukade sedan klä julgranen på julaftons morgon och det var kulor, tomtar, flugsvampar (har aldrig riktigt förstått det där med flugsvamparna faktiskt - någon som kanske vet varför man har svampar i adventsljusstakens mossa och julgranen), glitter och även svenska flaggan i långa band under några år.

Julpyntet hade redan satts upp i huset. När jag var liten hade vi mycket julpynt och jag minns att jag nog satte fram det mesta. En kyrka som spelade någon av julsångerna var en av min mammas favoriter och den hade hon ända tills dess att hon var för dålig för att orka pynta.

Den 23 var det inte lätt att somna och jag minns att jag ofta hade svårt att sova stor del av natten eftersom allt var så pirrigt inför julafton. Själva julafton fram till julklappsöppnandet var en MYCKET lång dag.

Nordligaste Kalifornien har haft mer vinter än vad delar av Sverige har haft och det snöade rätt ordentligt under helgen. Det talas om snö till julafton så det kanske blir en vit jul. Numera bryr jag mig inte om det vita - tycker nog att det är enklare att ha barmark men jag vet att många "måste" ha en vit jul. :)

När jag kom tillbaka till Weed tog jag fram min adventsljusstake och den lilla julduken som jag köpte via eBay förra året. Jag hade ju gjort mig av med alla små juldukar som mamma hade.


Något som jag har lyssnat en hel del på under december via datorn är Sveriges Radios Bjällerklang. Ett trevligt program med non-stop musik som inte är låst för oss som befinner oss utomlands. Jag gillar deras musik och den här låten har de spelat en del. Tycker den passar dan före dopparedan. :)

Sunday, December 20, 2015

Det vita berget

Mt Shasta har mest varit insvept i moln sedan jag kom tillbaka till Weed. Det ena ovädret efter det andra har dragit in över västkusten och vintern känns mer som den brukar göra med regn, snö och blåst. Fortfarande råder torka i större delen av Kalifornien men alla hoppas att El Nino-fenomenet skall hjälpa till att minska torkan denna vinter. Både i Washington och Oregon har man haft översvämningar med mycket stora regnmängder.

När Mt Shasta äntligen syntes häromdagen och en stund idag var det ett snöbeklätt berg som dök fram och det var trevligt att se den vita snön lysa mot himlen. Så skall berget se ut. :)



I morse snöade det ordentligt under ett par timmar men senare på dagen kom solen fram några timmar och snön började smälta. Jag åkte in till Mt Shasta för att handla och det fanns snö på alla berg och kullar runtomkring. En ovanlig syn efter 2-3 vintrar med mest barmark.

Jag uppskattar de längre dagarna i nordligaste Kalifornien efter en mycket mörk andra halva av november i Stockholmsområdet. I Weed gick solen idag upp vid 7.30 och ner vid 16.45 - litet drygt 9 timmar dagsljus. Det är en stor skillnad mot Stockholm där man idag bara har 6 timmar dagsljus.

Mt Shasta kommer nog att få mer snö de närmaste dagarna eftersom prognosen mest visar regn och snö framöver och Mt Shasta Ski Park har öppet. De kunde inte hålla öppet förra året vilket var en stor besvikelse för många men den här vintern verkar det redan finnas en hel del snö. Jag åker inte skidor men det finns många skidentusiaster som bor här och även turister som kommer hit för att åka skidor. Deras Facebooksida visar bilder och man behöver inte vara inloggad för att se dessa. https://www.facebook.com/skipark

Wednesday, December 16, 2015

Engelska Sverige

När jag var på besök hos mina bloggvänner i Värmland tittade vi en kväll på en DVD med Hasse och Tage. Det var deras första revy som hette Gröna Hund och gjordes 1962. Litet gammal kändes den men det var rätt roligt att se dessa herrar i sin ungdoms dagar. Monica Zetterlund, Mille Schmidt, Lissi Alandh och Lasse O'Månsson var också med och alla kunde både sjunga och skådespela.

Vid ett tillfälle under revyn sade Tage att engelskan var ett ofta förekommande språk i det svenska samhället och detta var alltså redan i början av 60-talet. Jag reagerade inför detta och tyckte att det var intressant att svenskan redan då uppenbarligen var märkbart påverkad av engelskan.

I Kapp-Ahl-affären i Åkersberga Centrum fick man verkligen fråga sig om man var i Sverige eller utomlands i ett engelskspråkigt land eftersom nästan alla skyltar var på engelska. Jag blev förvånad att se så många skyltar i en och samma affär på engelska men antar att det verkligen blir mer och mer vanligt att man använder engelska på det här sättet i Sverige. Black Friday-rean var ju helt på engelska och där tycks man bara ha tagit över det amerikanska konceptet.





Och Subway fanns så jag behövde inte alls känna det som om jag var borta från USA. :)


Språk förändras hela tiden och det känns som om engelskan numera är en del av svenskan och att man använder väldigt många engelska ord i olika sammanhang. Jag tycker nog man kunde anstränga sig litet mer för att hitta svenska ord och uttryck men jag kanske är gammaldags. :)

Däremot letade jag förgäves efter särskrivningar ute i affärerna och såg faktiskt ingenting av dessa. Blev nästan litet besviken. ;)

Såg den här intressanta videon idag hos Dagens Nyheter om resväskans väg på Arlanda. Jag har alltid undrat vad som egentligen händer när man lämnar väskan ifrån sig. Jag är lika tacksam varje gång jag varit ute och rest och jag ser min väska komma på baggagebandet. Det har hänt ett par gånger att väskor inte kommit fram och det är jobbigt, framför allt om det händer på utresan. Jag hade tur att båda mina väskor kom fram som de skulle till Medford i förra veckan.


Här är resväskans okända liv på Arlanda
Har du undrat vad som händer med din resväska när den checkas in på Arlanda? DN har följt den 7 kilometer långa färden http://bit.ly/1P1EMwh
Posted by Dagens Nyheter on Monday, December 14, 2015

Sunday, December 13, 2015

Hur känns det att vara tillbaka i USA?

...är frågan jag får varje dag nu. Jag kom tillbaka till Weed i onsdags kväll efter en maratonresa och det känns skönt att ha mina egna saker omkring mig. Efter litet drygt 2 månader i andras hem kanske det inte är så konstigt att känna så. De jag har besökt har varit gästfria och öppnat sina hem för mig vilket jag uppskattar väldigt mycket men man har en annan slags tillvaro när man är "på besök" jämfört med hur det är hemma.

De sista dagarna hos min vän utanför Åkersberga fylldes av att städa och ställa i ordning innan jag gav mig av. Eftersom jag hade ett mycket tidigt flyg dagen jag skulle resa tillbringade jag några dagar hos vänner i Sollentuna. Hos U och H i Sollentuna fick jag även träffa vänner från gymnasiet som jag inte träffat på mycket länge. Det var en fin kväll med god mat och trevligt sällskap. Tack U och H för er gästfrihet och för att ni ordnade den trevliga middagen. :)

Att resa från Stockholm till USAs västkust är en mindre expedition men resan gick bra trots de många timmarna. Och som tur var hann jag med alla flyg och kom fram till Medford i södra Oregon på utsatt tid. Blev hämtad där av snälla personer och kunde komma till Weed senare under kvällen.
Flighten från Frankfurt till San Francisco var mastig med 11,5 timmar i luften men den var inte fullbokad och jag hade turen att få byta säte och kunde ha tre säten för mig själv. Skönt att till och med kunna lägga sig ner. Jag vet inte hur gammalt flygplanet var men "retro airplane" ;) kom i huvudet flera gånger. Det var en Boeing 747-400 med "puckel" och nog syntes det att planet hade ett antal år på nacken men sätena var mer bekväma än på nyare plan och vi kom fram som vi skulle. När min pappa och jag reste till USA 1986 flög vi samma typ flygplan och trots att vi satt i ekonomiklassen fick vi sitta i "puckeln" både på dit- och hemresan. Det kändes litet lyxigt faktiskt. Nu var "puckeln" reserverad för de som har mycket pengar.

Det har varit fullt upp sedan jag kom tillbaka - jag skulle hämta min bil som stod i mitt förråd (som tur var startade bilen med en gång trots att den stått stilla litet drygt 2 månader), dubbdäck skulle sättas på och jag har packat upp och ställt i ordning lägenheten.
Och idag, lagom till Lucia, har det snöat här i Weed! Vi hade ett hemskt oväder den gångna natten med mycket kraftiga vindar, ösregn och frampå morgonen ett intensivt snöfall. Var ute och skottade till och med.


Innan vi skulle gå på flygplanet i Frankfurt blev vi utfrågade om vår packning. Ni vet alla de där frågorna om man packat väskan själv, om den varit under ens uppsikt osv. Har inte fått dessa frågor på väldigt många år och blev nästan litet full i skratt eftersom jag kom att tänka på en härlig monolog med komikern George Carlin om "airport security". Tycker framför allt om hans tankar om "Carrot Top" och att lämna resväskorna ute på gatan natten innan man åker. ;) Och nog är det så att man absolut inte får skämta med säkerhetspersonalen.

Tuesday, December 1, 2015

Turist för en dag

Efter mer än två veckor av grått, grått och mer grått och knappt ljusa dagar sken solen idag. Det blåste kallt men det var härligt att dagen blev ljusare och man fick se blå himmel.
Därför var det perfekt att åka till Gamla Stans julmarknad och insupa litet Stockholmsatmosfär. Många gånger när jag har varit i Sverige har det varit så fullt upp att jag inte hunnit med att vara turist. Det var jag idag.

Gamla Stan är verkligen en mysig del av Stockholm med sina trånga gränder och kullerstensgator. Just nu pågår julmarknaden vid Stortorget som jag ville besöka. Julmarknaden i Gamla Stan har funnits sedan 1837 så den har onekligen långa anor. Man skall nog egentligen vara där på kvällen med alla mysiga ljus men det gick inte för mig eftersom jag knappt hade kunnat komma “hem“ då med tanke på glesa bussförbindelser.

Jag gick runt bland bodarna där det såldes olika slags mat, klädesplagg och prydnader. Det blev inget inhandlat och det berodde mycket på att jag har noll utrymme i mitt baggage.

Som alltid är alla bilder klickbara.






Eftersom jag inte hade något inplanerat den här dagen tog jag en ordentlig promenad i Gamla Stan, gick på kullerstensgatorna och beundrade alla fina, gamla hus. Det som är så speciellt med Gamla Stan tycker jag är att det bor människor här så det är en levande stadsdel.

Storkyrkan som ligger nära Stortorget.





Passerade bland annat Mårten Trotzigs gränd som är Stockholms smalaste gränd med bara 90 cm.



Bestämde mig för att promenera tillbaka till Östermalmstorgs tunnelbanestation och gick utmed vattnet där alla båtar finns. Där blåste det riktigt kallt men det blev i alla fall några bilder. Visst är Stockholm vackert även på vintern!

Kungliga slottet - såg dock inga kungligheter utan bara en vakt som stod utanför i snålblåsten.


Vandrarhemmet Af Chapman.


Anrika Grand Hôtel med det gröna taket.




Vid Nybroplan såg jag dessa älgar som troligen är väldigt vackra när lamporna tänds på kvällen.


Även om jag inte skulle vilja bo i Stockholm idag har denna vackra stad självklart en plats i mitt hjärta eftersom jag är född här och bodde i Stockholmsområdet tills jag flyttade till USA. Tycker denna fina låt med Lasse Berghagen passar som avslutning. :)