Monday, August 31, 2015

H2O

Det blev egentligen inget av regnet som utlovats för några dagar sedan. Berget Mt Shasta fick tydligen litet regn men Weed fick kanske 10 regndroppar. Torkan fortsätter alltså och likaså bränderna. Vindarna måste dock ha vänt eftersom berget har synts den senaste tiden.

Vi har fortfarande vatten och skolan har oförtrutet fortsatt att vattna gräsmattorna under sommaren. Dålig stil tycker jag men tydligen är de gröna mattorna värda mer än att ta ansvar för hur mycket vatten som används.
Andra delar av Kalifornien har riktigt ont om vatten och får snåla mer än vad vi gör. Jag har dock sett att en del privatpersoner i Weed låter sina gräsmattor bli bruna. Det känns bra att det finns förståelse för hur allvarligt det är.

Precis som i Sverige, säljs det stora mängder vatten på flaska här i USA. Jag kommer nog att återkomma till detta eftersom man planerar att sätta igång en fabrik i Mt Shasta som kommer att använda vårt vatten för tillverkning av vatten på flaska och även andra drycker. Och detta mitt under den värsta torkan som Kalifornien varit med om.

Jag köper i stort sett aldrig vatten på flaska eftersom det känns som ett otroligt resursslöseri. Jag fyller hellre en glasflaska med kranvatten och återanvänder glasflaskan om och om igen. Men raderna är långa i affärerna av flaskor med vatten.
Något som säljs här är destillerat vatten som också används som dricksvatten. När jag först kom hit gjorde Michael sitt eget destillerade vatten med hjälp av en maskin. Jag tycker att destillerat vatten har en underlig smak och "konsistens" eftersom alla mineraler försvinner från vattnet under processen. Men, som sagt, detta slags vatten säljs i vanliga mataffärer. I Sverige verkar destillerat vatten mest säljas på Apoteket och kostar en hel förmögenhet. Om jag köper fyra liter av detta vatten kostar det mig inte mer än kanske 9 kronor.



Något annat som också säljs antingen utanför mataffärerna eller inne i butiken är "blocks of ice" eller "crushed ice". Det är väldigt vanligt och framför allt under sommaren tycks denna is ha en stor åtgång. Den förvaras i denna sortens "frysdisk" som man ser litet överallt.


Vatten är den godaste drycken tycker jag och den enda jag egentligen dricker. Det är bara att hoppas att vattnet inte helt tar slut här i Kalifornien.

30 comments:

FREEDOMtravel said...

I Sverige köper jag bara vatten på flaska om jag är ute någonstans och inte har något annat val. För kolsyrat vatten har vi kolsyremaskin. Är det verkligen vanligt att köpa vatten på flaska i Sverige... det trodde jag inte? Nu på resan måste vi köpa vatten på flaska ibland, men vi sparar alltid flaskorna och när det går (dvs när vattnet i kranarna är drickbart) fyller vi det där. I Albanien har vi hela tiden kunnat fylla friskt källvatten från bergen i våra flaskor. Fantastiskt!

Gunnel said...

Vatten är absolut den bästa drycken. Där jag bor är dricksvattnet otroligt gott och iskallt blir det ganska snabbt efter jag öppnat kranen. Det är tyvärr inte likadant överallt. Hemma hos Rasmus smakar vattnet inte alls gott och det är lite ljummet hur länge man än spolar. Ha det gott.

Anonymous said...

Hej, destelerat vatten skulle jag inte dricka. Jag förknippar
det med batterivatten. Regnvatten är ju destilerat öm man har glas
kärl eller plast kärl. Som det regnar direkt i. Såg för många,
år sedan. Att bryggerierna ville ha vattnet från weed. Tydligen,
är det dax sart. Tror att det var läsk jätten som va intresserad.

Då går det åt några liter. Vatten är gott. Och blir värdefullt
i framtiden. Vi som har bra vatten ska vara glada.
Hälsningar Stig....

Från Glam till Damm said...

Hej!

På många platser i San Diego och speciellt på rika Coronado fortsatte man att vattna som vanligt trots torkan. Rika människor drabbas sällan av naturkatastrofer, ja, förutom när deras hus glider nedför sluttningarna i mud-slides de åren Kalifornien emellanåt får regn. Så jag är inte förvånad att man vattnar på vissa ställen för att man vill ha det snyggt, men skolor? Konstigt!

Vad gäller vatten så köpte vi allt dricksvatten på flaska eller dunk i Kalifornien men här hemma i Dalarna har vi fantastiskt rent, kallt och gott vatten direkt från kranen. I större städer som Stockholm till ex. tycker jag dock att kranvattnet smakar nästan lite illa. Isbitar har jag sett att de faktiskt har börjat sälja nu här i Sverige i lite mer välsorterade affärer, haha, så nu slipper man frysa isbitar i veckor innan festen :-)

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Annika said...

Tror även att det handlar om skolans "ansikte utåt" mot stora världen. Konstigt nog finns det fortfarande många elever - och föräldrar men kanske inte just i ert fall - som bedömer hur bra skolan är grundat på hur vackert campus den har snarare än kvalitén på undervisningen. Ibland tror jag till och med de förutsätter att undervisningen måste vara bra och fakulteten bra om det är vackert - medan i verkligheten är "landscaping" oftast det absolut sista de drar ned på - efter att de lagt furloughs på anställda och ransonerat kopieringspappret... Inte för att jag är bitter eller så ;)

Jag köper inte längre vatten på flaska heller utom om vi vill ha mineralvatten vid något speciellt tillfälle. Vi har ett sånt där magiskt kylskåp som filtrerar vattnet och det är det vattnet, snarare än kranvattnet, jag dricker normalt sett. Eller te eller kaffe...

Tråkigt att regnet aldrig kom!! Kram.

Monica said...

Destillerat vatten är det som används på laboratoriet som grund till de lösningar som ska ha vatten och på avdelningar finns det men vi dricker det inte:-). Vatten är livsviktigt och vi kan nog dricka kranvattnet här ännu, det många, tror jag, inte känner till är att vatten ur varmvattenkranen i Sverige (säkert lika i andra länder) ej är renat och godkänt som livsmedel. Det är bara kallvattnet som är det och testas kontinuerligt, det varma kan vara vad som helst. Och skall aldrig användas till matlagning eller annat.

Och nog är det konstigt att vattna när ni har sådan torka, även om det är för att det ska se snyggt ut, men folk förstår väl? Jag får ge en eloge till vår kung:-), inte ofta, men ett år när vi var på Solliden såg hela trädgården nedbränd ut, hemskt ful, som visset hö i hela, men det var vattenbrist på Öland och han följde strikt alla rekommendationer och vattnade inte en droppe. Det är så man får respekt, han var som de andra invånarna då i det fallet. Han är ju miljöintresserad och följer med där.

Channal said...

Vi har en Soda Streamer. Ett bra köp eftersom jag gillar bubbelvatten. Skulle aldrig köpa vanligt vatten i flaska. Men det händer att jag köper en liten flaska Loka/Ramlösa när vi är ute.

Kram Anna

Äventyret framtiden said...

Vi är lyckliga nog att ha en egen brunn med mycket utmärkt vatten.
Vi måste kontrollera vattnet varje år eftersom vi har ett livsmedelsföretag. Tillsvidare har det alltid varit toppen. Det enda som är att det innehåller mangan, lite för mycket, vilket inte gör något för kvaliteten som så och inte heller för smaken men däremot så missfärgas tvättfat och toastolar m.m. så det gäller att gå omkring ättika och trasa nu och då.
När vi är på resa, oftast Madeira, gör vi som du. Köper en flaska vatten och fyller på kranvatten när vi ska iväg på våra turer. Men det är inte alla förunnat att ha bra kranvatten. Mycket beroende på rören...
Vatten är naturligtvis den bästa drycken av alla.
Kramar!

olgakatt said...

Minns att jag fick en flaska vatten från Weed på en mexikansk krog nånstans mellan San Fransisco och LA. Mina trädgårdsintresserade vänner i Kalifornien berättar att i deras område vattnas snart inga gräsmattor längre utan man anlägger en "öken" med några få ökenväxter. Riktiga vattensparare minskar också ner på antalet duschar per vecka och tar "sponge bath" istället emellanåt.
Även om det inte är nån verklig vattenbrist i Sverige finns all anledning att tänka sig för innan man slösar.

Anne-Marie said...

Helena: Jag tycker man ser folk med vattenflaskor överallt i Stockholm i alla fall. Självklart är Stockholm inte hela Sverige. ;)
Ibland är det perfekt att ha en vattenflaska om det inte finns annat vatten.
Underbart att kunna dricka källvatten direkt från "levande" vatten. :) Det kan man även i Mt Shasta om man vill. Det finns en källa i Mt Shasta City Park.

Anne-Marie said...

Gunnel: Vattenkvaliteten kan variera väldigt mycket beroende på var man bor. Här i Mt Shasta och Weed är vi lyckligt lottade med ett mycket bra och gott vatten. Och till skillnad från stora delar av USA har vi inga tillsatser som klor och fluor. Fluor är ett otyg här i USA som troligen förgiftar folk långsamt.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: I USA - och även andra delar av världen - används destillerat vatten som dricksvatten. Vet att man i Sverige oftast förknippar det med batterivatten. Men det är ju inget farligt att dricka. Jag har druckit destillerat vatten en del och lever fortfarande. ;)
Jag kommer att skriva om planerna på att utvinna vatten från Mt Shastas vattenkällor eftersom det är helt ofattbart att man vill göra detta mitt under Kaliforniens värsta torka.
Det kommer att bli krig kring vatten tror jag. Och i USA har till och med vissa stater gjort det illegalt att fånga regnvatten.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

De rika kommer troligen att drabbas av Kaliforniens torka till slut. Även om de lever i sina bubblor. Du hade ju Coronado-bubblan som var väldigt speciell. Vacker men speciell. Kommer det en stor jordbävning till Kalifornien blir nog ingen skonad. Inte ens de rika.

Jag vet att stora delar av USA inte har särskilt bra dricksvatten. Vi är lyckligt lottade i mina trakter eftersom vårt vatten är mycket gott och inte har tillsatser som klor och fluor. Det är ovanligt med så bra vatten. Fluoret tror jag håller på att förgifta USAs befolkning. Sakta men säkert. Fluor tillåts ju inte i vatten i Sverige.

Ja, att frysa iskuber verkar ju jättejobbigt! ;)

Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Nej, ingen bitterhet alls. ;) Jag känner precis som du att man kanske hellre satsar på utseendet av skolans campus eller andra yttre detaljer i stället för på personalens välbefinnande.
Vår skola har omnämnt som en av Kaliforniens vackraste campus så det ligger nog en del i det att man vill ha gröna gräsmattor.
Något magiskt kylskåp har jag inte. :) Men vattnet hos oss är gott som det är ur kranen. Kan tänka mig att San Diego kanske inte har samma slags kvalitet på sitt vatten.
Trist att torkan fortsätter men vad gör man. Kram!

Anne-Marie said...

Monica: Jag "googlade" faktiskt om destillerat vatten och det verkar som om det används som dricksvatten i delar av världen. Sverige tycks inte ha gått den linjen dock.
Jodå, det där med varmvatten fick jag lära mig som liten av mina föräldrar. :) Drick eller använd ALDRIG varmvatten från kranen var det de sade. Har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. :)
Jag har sett en del privata trädgårdar här i Weed som har bruna gräsmattor och det är ett bra tecken tycker jag.
Vilket bra initiativ av den svenske kungen. Tror nog att den svenska kungafamiljen är rätt miljömedveten.

Anne-Marie said...

Anna: Jag har faktiskt helt kommit bort från bubbelvatten numera. Tycker bättre om vatten som det är. Men visst kan det vara litet festligt ibland att dricka kolsyrat vatten eller andra kolsyrade drycker.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Underbart att ha vatten från en egen brunn. Självklart måste man testa vattnet från den. Och framför allt i ert fall då ni har ett café.
Hur påverkar mangan människor? Kan det ge några hälsoeffekter? Vårt vatten missfärgar också. Till exempel toalettstolen har en ring/rand som kommer från vattnet.
Nej, det är verkligen inte alla förunnat att ha bra dricksvatten. Tror att det kan bli krig i framtiden kring vatten eftersom ingen - varken människor eller natur - överlever utan vatten.
Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det finns en "water bottling plant" i Weed så det var nog vatten från den som du drack. :)
Jag tycker att gräsmattor egentligen inte skulle få finnas i Kalifornien. De hör inte hemma här eftersom de kräver väldigt mycket vatten. Även under normala år (utan torka) borde folk inte få ha gräsmattor. Det finns många inhemska växter som klarar torka och som passar bättre.
Tror att många människor slösar något helt otroligt med vatten och att de lär sig först när det blir mycket dyrare eller det inte kommer något vatten ur kranen.

Anonymous said...

Det är faktiskt komiskt där här med vattendrickning.
"På min tid" (don´t you hate that expression?) var det aldrig tal om att ha
vatten med sej, när man skulle ut på en promenad eller en skidtur. Klart,
det fanns inga flaskor man kunde ha med sej. Det blev en termos med kaffe,
om skulle vara borta flera timmar.
Nu för tiden, när man är ute och går, tycks det att alla håller i en plastflaska med vatten. Mottot är "HYDRATE".

När vi bodde i Indonesien, kokade vi vattnet minst 45 minuter och sen filtrerades det. När vi flyttade hem, tog det ett tag, innan man vänjde sej vid att dricka direkt ur kranen.

Änte könstit hur många olika slags vatten, det finns att köpa nu för tiden?
Jag gillar soda water - tror det hette Vichyvatten i Sverige, men det var
definitivt INTE vatten från Vichy. :)

Hur som haver, hoppas jag innerligt att Kalifornia och flera andra stater
in the west, får regn, regn, regn. Men inte allför mycket på en gång, så att det blir jordskred.

Ruth i Virginia
(väntar 4-5 dagar över 30C utan regn)

Anne-Marie said...

Ruth: Nej, jag tycker det är ett rätt bra uttryck. :)
Jag minns att jag hade med mig en termos med varm choklad när vi hade utflykter med skolan. Och så hade vi små tetrapakliknande juiceförpackningar med olika slags fruktjuice. Men inget vatten. Det har kommit på senare år.
Man kan "hydrate" med annat än vatten. Dock inte kaffe eftersom det gör att kroppen förlorar vätska. Tydligen skall man dricka extra vatten om man dricker kaffe.
Michael och jag hade endast en "catchment tank" på Hawaii och vi kokade alltid vattnet innan vi drack det. Det gick bra det också.
Vichyvatten minns jag inte att jag druckit. Om det inte är typ mineralvatten. Ramlösa drack jag ibland i Sverige.
Ja, vi får se hur det blir med regnet. Man talar om en "Godzilla El Nino" så vi får hoppas att det inte kommer otroliga mängder regn och helt förstör marken. Som givetvis sargats av alla bränder.

Marina said...

Visst finns det många vattenflaskor i omlopp i Sverige, men jag tror (och hoppas!) att det är ett inköp och sedan återanvänds flaskan och fylls på. I stora delar av Asien däremot är det ett oerhört antal vattenflaskor i omlopp. Eftersom vattnet oftast inte går att dricka så köper alla turister mängder av vatten i plastflaskor, flaskor som sedan i många fall tyvärr hamnar som sopor i havet - ett jätteproblem! Det finns dock platser som börjat med att för en billig peng fylla på vattenflaskor ur en stor vattenbehållare, vilket är ett stort steg framåt!

Andra året i Hjo said...

Jag tror det har regnat mindre i Hjo än i övriga Sverige. Men vatten har vi gott om. Det verkar som om Vättern skulle kunna förse hela Mälardalen, Köpenhamn och Hamburg med vatten utan att sjön sinar. En bra resurs för framtiden. Onekligen.

Anonymous said...

Jag dricker mineralvatten vara när jag är på okända platser, men inte hemma. HÄr hos mej är vattnet okej att dricka. Men är försiktig när jag är på andra platser.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Marina: Jag vet inte om man fyller på och återanvänder flaskorna i Sverige eller inte. Man kan ju hoppas att de återanvänds.
Asien har säkert en litet annorlunda situation med sitt vatten och att det finns ett större behov att ha vatten på flaska. Den stora vattenbehållaren låter som ett bra initiativ. Hoppas att det kanske blir flera sådana och att människor använder dem.

Anne-Marie said...

Hans: Kanske Vättern skapar litet av sitt eget klimat eftersom den är så stor. Precis som vårt berg Mt Shasta gör.
Att ha tillräckligt med vatten är A och O i dessa tider. Tur att du bor där du bor. :)

Anne-Marie said...

Lena: Jag tror att jag bara drack kranvatten i England. Det kanske inte smakade så gott alltid men har inget minne av att jag mådde dåligt. Minns kranvattnet i Paris vilket stank av klor. Hemskt.
Ha det bra!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Vatten, riktigt kallt och med ett par bitar is i är det allra godaste tycker jag. Det är intressant att få läsa om hur olika vanor vi har på varsin sida av Atlanten. Jag hoppas att torkan snabbt övergår i regn så att marken får vatten igen.

~ Maria ~

Anne-Marie said...

Maria: Is och riktigt kalla temperaturer har mina tänder litet svårt för så jag dricker faktiskt mest rumstempererat vatten. Känns bättre. :)
Vi får se om det blir regn framöver. Om meteorologernas prognoser är korrekta tror de att det blir en "Godzilla El Nino" och då kan det komma stora mängder regn.

Louise said...

I Sverige är det svårt att hitta vanligt "still water" på flaska. Det mesta som säljs är kolsyrat mineralvatten. Oftast smaksatt, men finns såklart också naturellt med kolsyra. I Norge har de lite fler val av icke kolsyrat vatten på flaska, men det mesta här är också kolsyrat. Jag jobbar på hotell i centrala Oslo och får många frågor från amerikaner om vilket vatten de ska köpa och folk som kommer in med stora literflaskor och sen upptäcker att det var kolsyrat... Och att det är så dyrt. Folk är ju inte vana att dricka kranvattnet, inte ens sydeuropeer. I södra Europa kan man ju köpa halvlitersflaskor för 3-4kr, i Sverige kostar en halvliter vatten runt 10-12kr. Men det är ju just för att man kan dricka kranvattnet här.

Vi säljer kanske lite för mycket vatten på flaska här med tanke på hur bra vatten vi har, men som jag och många vänner ser det så är det ju ett nyttigare alternativ till läsk - inte ett sätt att byta ut kranvattnet på. Köper jag en flaska kolsyrad Loka Citron är det ju för att jag vill lyxa till det och dricka läsk - men välja något lite nyttigare. Annars kör man ju på kranvatten.

I USA fanns det ju såna där water filters man kunde sätta på kranen eller köpa en tillbringare. Det blir väl lite bättre än helt destillerat?

Anne-Marie said...

Lousie: Just det ja, det finns inte särskilt mycket "still water" i Sverige. Kan tänka mig att amerikaner blir förvirrade av vattenflaskorna eftersom de flesta i USA är just "still water" och inte kolsyrat. Jag vet att vi (i Weed/Mt Shasta) har otroligt bra vatten och att många dricker kranvattnet här. Men många platser i USA har inte bra vatten eftersom det är både klor och fluor som tillsatser.
Vatten är dyrt i Sverige men inte lika dyrt i USA.
Absolut att man kan lyxa till sig ibland. Minns att jag brukade dricka kolsyrat ibland ute på restaurang. Men att köpa kolsyrat vatten och dricka hemma gjorde jag nästan aldrig. Kanske någon enstaka gång om jag hade bjudning hemma.
Vattenfilter får man vara noga med eftersom vissa bara tar bort smaken, andra tar bort tillsatser. Som vanligt måste man kolla upp innan man köper något.