Friday, February 27, 2015

Käppar i hjulen

De senaste dagarna har varit stressiga både mentalt och känslomässigt. Jag som trodde att jag gjorde precis allt jag skulle göra beträffande min amerikanska deklaration och rapportering om utländska bankkonton (i mitt fall de svenska jag har kvar) som vi "US Persons" måste göra. Nej, så var det inte visade det sig igår.

Efter att ha haft en inre känsla av att något inte stod rätt till ringde jag till IRS (USAs skatteverk) igår och fick faktiskt prata med en livs levande person. Frågan jag hade var om en svensk pensionsförsäkring också ansågs som den typen information som skulle redovisas. Jag hade läst instruktionerna under olika år och aldrig förstått att denna rapport även inkluderade svenska, "sovande" pensionsförsäkringar. Och tydligen är jag inte ensam om detta eftersom ett par andra svenska vänner här i USA hade samma uppfattning som jag - nej, den skulle man inte ta med. Och jag fick reda på att till och med de som borde veta ("tax accountants") inte har vetat.

Helt plötsligt såg jag konsekvenserna av att inte ha rapporterat denna pensionsförsäkring vilket påverkade även andra blanketter och jag bestämde mig mycket snabbt för att försöka hitta någon som kunde det här bättre än mig.
Saken är den att i USA blir man "bestraffad" med olika avgifter, och de kan vara väldigt höga för just oss som har utländska tillgångar, även om man inte visste om att man borde ha rapporterat. Straffavgifterna kan bli mindre om man kan bevisa att man inte hade för avsikt att inte rapportera men avgifter blir det i vilket fall som helst.

Så nu kommer jag att behöva arbeta med en "international tax attorney" i södra Kalifornien vilket givetvis inte är gratis samt att jag kommer att få betala för min okunskap.
Kanske vi svenskar som flyttar till USA är litet mer naiva eftersom vi har - för det mesta - så enkla deklarationer och jag var troligen litet naiv när jag trodde att jag klarade av det hela på egen hand. Om jag inte hade haft detta pensionskonto hade jag nog gjort allt korrekt och mannen jag pratade med igår insåg att han pratade med en person som visste en hel del. Tydligen är det vanligt att folk inte alls känner till vad som gäller just utländska tillgångar.
Landet (USA) som kanske har världens mest komplicerade skattelagstiftning är tydligen ett land där man ofta måste ha en advokat eller annan rådgivare/kunnig person. Det är nog ingen tillfällighet att det finns ett "hav" av "tax accountants" även på mindre orter.

Att behöva betala för sin okunskap känns inte särskilt roligt men sådant här kan man absolut inte ha hängande över sig. IRS vill man inte komma på fel fot med. Och tyvärr kommer en del pengar att gå åt för att rätta till detta.

Jag har faktiskt till och med funderat en del på om det verkligen är värt att vara amerikansk medborgare. Även om jag bodde i Sverige och hade dubbelt medborgarskap skulle jag, så länge jag var amerikansk medborgare, vara tvungen att deklarara och rapportera alla mina tillgångar i Sverige till skatteverket i USA. Men att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap går inte när man har pågående ärenden med IRS och det kostar dessutom en hel del pengar.

Just nu får tydligen mitt nästa steg med en eventuell flytt läggas på is tills jag vet mer. Om ni inte ser inlägg här på ett tag så beror det på att jag inte är i högform just nu.

52 comments:

tennswede said...

Det låter inget vidare. Jag är också amerikansk medborgare jämte det Svenska. Men jag avslutade alla mina konton i Sverige när jag flyttade.Vill inte vara påflugsen men vad är det för anledning att ha svenska tillgångar. Det blir ju bara en massa jobb och skatt. Jag erkänner att jag inte känner till dina orsaker men som i mitt fall så behöver jag ju inte bekymra mig om Sverige eftersom jag inga konton har. Undrar bara i all välmening eftersom det skapar så mycket stress, jobb och oro för dig. Ha det bra.

Anne-Marie said...

Tennswede: Mina bankkonton hade jag troligen inte behövt ha kvar men det har varit bra med svenska bankkonton när jag har besökt Sverige. Och när min mamma blev sjuk visste jag inte om jag skulle vara tvungen att vara där under längre perioder. Men mitt pensionsförsäkringskonto kan jag inte bara avsluta vad jag vet. Vet att jag frågade om jag kunde ta ut pengarna i förtid för några år sedan och då sade de nej. Och jag skulle ha varit tvungen att rapportera detta pensionskonto även om jag inte hade haft svenska bankkonton. Och skulle jag flytta tillbaka till Sverige som amerikansk och svensk medborgare - vilket jag alltid haft som en möjlighet - skulle jag ju vara tvungen att rapportera ändå. USA släpper ju inte taget om oss trots att vi inte bor här i USA.

tennswede said...

Jag förstår, det är knepigt med pensionssparande. Hoppas verkligen att du får en bra vägledning med din advokat. Jag tror att detta året blir nog din vändpunkt. Jag vill bara påskina att flytt hem till Sverige kan var nog så tufft. Hör ofta från folk i Sverige att landet är inte sig likt och vi kommer nog inte att trivas om vi flyttar hem. Jag har bott i U.S.A. sedan 1989 och kom till Knoxville, TN 1994. Jag var bara 22 är när jag gifte mig och flyttade hit. Jag trivs bra och är väldigt tacksam för att det har gått bra för mig. Jag vill inte låta negativ men jag tror att du skulle trivas i amerikanska södern.Jag vet att jag har sagt det förut men jag ger mig inte. Hur som helst lycka till
.

Annica said...

"Hjulkäpparna" tycks bara öka i antal. Tänk att USA som alltid setts som frihetens och individualismens plats på jorden börjar bli så krångligt och byråkratiskt att leva i. Kanske är det dags att dra upp bopålarna, säga tack och adjö och flytta hem till Sverige. Precis som andra länder så vill förstås även Moder Svea ha koll på sina medborgare. Men, jämförelsevis, i vilken omfattning? Kan det vara värre här än i USA? Intressanta frågor som antagligen inte kan besvaras rakt av. Hur det än är så tror jag ändå att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i.
Hoppas du får hjälp av en kunnig och ansvarsfull person och som inte "kostar skjortan". Jag håller tummarna att allt ska ordna sig till det bästa.
Kram från ett grått och vårslaskigt Norrbotten! (Där det egentligen inte alls ska vara vår. Än.)

Annica said...

Hm... här ett alldeles färskt exempel på svensk byråkrati:
http://lotten.se/2015/02/skatteverket-banken-tur-och-retur.html

Marina said...

Hoppas det löser sig till det bästa för dig!

Anonymous said...

Så tråkigt att det stökade till sig i slutändan. Läste just att skattelagstiftningen tillåter återköp av privata pensionsförsäkringar om kapitalet understiger 13-300 kronor eller om kapitalet är högst 44-500 kronor och varit vilande under 10 år. Då först får man avsluta sin pensionsförsäkring. I annat fall blir det tidigast 61 år.
Pensionsförsäkringar räknas som en tillgång även om de är vilande.
Allt ordnar sig säkert till det bästa och förhoppningsvis blir inte kostnaden för "missen"så stor.
BM

Hans Nilsson said...

Hoppas denna länk klistras in rätt här. Isåfall kan man läsa om en person som avsäger sig us medborgarskaphttp://www.economist.com/news/united-states/21644160-mayor-london-renounces-his-american-citizenship-englishmans-home?fsrc=scn/tw/te/pe/ed/anenglishmanshome

FREEDOMtravel said...

Har hört från andra också att det är krångligt! Låter inte kul...

Gunnel said...

När man tänker på hur enkelt det är i Sverige att deklarera så tar man sig för pannan. Sverige är nog inte så byråkratiskt som vi tror. Det finns länder som är värre. Kram

Anonymous said...

Snacka om krångligt! Tycker synd om dej som råkat ut för detta för att allt är så komplicerat.
Det är komplicerat här i UK oxå, men kollen verkar vara mininmal, men försöker göra mitt bästa.
Lycka till!

Steel City Anna said...

Personligen foredrar jag krangligare deklarationer mot Sveriges enkla, de ar ju enkla for att de redan vet allt om en :) ! Inte alltid att det ar riktigt heller men det ar ju latt att bara halla med for att slippa krangla. Det har fixar du! Hoppas inte advokaten ar for dyr.

Gunilla Nardin said...

Sa trist med kranglig byrakrati.Den i USA verkar vara av allra varsta slaget.Men det loser sig Anne-Marie.Hoppas bara att notan inte blir alltfor saltad.Forstar att det kanns surt, nar man ar arlig och gor sitt basta. Tycker inte alls att du ar naiv,tvartom,att sjalv ta sig an en sapass svar uppgift,bevisar bara att du ar modig och ansvarsfull.
Skriv nar du mar lite battre.

Stor Kram ifran Frankrike
(dar vi numera har en forenklad
deklaration)

Gunilla

Anonymous said...

Fy vilken sits du har hamnat i! Håller med i det Gunilla skrev. I Sverige är det lättare för det mesta. Jag behöver bara kolla de förtryckta uppgifterna i deklarationen och sedan SMS:ar jag OK till skatteverket med en personlig kod. Glöm inte bort att andas med djupa andetag, sitt ner och hämta in dig om det börjar snurra för mycket och lägg ner bloggandet tills känner att du är på banan igen. Vi är många som gillar att läsa din blogg, men det viktigaste nu är att du får tid för dig själv och att du mår så bra du kan. /Susanne

Anne-Marie said...

Tennswede: Just pensionsförsäkringar verkar vara knepiga. Och jag är inte ensam om att ha missat detta. Är med i en Facebookgrupp som består av svenskar i USA och skrev ett informationsinlägg om detta och fick flera svar från andra ansvarsfulla svenskar som var lika chockade som jag.
Sverige är inte samma land och det är jag mycket medveten om. Men att ha kvar svenska tillgångar - vilket jag absolut inte är ensam om - och behöva rapportera varje år i en snabbt föränderlig värld gentemot IRS - känns litet besvärligt. Och de kommer att bli hårdare och hårdare eftersom de tycks tro att alla amerikaner som har utländska tillgångar är brottslingar som försöker gömma dessa tillgångar. Så är det ju inte i de allra flesta fall. Varför annars kallar man myndigheten dit man gör en rapport "Financial Crimes Enforcement Network"?
Vi får se vad som händer. En sak i taget antar jag.

Anne-Marie said...

Annica: Att ha med två länder att göra - vilket jag ju absolut inte är ensam om - är troligen uppsatt för hjulkäppar. I alla fall kräver Skatteverket ingenting visavi USA vilket jag alltid uppskattat. I Sverige är man klokare och anser att medborgarskap skiljer sig från var man bor. Det gör man inte i USA. Där anser man att medborgarskap är det som styr. Skatteverkat har aldrig frågat mig om eventuella tillgångar i USA vilket alltså USA skulle göra även om jag inte bodde i USA. En stor och viktig skillnad.
Att USA är frihetens land kanske stämde tidigare - inte visavi IRS dock - men numera är vi på god väg att bli ett land där man inte kan gå på toaletten utan att behöva rapportera. Att storebror ser och vet allt om dig är verkligen utbrett. Boken 1984 stämmer in till stora delar på dagens USA. Har du läst den? Tack för länken. Fick ett gott skratt. :) Problemet är att man som privatperson måste veta mer än de så kallade experterna. Jag gör mitt bästa och tydligen vet jag en hel del. Men inte tillräckligt.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Tack snälla du! Jag hoppas att detta inte skall bli alltför dyrt. Att själv göra en "voluntary disclosure" hoppas jag är till min fördel.

Anne-Marie said...

BM: Jättetrist - framför allt då jag verkligen inte försökt att dölja något. Men troligen bättre att göra en "voluntary disclosure" än att få ett brev från IRS. Tyvärr har jag mer än så på min pensionsförsäkring. Men jag pratade faktiskt med försäkringsbolaget och de sade att jag kunde ta ut pengar från det att jag var 55. Kanske lika bra att göra det och få del av pengarna tidigare medan de finns kvar.
Jag har en känsla av att detta kommer att kosta en del men jag vill absolut inte ha IRS i bakhasorna.

Anne-Marie said...

Hans: Jodå, länken var inklistrad precis som den skulle vara. Japp, så är det. USA lämnar aldrig sina medborgare i fred oavsett var de bor. Så är det inte med Sverige om man inte bor där, trots att man är medborgare. Jag nickade instämmande med allt denna engelsman berättade om i artikeln. Kände till allt han sade. När det här med problemet som nu uppstod retts ut på ett eller annat sätt måste jag fatta ett beslut betr. medborgarskap och var jag skall bo.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Nej det är inte enkelt och då tydligen till och med de som "skall kunna" inte kan undrar man ju hur komplicerad lagstiftningen är i USA. Inte kul alls.

Channal said...

GAHHH stackare! Blir helt slut av att bara läsa allt! Avskyr pappershantering och massa byråkrati! Räcker att fylla i försäkringskassan lappar vid sjukdom! Lycka till och hoppas allt ordnar sig!

Trevlig helg och Kram! Anna

Anne-Marie said...

Gunnel: Sverige är enklare på vissa sätt. På andra sätt inte. Men just det här med USAs krav på att man skall deklarera och rapportera även om man till exempel inte bor här är inte bra. Det kan leda till stora och besvärliga konsekvenser utan att man gjort något avsiktligt. Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Tack snälla! Kollen var nog mycket mindre även i USA just betr. utländska tillgångar tills alldeles nyligen. Förra året trädde dock en ny lag i kraft som har gjort att amerikaner som bor utomlands till och med förlorar bankkonton pga USAs nästan orimliga rapporteringskrav från banker och andra finansiella institut. Även svenska banker berörs av dessa. Och denna nya lag har gjort att man även för de som bor i USA och som har utländska tillgångar har fått hårdare krav och kontroller.

Anne-Marie said...

Steel City Anna: USA vet ungefär lika mycket om sina medborgare vid det här laget som man gör i Sverige. Storebror ser dig är det samhälle vi lever i nu. Tack för dina uppmuntrande ord. :) Det kommer att kosta men jag hoppas att det är till min fördel att själv ha "avslöjat" pensionsförsäkringen.

Anne-Marie said...

Gunilla: USAs byråkrati kring just deklarationer och rapporteringar som rör utländska tillgångar är enorm. Man har troligen gjort den svår bara för att jäklas med folk. ;)
Jag ser nu i efterhand att jag troligen skulle ha tagit hjälp av en "international tax attorney" efter arvet från mamma eftersom denna pensionförsäkring kunde ha upptäckts i alla fall ett år tidigare. Men det är lätt att vara efterklok.
Tack för dina uppmuntrande och snälla ord! :) Det kommer nog att bli rätt dyrt men jag vet att IRS kan vara mycket obehagliga att ha att göra med om de kommer efter en person. Har haft och har ett par personer i min närhet som har haft erfarenhet av detta.
Skönt att ni har en förenklad deklaration.
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Tack snälla du! Så skönt att få uppmuntran från dig och andra. :)
Jag ler inombords när jag läser dina ord om att SMS:a till Skatteverket. Och ser hur totalt omöjligt det skulle vara i USA. Väldigt många människor i USA tar hjälp av "tax accountants" för sin deklaration. Men har man utländska tillgångar behöver man hjälp av specialister tydligen. Jag skall tänka på ditt råd om att komma ihåg att andas. Glömmer bort det ibland när jag blir orolig och rädd.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Anna: Jag kände mig rätt olycklig häromdagen när jag insåg vad allt detta kunde leda till. IRS är inte att leka med och de verkar vilja skrämma folk. Tror nog att Skatteverket är litet mindre skrämmande. Har inte fyllt i någon lapp för Försäkringskassan på mycket länge men kan tänka mig att dessa lappar är litet enklare än det jag nu står inför.
Tack snälla du! Kram!

Evas Kvarnaro said...

Du milde tid vilket krångel, att du bara orkar kolla upp allt så det bli okej.
Fast du är ju självklart tvungen,
jag hade nog fått 'nervsammanbrott',
hi hi . . .
Tur man bor i Sverige ändå, allt är då mycket enklare, fast helst ska man inga pengar ha, jag gör slut på månadspengen så fort jag bara kan.
Det är inga svårigheter alls, *fniss*

Må väl/ Eva

tennswede said...

Ja du Ann-Marie, det låter som om de redan har dömt dig. Jag håller med dig om mycket när det gäller övervakningne. Men tyvärr så är Sverige lika involverat. Det sker bara bakom kulisserna istället. Men att de håller efter sina medborgare här kommer ju av efterdyningarna från 9-11. Tyvärr så förstörde det mycket av friheten i U.S.A. De är rädda för finansiering av terrorism. Sen att det har gått till överdrift det kan jag hålla med dig om. Tänk va det var mycket trevligare på 90 talet. Hoppas att allt löser sig för dig med din framtid.

MImmi i MA said...

Nä, men fy vad jobbigt! Hoppas det inte blir en alltför dyr smäll. IRS är nog bra på att skrämma upp folk. Nu kanske jag har missat något, men vad skulle hända om du inte rapporterade dina tillgångar i Sverige? Skulle IRS snappa upp det på en gång, eller tar de stickprov och plockar någon ur högen för att kolla grundligt?

Jag kanske inte skall gräma mig över att jag inte har några tillgångar i Sverige - inget som helst pensionssparande eller liknande. Det enda jag har där är skulder (CSN). Men å andra sidan så är jag inte Amerikansk medborgare än.

Sköt om dig, och jag håller tummarna för att det skall gå bra för dig. Lätt för mig att säga kanske, men försök att inte ta ut det värsta scenariot i förhand.

Kram

Anne-Marie said...

Eva: Ja, milde tid är ett bra uttryck. Bor man i USA och har band till Sverige måste man vara påläst. Men visst är det jobbigt. Och uppenbarligen är skattevärlden litet väl övermäktig även för mig.
Nej, det vore kanske enklare att ha väldigt litet. Min mamma ägde en bostadsrätt i Täby utanför Stockholm och den var givetvis värd en hel del när hon gick bort sommaren 2013. Vad gör man? Säger nej till arvet? Tror inte det. :) Fast det jag nu har att ta itu med sträcker sig längre bakåt än så. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Tennswede: Storebrorssamhället finns både i USA och i Sverige. Det många svenskar tycks tro dock (de som bor i Sverige) det är att det är så otroligt fritt i USA. Så är det ju absolut inte. Jag skulle vilja påstå att det numera är friare i Sverige faktiskt.
11 september förändrade USA på ett sätt som är mycket tragiskt. Mycket mer än vad gemene man ens vet om. 80- och 90-talen var trevliga. Tänk då kunde folk till och med komma ut till gaten på flygplatsen och hämta upp de som kom. Det var tider det. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag har i skrivande stund ingen aning om hur dyrt det kommer att bli. Känner mig allmänt olustig måste jag erkänna.
I och med FATCA-lagstiftningen som trädde i kraft förra året - den innebär att utländska banker och andra finansiella institut måste rapportera konton som innehas av US Persons till USA - kommer IRS att veta om precis alla "financial accounts" som finns i andra länder. Det kallar jag storebrorsfasoner. Så man kan inte chansa numera. Allt måste fram och rapporteras som det skall.
Det spelar ingen roll att man inte är amerikansk medborgare. Även green card holders är ansvariga för att rapportera alla utländska tillgångar på precis samma sätt.
Tack för dina snälla ord. :) Kram!

Anonymous said...

Ja, USA har förändrats efter 9/11 och det är ju inte så konstigt om man tänker efter, men visst är det tråkigt. Du nämnde hur det var på flygplatserna förr, Anne-Marie, och jag kan bara säga att det är en kännbar skillnad nu för tiden. Före 9/11 möttes man oftast av leende och välkomnande personal i passkontrollen. Ibland skrattade och skämtade de om mina ständigt återkommande New York-resor. Idag är tonläget ett annat. De är sammanbitna, argsinta och mycket misstänksamma och frågar varför jag kommer till USA så ofta med ett helt annat tonfall och en ibland ganska obehaglig och fientlig inställning. Jag låter dem hållas. De gör väl bara sitt jobb även om man ibland önskar att de förstod att det går att kombinera nogrannhet med vänlighet. Jag svarar snällt på alla frågor och det går ju alltid bra till slut. Kommer inte att sluta att resa till New York, my home away from home, och det trista bemötandet glömmer man snart när man träffar andra trevliga och hjärtliga människor.:-)/Susanne

olgakatt said...

Gnället på svensk byråkrati tycker jag har tystnat nästan helt sen folk började bli mer "globala" och berättelser om hur det går till i andra länder blivit allmänt kända. Inte minst det utbredda mutandet i många länder (inte USA!!) för att få något genom den enklaste administration kan ju göra en galen. Själv har jag aldrig mutat nån men goda vänner i Polen och Ryssland har fixat oss fram i olika situationer med muta. En rysk vännina försökte muta i SJ:s biljettlucka här men det lyckades jag avstyra innan det blev riktigt otrevligt. Väninnan fattade ingenting! Hon var övertygad om att det fanns en platsbiljett till det överfulla tåget om hon bara betalde tillräcklig muta!

Desiree said...

Det här var väldigt intressant läsning som jag inte hade en aning om som så många andra. Jag tycker att det är väldigt synd att du råkat ut för detta men förstår absolut att du inte vill komma på fel fot med IRS. Det ska man akta sig för. Hoppas att det löser sig på ett bra och relativt smidigt sätt och att det inte blir allt för dyrt att få hjälp med detta och klara ut det hela. Stort lycka till. USA har otroligt krånnglig administration.
Kramar!

Anne-Marie said...

Susanne: USA är inte alls samma land efter 9/11. Tyvärr. Jag har ju bott här både före och efter så vet hur stor skillnaden faktiskt är. Jag tycker att de i passkontrollen inte ens är särskilt trevliga gentemot oss amerikaner till och med. Innan jag blev amerikansk medborgare hörde jag alltid att man skulle bli hälsad "welcome back" när man kom till USA men det har jag nog bara varit med om en gång. Jag förstår att de "grillar" dig eftersom de är misstänksamma i största allmänhet. Precis som USAs skatteverk nu tycks vara gentemot folk med utländska tillgångar. Majoriteten av resenärer och skattebetalar är ju faktiskt vanliga, ärliga människor som inte vill något illa. Hur ofta reser du till NY? Har du släkt och vänner där? Du har sagt tidigare att jag kan fråga så nu gör jag det. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vad bra att man i Sverige börjat inse att byråkratin i Sverige nog är rätt liten egentligen. Ja att muta någon i USA är nog inte särskilt bra. Och absolut inte USAs skatteverk. Tänk att mutor är så utbredda i andra länder. Som svensk känns det ju totalt främmande att ens tänka sig att muta. Kan föreställa mig att SJs biljettluckepersonal inte skulle uppskatta att få några hundralappar i mutor.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag skrev också om detta i en Facebookgrupp som AM i Connecticut har startat (svenskar som bor i USA) och jag fick flera förvånade svar som visade samma okunskap som jag hade. Och ett par andra vänner i USA (svenskar med pensionsförsäkring) sade samma sak - va, skall man rapportera dessa! Och det märkliga är att inte ens "tax accountants" känner till detta. Jag använde mig av ett par sådana efter Michaels bortgång och min flytt mellan olika stater och ingen av dessa frågade mig om ytterligare svenska tillgångar - de visste om mina svenska bankkonton. Eftersom jag själv "avslöjat" detta hoppas jag att det är till min fördel och att det ju inte är IRS som frågat mig. Och jag kommer också att trycka på, visavi advokatfirman jag kommer att arbeta med, att inte ens skattefolk (som "borde" veta) visste. Jag hade till och med ett möte med en "tax accountant" i Mt Shasta efter min mammas arv och jag visste mer än vad han gjorde!
Vi får se hur dyrt det blir men det kommer att kosta en del, det vet jag. Kramar!

Anonymous said...

Jag åker "hem" till NY typ två gånger om året, tidig vår och sensommar. Jag har ingen släkt där nu för tiden. Min mammas kusin bodde där i 34 år men är tillbaka i Sverige nu. Jag älskar att promenera på Manhattan och utforska de olika stadsdelarna och allt de har att erbjuda. Slår mig gärna i slang med folk och bara "är". Jag brukar säga att jag slår lika många pulsslag i minuten som NYC :-). Jag har försökt lätta upp stämningen i passkontrollen genom att leende svara att jag tycker så mycket om USA och trivs i New York när de spänner ögonen i mig och frågar varför jag kommer dit så ofta, men inte hjälper det, inte. :-) Förstår inte att min charm inte biter på dem :-). En gång när jag råkade lägga upp en arm på disken röt killen i luckan "armarna efter sidorna!". Då hoppade jag lite högt, faktiskt. Nåja, mig skrämmer de inte bort så lätt. :-)De har kanske gått samma charmkurs som IRS-folket? /Susanne

Anonymous said...

Självkorrigering: Jag menar att jag åker på senvåren, inte tidig vår. Vill vara i NYC när körsbärsträden färgar staden rosa./Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Jag tror att du skulle passa att bo i USA om jag "läser dig" rätt. :) Jag har varit i NY en gång. Det var 1986 när min pappa och jag reste runt i USA och stannade några dagar i "the big apple". Tala om puls den staden har.
Om jag får komma med ett litet försiktigt råd - var så neutral som möjligt med passkontrollpersonalen. Om de hör att du tycker mycket om USA och reser dit relativt ofta kan de tro att du vill stanna och kanske skulle stanna illegalt. Även om du självklart inte har de avsikterna. Svara bara på frågor och var trevlig men bjud inte på något extra. Jag har lärt mig att det är den bästa taktiken. Är inte alls förvånad att de röt till. Allt som går litet, litet utanför det de anser vara normalt kan leda till olika saker. Trist men sant. Tror att de stöps i samma form alla de som jobbar inom "the three letter agencies" här i USA. Har du sett The Matrix-filmen? Där syns agenten Smith överallt. Så tror jag man "tillverkar" folk hos IRS, passkontrollen osv. :)

Anonymous said...

Tack för rådet! Har inte alls tänkt i de banorna, att om man visar en positiv inställning kan det vändas emot en. Och a propå att vara positiv och det här med skatt så utbrast Mona Sahlin (f.d socialdemokratisk minister) en gång: "Det är häftigt att betala skatt!" Hmmm, nja, inom rimlighetens gränser då, om jag ska ha en åsikt. :-)/Susanne

Unknown said...

Hej
Kul att hitta den här bloggen. Jag bor också i USA och har bott här i ca 30år. Låter hemskt men det är sant. Jag bor på andra sidan kusten numera, i Virginia, vid Chesapeake Bay och bor också ute på landet. Men jag har bara bott här i ca 2 år, innan var det Philadelphia som gällde. Jag har precis flyttat tillbaka till igen USA från Sverige, Göteborg där jag bodde från 2011 - 2013. Så många erfarenheter får att ha flyttat hem igen efter så många år. Kommer definitivt tillbaka till den här bloggen.

Anne-Marie said...

Susanne: Varsågod! :) Man får försöka sätta sig in i den sortens "mind set" som de har i passkontrollerna. De är poliser vid gränsen och har till uppgift att se till att stoppa alla som verkar misstänkta eller som skulle kunna vilja stanna i USA illegalt. När jag var i USA mitt första år åkte jag fram och tillbaka som turist några gånger och stannade 3 månader/gång. Detta var alltså före 9/11. En gång hade jag bara varit i Sverige ca 3 veckor och när jag kom tillbaka till USA blev mannen i passkontrollen misstänksam och sade barskt "why did you leave the US?" Och jag svarade sanningsenligt "because I had to." Då ändrade han dock attityd helt och hållet eftersom han insåg att jag var ärlig. En annan gång hörde personen i passkontrollen inte vad jag sade och jag höjde rösten. Mannen i kontrollen blev misstänksam bara för det och undrade om jag var arg. Jobbigt att de skall vara så känsliga. Sedan har det ju helt klart inte blivit bättre efter 9/11 utan numera känner man sig som en mysko typ bara man kommer in på flygplatserna tycker jag. Härligt att betala skatt - ja, alla har vi våra sätt att finna glädje. ;)

Anne-Marie said...

Hej Charlotte,
Välkommen hit! Men inte är det hemskt att du har bott i USA i 30 år.
Det måste ha varit en omställning att bo i Sverige igen efter så många år utomlands. Fick du en kulturchock? Mycket har ju ändrats i Sverige sedan jag kom till USA 1997. Mer än vad jag nog förstår även om jag är fullt medveten om att Sverige inte är samma land som det jag lämnade. Du är så välkommen tillbaka.

Annika said...

Vad trist, AM.
Ja har få konton hemma. Och inget över 10,000 dollar. Men jag äger ju ett hus...eller delar i det...Det brukar P ta upp då han besöker vår revisor. Det har hittills inte stött på problem. Men frågan är vad en vanlig HRBlock revisor vet om tillgångar i utlandet? Mina konton tror jag inte det är ngn som bryr sig om, men huset...?
Inte för att det satt käppar i hjulet förr, men jag förstår ju att en revisor inte vet allt heller.
Ja, jag ska hänga med dit imorrn då vi har tid där. Min egen man är ju också CPA, men vi lämnar bort våra deklarationer varje år. Känns lite jobbigt att läsa om det som du nu dras med.
Må det ordna sig till det allra bästa, och må det inte bli alltför blodigt dyrt.
Varma kramar från mig!!

Andra året i Hjo said...

Vi som tyckte det var lite jobbigt med deklarationen när vi sålde lägenheten i Göteborg.

Anne-Marie said...

Annika: Jättetrist tycker jag också. Och hade jag inte självmant kontaktat advokaten kanske IRS aldrig upptäckt detta konto. Vem vet. Men samtidigt då de numera har mycket mera kontroll på utländska konton vågar man inte riktigt ta chansen och kanske riskera enorma böter. Har läst en del skräckhistorier. Litet tröstar jag mig med att jag tycks vara i gott sällskap. Fler svenskar än jag tycks ha gjort samma misstag. Inget ursäktande men i alla fall litet plåster på såren. Tyvärr har jag nog - med mitt inlägg hos FB - skapat litet huvudbry hos folk men jag ville meddela denna viktiga information som jag fick.
Självklart kan en lokal CPA inte alls samma saker som en international tax attorney men man tycker ju också att de CPAs som jag anlitade borde ha gjort litet mera efterforskningar eftersom de visste att jag hade svenska bankkonton. Det är ju inte gratis att få hjälp och man betalar ju för deras tjänster så den typen efterforskning tycker jag borde vara självklar. Jag kommer att trycka stenhårt på det visavi advokaten eftersom jag helt klart vilseleddes.
Jag har känt mig litet undrande vad min "voluntary disclosure" egentligen kommer att innebära. Förhoppningsvis behöver jag inte stanna i Weed för all framtid.
Varm kram!!

Anne-Marie said...

Hans: Svenska deklarationer är en barnlek jämfört skatte"träsket" i USA. Vi får se hur det hela avlöper.

My kids' Mom said...

USA är inte längre the land of the free. Det som är fritt är att vi har friheten att tycka, tänka, och uttrycka oss som vi vill, allt annat är strängt reglerat, och speciellt här i Kalifornien verkar det som.

Stackars dej, fy så jobbigt och så komplicerat!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Jag skulle vilja påstå att inte ens det du skriver om som friheter, numera faktiskt är friheter. Vet inte om du följt vad som hänt efter det att FCC röstade om internet i förra veckan. Flera alternativa hemsidor har blivit hackade och nedtystade redan. Jag hoppas att advokaten jag hittat skall lyckas ro det hela i land på ett bra sätt. Och det gäller att ha en intention att det skall gå bra. Det är också viktigt - du håller säkert med mig. Kram!