Thursday, November 6, 2014

Högskoleprovet - kan du orden?

Ville bara ge en kort uppdatering först om lavan på Hawaii. Tydligen håller någon en vakande hand över den lilla staden Pahoa eftersom lavan har stannat upp precis innan den kom fram till staden. Vi får se om lavan fortsätter sin vandring mot havet eller inte.

Eftersom min kontakt med det svenska språket är rätt begränsad numera tar jag alla chanser att hålla det vid liv. Vilken tur att jag skriver på svenska på min blogg och att jag kan läsa andra bloggar som skrivs på svenska. Att litet snabbt läsa Dagens Nyheters nätupplaga brukar höra till den dagliga rutinen så att jag har litet koll på vad som händer i Sverige. Min mamma finns ju inte och kan rapportera vilket hon brukade göra.

Igår hade Dagens Nyheter ett litet smakprov av högskoleprovets orddel. Jag har aldrig gjort högskoleprovet. Ni som har gjort det, är det svårt? Det var aldrig aktuellt för mig att läsa på något universitet.

Tror att jag inte alls skulle klara av matematikdelen särskilt bra - hittade prov på nätet och det kändes som "rena grekiskan". Tydligen har det jag lärde mig här på college redan hamnat i glömska. Det är ju inte så att man använder sig dagligen av den typen problem.

Ord är jag bättre på och det ordprov som Dagens Nyheter hade var väldigt enkelt tyckte jag. De skrev att det var "svåra ord" men det kan jag verkligen inte hålla med om. Det var 20 frågor och jag fick 20 rätt.
Några exempel var: sömndrucken, de facto, spel för galleriet, fradga, läckergom, bilateral. Inte är det svåra ord, eller hur?

Här kan man testa sin ordkunskap: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hogskoleprovet-hur-manga-ord-kan-du/

Det jag upplever med både svenskan och kanske även engelskan är att allt fler använder färre ord i sitt dagliga språk. Förr i tiden fanns det många bra och varierade ord som man använde sig av i svenskan. Nu tycks de tyvärr falla i glömska mer och mer.
Jag växte upp i ett hem med två föräldrar som var duktiga på det svenska språket och kunde många ord. Min pappa älskade att uttrycka sig i ord och skrift. Han höll till exempel många föredrag under årens lopp i hela Sverige. Min mamma var folkskollärare och undervisade bland annat i svenska. Kanske det har med det att göra att mina unga år fylldes med en ordrik svenska. Och bokförlaget min pappa och jag drev innebar att vi verkligen fick använda oss av många olika ord när vi översatte från engelska till svenska.

Jag tycker det är viktigt att ha ett bra ordförråd så att man kan uttrycka sig väl. Både i tal och skrift. Vad tycker ni som skriver och läser bloggar?


Bilden lånad från nätet.

Igår kväll hade vi ett intressant meteorologiskt fenomen här i Weed. Runt 18-tiden visade min termometer runt +10. Vid 22-tiden var det ca +16. Inga moln utan helt enkelt bara en varmare luftmassa som kom. Minns så väl en vinter i Enebyberg när morgonen startade med -25 och på kvällen var det nollgradigt. Tala om omslag!

18 comments:

Gunnel said...

Jag håller med dig om att vårt språk håller på att bli fattigt. Vet inte om det beror på att många använder så mycket förkortningar vid sms så de riktiga orden känns för långa och svåra och då använder man till sist inga annorlunda ord. Det finns gott om synonymer så det kan inte vara så svårt att hitta ord, tycker jag. Jag älskar ordkunskap och grammatik över huvud taget. Ha det bra.

Desiree said...

Det är alltid lite kul att testa sina kunskaper när det gäller högskoleprovet. Jag är urdålig på matte och statestik delen. Ord tycker jag är den roligaste delen. De ord du tar upp här känner jag inte är speciellt svåra utan känner att jag behärskar dem rätt bra. Engelskan är ju ett betydligt rikare språk än svenskan. Inser att det finns väldigt många ord på engelska jag inte behärskar när det gäller en lite högre nivå av språket. Jag skulle gärna vilja utvecka min engelska mer för att få en större palett av nyanser.
Kram!

FREEDOMtravel said...

Jag fick också alla rätt, men jag har lätt för just ord och språk. De andra delarna tycker jag är lite svårare. Det är väl olika beroende på vad man har lätt och svårt för. I mitt jobb är det väldigt viktigt att kunna skriva bra. I vissa andra jobb spelar det kanske ingen roll. Men de som skriver skyltar skulle ju kunna öva lite på sin stavning tycker jag ;)

Anonymous said...

Jag gillar också ord. Brukar ibland
gå in på Merriam Webster och ta
vokabulärtesten. Lär mej många nya ord.
Löser korsord och Don och jag brukade spela Scrabble med goda vänner en gg i månaden.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Är det vulkanen på Big Island som läcker lava? Jag har för mig att guiden berättade när vi var där att den åtminstone två gånger tidigare har stannat precis innan den nått fram till Hilo.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tror säkert att smsandet (det ordet ser konstigt ut) har bidragit till den mer fattiga svenskan och den sämre ordkunskapen. Men jag tror också att barn och ungdomar inte alls läser böcker såsom du och jag gjorde. Jag slukade böcker när jag var barn och tonåring.
Jag tycker det är berikande att ha ett stort ordförråd. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Matematik och statistik är inte mina starka ämnen heller. Om jag fick fräscha upp mina kunskaper skulle jag nog klara det bättre men de prov jag hittade på nätet var litet småsvåra faktiskt.
Ordkunskap är mycket lättare tycker jag också.
Jag märkte att Michael hade ett stort ordförråd eftersom han också var författare och jag insåg när jag kom till USA att min engelska var rätt "fattig" faktiskt. Nu kan jag givetvis fler ord men det är fortfarande så att jag förstår fler ord (tal och skrift) än vad jag kan skriva och tala själv.
Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag tyckte att de ord som DN hade med i sin lista var rätt lätta faktiskt. Vet inte varför de skulle anses som svåra.
Matematik och statistik är helt klart knepigare.
Oberoende vad man jobbar med tycker jag att det är berikande att ha ett relativt stort ordförråd. Det gör att man kan uttrycka sig bra i olika sammanhang.
Skyltarna skall vi bara inte tala om. ;) När jag kommer till Sverige skall jag kolla in skyltar litet mera och ser jag fel kommer jag absolut att be att få tala med någon. Framför allt om det är någon skum kanin som anonseras. ;)

Anne-Marie said...

Ruth: Det visste jag inte att Merriam Webster hade vokabulärtest. Skall kolla in deras hemsida.
Korsord är bra för att lära sig nya och fler ord. Min mamma brukade lösa korsord tills hennes demens blev ett hinder.
Scrabble har jag också spelat men väldigt sällan. Slog ett par amerikaner vid ett par tillfällen. :)

Anne-Marie said...

Sara: Det är Kilauea som "pyser" lava. Tydligen startade det här lavaflödet i juni i år och har rört sig sakta nerför bergssidan mot staden Pahoa. Vet inte om du läste mitt inlägg om vulkaner relativt nyligen - Michael och jag bodde granne med staden Pahoa när vi bodde där.
Hilo ligger litet längre norrut och är en mycket större stad. Dit har lavan inte alls nått nu.

Channal said...

Min Ida gjorde högskoleprovet... det var 60 ord. Testade några från Expressen... kunde de flesta faktiskt! Håller tummarna för Ida. Men den största delen var matte.

KRAM Anna

Annika said...

ALLA rätt för mig med. Efter många år i USA. Stolt över det! HIHI!!
Mattedelen skulle jag inte ens våga mig på. Tror jag skulle bomma i den. och bomma stort.
Språk och ord har jag lätt för.
Jo, jag tycker språket är viktigt i en blogg.
AM, lyssna på Språket i P1, finns på nätet. DET är ett program du skulle gilla. Jag lyssnar på det varje vecka.
Kramar och trevlig helg!!

Anne-Marie said...

Anna: Jag skulle inte klara av matematik- och statistikdelarna särskilt bra tror jag. De verkar knepiga. Orddelen skulle jag nog klara rätt bra.
Tror nog att man blir litet extra nervös om man sitter där med ett prov och inte vet vad man skall skriva.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Tycker du och jag kan sträcka på oss litet extra. :)
Jag provade en del mattefrågor och vissa kunde jag men en del var inte lösbara för mig.
Språk och ord har jag också alltid haft lätt för.
Blir så trött på bloggar där den som skriver inte bryr sig om hur språket är och kanske har stavfel. Kan man lyssna på program "after the fact" så att säga via P1? Eftersom jag alltid är på jobbet (känns så i alla fall) kan jag inte lyssna medan programmen sänds.
Ha en fin helg! Kramar!

Annika said...

Ja, du kan det. Gå in på Sveriges radios hemsida. Sök efter Språket i sökfältet och sen har du samtliga avsnitt där. Redo för dig!! Du har hela Sveriges radios underbara arkiv fö!!! Jag är lite kär i SR, men lyssnar via SRPlay, en app på min telefon.
NJUT!!!

Anne-Marie said...

Annika: Jag skall kolla litet mer hos Sveriges Radio. Jag är jättedålig på att kolla både svensk radio och TV via nätet. Vet inte varför. Kanske delvis beroende på att jag under många år inte hade tillräckligt snabbt internet. Men nu har jag det snabbaste så nu kan jag inte skylla på det. ;)
Tack för tips!

Gunilla N said...

Jag tycker du ar fantastiskt bra pa att halla svenskan levande.Med tanke pa att du ju inte talar svenska ofta.
Tror absolut att dina foraldrars rika ordforad bidrog till detta.

Gillar ocksa ord och har alltid med mig en massa korsord fran Sverige.
Att lasa svenska bocker och tidningar ar bra,och det kan man ju gora pa natet.Minns nar jag prenumererade pa en svensk dagstidning.Da fanns minnsan inte
Internet.Pa gott och ont kanske.

Gjorde testen, inte speciellt svar.Kul att testa sig sjalv.

Ha en riktigt fin weekend AM!
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Tack för dina snälla ord. :) Ibland slås jag av hur litet svenska jag egentligen pratat, skrivit och läst under de senaste 17 åren. Men jag tycks ha mitt ordförråd intakt och jag pratar precis som jag gjorde när jag bodde i Sverige. Tur är väl det. Det jag kan märka ibland är att ett engelskt ord kommer först i huvudet på mig innan det svenska kommer. Men det kanske inte är så konstigt.
Det underliga är att jag inte direkt läst svenska böcker sedan jag kom till USA. Jag läste faktiskt mest engelska böcker redan när jag bodde i Sverige.
Och svensk radio och TV via nätet är jag inte alls inne på så ofta som jag skulle kunna. Vet inte varför egentligen.
Visst var orden relativt enkla. Litet svårare trodde nog jag att det skulle ha varit.
Ha en fin söndag! Stor kram!