Thursday, October 9, 2014

Minimilöner i USA

I mitt förra inlägg nämnde jag att många i USA har det tufft med flera jobb och minimilöner. Självklart är det inte majoriteten av de som arbetar i USA som tjänar så litet men det är ändå en hel del som kämpar med - i mina ögon - löjligt låga löner.
Jag hade minimilön inom skolan när jag var elev och arbetade som "tutor" och "note taker". Skolan ger de elever som arbetar där minimilöner och med det visum jag hade (F-1 - student visa) kunde jag inte lagligt arbeta utanför skolans område.

Eftersom jag inte bott i Sverige på så länge vet jag inte numera om det finns något liknande i Sverige med löner som man egentligen inte kan leva på. Kanske ni som läser kan fylla i mina kunskapsluckor. :)
I USA finns det i de flesta stater så kallade "minimum wages". De varierar en del (som vanligt) mellan de olika staterna men generellt sett är det mycket låga löner som jag inte förstår hur man ens kan överleva på. Därav troligen situationen med flera jobb som en del amerikaner lever med.

Här i Kalifornien gick minimilönen upp till "hela" $9/timme 1 juli i år. Med dagens växelkurs är det ungefär 65 kronor/timme. Inte mycket att "hänga i julgranen" inte. Jag minns faktiskt inte nu vad jag tjänade när jag jobbade i bokhandel under somrarna när jag gick på gymnasiet - det var i slutet på 70-talet - men nog tjänade jag ihop en hel del pengar redan på den tiden.
Många stater tycks ligga runt $7.25/timme som den lägsta lönen (vilket är den så kallade "federal minimum wage" som funnits rätt många år nu) men det finns även lägre och högre och till och med stater som inte har minimilöner. I staden Seattle i staten Washington beslutade man i juni i år att höja minimilönen till hela $15/timme! Det kommer troligen att få återverkningar även i andra delar av USA. Tydligen skall lönen höjas i steg under flera år. http://money.cnn.com/2014/06/02/news/economy/seattle-minimum-wage/
Fortfarande är $15 inte mycket med tanke på dagens kostnader för mat, bensin, hyror, osv.

Skolan jag jobbar inom har de lägsta lönerna i jämförelse med övriga så kallade "community colleges" i Kalifornien. Den nya minimilönen i Seattle ligger inte alls särskilt långt från det jag tjänar. Jag är en så kallad "hourly employee". Att idag (snart 18 år efter det jag kom till USA) tjäna mycket mindre än vad jag gjorde i Sverige 1996 är inte särskilt roligt skall ärligt erkännas. Som bekant har Siskiyou County överlag låga löner och medellönen ligger mycket lägre än i till exempel San Francisco-området.

Om minimilönerna hade följt övrig prisutveckling i samhället och inflation skulle de troligen ligga på över $20/timme idag. Jag tycker minimilönerna ligger i linje med en del av saker i det amerikanska samhället som inte är de mest positiva - ingen lagstadgad semesterlag (USA är nog det enda industrialiserade landet som inte har en sådan lag), mycket dåliga möjligheter att vara mammaledig och inte någon riktig anställningstrygghet.

Och väldigt många amerikaner lever numera "paycheck to paycheck" och har inga sparade pengar. Även USAs så kallade "middle class". Jag får i alla fall vara tacksam att jag inte hör till dem.

Den officiella hemsidan med information om "minimum wages": http://www.dol.gov/whd/minwage/america.htm

Sommaren fortsätter och igår var det mellan +25-30 i norra Kalifornien och södra Oregon. Till och med den sydligaste kusten i Oregon har haft det varmt där det annars kan vara kyligt och dimmigt. I staden Brookings utmed kusten finns det ett speciellt fenomen som gör att det kan bli riktigt varmt där - det kanske får bli nästa inlägg. :)

Blommor i Mt Shasta för några dagar sedan.



18 comments:

Mimmi said...

Du skrev: "Att idag (snart 18 år efter det jag kom till USA) tjäna mycket mindre än vad jag gjorde i Sverige 1996 är inte särskilt roligt skall ärligt erkännas."

Jo, tack... EXACT så är det för mig med. Ibland tänker jag på hur enormt mycket mer jag skulle tjäna just nu om jag hade varit kvar på mitt jobb i Sverige. Skrämmande! MEN jag måste poängtera att det inte går någon nöd på mig på något sätt, jag får mycket mer för mina pengar här än vad jag skulle få för detsamma i Sverige. Men jag skall ju inte sticka under stol med att jag är rätt P-Od att jag inte tjänar mer. Oh well...

Anne-Marie said...

Cula: Misstänkte att det inte fanns någon minimilön i Sverige.
Det blir kärvare tydligen överallt att klara sig på sin lön.
Tack för länken!

Anne-Marie said...

Mimmi: Nej, det känns inte särskilt roligt att tjäna bra mycket mindre än för 18 år sedan.
Eftersom du är gift kanske det blir litet lättare att få ekonomin att gå ihop. Bor man själv och får stå för alla utgifter på egen hand blir det tufft.
Är MA kanske billigare än Kalifornien? Jag tycker det mesta är ungefär lika dyrt här i lilla Weed och Mt Shasta som i Stockholm. Ibland baxnar jag över hur dyrt allt är.

Anne-Marie said...

Louise: Länken du skickade verkade mest ange yngre personers löner. Jag är ju mycket äldre än någon av dessa exempel.
Nej, lönerna i USA är ofta rätt dåliga.
Nu skall jag kanske påpeka att jag arbetade för privata företag i Sverige medan jag bara arbetat för staten Kalifornien (min skola är en statlig skola) och det kan säkert inverka en del. Men lönerna överlag är låga här i glesbygden.

Mimmi said...

Jo, det är ju klart att det underlättar om man är två, det är ju självklart. Jag tror att det är billigare i MA än CA, bl.a. så är ju sales tax lägre här (har ni sales tax på mat och kläder? Det har inte vi), bensin kostar mycket mindre, och vad jag har hört från min bästa kompis (Svenska) i San Luis obispo, så är hennes Water Bill extremt mycket högre än vår (no surprise there). Det var länge sen jag var i CA (Juli 2005), så jag kommer inte ihåg hur priserna på t.ex. matvaror är där jämfört med här. :)

malix said...

Vet inte så mycket om det där med minimilöner. Men vet min son Jobbade på ett callcenter där lönen va 10000 i månaden på en heltid. Vilket nog mera liknade ett skämt, inte ens 65 kronor i timman fast det va någon produktion som fanns, men den va svår att komma upp i. Trotts lönens dålighet så gillade han jobbet.

Anonymous said...

Intressant läsning med tanke på att jag är gift med en skolfröken. Fina bilder du lagt in. Var det nödvändigt att berätta om den där värmen? :) Vad är det för sätt att smita från det svenska höstrusket i så många år. Höstkramar från Ystad och Bosse som var ute och bloggvandrade.

Gunnel said...

Det verkar som om det är stor skillnad på lönerna mellan de olika staterna. Jag tycker att arbetsklimatet verkar mycket hårdare i USA också än vad det är i Sverige. Här finns ju också ett större socialt närverk. Trevlig helg

olgakatt said...

I Sverige har man inte velat lagstifta om minimilöner eftersom man anser att de vore normerande neråt. Det anses klokare att låta arbetsmarknadens parter komma överens i kollektivavtal. Men finns inget sådant måste den anställde själv förhandla och det lär inte vara så lätt....
Många unga har inte insett värdet av att vara med i facket och hur viktigt det är att arbetsplatsen har kollektivavtal. Att det har stor betydelse för framtida pension bekymrar inte heller - förrän det är för sent!

Annika said...

Ja, verkligen.
Det finns så många böcker, och så många dokumentärer, på detta. Alla läsvärda, alla ögonöppnare.
Det är så lätt då man sitter i välmående områden att tro att så är det överallt. Att folk tjänar multum, att allt är välordnat etc.
Jag sitter i en sådan bubbla, och många med mig.
Men, det räcker bara att åka en liten bit härifrån så ser man ngt helt annorlunda. Heck, vet du, idag ska jag till Target, som ligger kanske 2-3 km från mig. I ett skogsparti nära den affären finns en tältstad med hemlösa. Det finns också ett härbärge för hemlösa här i Reston, som alltid är fullt.
Och att vara fattig i en rik kommun är för jävligt. Allt är ju så dyrt, från mat till boende.
Vet att de som jobbar på existensminimum tjänar så dåligt att de inte kan leva på ett jobb, de måste ha två eller tre...
Läs boken jag skrev om, och läs även The Glass Castle av Jeanette Wallis.
SÅ intressanta böcker. Kan säkert rekommendera fler också då jag läst en del böcker på detta ämne.
Se också dokumentären av Morgan Spurlock, där han lever på minimilön under en månad bara för att se om det ens går.Den heter Minimim Wage. Otroligt intressant. Och visst har väl också Michael Moore varit inne på detta.
ja, om detta kan man vi tala länge.Kramar!!!

Jane said...

I Sverige tar facket hand om lönerna genom avtalen, så minimilöner finns inte. Sen ska man inte glömma att 108 SEK i timmen inte kan jämföras med 65 dollar. Pengarna i USA måste räcka längre; pension, sjukvård etc. och pga. att man inte har något vidare anställningsskydd så måste man spara på ett helt annat sätt. Ja du, lönerna i USA är inte gjorda för att kunna överleva på. Jag kan förstå tanken som ligger bakom: man ska jobba sig upp. Många av de här jobben har ju försvunnit i Sverige som fortfarande finns i USA, tandsköterskor, och andra enklare jobb. Jag tycker dock att man ska kunna försörja sig på sin lön - och jag har svårt att förstå hur någon kan överleva på mindre än 20 dollar i timmen. Vi betalade för övrigt vår städerska i OC 75 för två timmar.

Anne-Marie said...

Mimmi: Jodå, Kalifornien har sales tax på allt förutom mat - den varierar litet beroende på var man bor. Den är runt litet drygt 8% där jag bor.
Kostnaden för bensin i just Siskiyou County där jag bor är extremt hög. Mycket högre än egentligen några andra delar av Kalifornien. Ibland ligger vi lika högt eller högre än Hawaii (the Big Island) vilket ju är mycket märkligt eftersom vi ligger precis utmed motorvägen I-5. Jag vet att bensinpriserna är riggade här då en god vän som bodde här tidigare var gift med en bensinstationsägare. Och man satte priserna enligt vad som bestämdes.
Priserna på matvaror just där jag bor är också mycket högre än i andra städer i Kalifornien.
Glesbygdsområden har det ofta så med få affärer och ingen egentlig konkurrens.

Anne-Marie said...

Malix: Det var verkligen ingen hög lön som din son hade. Och Sverige är ju inget billigt land att leva i.
Det finns säkert dåligt betalda jobb i Sverige men fackföreningarna är mycket, mycket starkare än i USA i alla fall.

Anne-Marie said...

Bosse: Välkommen hit! Har sett dig hos andra bloggar jag läser. Har faktiskt även varit inne på din blogg vid olika tillfällen men aldrig lämnat något "avtryck". Får kanske bli ändring på det. :)
USA och Sverige skiljer sig väldigt mycket åt inom olika områden. Mer än vad många i Sverige tycks känna till - om jag får gå efter alla email jag fått under årens lopp.
Vi behöver höstrusk eftersom Kalifornien har en historisk och skrämmande torka. Har skrivit en hel del om denna torka som troligen kommer att helt förändra den här staten.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jodå, även lönerna skiljer sig åt mellan olika stater men minimilönerna finns i hela USA.
Arbetsklimatet är mycket hårdare i USA på flera olika sätt. Inget "daltande" här inte. ;)
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att förhandla själv kan inte vara lätt. Och här i USA finns ju inga fackföreningar värda namnet egentligen. De är löjligt "klena" jämfört med de i Sverige.
Tror att fackföreningarna tappat en hel del medlemmar sedan jag jobbade i Sverige.
Vi har fackföreningar inom skolan men de är verkligen inte särskilt starka.

Anne-Marie said...

Annika: Vet att du har litet av "bubbla" hos dig men att det finns fattiga inte alls långt bort.
Det kan verkligen inte vara lätt att vara fattig i en rik stad. Här där jag bor har de allra flesta det litet knapert. Men visst finns det även mer uttalad fattigdom som syns. Men inga tältstäder. Tror att de fattiga inte har det så lätt om de försöker tigga eftersom folk inte har pengar själva som bor här.
Det märkliga tycker jag är att man nästan aldrig hör talas om utbrända i USA medan var och varannan i Sverige tycks ha gått in i väggen och är utbrända. Det är också en intressant skillnad.
Tack för bok- och filmtips! Eftersom jag lever med det här i min vardag vore det intressant att jämföra med de som skrivit om det hela.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Jane: Fackföreningarna i USA har ju inte alls samma pondus som i Sverige så det kanske är en anledning till dessa minimilöner.
Vet inte var du läste om 65 dollar - antar att du menar 65 kronor. Det var omräknat från $9.
Helt sant att pengarna i USA måste räcka längre eftersom man inte har samma skydd (genom skatterna) som i Sverige. Det går helt enkelt åt mera känns det som här i USA av det man tjänar.
Att jobba sig upp inom skolan där jag arbetar är inte det lättaste eftersom det inte riktigt finns möjligheter till en "karriärstege". Dessutom har vi ju haft många uppsägningar pga dålig ekonomi - som tycks fortsätta pga Kaliforniens dåliga ekonomi. Nej, "the golden state" är ingen bra plats att bo i numera tycker jag.