Sunday, July 20, 2014

Fårost och osthyvlar

Först en uppföljning av mitt förra inlägg om torkan i Kalifornien. När jag skrev inlägget hade jag inte sett att man tycks ha förlorat all sans och vett här i Kalifornien eftersom man även bötfäller folk som anammat uppmaningen att inte överdrivet vattna till exempel sin gräsmatta.

Ett par i staden Glendale hade följt uppmaningen och vattnade sin gräsmatta mycket sparsamt. De har nu fått ett brev av stadsförvaltningen att se till att de skall få gräsmattan grönare. De har 60 dagar på sig. Gör de det inte väntar böter - $500.

Det kom information om detta samma dag jag skrev mitt inlägg så hittade inte artiklarna förrän dagen efter. Här är en amerikansk hemsida: http://www.washingtonpost.com/national/energy-environment/california-drought-doesnt-end-brown-lawn-warnings/2014/07/17/89133c64-0e1a-11e4-9c90-0c289b74e142_story.html
En av bloggens läsare hade skickat en länk till en artikel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19247314.ab

Nu lämnar vi detta för tillfället - kan säkert bli anledning att återkomma framöver.

Mataffären i Weed är inte alls så välsorterad som den i Mt Shasta men det är bra att den finns om man inte vill åka så långt. Igår hade jag tänkt att veckohandla i Mt Shasta men valde i stället att städa hemma vilket var bra eftersom det behövdes och huset hade faktiskt blivit svalare under natten. Med värmeböljan vi har får man planera sådana saker som städning eftersom dammsugaren gör att det värms upp. Så jag valde att handla det allra nödvändigaste i Weed idag i stället.

Något som de har är flera olika sorters utländska ostar vilket är väldigt bra. De är inte billiga men jag har i stort sett slutat äta amerikanska ostar eftersom de inte alls smakar lika gott och inte är "riktiga" ostar.

Något jag hittade häromveckan var en italiensk ost som var gjord på fårmjölk. Egentligen skall den väl kanske mest användas som till exempel parmesanost men jag äter den faktiskt även som påläggsost. Den har en litet starkare smak vilket är gott. Intressant också att äta fårost till skillnad från de andra ostarna som är gjorda på komjölk.


I affären finns också Jarlsberg från Norge, Havarti och Fontina från Danmark och Gruyere från Schweiz.





De flesta amerikanska osthyvlar är inte mycket att hänga i julgranen eftersom de skär alldeles för tjocka skivor. Som svensk måste man ha riktiga, svenska osthyvlar vilket jag har. Tog med mig dessa för många år sedan från Sverige. Den här typen osthyvel kan man hitta i mer välsorterade affärer även i USA - självklart inget vi har där jag bor men jag har sett den "svenska osthyveln" i till exempel Ashland i södra Oregon. Jag imponeras alltid av utbudet av olika goda ostar när jag kommer till Sverige. Man kan det där med ostar. :)

24 comments:

Linda said...

Ost var en av de första matvarorna jag saknade när jag flyttade till Seattle, men så upptäckte jag de skandinaviska kvarteren där man kunde köpa (dyr) importerad ost. Knäckebröd med Kalles och en riktig ost var rena festmåltiden, tillsammans med en insmugglad burk O'boy :D

Anonymous said...

Hej, dessa underbara ostar. Sen,
fins det ostar som inte smakar
väldigt lite. Det ser ut som du
har riktiga osthyvlar. Eskilstuna
var orten dom gjorde dom bästa
av fjäderstål. Min favorit, pajade efter ca 40 år. Ledsen, men hittade
2 stycken nästan oanvända på loppis
för 5 kr styck. Hade köpt billiga,
gick knappt att skära. God ost,
och en Eskilstuna hyvel vilken lycka. 1 kg i veckan blir ca 2 ton ost. Det blir många, tunna skivor. Ost är njutning. Hälsningar StIg...

Anonymous said...

Så bra att du har hittat olika ostsorter på annat håll om du inte har så stort utbud där du bor. Jag köper amerikansk ost som jag tycker är väldigt god det finns många olika sorter här i min butik även brie och grönmögelost. Håller med om vad du säger om osthyvlar svenska osthyvlar är bäst.
Ha en fin vecka.
Kram
BM

olgakatt said...

Vi äter massor med ost och älskar dansk ost med "sting". Mitt i skogen ett stycke från oss ligger en pytteliten ostbutik där en entusiasisk kvinna gör egena ostar samtidigt som hon säljer andras från små mejerier. Vi var där häromdagen och då hade hon danska gäster i kaféet som ääälskade svensk ost! En och annan fransk ost hittar också hem till oss.
Maken skär tjocka skivor med trådskärare, jag vill ha hyvlade tunna. Chacun á son gout!

Hans Nilsson said...

Själv äter jag inte ost, jag menar som pålägg alltså, men tillhör nog undantagen när det gäller det. Vet du att det drar ihop sig till "ostkrig" mellan Europa och USA, se tex denna artikel.
http://m.sfgate.com/food/cheesecourse/article/U-S-cheese-makers-fear-EU-will-demand-5358397.php
Kanske dags för dig börjar bunkra ost av kända märken, haha.
Ha det bra.
Hans

Anne-Marie said...

Linda: Eftersom det var en större stad som du bodde i fanns den typen affärer. Här i glesbygden finns självklart inga sådana "finesser".
Man kan givetvis köpa via nätet men det är också dyrt.
Det låter som riktiga festmåltider som ni hade. :)

Anne-Marie said...

Stig: Ost är något jag verkligen är svag för. Kanske beroende på att jag har bott i Sverige stor del av mitt liv och det finns väldigt många bra ostar i Sverige.
Vilken tur att du hittade bra osthyvlar. :)
De jag har nu har jag haft säkert 20 år vid det här laget. Men de är inte sämre än vad de var tidigare.
Äter du verkligen 1 kg ost i veckan?
Jag lägger ner litet väl mycket pengar på ost men de amerikanska ostarna är verkligen inte särskilt goda.

Anne-Marie said...

BM: Vet inte om du missförstod mig eller om jag uttryckte mig oklart - de här utländska ostarna som jag brukar köpa finns i Weed där jag bor. Det är det som är så bra. :)
Grönmögelost vågar jag inte äta längre eftersom jag blev förgiftad vid ett tillfälle av just en sådan ost. Otäckt med stel nacke och huvudvärk. Det gick över men var inte trevligt alls.
Svenska osthyvlar slår de amerikanska med hästlängder. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter verkligen trevligt att hitta hemmagjorda ostar som inte plastförpackats och legat i affären ett tag. Vilken lyx.
Franska ostar har jag inte sett i Weed och Mt Shasta. Fransmännen kan ju det där med ost.
Fick slå upp ditt franska uttryck - nu vet jag vad du avsåg. :)

Anne-Marie said...

Hans: Du är nog litet unik i det sammanhanget. :) Som svensk i alla fall.
Nej, hade ingen aning om att det skulle bli ett "ostkrig". Det lät dock mest i artikeln som om det handlade om namn osv. De ostarna jag köper kommer faktiskt från utlandet. De tillverkas inte i USA under ett utländskt namn. Jag vill helst komma undan de ostar som tillverkas i USA.
Ha det bra du också!

Annica said...

Har man ost behöver man inget annat smörgåspålägg. Ost är oslagbart på "mackorna"! Och även i vissa maträtter och visst bröd. Härligt att bo i ett bra ost-land! :)
När mina amerikanska släktingar var här på besök så var de lyriska över svenska ostar, både smaker och utbud. Om det varit möjligt hade de fyllt resväskorna med Västerbotten, Grevé, Herrgårds, Krydd, o.s.v. inför hemresan.
-----
Igår gick SMHI, för första gången någonsin, ut med en varning för onormalt höga temperaturer. Sedan ett år tillbaka kan SMHI varna när temperaturen väntas överstiga 30 plusgrader tre dagar i rad. I fjol sommar var det aldrig aktuellt, men nu blev bl.a. Norrbottenskusten först ut att drabbas av sådan värme. Jag menar verkligen `drabbas´. Det här är inte njutbart. Speciellt gamla, sjuka och små barn mår dåligt.
Jag trodde aldrig jag skulle säga att jag längtar efter en kylig vinterdag, men just nu skulle den vara välkommen. Vilken lycka att vi i alla fall har friskt, gott vatten i kranarna! Och ingen vattenransonering. Än så länge... :/
Kram från en svettig och pustande norrbottning!

Annica said...

SMHI:s klass 1-varning om värmen.
http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningar

"Het" artikel i Aftonbladet.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19255822.ab

Mimmi said...

Jag kör mest med Swiss, och har jag turen att IKEA har ost på lager så brukar jag köpa en stor rund Farmer Cheese (Gräddost/Bondost?). Det där med osthyvel har faktiskt inte varit nåt problem här hos mig. De finns ute i butik (och de är precis som de Svenska), och sen har jag ju en IKEA.

Det är inte ofta jag köper blockost, utan jag har väl blivit "Amerikaniserad" i och med att jag köper färdigskuren - dock inte sån där som är individuellt packad i plastfolie som inte är skuren från ett block utan "hälld" i form av en skiva (du förstår nog vad jag menar). :)

Marina said...

Faktum är att vi fick faktiskt tag i en "helt vanlig" osthyvel i Singapore!!

Anne-Marie said...

Annica: Sverige kan verkligen det där med ostar. Vi kan sträcka på oss och klappa oss på ryggen som svenskar. :)
Jag vet inte om amerikaner äter ostmackor som vi gör. Tror att många amerikaner bara skär en bit ost och äter som den är, kanske ihop med något annat men kanske inte på smörgås.
Jag vet ju att Sverige inte alls är lika varmt som Kalifornien men jag småler litet för mig själv när jag ser +30 som gränsen. Då lever jag i en ständig "farozon". ;)
Förstår att du "lider" i värmen. Hoppas att du mår någotsånär i alla fall.
Frist, gott vatten är underbart. Det har vi här också fortfarande men vem vet hur länge.

Anne-Marie said...

Mimmi: Du bor i en så annorlunda del av USA att det säkert finns ett helt annat utbud av både ostar och osthyvlar. Och har man dessutom IKEA i närheten - vilket jag ju inte alls har - kan man givetvis hitta allt möjligt trevligt.
Jag vet vad du menar om skivorna. :) Inget jag köper utan jag använder mina trogna osthyvlar. :)

Anne-Marie said...

Marina: Det var inte dåligt! Kanske någon som besökt Sverige och tagit intryck och sedan ville sälja där. :)

Charlie sa ... said...

Visst är det bra att investera i svenska osthyvlar ;)

Och amrisost….nja, nästan aldrig förutom ost från Vermont, så gott. Gillar ost som smakar mycket.

Sverige har supergod ost!!

KRAM

Charlie sa ... said...

Visst är det bra att investera i svenska osthyvlar ;)

Och amrisost….nja, nästan aldrig förutom ost från Vermont, så gott. Gillar ost som smakar mycket.

Sverige har supergod ost!!

KRAM

Anonymous said...

Jag är en riktig ostoman!Älskar goda ostar! Gruyere är en av mina favoriter, liksom svenska Västerbottenost, som jag faktiskt kan få tag i i min stad. Här i Wales vet de allra flesta inte vad en osthyvel är, så mina kommer från Sverige!

Anne-Marie said...

Charlie: Svenska osthyvlar är kanon! :) Tydligen är den ena äldre än vad jag trodde och såldes hos Tradera för 106:- nyligen.
Kan tänka mig att det finns lokala ostar hos dig som kan vara goda. Har aldrig provat eftersom de inte finns här hos mig.
Sverige kan verkligen det där med ostar.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lena: Jag kan nog också sälla mig till ostoman-sällskapet. :) Gruyere är väldigt dyr hos oss så jag köper mest Jarlsberg och den italienska fårosten.
Våra svenska osthyvlar kanske är så bra som de är pga att vi äter tunna skivor på smörgåsar. Tror att många andra nationaliteter äter ost på annat sätt.

a kitchen in the country said...

Jag älskar ost! Det är nog en av de där sakerna som jag inte kan tänka mig att leva utan och du har rätt Anne-Marie, Sverige är bra på det där med ost. Både svensk ost och utländsk.

Haha, jag som trodde att jag var den enda som retade mig på osthyvlar som hyvlar för tjocka skivor (för sådana hyvlar finns i Sverige också). Skönt att höra att man inte är ensam.

Ta hand om dig i hettan vännen. Även här är det hetta som råder och de senaste dagarna har vi stannat inomhus mestadels och i så lite aktivitet som möjligt.

Kram på dig

Anne-Marie said...

Charlie: Nej, att vara utan ost skulle jag också ha svårt för. Jag blir imponerad av de stora ostdiskarna i affärerna i Stockholm. Hur det är ute i landet vet jag inte men det kanske är liknande.
Tjocka skivor är inte roligt. Nej, det skall vara en "riktig" traditionell svensk osthyvel. :)
Det har varit litet svalare under några dagar och jag har njutit men nu skall det bli varmare igen.
Kram till dig!