Wednesday, June 18, 2014

USAs alla stater

Med 50 stater och ett federalt distrikt (Washington DC) är USA helt klart en hel kontinent med oändliga skillnader och variationer.
Varje stat skiljer sig åt och till och med städer och orter inom samma stat skiljer sig åt. När bloggläsare skriver till mig om hur det är med priser och bostäder i USA får jag alltid berätta att det egentligen inte går att svara på. Så stora skillnader är det.

Om någon bad mig att namnge alla 50 stater tror jag att jag fortfarande skulle ha litet svårt med vissa stater. Men jag har lärt mig allteftersom åren gått. :) Jag har bott i 3 stater - Kalifornien, Oregon och Hawaii - och besökt 10. Jag gifte mig i Nevada eftersom de har väldigt enkla regler när det gäller giftermål.

Eftersom jag "lever med frågan" om mitt nästa steg och vart jag skall ta vägen har jag haft kartan över USA framme en del. Och jag har insett att jag inte alls vet särskilt mycket om väldigt många av USAs stater. Alla staterna i mellersta USA känns som ett "blankt blad". Jag kan mer om staterna utmed västkusten (av naturliga skäl) och även de östligaste staterna.

Igår kväll tittade jag på kartan och där fanns en rad stater som jag inte vet mycket om alls - North och South Dakota, Nebraska, Kansas och Oklahoma. Litet ytlig kunskap har jag men det är inte mycket.
Mina tidigare hyresvärdar lär numera bo i North Dakota och den staten har fått en enorm skjuts på grund av att man hittat olja där. Det lär vara ett öppet landskap och stora vidder.
Nebraska figurerade i nyheterna igår på ett mindre trevligt sätt. En liten ort med bara 350 människor hade två tornador (twin twisters) som i stort sett utplånade denna ort. http://www.nbcnews.com/news/weather/nebraska-twisters-5-year-old-victims-grandmother-mourns-loss-n134271
Oklahoma hörde jag talas om 1995 när "The Oklahoma City Bombing" skedde. Många byggnader förstördes och många omkom och det var stora nyheter även i Sverige.

Alla stater i USA har sina statsflaggor, statsblommor, statsdjur, statsfåglar, osv. Enligt Wikipedia har Kalifornien 28 olika statssymboler.

Kanske det är dags att vara med i Chandler's "stupid state game". ;) Joey är mästaren med 56 stater! Enligt Chandler glömmer man alltid åtminstone en stat och Ross skjuter till och med upp sitt Thanksgivingfirande.

17 comments:

eastcoastmom said...

Eftersom jag bilat tvärs över USA och rest en del har jag varit i över hälften av staterna. Men det är staterna vid kusterna jag gillar mest, och Connecticut passar oss jättebra!

Annica said...

Av USA:s 50 stater har jag bara besökt Illinois, Wisconsin och New York. Helst hade jag velat besöka alla femtio. :) Ett speciellt gott öga har jag till alla New England-staterna, men också till South Carolina och Kalifornien. Och några fler.
Jag brukar "spela" GeoGuessr, ett intressant och roligt spel/tidsfördriv skapat av svensken Anton Wallén 2013. Lyckas man klura ut var i världen man befinner sig och kammar hem fler poäng än någon närstående så kan spelet bli lite vanebildande. Av någon konstig anledning (läs: ett livslångt USA-intresse) får jag oftast högsta poängen när gissningarna rör USA. :) Utom när det är ödsliga skogsvägar i Alaska... ;)

https://geoguessr.com/

Fruktansvärt tragiskt med de tornados som drog över Nebraska och ställde till enorm förödelse. Naturen besitter enorma krafter. Vi små människor har ingenting att sätta emot. Man känner verkligen för alla drabbade vilkas tillvaro slagits i spillror. Här i Sverige har vi det bra, vi är ju nästan helt förskonade från naturkatastrofer. Vi har stormar och översvämningar, men inte i den omfattning som många andra länder får uppleva.

Önskar alla en trevlig midsommarhelg!

Gunnel said...

Jag antar att du inte ska fira Midsommar i morgon, eller det finns en grupp med svenskar i din närhet som håller traditionerna vid liv. Jag vet att i Dallas där min som bor, finns en svenskkoloni som försöker ordna till lite festligheter. Kram

Desiree said...

Ja USA är otroligt stort och alla stater är som små egna länder med egna lagar och egna sätt. USA är ett land med många olikheter från stat till stat men också samtidigt ett homogent land. Olika men lika på andra sätt vad gäller butiker, resturangkedjor och traditioner. Södern är speciellt på sitt sätt. Folk är olika beroende på vart i USA man befinner sig. Religion och politik skiljer sig åt en hel del om man tar sig en titt över landet. Vi har en USA karta som sitter uppe på väggen där vi satt prickar på de ställen och stater vi besökt . Räknade snabbt ihop att jag varit i 21 av de 50 staterna. Men det finns många stater och ställen kvar på min önskelista att besöka.
Kram!

Marina said...

Eftersom jag tillhör de som aldrig varit i USA över huvudtaget så har jag ju en del att välja på...

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Du är verkligen berest. Hade jag haft mer pengar under mina år i USA hade jag nog rest mer.
Jag kan väldigt litet faktiskt om "inlandsstaterna".
Connecticut har jag varit i en gång för mitt arbete i Sverige. Tyvärr blev resan förkortad pga att min pappa fick en stor hjärtinfarkt så jag åkte tillbaka tidigare.

Anne-Marie said...

Annica: Du har sett mer än de flesta svenskar tror jag. :) New England-staterna tror jag påminner väldigt mycket om Skandinavien. Tycker mig se det på bilder hos andra svenskbloggar som bor i det området.
Har inte varit i någon av de staterna du besökt.
Det var ett helt nytt spel för mig. Låter spännande. Kul att du har sådana specialkunskaper betr. USA. :)
Alaska är en stat som jag bara sett på bilder men det verkar ödsligt i stora delar av den staten.
USA har helt klart ett mer våldsamt väder än vad Sverige har. Allt verkar bli mer intensivt här - vindar, regn, snö osv.
Men nog har Sverige haft en del omfattande stormar på senare år. Var inte Gudrun en sådan?
Ha en fin midsommarhelg!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, i lilla Weed och Mt Shasta finns det väldigt få med Sverige- och Skandinavienanknytning.
Det stämmer att jag inte firar midsommar. Det gjorde jag faktiskt inte heller under många år när jag bodde i Sverige.
Dallas är en stor stad som säkert har en hel del svenskar. Hade jag bott i San Francisco-området hade det säkert varit annorlunda eftersom det bor många svenskar där.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har aldrig varit i den "djupa södern" men har förstått att den delen av USA är väldigt annorlunda jämfört med till exempel Kalifornien.
Olikheterna är så stora i USA att det egentligen är som olika länder trots samma språk och samma övergripande regering.
Kul med er karta tycker jag. Du är också väldigt berest. :) En anledning kanske till att så många amerikaner inte har pass är nog att USA är en hel kontinent och det finns hur mycket som helst att se.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Det stämmer bra. :) Du får kanske åka västerut från Sverige och titta på den här delen av världen.

Gunilla N said...

Jag har absolut inte sett sa mycket jag skulle vilja, men har iaf besokt Florida flera ganger och aven Hawaii,Jungfruoarna och sa forstas "the big apple",plus lite kortstopp i Chicago och Los Angeles.
Men det ar ju helt omojligt att se allt.
Det ar dock ett jattestort land som fascinerar manga.

Alltid lika trist att lasa om katastrofer som tornados tex.
Vilka enorma krafter som naturen
besitter,otroligt!

Skulle nog inte vara sarskilt bra
pa en san dar tavling om Usa;s stater,nej riktigt dalig tror jag.

Vi firar inte heller midsommar har,men forra aret var jag i Sverige da, och det var faktiskt
riktigt trevligt,dessutom alskar
jag all sorts sill sa.

Ha en jattefin weekend AM!
Stor Kram!!
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Du har också sett en hel del här i USA. Man skulle nog kunna tillbringa ett helt liv med att resa och se olika platser i USA. Dessutom finns det ju så kallade "territories" som hör till USA men som ligger utspridda på olika öar.
Det tycks som om tornador här i USA har blivit fler och mer intensiva - tyvärr.
Jag har blivit bättre på staterna men en del vet jag fortfarande inte var de ligger exakt.
I lilla Weed finns självklart inget midsommarfirande men om jag hade bott i en större stad som San Francisco hade det nog funnits en del evenemang.
Ha en härlig helg! Stor kram!

Charlie sa ... said...

Tycker om USA för att landet är så rikt på olika kulturer, naturupplevelser men att allt hänger ihop på ett fint sätt ;)

Glad midsommar önskas dig!!

KRAM
Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Det var en bra beskrivning tycker jag hur det är här i USA.
Många variationer men ändå finns ett sammanhang.
Önskar dig också en riktigt fin midsommar!
Kram!

Anonymous said...

Har haft den goda turen att se mycket av USA; besökt varje stat och bott i Virginia, Alaska, Massachussetts, Florida, Illinois (Chicago suburb), California (San Francisco-Palo Alto) och fyra somrar i Lovelock, Nevada.

Körde begagnade bilar; en fr Chicago till Salt Lake City, och en därifrån till Las Vegas. Buss till Los Angeles och vidare till San Francisco. Det var min första långtur i USA (1952). Don och jag har kört tvärs över USA i söder, i mitten, lite´ norr om mitten och den norra rutten. PLUS the trans-Canadan Highway fr Stilla Havet till Toronto, när vi fick förflyttning hit fr Alaska.

Min dotter bodde i Honolulu ett par år, och Dons syster på "The Big Island", så det blev givetvis besök där.

Har varit i Florida ett par ggr, men förstår inte att så många svenskar reser dit.
En av de bästa resorna jag gjort var med syster, kusin och svägerska. Flög till Tucsan, Arizona och hyrde bil. Körde norrut till Grand Canyon, sen österut till New Mexicos Carlsbad Caverns och Santa Fe, som är en härlig stad. Fortsatte sen genom Texas och tillbaka till Tucson.
Jag gillar det som kallas the Southwest.

Som sagt, alla stater är olika, men dom häger iaf ihop på ett sätt som jag aldrig tror kommer att hända med EU. Vi har en enhet i språket, vilket saknas i Europa.

Kl. 3 på morron och tillbaka i halmen.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Du är enorm med din USA-erfarenhet. Har du funderat på att skriva något som har med alla dina upplevelser att göra?
Santa Fe är definitivt en speciell stad. Var där 1986 tillsammans med min pappa när vi hälsade på en god vän. Tror inte att jag skulle vilja bo där men att besöka är det en intressant plats.
EU kommer aldrig att bli som USA såvida man inte tvingar alla i Europa att ha ett språk. Inte ens då kommer det att kunna bli som USA pga alla olika kulturer. Europa har ju också en helt annan historia som går mycket långt bak i tiden.
Hoppas du fick litet sömn i alla fall. :)

Anonymous said...

Tyvärr tror jag (vet) att jag är
för lat att skriva en bok.
Kanske "short stories" en dag.

Ruth i Virginia