Monday, May 19, 2014

Tång i grädde eller E407

Jordgubbar och vispad grädde. Mmmmmm. :)
Glass i stora lass!
Bakad potatis med sour cream - gott.
Någon ekologisk, färdiglagad rätt.

Vad har de röda orden gemensamt? Jo, de innehåller något som heter karragenan eller E407. En slags havstång som används för att göra mat tjockare, mer blandbar och ibland ge maten en "fylligare" konsistens.

För ett par månader sedan såg jag olika hemsidor som berättade om denna ingrediens. Det man sade var att denna tång ofta kan ge besvär i magområdet med inflammationer och kanske till och med cancer. Trots att det är en växt från havet och trots att den ofta används i ekologisk mat. En av hemsidorna: http://www.cornucopia.org/

Mitt förstoringsglas åkte fram - ofta tycks man behöva det när man skall läsa innehållsförteckningar ;) - och jag gick igenom min mat hemma. Som tur var hade jag bara någon förpackning som innehöll karragenan (carrageenan på engelska). Kan man undvika att äta mat som innehåller denna ingrediens gör jag gärna det.

Måste erkänna att jag blev förvånad när jag insåg hur många olika sorters mat som innehåller detta ämne. I USA märker man inte med E-nummer - det är i Europa man gör det - utan här skrivs hela ordet ut på förpackningen. Och till exempel Arla i Sverige använder E407 i grädde. Och man kan ju verkligen undra om det behövs en sådan här tillsats. Kan man inte skaka en förpackning eller ha en litet tunnare konsistens?

Här är ett litet urval av varor i mataffären i Mt Shasta som alla innehåller karragenan.

Grädde som är "ultra pasteurized" tycks vara den som innehåller karragenan här i USA. Och detta är alltså ekologisk grädde.



Jag brukar i stort sett aldrig äta sour cream numera. Kanske bra med tanke på den långa innehållsförteckningen. :)



Cottage cheese eller keso. Även här är det en lång lista med ämnen.



Den ekologiska mandelmjölken klarar sig inte undan tången heller.



Ekologisk sojamjölk har också tång.



Snart tror jag att jag måste skaffa mig en gård och ha kossor, höns och getter och odla min mesta mat själv.

30 comments:

Katta said...

Oj.Vad duktig du är på att ta del av deklarationerna på produkterna. Nu har jag lärt mig något nytt om vad det är som gör grädden tjockare osv. I USA finns det en uppsjö med produkter och jag tyckte det var svårt att bara veta vad som var vispgrädde och inte i början. Kram

Mrs Clapper said...

Intressant!
Jag klarar inte produkter som innehåller karragenan, magen protesterar direkt. Jag har en mängd allergier och trodde att det kunde bero på det.
Förstår inte heller varför de stoppar i det! Arla svarade mig precis så, att kunderna inte gillar hinnan som blir högst upp i förpackningen så att istället för en instruktion om att skaka den så stoppar man i denna tillsats. Tråkigt!

olgakatt said...

Eftersom jag brukar delvis hushålla själv när jag är i USA har jag blivit varse just det du påpekar. Det har varit stört omöjligt att hitta naturell yoghurt som inte är "fettfri" eller stabiliserad. Ibland har jag trott att det jag köpt är OK men sen upptäckt att produkten är full med socker och så mycket karragenan att den inte ens känns våt i munnen utan blir till ett klister med müslin.
Kollade nu med Skånemejeriers hemsida och ser att bara de smaksatta sorterna och den långtidshållbara grädden har tillsatser. De jag brukar köpa, naturell fil, eller yoghurt, vanlig vispgrädde eller gräddfil är rena, tack och lov.
Annars finge vi slå ihop oss om några egna kossor! Jag kan handmjölka, kan du?

Channal said...

Det är helt sjukt! Man får vara glad att men inte vet allt som finns i det man köper! Så mycket tillsatser och skit! Tom i ekologiskt. Blir förbannad! Känner mig lurad. Har både grädde, mjölk o keso i kylskåpet. Ska kolla imorgon om de innehåller cancerogena ämnet E 40X.

Kramar Anna

Anonymous said...

Är det möjligen kelp som används i de här produkterna? Sonen kom hem från skolan för ett par år sen och informerade om att glass ofta innehåller något som utvinns från tångsorten kelp.

Det går att hitta "rena" produkter utan konstigheter. Jag köper alltid sour cream av märket Daisy. Den innehåller grädde och inget annat. Daisys keso innehåller bara mjölk, grädde och salt. På Trader Joes finns ekologisk grädde som bara innehåller grädde och jag har för mig att jag har hittat det på andra ställen också.

Olgakatt: Jag har också haft problem med att hitta yoghurt som inte är stabiliserad och köper numera alltid och endast Trader Joe's Organic, low fat yogurt. Den är sådär halvrinnig som svensk yoghurt.

Anonymous said...

Hej, ja för sådana som är känsliga
kan det bli början på ett långt
lidande. Få inflamation, i mage
tarm. Gör nog så förbaskat ont.
Om det ger canser på sikt i mage
eller tarm. Är det svårbehandlat där. Får läsa, innehålls förtekning
framöver. Förr stod innehållet i
procent. Ju längre fram i ordföljden desto högre procent av
innehållet. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Katta: Jag tillbringar egentligen alldeles för mycket tid att läsa innehållsförteckningar. ;) Men jag märker ju att jag mår bra av att äta så nyttigt som det går.
Nu är det ju så att man även i Sverige använder karragenan i till exempel grädde. Det lär vara i den som har 36% fetthalt. Tror att USA trots allt har fler underliga tillsatser än vad Sverige har. Kram!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Jag tycker nog också att jag märkt en viss skillnad i magen sedan jag börjat undvika mat som har karragenan. Jag hade inga stora besvär men "alla bäckar små".
Man kan ju verkligen undra hur folk resonerar om de inte klarar av/orkar att skaka på en förpackning. Det verkar som om rätt många människor i alla fall börjar uppmärksamma just denna tillsats.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag äter faktiskt en helt fettfri yogurt (Nancy's) som inte innehåller varken socker eller karragenan och den smakar inte alls "tunt" eller känns blaskig. Den är precis lika tjock i konsistensen som andra typer yogurt med mer fetthalt. De har tydligen kommit på något sätt trots allt att inte använda denna tillsats. Jag äter bara "plain" yogurt och som sagt den fettfria varianten.
Det finns grädde här också utan karragenan men den är mer sällsynt. Man får verkligen lusläsa alla innehållsdeklarationer.
Och när man bor på en liten ort med ett magert utbud finns det inte alltid alternativ.
Nej du, jag har aldrig ens varit i närheten av en ko. Du får lära mig Olgakatt. :) Låter fantastiskt att kunna handmjölka.

Anne-Marie said...

Anna: Eftersom det är en "naturlig" tillsats verkar det som om den anses vara mer okej - trots en hel del forskning och resultat som visar att just magområdet blir påverkat.
Visst är det sjukt. Och det tycks inte bli bättre tyvärr.
Tror att Sverige inte har denna tillsats (E407) i alls samma utsträckning som USA har.
Hoppas att dina mjölkprodukter var "rena".
Kram!!

Anne-Marie said...

Sara: Det är troligen en kelp"variant" som används i alla möjliga produkter. Det är ju inte alls bara mjölkprodukter.
Som vi "diskuterat" tidigare har vi inte alls samma utbud av affärer här som du har. Vår närmaste Trader Joe's ligger MYCKET långt bort. Vi har bara ett par olika mataffärer där jag bor.
Du har det bra som har ett större utbud och kan hitta andra varianter som är "rena". :)

Anne-Marie said...

Stig: Det verkar som om just den här tillsatsen uppmärksammas mer och mer och att den kan orsaka problem i magen.
Tidigare har det ju skrivits mycket om gluten och glutenintolerans.
Man får nästan vara litet av "expert" för att kunna äta nuförtiden. ;)
Gillar när det bara finns ett par ingredienser i en vara - som smör. Jag äter smör i stället för någon av alla syntetiska margarinprodukter. Smör har man alltid ätit - och överlevt.

Desiree said...

Jag var tvungen att springa till kylen och kolla. Hittade en grädde från tyskland som mycket riktigt innehöll karragenan. Men hittills har jag inte haft några direkta problem med magen som jag känner till av dessa produkter. Jag tror att det är svårt att undvika allt. Jag tror också att forskningen kring sådana här produkter ständigt kommer med nya rön om vad som är ok och vad som är farligt. Man får göra så gott man kan men inse att det är nästintill omöjligt att undvika alla konstigheter. Olika typer av konserveringsmedel finns nog i de flesta produkter vi köper och äter.

Jane said...

Enligt WHo är karragenan ofarligt. En tumregel är ju att lightprodukter ofta har mer tillsatser. E407 används ofta i Sverige, men mest i lightprodukter då. Håller med Desiree, det kommer ständigt nya rapporter. Nu är det även trendigt att i USA bara dricka mjölk från A2- kor.
Om man tittar lite närmare på förpackningarna på Trader Joe (speciellt kött) så ser man att det inte är så ekologiskt. Och framför allt inte närproducerat. Jag tycker det är minst lika viktigt.

Annika said...

OJ! Nu har du återigen lärt mig ngt nytt, AM!
Det där visste jag INTE!
OCH jag köper bara organisk mjölk och grädde. Men inte ens den går säker alltså.
Tröttsamt.
Ja, vad är det egentligen vi stoppar i oss?
Måste genast kolla förpackningarna här hemma.
Kramar!!!

malix said...

japp då har jag läst i kapp och lärt mig ett och annat, nu ska jag ut och kolla vad vi har för saker här hemma i skafferi och kylskåp. Hur kommer de på att stoppa så mycket skräp i allt vem får idéerna hur tänker dom hmmm
ha en fin dag i värmen .

Anne-Marie said...

Desiree: Håller helt med dig om att det som anses vara farligt ständigt förändras. Tydligen har man forskat kring just karragenan under väldigt många år och kommit fram till ungefär samma slutsats - att det kan irritera magen och ge besvär.
Det går inte att undvika allt som finns i maten men jag gör så gott jag kan att undvika det som kanske kan vara sämst för mig.
Karragenan tror jag blivit ett "universalt" tillsatsmedel och att det finns i väldigt många olika sorters mat.
Kram!

Anne-Marie said...

Jane: Stora myndigheter har ibland rätt och ibland fel. Tar ofta deras uttalanden med en nypa salt - och ja, jag vet att det kan vara att "sticka ut hakan". ;)
Arlas 36%-iga grädde innehåller karragenan medan den med mer fett inte innehåller detta ämne. I USA verkar det litet "hipp som happ" vilka företag som tillsätter.
Som sagt, Trader Joe har jag inte förmånen att handla hos så kan inte kolla deras produkter. Att köpa närproducerat är väldigt bra om man kan. Nu är det ju tyvärr så att det ofta kanske inte går.

Anne-Marie said...

Annika: Jag visste heller inte om detta med karragenan tills rätt nyligen. Och det verkar ju egentligen som om det är en helt onödig tillsats som inte alls behövs. Man kan skaka en förpackning och om något är litet tunnare i konsistensen går det ju faktiskt bra det också.
Nej, inte ens ekologiskt klarar sig undan karragenan. Denna tillsats tycks finnas i väldigt många ekologiska varor.
Man tycker ju att "enkla" varor som grädde och liknande kunde få vara "enkla".
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Trevligt att du tittade in. :)
Jag håller helt med dig - varför kommer man på allt detta? Ofta är det ju stora företag men i just fallet med karragenan tycks det även gälla mindre företag.
I USA är det tyvärr så att de stora företagen köper upp de mindre, ekologiska och då blir det helt plötsligt en massa tillsatser. Såg en "karta" som visade ägarstrukturer och det var litet "hårresande" läsning.
Ha en fin dag du också!

Första året i Hjo said...

Tång i maten - får kolla i kylskåpet. Får berätta för vegetariska dottern om sojamjölk, etc. Några höns kunde vi faktiskt ha här i ett av uthusen. Man undrar bara vad grannarna skulle säga.

Desiree said...

Jag läste också något relativ intressant nyligen i en mattidning här att nästan all soja som produceras är genmodiferad soja. Det finns icke-genmodifierad soja som också odlas och produceras men på bekostnad av att stora områden i Brasilianska amazonas skövlas vilket är fruktansvärt. Jag måste säga att jag mycket hellre äter genmodiferad mat än besprutad mat iallfall. För att sojan ska klara sig i det europeiska klimatet så måste man använda sig av den genmodiferade varianten. Det mesta av sojat som framställs går tydligen åt till djurfoder eftersom man inte längre får ge djur köttmjöl som tidigare (tack o lov). Tänkte på detta då jag såg din förpackning på sojamjölk. Vet dock inte hur det är med soja produktionen i USA. Vet ju att soja är en av de grödor som produceras och odlas mest i USA.
Kram igen!

Desiree said...

Jag läste också något relativ intressant nyligen i en mattidning här att nästan all soja som produceras är genmodiferad soja. Det finns icke-genmodifierad soja som också odlas och produceras men på bekostnad av att stora områden i Brasilianska amazonas skövlas vilket är fruktansvärt. Jag måste säga att jag mycket hellre äter genmodiferad mat än besprutad mat iallfall. För att sojan ska klara sig i det europeiska klimatet så måste man använda sig av den genmodiferade varianten. Det mesta av sojat som framställs går tydligen åt till djurfoder eftersom man inte längre får ge djur köttmjöl som tidigare (tack o lov). Tänkte på detta då jag såg din förpackning på sojamjölk. Vet dock inte hur det är med soja produktionen i USA. Vet ju att soja är en av de grödor som produceras och odlas mest i USA.
Kram igen!

Anne-Marie said...

Hans: Tror att denna tillsats är mer utbredd i USA än i Sverige men uppenbarligen finns den också hos er.
Höns har faktiskt folk i Weed. Jag bodde i ett litet lägenhetshus tidigare och ett grannhus hade både höns och tupp!

Anne-Marie said...

Desiree: Japp, nästan all soja är GMO numera. I USA är ca 90% av sojan GMO. Dock inte den ekologiska vad jag vet. I USA är även i stort sett all majs GMO och även alfalfa, canola, papayas och bomull.
Och numera innehåller nästan all mat i USA soja, canola och high fructose corn syrup (som alltså kommer från majs). De finns med precis överallt i all slags mat. Jag brukar undvika dessa ingredienser i den mån jag kan och om det inte går att de i alla fall är ekologiska.
Det krävs snart expertutbildning för att äta. ;)
Kram!!

Anonymous said...

Tror att det mesta numera som säljs innehåller någon form av förtjockningsmedel. Äta ekologiskt har ju visat sig är inte alltid så ekologiskt som man tror. Vet man att man inte tål vissa ämnen skall man så klart se upp noga men annars tror jag på att äta lagom av allt är det bästa.
Kram
BM

Annica said...

Man undrar varför matproducenterna måste tillsätta (sabotera!) sina egna produkter på alla möjliga sätt. Man får intrycket att de inte tror att produkterna duger som de är. Nej, bästa reklamen för varor borde vara att de är så rena och obehandlade som möjligt.
Jag gjorde en liten snabbkoll av `Matlagningsgrädde´ och `Vispgrädde - med extra lång hållbarhet´ från Norrmejerier (vårt mejeriet här i norr - som jag trodde bättre om...) och dessa två exempel hade givetvis tillsatsen karragenan. Jag brukar lusläsa de flesta varors innehållsförteckningar, men har inte reflekterat över just karragenan.
Jag tänker ta kontakt med Norrmejerier och höra vad man har att säga "till sitt försvar". :/
Vi konsumenter borde protestera mer och bojkotta livsmedel/varor som innehåller onödigt tjafs. Är det några som ska kunna förbättra och förändra så bör det ju vara vi. Konsumentledet har mycket makt.

Jag använder också bara smör, både i matlagning och bakning. På smörgås tar jag aldrig något fett, tycker inte det behövs om man har pålägg.
För många år sedan när min mor tillbringade några veckor på ett hälsohem så hade ägaren, en känd och respekterad läkare, bl.a. gett rådet att använda rent smör - ja, "rena" produkter överhuvudtaget. Ett klokt råd.

Anne-Marie said...

BM: Det kanske är så att mycket innehåller förtjockningsmedel men det finns också många varor som inte gör det.
Mest de ekologiska säkert.
Nej, det är säkert så att allt kanske inte är ekologiskt som man tror är ekologiskt. Men jag märker faktiskt en märkbar skillnad i hur jag mår sedan jag började äta ekologiskt mer konsekvent - det som säger ekologiskt. Jag mår alltså bättre. Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Du är inte ensam om att inte ha reflekterat över karragenan. Eftersom det är en "naturlig" ingrediens tror jag att många inte tror att den skulle kunna påverka negativt.
Hoppas att du får något bra svar från "ditt" mejeri.
När jag gjorde litet efterforskningar innan jag skrev inlägget (det gör jag alltid med sådana här faktainlägg) hittade jag en svensk hemsida där en kvinna skrivit till Arla och undrat varför de tillsätter karragenan i sin 36%-iga grädde. Svaret var för att öka vispbarheten. Vad är det för trams? Tydligen finns det också 40%-ig grädde i Sverige och den lär inte ha karragenan. Man undrar varför det behövs två olika gräddtyper med så liten skillnad i fetthalten. Vi har inte alls lika många varianter på mjölkprodukter här i mina trakter som jag sett i Stockholm. Där blir jag alldeles matt när jag passerat genom mejeriavdelningen och inte blivit klokare vad jag egentligen borde köpa.
Folk har blivit hjärntvättade till att tro att smör är farligt och att det är bättre att äta de syntetiska margarinsorterna.
Om du får svar kanske du kan berätta på din blogg.

Anonymous said...

Bra Anne-Marie att du mår bra av att äta ekologiskt. Här hos oss tycker jag personligen att det är väldigt svårt att lita på till 100% att en produkt verkligen är ekologisk förutom då högre pris naturligtvis. Kanske är det bättre att man håller sig till tångbad när det kommer till tången för det lär ju vara nyttigt sägs det.
Ha en bra dag vännen.
BM