Tuesday, April 29, 2014

Walpurgis Night a.k.a. Valborgsmässoafton

Vi "harvar på" som vanligt i morgon och torsdag i min del av världen. Inga halvdagar och ingen helgdag där jag bor. Kanske en del har ledigt på första maj - dock inte i mina trakter. Men i Sverige är det ledigt igen. Kanske långledigt till och med eftersom fredagen är en klämdag.

Valborgsmässoafton lär förr ha ansetts vara en natt när häxor red på sina kvastar till offerplatser och ställde till ofog tillsammans med Djävulen. För att skydda sig mot detta och andra övernaturliga varelser tände man eldar.
Numera har eldarna ett litet annat syfte om man får tro hemsidan "visitsweden.com" "... now a festive way of getting rid of excess gardening odds and ends." ;)

I morgon flaggas det i Sverige eftersom Kungen fyller år. En dag när det är helt okej att vara svensk och visa detta med den svenska flaggan. Jag tycker Sverige har en vacker flagga.

Bilden lånad från Wikipedia.

Jag har nog inte besökt en valborgsmässoeld på ungefär 35 år. Men visst är det något speciellt med elden i den (relativt) mörka kvällen. Kanske det till och med finns fyrverkerier. Och så de fina vårsångerna. Jag berättade idag för ett par av mina kollegor om vårt valborgsmässofirande och de tyckte det verkade trevligt och litet exotiskt.

Vintern tycks ha rasat ut på många håll redan i Sverige. Här rasade vintern aldrig in överhuvudtaget. "Längtan till landet" heter egentligen sången men den är väl mest känd som "Vintern rasat". Den kommer att sjungas på många håll.Idag har det varit varmt här - uppemot +25. I morgon lär det bli ännu varmare. Fortfarande finns en del vårblommor. Gula tulpaner och maskrosor utanför "min" skolbyggnad.Happy Walpurgis Night! :)

20 comments:

Marina said...

Valborg är en av alla de svenska tratitioner där man vanligtvis fryser, men ändå ska vara ute! Och visst är den speciell, det är ju våren som ska vara på plats då...

Husbilen Tuzzen said...

Nu har vi haft sommartemperaturer ända sedan påsk. Jag är lika brun nu som efter en hel sommar nästan. Och så ska vi sjunga ut vintern och hälsa våren välkommen ikväll. Känns konstigt. Men det är trots allt bara april... Men visst är det härligt med värmen.
Hittade hit via Channal's blogg. Spännande att bo i USA och uppleva helt andra traditioner.
Kram Helén

malix said...

Tänk nästa hela veckan har det varit varmt här. men nu liksom alltid då det är valborg då är det lite små kyligt fast solen lyser. :) ha en fin valborg

Desiree said...

Trevlig Valborg till dig Anne-Marie även om det inte firas där du bor. Det firas inte här heller. Ni verkar ha superskönt väder just nu, här börjar jag trötta på det ihållande regnet och hoppas att det går över snart.
Kram!

Annika said...

Nej, första maj firas inte alls i USA. Och inte valborg, förstås, som du säger.
Jag kan sakna de där vårsångerna, brasan och att äta gott just på valborg. Lite mysigt. Men dagen ska frias hemma. Det är en sådan dag som inte går att importera.
Men det är ingen dag som alls gör ont i hjärtat att missa.
Här är det regn, regn och nu åska. Tredje dagens regnande inlett.
Nåja, det blir sol imorrn.
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Ofta brukar det vara kyligt kring Valborg. Minns många gånger när man stod och huttrade vid valborgselden.

Anne-Marie said...

Helén: Välkommen hit! Roligt att du lämnade ett "avtryck".
Kikade in på din blogg och såg att du bland annat sysslar med Reiki. Trevligt. Jag har lärt mig Reiki här i USA (är väl vad som kallas Reiki Master) och har gjort en del behandlingar - både på mig själv och vänner och bekanta.
Tänk att du varit så varmt i Sverige. Förhoppningsvis fortsätter sommaren i Sverige.
Hoppas du tittar in igen.

Anne-Marie said...

Malix: Det är märkligt med Valborg att det ofta blir kyligare.
Hoppas du fick en fin Valborgsmässoafton!

Anne-Marie said...

Desiree: Kanske Valborg firas mest i Norden? Såg dock att det tycks ha anknytningar till Tyskland.
Nej, här var det vanlig arbetsdag idag och så blir det ju även i morgon (1 maj).
Jag tar gärna litet av ditt regn. :) Det behövs här.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Att importera Valborg till USA skulle verkligen bli fel.
Litet som med Halloween som börjat firas litet i Sverige. Tycker att det är en amerikansk tradition.
Jag skulle gärna ta ledigheten kring Valborg och Första Maj men här jobbas det ju på som vanligt.
Skicka gärna litet regn till oss. :) Vi behöver det.
Kramar!!

Channal said...

Vilken värme ni har! Solen skiner här med det är mkt svalare! Kanske 12 grader. Påsk Valborg första maj och pingst! Våren är härlig med mkt ledigt!

Du får ha en skön första maj! KRAM Anna

Christine said...

Det är nog få svenskar som jobbar idag men jag är en av dem. Dessutom kom vintern tillbaks idag. Vaknade till att det snöade och det var bara att dra på sig underställ och hoppa på cykeln. Ha, ha! Men det är väl typ alltid dåligt väder runt Valborg i Sverige. :)

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Jag tycker om valborgsmässoafton. Att cykla upp till brasan och stå där och småhuttra, lyssna till sång och vårtal. Prata med vänner och bekanta och hälsa våren välkommen. En fin tradition. Fast i år kändes det kanske inte så mycket som att hälsa våren välkommen med tanke på att Skåne har haft meteorologisk sommar sedan 19 april och vi har gått runt shorts och linne ett bra tag. I trädgården blommar syrén och rabarbern är mogen. Men oavsett om det är vår eller sommar så är det härligt och jag njuter allt vad jag kan. Och jag håller med dig vännen, valborgsfirandet är en fin tradition.

Ta hand om dig och ha nu en riktigt fin maj.♥

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Anna: Det här är ovanligt varmt för oss uppe i bergen här i nordligaste Kalifornien.
Det slogs rekord igår.
I Sverige har man väldigt många helger på våren - och knappt några på hösten. Jag skojade med en kollega och sade att kanske jag skulle anföra mitt dubbla medborgarskap (svenskt och amerikanskt) och ta ledigt helgdagar som vi har i USA såväl som de vi har i Sverige. ;) Troligen skulle det inte uppskattas.
Första Maj är som vilken dag som helst här. Hoppas du fick en fin dag.
Kram!

Anne-Marie said...

Christine: Välkommen hit! Har sett din blogg i blogglistorna men kikade in hos dig också nu. Såg att du precis varit i USA.
Det är ofta kyligt kring Valborg i Sverige av någon anledning.
Vi har en historisk torka i Kalifornien så vi skulle gärna ha litet mer regn.

Anne-Marie said...

Hej Lotta,
Så roligt att du hälsade på. :) Hoppas att ditt "nya liv" är bra.
Det är något speciellt med vårens ankomst i Sverige - även om den varit ovanligt tidig i år.
Kalifornien fick aldrig någon riktig vinter som vi brukar ha här i mina trakter och det är väldigt torrt redan plus vattenbrist på många håll.
Ta hand om dig också och ha en fortsatt fin maj!
Kram!!

Gunilla N said...

Har marktes forstas ingenting av
valborgsmassofirande....det vet man nog inte vad det ar i Frankrike.
1 Maj daremot ar val den enda dagen pa aret da ALLT ar stangt
har.Idag har det varit tyst och lugnt omkring dar jag bor.
Inga fortsta majtåg eller tal har iaf.
Minns alla valborgsfiranden i Goteborg uner min uppvaxt, da Chalmerscortegen var ett maste och
man stod dar och fros nasan av sig for det horde liksom till att
vara varkladd den dagen.
Och kallt var det nastan alltid.

Varmt vader i Kalifornien ser jag,
Lite tidigt kanske for sommarvarme.

Ha det gott
Stor Kram !!
Gunilla

Annica said...

Precis som många redan skrivit så är det ofta kyligt och snålblåsigt på Valborgsmässoafton. Så var det även i år.
I ungdomen skulle man alltid inviga vårkläderna just denna dag och det slutade inte sällan med att man blev förkyld.
Med tilltagande ålder har erfarenhet och möjligen lite sunt förnuft infunnit sig, vilket resulterar i att man numera klär sig efter vädret, inte efter almanackan. Det är så skönt att slippa frysa. ;)

Hörde i kväll på nyheterna att östra USA fått förfärliga regnmängder. Hade ju varit önskvärt om en del av det regnet hade fallit i Kalifornien istället. Det är ingen ordning på vädret!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag tror att första maj är en helgdag i större delen av Europa. Det är bara i USA där man alltid "måste" arbeta som vi inte bryr oss om denna dag. Amerikaner jobbar alldeles för mycket som jag ser det hela.
Skönt med lugnt och tyst där du bor. :)
Jag klädde faktiskt på mig även som barn/ungdom. Min mamma var sådan och jag blev uppfostrad så. Det var säkert så att vissa barn tyckte det var väldigt lustigt att jag hade till exempel mössa på mig i slutet av april. Jag klär mig fortfarande efter temperaturen och inte efter årstiden.
Det är alldeles för varmt här just nu. Sådan värme kan vänta 1-2 månader.
Ha det gott du också! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annica: Har läst hos DN att det varit kallt i Sverige under denna helg. Inte helt ovanligt tycks det som.
Som jag skrev till Gunilla så klädde jag mig som barn och ungdom efter vädret och inte efter almanackan. Det gör jag fortfarande. Är det 1 juni och det snöar ute tar jag inte på mig sommarkläder. Då blir det vinterkläder trots allt.
Här i Kalifornien verkar det som om många tycks tro man skall klä sig tunt året runt bara för att man bor i Kalifornien. Man ser shorts och flipflops mitt i vintern även här i Weed. Det kan vara +1 och snöa och ändå går folk helt vansinnigt klädda.
Delar av Florida hade fått galet mycket regn på 24 timmar. Vädret är ur led, den saken är helt klar.