Monday, April 14, 2014

Nästan ingen påsk med Blodmåne

Uppdatering - jag stannade uppe till midnatt ungefär och det var jag glad för att jag gjorde. Jodå, månen blev rödbrun. Eftersom det var en total månförmörkelse täcktes hela mån"skivan". Verkligen spännande att ha sett. Vet inte om jag sett något liknande tidigare i mitt liv. Och det lär komma ytterligare tre totala månförmörkelser under de närmste 1-2 åren.

Den här veckan har många barn och ungdomar i Sverige påsklov. En hel del skolor i USA verkar ha Spring Break. Vi hade Spring Break redan i slutet av mars. I USA finns det inget som heter påsklov. Kanske mycket beroende på att påsk inte direkt firas här. Vi har inga extra helgdagar utan "Easter" firas på söndag den 20 april. Det finns ingen Skärtorsdag och ingen Annandag påsk. Långfredag heter Good Friday här vilket ju låter litet roligare och trevligare. :) Påskafton finns inte heller. Vi har alltså nästan ingen påsk.

Påskgodis verkar det dock inte vara någon brist på i affärerna. Såg långa rader med påskgodis och även litet påskpynt redan för 2-3 veckor sedan i en av affärerna i Mt Shasta. Påskharar är stort här i USA och det fanns en del olika varianter.
Denna "heliga vecka" inleds idag med en total månförmörkelse som kommer att kunna ses i stora delar av USA. Just nu verkar det vara klart väder här i Weed så jag kan se månen och den har precis börjat att få en liten mörk del. Den här månförmörkelsen pågår under natten så vi får se hur länge jag orkar vara vaken. Denna månförmörkelse har fått en hel del uppmärksamhet i USA eftersom den kommer att kunna ses i stora delar av landet.

Den har det något dramatiska namnet "Blood Moon". Tydligen kan månen anta en djupt rödaktig färg under själva förmörkelsen.
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-total-lunar-eclipse-many-ways-to-watch-blood-moon-live-20140414,0,5410933.story#axzz2yvn1jTAa
Flera hemsidor kommer att ha länkar där man kan se det hela "live". Bland annat http://www.space.com/

25 comments:

Äventyret framtiden said...

Påskgodis och påskpynt firar USA i alla fall:) även om påskhelgen som sådan inte står i lika stor prioritet som Thankgivings, Halloween och Christmas. Min spekulation, det kanske inte alls är så.
Jag har förstått, men kanske jag har fel, att vi har månförmörkelse i slutet av april. Måste ta reda på...

kramar!

Channal said...

Månförmörkelse, häftigt! Hoppas ni får klart väser så du kan se det.

Kan tycka att det är lite märkligt. Jag har fått för mig att amerikanare är mer kristna o religiösa än oss svenskar. Påsken är kyrkans största högtid. Sen finns den knappt.

Minns när jag var liten. Då var allt stängt på långfredagen. Den var så lång o trist! Idag är det bara konsumera mera!! Trist!

Glad Påsk! KRAM Anna

Channal said...

Månförmörkelse, häftigt! Hoppas ni får klart väder så du kan se den.

Denna iPhone!! Kram igen!

Desiree said...

Häftigt med månförmörkelse och att den dessutom kan få en rödnyans då.
Jag önskar dig glad påsk även om det inte firas så mycket i USA. Vi åker hem till sverige imorgon för att fira påsk med familjen några dagar.
Kram!

eastcoastmom said...

Vi har spring break nu en vecka. Men nä, påsken är ingen stor högtid här, även om det finns en hel del pynt och massor med påskgodis i butikerna!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Jag är faktiskt lite förvånad över att vi fortfarande har både påsklov och jullov kvar i svenska skolor eftersom många skolor inte längre firar skolavslutning i kyrkan för att visa känslighet mot elever från andra kulturer och religioner. Men detta glöms liksom bort vid julen och påsken. Undrar om det bara är en tidsfråga innan det även blir "spring break" och "winter break" här i sverige också.

Vilka fina färgglada bilder. Har ni "Joann's Fabric" i Weed?

Ha en trevlig dag! Kram Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Du har helt rätt i båda dina antaganden. :) Påskgodis och påskpynt kan säljas vilket givetvis är en "bra" anledning att fira. ;)
Jag köpte inget av det här sockerdrypande godiset.
Men mång amerikaner kommer säkert att ha påskharar hemma och annat sött.
Jag skrev precis en uppdatering att jag stannade uppe tills hela mån"skivan" var täckt mycket intressant att ha sett.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Som jag skrev i min uppdatering fick vi klart väder och en mycket intressant och spännande syn med den rödbruna "månskivan". Glad att jag stannade uppe till midnatt.
Det är märkligt att man inte firar påsken mer än en dag här i USA. Som du skriver är USA mer religiöst än Sverige. Ytterligare en "paradox" med USA. Det finns en del sådana tycker jag.
Jag minns också min barndoms långfredagar när precis allt var stängt och radion bara spelade högtidlig och sorgesam musik. Då inser man hur gammal man är. ;)
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Om du ser min uppdatering stannade jag uppe och det var helt klart så jag hade en perfekt "parkettplats" från mitt sovrumsfönster. Inte dåligt!
Det var en total månförmörkelse och månen blev rödbrun. Verkligen spännade och intressant att ha sett.
Mysigt med påsk i Sverige. Glad påsk till dig Desiree!
Kram!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Har förstått att en hel del skolor - kanske framför allt på östkusten? - har Spring Break denna veckan. Vi hade ju vårt lov redan för ett par veckor sedan.
Påskgodis verkar vara vad man firar mest i USA. ;)

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Jag måste erkänna att jag tycker det är mycket märkligt att man inte stolt firar till exempel skolavslutningar i Sverige. Vad är det för "trams" egentligen? Varför kan man inte vara stolt över svenska traditioner (som man är stolt över amerikanska här i USA?) och bjuda in människor från andra länder att ta till sig dessa också? Det skulle väl ingen komma på i USA att inte våga vara amerikansk.
Eftersom svenskar tycks "måsta" (är det ett ord? ;)) ta till sig det amerikanska kan det nog vara en tidsfråga. Man har ju börjat med Halloween i Sverige vilket känns litet mysko tycker jag.

Jag vet faktiskt inte vad Joann's Fabric är så det har vi inte. :) Troligen något annat känt (som Odd Molly) som jag inte vet om.

Kramar!!

Katta said...

Häftigt med månförmörkelse. Oj, vilket utbud av påskharar och färgglada ägg. Jag har ingen koll på påskdekorationer men får nog botanisera lite. Kram

tennswede said...

Ja du det där med påsken hör nog ihop med att det inte finns religiösa helger U.S.A. förutom Juldagen. Annars är nog högtiden i sig stor om man är aktiv kristen. I Sverige firas ju påsken kanske mer som en grej att ha i hop med familjen och vara ledig från jobbet. Nog inte så många som verkligen firar påsk som kristen högtid. Jag är faktiskt förvånad att U.S.A firar juldagen eftersom staten är totalt separerad från kyrkorna här i landet. Troligen firas den eftersom majoriteten gjorde det vid landets självständighet. Jag jobbar som vanligt på långfredagen och det kändes ju lite ovanligt som svensk i början, när jag kom hit. Sedan att man har en massa extra dagar i Sverige hänger nog ihop med vad fackföreningar lyckats förhandla fram.För det är ju så att det finns inga kristna annandagar. Hur some helst så önskar jag Glad Påsk.

Anne-Marie said...

Katta: Det var intressant med månförmörkelsen eftersom jag faktiskt aldrig sett månen som den såg ut igår.
Det finns mycket i godisavdelningen i affärerna. Inget jag köper eftersom det verkligen inte är särskilt bra kvalitet på godiset. Och bor man själv blir det inte liksom av att pynta tycker jag.
Kram!

Anne-Marie said...

Tennswede: Det är märkligt det där med USA och att man inte har religiösa helger. Har faktiskt inte satt mig in i hela den biten.
I Sverige finns det ju väldigt många helgdagar just för religiösa högtider.
Nej, kristna annandagar finns inte och facket i USA är ju löjligt tamt och utan någon egentlig makt så det kan jag mycket väl tänka mig att facket i Sverige förhandlat sig till mer ledighet.
Det är litet underligt, som svensk, att inte ha någon extra ledighet kring påsk. Men man vänjer sig. :)
Förresten, efter din kommentar om Wild Oats och Walmart såg jag denna information på flera ställen. De skall tydligen bara ha ekologisk mat i vissa sektioner av matavdelningen. Och inte alls i alla butiker till att börja med.

Rost och rädisor said...

Kul med påskinfo från staterna!

Har kollat in månlänkarna. Verkligen roligt att få se den blodiga månen för jag kände mig ganska besviken över att vi inte kunde se den i Sverige.

Glad Påsk
/Anette

Anne-Marie said...

Anette: Välkommen hit! :) Vilket underfundigt namn på din blogg - skall kolla in den litet mer.
Det var faktiskt litet speciellt att se denna "blodiga" måne. Och att kunna se den från mitt sovrumsfönster gjorde ju inte saken sämre.
Nej, denna månförmörkelse var inte synlig i Sverige. Det var mest Nord- och Sydamerikan som kunde se den.
Glad Påsk!

tennswede said...

Ja jag vet inte speciellt mycket mer än vad jag såg i media i veckan när det gäller det ekologisak på Wal- Mart. Det kan jag nog tänka mig att det blir i begränsad omfattnig. Jag har för övrigt inspirerad av dig köpt ekologiska bananer och äpplen. De smaka annorlunda innan man blir van antar jag. Måste va alla kemikaler som jag var van vid. ha ha. Glad Påsk.

Anne-Marie said...

Tennswede: Menar du att du känner så stor skillnad på äpplen och bananer. Intressant.
Antar att de smakar som äpplen smakar om man odlar själv och inte besprutar. :)
Glad Påsk!

Första året i Hjo said...

Hej! Angående Långfredag. När jag var barn och kanske några år till var långfredagen årets tråkigaste dag. Man fick nästan inte gå ut på gården. Ingen lek. Ingenting. Kul då att den heter Good Friday hos er!

Annika said...

Tror att alla college och unis redan haft sina spring breaks.
Men grundskolorna och gymnasieskolorna har nog påsklov nu över hela östkusten.
Herregud vilken trafik vi satt i på väg söderut. Det märks att hela kusten har ledigt.
OCH sen ska man då hem på lördag…samma trafik norrut då…
Suck.
Jag har slutat fira påsk eftersom den är så ringa i USA.
Orka pynta, inte jag.
Mailar dig om en stund via FB.
Kram!!

Gunilla N said...

Sag en manformorkelse for nagra ar sedan,det var haftigt att se
manen helt rodbrun!..tog nagra bilder ocksa.
Har ar pâsken mer en religios foreteelse,forutom forstas att affarerna har laddat upp med tonvis av godis och choklad. Fransk chocklad ar mycket god, sa
man far akta sig for att ata
alltfor mycket.


Ha det gott AM.
Onskar dig en trevlig paskhelg!
Stor Kram!!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Annika: Såg det på din blogg att ni haft mycket trafik. Sådant är ju mindre roligt men ni tycks i alla fall ha en fin tid vid havet. :)
Jag har inte riktigt fattat hur Spring Break delas upp i USA. Flera av de high schools som vi jobbar med - vi har kurser som folk tar via videokonferenskurserna hos dessas skolor - tycks ha Spring Break denna veckan.
Nej, att pynta verkar litet onödigt kanske. Men pyntade du inte ett år och visade en massa bilder på din blogg? Eller är det jag som drömmer?
Tack för ditt mail. Skriver snart. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har faktiskt aldrig sett en månförmörkelse där månen antagit denna färg. Kanske det funnits förmörkelser men det har varit mulet och man inte kunnat se månen.
Tyvärr är min kamera inte tillräckligt bra för att ta bra nattbilder.
Kan tänka mig att den franska chokladen är väldigt mycket godare än till exempel den amerikanska. Amerikansk choklad (mjölkchoklad) smakar inte alls gott. Jag köper numera egentligen bara ekologisk, mörk choklad. Ofta är den också inte tillverkad i USA. Den är god. :)
Ha en fin påskhelg du också! Varm kram!

Anne-Marie said...

Hans: Höll nästan på att inte få med svar till dig.
Min barndoms Långfredagar var mycket trista med bara sorgesam musik på radion och den kanal som vi hade på TV visade säkert bara sorgesamma program.
Good Friday låter onekligen litet trevligare.